Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#676 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 03 stycznia 2013 - 18:54

No i jestem bez Retiny, czekam na nowego ...

Trzeba było ustalić z kurierem taki dzień odbioru retiny na jaki Apple planuje dostawę nowej sztuki. Ja tak zrobiłem kiedyś przy wymianie iPada i wyszło na to, że przez kilka dni miałem w domu dwa iPady :)

#677 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 03 stycznia 2013 - 18:55

No i jestem bez Retiny, czekam na nowego ...

Jeżeli to naprawa gwarancyjna to nie dają nowych tylko wymieniają wadliwa cześć.

#678 hofi66

hofi66
  • 92 postów

Napisano 03 stycznia 2013 - 19:37

Żadna naprawa, nowy komputer wysyłają. Miałem też możliwość zwrotu gotówki. Przyczyna - ciemna smuga na matrycy, widoczna na białym tle.

- - - Połączono posty - - -

Trzeba było ustalić z kurierem taki dzień odbioru retiny na jaki Apple planuje dostawę nowej sztuki. Ja tak zrobiłem kiedyś przy wymianie iPada i wyszło na to, że przez kilka dni miałem w domu dwa iPady :)

Nie dało się, bo MacBook będzie przygotowany w Azji, a zwrot produktu w ciągu 48h przez kuriera.

#679 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 03 stycznia 2013 - 20:39

U mnie często występuje tak jakby "odświeżenie" ekranu powoduje to mrygnięcie ekranu, nie wiem czy jest to spowodowane przełączaniem się grafiki, czy to jakiś błąd, pomoże ktoś?. Matryca Samsunga.

Mam takie same mrugnięcia, jak włączam Photoshop'a, sądzę że jest to związane z przełączaniem się kart graficznych, miałem też problem w Chrome, a wina była plugin'a flash pepper czy jakoś tak się nazywa, który wymuszał zmianę grafiki nawet na najprostszych stronach, wyrzuciłem to z Chrome i po problemie, z Safari może być to samo tylko że nie wiem jak wyrzucić flash pepper'a.

#680 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 03 stycznia 2013 - 20:43

Safari przecież nie ma flash'a ?, ogólnie korzystam teraz z Google Chrome plus rozszerzenia (AdBlock, Flash Block) i nie mam takich zjawisk, czyli nie wymusza mi przełączania grafik. Chrome ma wbudowanego flash'a dlatego jest to fajna alternatywa bo nie trzeba sobie śmiecić systemu. Podejrzewam że jest problem z Safari, mam nadzieję że to poprawią albo z aktualizacją Safari albo 10.8.3 .

#681 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 11:45

Pytanie odnośnie nvidii gt650, czy ktoś testował ile np na pełnym trybie 3d pod jakąś grą jaką osiąga tempureturę? Czytałem że proc też osiąga wysoką, czy np mają niezła vga w MacBook pro do gier jednak nie należy się nastawiać na granie?

#682 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 stycznia 2013 - 13:30

Pytanie odnośnie nvidii gt650, czy ktoś testował ile np na pełnym trybie 3d pod jakąś grą jaką osiąga tempureturę? Czytałem że proc też osiąga wysoką, czy np mają niezła vga w MacBook pro do gier jednak nie należy się nastawiać na granie?

Na wysokie detale się nie nastawiaj, bo grania to jest GTX 675M albo 680M i gamingowe notebooki z nimi.

#683 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 05 stycznia 2013 - 20:01

Na wysokie detale się nie nastawiaj, bo grania to jest GTX 675M albo 680M i gamingowe notebooki z nimi.

Do grania to jest PC a nie lapki z mobilną grafiką.

Ja zaś mam nowego rMBP z ekranem wprawdzie LG ale idealny pod każdym jednym względem. Jestem wreszcie zadowolony, w UK wymienili na nowy.

#684 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 05 stycznia 2013 - 20:56

Ja zaś mam nowego rMBP z ekranem wprawdzie LG ale idealny pod każdym jednym względem. Jestem wreszcie zadowolony, w UK wymienili na nowy.

Szybko wymienili Ci tą retine.
Jak odczucia po zmianie z matrycy Samsunga ?
Duża różnica w kolorach ?

