Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Please log in to reply
1358 replies to this topic

#651 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 30 December 2012 - 14:21

Jest to wykonalne moim zdaniem, ale na pewno nie w warunkach domowych i nie w pierwszym lepszym serwisie. Może w jakiś laboratoriach komercyjnych albo na uczelniach technicznych będzie odpowiedni do takiego lutowania sprzęt, ale koszty wymiany będą co najmniej duże. Druga sprawa: skąd weźmiesz same nowe scalaki do wlutowania?

#652 qura12

qura12
  • 467 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 30 December 2012 - 15:41

Myślę, że nie jest to możliwe... O ile dobrze kojarzę budowę płyty głównej MBPr15 to kości pamięci ram są w nią wlutowane, a wydaje mi się, że sama zmiana kości by nie wystarczyła, przecież jak weźmiesz normalną płytkę SO-DIMM masz na niej nie tylko kości pamięci.

#653 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 30 December 2012 - 15:58

przecież jak weźmiesz normalną płytkę SO-DIMM masz na niej nie tylko kości pamięci.

Zgadza się, ale tutaj całą reszta jest już na płycie głównej. Gdyby udało wymienić się same komórki pamięci (najpierw trzeba byłoby je jakoś zdobyć i upewnić się, że będą pasować) całą operacja powinna się udać.

Niemniej jednak są to 2 bardzo duże problemy do rozwiązania: sama operacja wymiany i znalezienie samych chipów.
Prawdopodobnie nikt tego nie będzie się podejmował, co nie znaczy, że jest to zupełnie niemożliwe.

#654 Christophe

Christophe
  • 35 posts

Posted 30 December 2012 - 19:38

Mnie ciekawi czy jest możliwość odlutowania pamięci Ram i wystawienie np 32GB. Wiadomo gwarancja poleci ale po okresie gwarancyjnym można kombinować.

To pokombinuj, przy okazji zmień jeszcze procesor, a wszystko zapodaj na ifixit. Zresztą: http://www.wired.com...DkI1pqNeGW.jpeg Patrząc na płytę główną byłby to mniejszy problem (wymiana procka oczywiście posiadając odpowiednie narzędzia....) niż kombinowanie z RAM. Powodzenia.

#655 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 31 December 2012 - 11:47

Jestem ciekaw, jak świecą Wasze modele. Mój Ipad 3 spisuje się pod tym względem lepiej od macbooka retiny, wystarczy przeprowadzić poniższy test. Zmiana gammy na 1.8 zmienia co prawda punkt czerni, ale zmienia się liniowość gradientu i wyświetlanie posiada wówczas "schodki" w całym paśmie (brak płynności). Pewnie trzeba by zrobić profesjonalną kalibrację. Kalibrował ktoś z Was? Ja mam za niski punk czerni. Dla mnie to istotne, gdyż profesjonalnie zajmuję się fotografią, dotychczas zdjęcia robiłem na Eizo 2231 i tam nie ma takiego problemu.

Podsumowując - ipad 3 lepiej świeci od macbooka pro 15 z retiną, przynajmniej u mnie.

Pozdrawiam

Tu linki do kwestii o której piszę oraz test, aby sprawdzić u siebie:
Retina Macbook Pro Screens Really Dark? - MacRumors Forums
Monitor Calibration Tests: Black Point

#656 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 January 2013 - 20:21

Mnie czeka wymiana, kupiłem droższą wersje zamieniając idealny model z Samsungiem. Niestety matryca LG i zastygające obrazy (problem już dogłębnie opisany), kolory i podświetlanie są idealny tylko te duchy. W styczniu oddam na gwarancje, mam nadzieję że wsadzą matrycę Samsunga bez żadnych wad. Szczerze mi to nie przeszkadza bardzo ale płacąc tyle chce się mieć w 100% sprawny sprzęt, kto po roku będzie chciał kupić takiego rMBP z wadliwą matrycą... Ogólnie komputer bajka ale zawsze trafi się jakiś problem. Gdyby nowy iMac miał Retinę bym myślał nad zmianą, tak nie mam wyboru. Bardzo ucieszyłby mnie 2013 roku rMBP w wersji 17'' :)

#657 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 01 January 2013 - 21:20

Niestety matryca LG i zastygające obrazy (problem już dogłębnie opisany), kolory i podświetlanie są idealny tylko te duchy.

Hmmm... Mój jest ma matrycy LG ale nie ma problemów z ghostingiem, czas produkcji - week 47 (November). Może te nowsze matryce LG nie mają już tego problemu albo występuje on znacznie rzadziej?