#685 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 05 stycznia 2013 - 21:19

Do grania to jest PC a nie lapki z mobilną grafiką.

GT650M ma zwykly rdzen GK107 ktory znajduje sie w desktopowej karcie GTX650. Wiec nie ma jakiejkolwiek roznicy.

#686 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 05 stycznia 2013 - 21:29

GT650M ma zwykly rdzen GK107 ktory znajduje sie w desktopowej karcie GTX650. Wiec nie ma jakiejkolwiek roznicy.

Aż takim fachowcem nie jestem, zawsze byłem i będę zdania że do komfortowego grania kupuje się mocnego PC lub konsolę.

Choć dla mnie Retina wystarcza w 100%, wszystkie gry działają bardzo dobrze w wysokich rozdzielczościach i ustawieniach.

@clemo

Szybko bo wymieniana na nową sztukę w pudełku bezpośrednio od sprzedającego. Ekran jest super dobry, zero wad.

#687 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 05 stycznia 2013 - 21:55

Na chwile obecna nie ma gry ktora potrzebowalaby do gry w standardowych rozdzielczosciach czegokolwiek mocniejszego niz GTX650/Radeon HD 7770. Owszem, mozna wybulic na znacznie mocniejsze karty, ale moim zdaniem, taki komputer sie znacznie szybciej zestarzeje. Kolejna sprawa to fakt, ze coraz bardziej producenci beda migrowac na platformy mobilne ze swoimi produkcjami(koszty produkcji, zyski itp itd). Po prostu architektura ARM zacznie przejmowac to, co robimy na konsolach stacjonarnych i komputerach.

#688 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 05 stycznia 2013 - 22:02

Ja widzę to inaczej. Będzie szał jak pojawi się nowa generacja PS/X :) Sam bardziej czekam na nowe PS4 niż MBP itp.

#689 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 stycznia 2013 - 00:54

Na chwile obecna nie ma gry ktora potrzebowalaby do gry w standardowych rozdzielczosciach czegokolwiek mocniejszego niz GTX650/Radeon HD 7770. Owszem, mozna wybulic na znacznie mocniejsze karty, ale moim zdaniem, taki komputer sie znacznie szybciej zestarzeje.

Spróbuj uruchomić Far Cry 3 albo Hitman: Absolution na 650 / 7770 to zmienisz zdanie.

#690 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 06 stycznia 2013 - 13:19

Far Cry całkiem nieźle chodzi na HD5770 przecież.

#691 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 stycznia 2013 - 13:32

Far Cry całkiem nieźle chodzi na HD5770 przecież.

Dla niektórych gra musi hulać w ultra i 2880x1800 :)

Tak na poważnie nowe MBP 2012 15'' to już dobre maszynki nawet do gier, można jeszcze podkręcić o te kilka %.

Obecnie korzystam z rMBP i7 2.6GHz, różnicy w codziennych zastosowaniach względem modelu i7 2.3GHz nie ma. Ujawnia się np podczas konwersji wideo.

Podsumowując nowa Retina 15'' to niezwykły komputer. Bardzo wydajny, lekki i solidny z fenomenalną matrycą. Do tego świetne chłodzenie i niezła cena patrząc na wyposażenie.

Koszt podstawowego modelu to około 8000zł. Nie jest to dużo patrząc że dostajemy szybki SSD 256GB, świetny ekran IPS a także dobry procesor i grafikę. Zaś samo wykonanie komputera to najwyższa półka.

Szczerze jest to pierwszy komputer z którego jestem zadowolony w 100% :)

#692 wombat16

wombat16
  • 77 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 13:49

Ja też jestem komputerem oczarowany, to codziennych zastosowań nadaje się świetnie, kultura pracy to mistrzostwo. Nie gram za dużo na maczku, wychodzę z założenia że do grania jest konsola, ale kilka gier odpaliłem na nim i raczej było ok. Diablo III chodzi super, civ V chodzi bardzo słabo (wersja Steam), Portal 2 chodzi też bardzo płynnie. Kiedyś muszę postawić windowsa i porównać wydajność w grach.

#693 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 stycznia 2013 - 14:13

up. Na Windowsie gry działają zdecydowanie lepiej. Wersje OS X są często źle zoptymalizowane i działają nędznie na najmocniejszych konfiguracjach.