#658 shook

shook
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2013 - 02:18

Matryca LG wszystko w najlepszym porządku.. brak duchów kolory wszystko bajka :) ...test robiłem Retina MBP (rMBP) image-retention test

#659 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 02 January 2013 - 15:25

No niestety, dziś zadzwoniłem do sklepu na apple.com i wymieniam na inny egzemplarz - kilka dni temu zauważyłem ciemną smugę na matrycy - jakby coś nie było dokładanie spasowane i jakaś część dotykała ekranu ... Czekam na nowy egzemplarz.

#660 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 January 2013 - 17:20

W przypadku matryc LG jest duze prawdopodobienstwo(30%) na trafienie na wadliwa matryce. Ci ktorzy nie maja duszkow na matrycy, moga sie cieszyc i spac spokojnie. Mimo wszystko - jest to lepsza matryca niz Samsunga.

#661 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 02 January 2013 - 17:30

LG lepsze, ciekawe. Ja nie mam duszków, ale za to coś nie tak z podświetleniem. Przez kilka dni "udawałem" przed samym sobą, że to nic, może zniknie itd. Dziś nastąpił impuls, jak włączyłem iWritera i Byworda i na jasnym tle znów zobaczyłem problem. Na szczęście załapałem się na 14 dni od daty otrzymania i przysługuje mi nowy egzemplarz, nie muszę wysyłać do serwisu. Szczęśliwy nie jestem, ale co zrobić ... Pakuję i czekam na kuriera. Jeden zabierze, inny przywiezie ...

#662 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 January 2013 - 17:36

To jest problem z podswietleniem a nie z sama matryca.

#663 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 02 January 2013 - 17:39

Szczerze mówiąc przy takim upakowaniu na matrycy i tak jestem zdziwiony całkiem małą ilością problemów z samą matrycą :)

#664 shook

shook
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2013 - 19:43

a ja mam pytanie skoro nie mam duchow na matrycy Lg czy mam dalej sie doszukiwac jakis wad na siłe ? skoro jestem zadowolony ze sprzetu ?

#665 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 02 January 2013 - 19:45

U mnie często występuje tak jakby "odświeżenie" ekranu powoduje to mrygnięcie ekranu, nie wiem czy jest to spowodowane przełączaniem się grafiki, czy to jakiś błąd, pomoże ktoś?. Matryca Samsunga. A tak na marginesie na jakiej rozdzielczości korzystacie na co dzień ;-).

#666 shook

shook
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2013 - 20:04

ja uzywam 1920x1200 a co do tego mrygnięcia to nie mam tego

#667 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 02 January 2013 - 20:16

Hmm to nie wiem, przetestuje chwilę na NV i zobaczymy, jak używałem gfx i przestawiałem ręcznie na karty to co trochę automatycznie się zmieniało na automatyczne przełączanie według potrzeb, to wywaliłem.

#668 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 January 2013 - 20:19

Ja uzywalem 1680x1050 najczesciej. @shook: Zazwyczaj jest tak, ze to czego szukasz znajdujesz, wiec lepiej go po prostu uzywaj, zamiast sie zamartwiac :).

#669 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 02 January 2013 - 20:54

Ja nie szukałem na siłę problemów, po prostu jakość obrazu, kolory, detale są podstawą przy pracy ze zdjęciami i to samo wyszło. Niestety. Przy komputerze za ponad 10 tyś. zł nie można sobie pozwolić na "machanie ręką". No , chyba że kogoś na to stać. Pozdr

#670 wombat16

wombat16
  • 77 posts

Posted 02 January 2013 - 22:15

@qubuss Też mam takie mignięcia na ekranie, jakby grafiki się przełączały albo grafika się grzała. Nic z tym w sumie nie zrobiłem i też mam matryce samsunga.

#671 froggy_007

froggy_007
  • 15 posts

Posted 02 January 2013 - 23:47

wombat16 mam takie same mignięcia

#672 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 January 2013 - 23:49

Ja nie mam, miałem w modelu 2011 jak grafika sie zmieniała. Używam go do prostych zadań cały czas na intel HD więc może dlatego nie miga :)

#673 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 03 January 2013 - 12:24

Ja mam automatyczne zarządzanie grafiką, więc system sam sobie wybiera, od wczoraj działam na Google Chrome i nie widzę takiego zjawiska, więc to może wina Safari, czytałem na zagranicznych forach, że ludzie mają taki problem i obwiniają o to Safari (6.01-6.02) więc zobaczymy czy to prawda, i widzę że na Chrome strony działają płynniej, szybciej się wczytują i ma wbudowanego flash'a więc nie muszę sobie śmiecić systemu, a dużo stron jest jeszcze w tej "starej" technologii. Też go używam do prostych zadań WWW, iTunes, iMess, Mail, i jakieś biurowe zadania typu tekst, notatki, przypomnienia chyba tyle.

#674 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 03 January 2013 - 18:42

No i jestem bez Retiny, czekam na nowego ...

#675 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 03 January 2013 - 18:46

Co za przyczyna ?.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users