#694 shook

shook
  • 72 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 stycznia 2013 - 02:26

Dzisiaj rozmawialem ze znajomym na skype i powiedział mi ze obraz jest słabej jakosci... pozniej odpaliłem program Photo Booth i faktycznie obraz jest jakby taki zamazany nie ma super jakosci... czy macie to samo ? Dodam ze mialem poprzednia generacje MacBooka Pro i obraz byl duzo lepszy

#695 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 postów
  • SkądHagen, DE

Napisano 08 stycznia 2013 - 08:50

shook - miałem to samo, często rozmawiam z rodziną poprzez FaceTime lub Skype. FT chodzi super, niestety, aby jakość Skype była ok, to muszę przelogować się na BootCamp. Może ktoś zna rozwiązanie ? Czy MS specjalnie zaniża jakość Skype dla Mac...

#696 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 18:48

Jest to spowodowane rozdzielczością ekranu Retina. Widocznie programu nie zostały zoptymalizowane do tego typu rozdzielczości.

#697 RealWaaagh

RealWaaagh
  • 18 postów
  • SkądHagen, DE

Napisano 09 stycznia 2013 - 11:34

Ale nam chodzi o to, że odbiorca obrazu z naszej kamery ma problemy z jakością. Kamera w rMBP nie ma nic wspólnego z Retiną i dostosowaniem programu.

- - - Połączono posty - - -

up.

Na Windowsie gry działają zdecydowanie lepiej. Wersje OS X są często źle zoptymalizowane i działają nędznie na najmocniejszych konfiguracjach.

Wczoraj sprawdzałem CivV w środowisku Windows na BootCamp i chodzi zdecydowanie lepiej niż na Mac (wersja ze Steam).

Natomiast granie w Windows powoduje takie rozkręcenie wiatraków w rMBP że nawet nie wiedziałem iż mogą być głośne. Grając w gry na OSX nigdy się tak mocno nie rozkręcają.

#698 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 13:34

Natomiast granie w Windows powoduje takie rozkręcenie wiatraków w rMBP że nawet nie wiedziałem iż mogą być głośne. Grając w gry na OSX nigdy się tak mocno nie rozkręcają.

Przedwczoraj miałem otwarty plik średniej wielkości w Photoshopie oraz odpalona maszyna wirtualna z Windows 8 (4GB RAM - Designer i Visual Studio 2012). Komputer trzymany na kolanach. Wiatraki się jakoś bardzo nie rozkręcały za to obudowa - szczególnie nad klawiaturą - była wręcz gorąca. Same klawisze również były dość ciepłe. MBP 15" 2009 absolutnie nie rozgrzewał się aż tak bardzo.

#699 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 09 stycznia 2013 - 19:57

Ja z kolei jakiś czas temu przesiadłem się na model Retina i7 2.6GHz ze względu na większy dysk SSD. Początkowo nie zauważałem różnicy jednakże przy np konwersji wideo różnica jest znaczna, wszystko trwa szybciej, dopłata względem wersji podstawowej to jedynie 500zł więc warto pomyśleć. Co do nagrzewania pod obciążeniem komputer mocno się grzeje, polecam wymianę pasty termoprzewodzącej. W poprzednim i7 2.3GHz obniżyła ona znacznie temperatury CPU jak i GPU. Wymianę przeprowadził wprawiony znajomy więc ryzyko wykrycia minimalne :) Niektórzy pisali że model 512GB SSD wytrzymuje krócej na baterii, ja tego nie zauważyłem.

#700 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 10 stycznia 2013 - 11:20

Tez mam 2.6/16Gb/512GB grzeje sie retina ale nie widzialem temperatury procka wyzszej jak 72 stopni. Dla porownaniu w moim thinkpadzie, po przesmarowaniu i np podczas renderingu video temperatura dochodzi do 95 stopni czasami. Ciepla jest obudowa zaraz pod ekranem, mozna na niej jajka smazyc ale procek jest ok :) Mysle ze pasta na rmbp jest w porzadku i nie ma sensu sie paprac w rozkrecanie i przesmarowywanie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych