Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' 2012. Recenzja użytkownika.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1358 odpowiedzi w tym temacie

#251 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 19 września 2012 - 09:56

ArrasB tak szybkie

Dołączona grafika

#252 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 19 września 2012 - 10:11

Dzięki, zastanawia mnie tylko czy wyniki są ściągniete z jakiejś strony, czy to Twój model. Szybkość naprawde robi juz wrażenie jak na laptop. Czekam więc na swojego MBPr :) z niecierpliwością.

#253 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 19 września 2012 - 10:16

Zrobione na moim modelu.

#254 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 19 września 2012 - 10:34

Kurde... Kusi ten model ale z drugiej strony byłoby to tylko zaspokojenie chęci posiadania nowej zabawki :) Mój nie pierwszej już młodości MBP nadal spisuje się doskonale w roli do jakiej go używam. Od czasu dorzucenia - nie najszybszego wszak ze względu na SATA2 - SSD wszystko fruwa.

#255 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 września 2012 - 11:04

Jest szybko, wystarczy recenzje poczytać tu na MyApple są dwie :)

#256 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 19 września 2012 - 17:57

@Arcyl To nie jest czasem tak, że czym większy dysk tym większa prędkość dysku ?

#257 hepta

hepta
  • 80 postów

Napisano 19 września 2012 - 20:25

ArrasB:
Vaio: SVE 1511W1ES, jego następca to to: SVS1511T9E | Laptop VAIO Seria S | Dane techniczne | SVS1511T9ES.EE9 | SVS1511T9E | Sony Zdjęcia zrobiłem dwa ale jakoś nie mogę tu wstawić, podaj mi maila, prześlę Ci. Tutaj link do jednego na dropboxie: https://dl.dropbox.c...821221/vaio.jpg. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z bajkami i udowodnieniem teorii bo ja żadnej nie mam. Mówię, że ten komputer jest kiepski, nie dlatego, że ma kiepsie parametry, dlateg, że gładzik to pomyłka, że chodzi strasznie głośno, mimo, że nie pracuje w ogóle i takie drobne rzeczy, które irytują, kiedy się człowiek przyzwyczai do MBP.

Ostatnie pytanie. Co Ci wyrośnie, bo jestem ciekaw :)

Jednak znalazłem w sieci na stronie jakiegoś sklepu: http://www.sklep-not...16fea97420cd885

#258 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 20 września 2012 - 01:56

Czy nowy ML naprawił problem z krótszym działaniem baterii?

#259 Jerus

Jerus
  • 58 postów
  • SkądKielce/Warszawa

Napisano 20 września 2012 - 12:59

Moim zdaniem nic się nie zmieniło w kwestii pracy na baterii. Jeżeli chodzi i wybudzanie, to ciągle to samo. Miałem początkowo wrażenie, że zmiana pulpitów działa szybciej, ale nie wiem czy to nie była tylko kwestia mniejszej ilości uruchomionych aplikacji po restarcie komputera po aktualizacji, bo zdaje się, że teraz wszystko wróciło do normy (tzn. jest płynnie, ale przez chwilę było jeszcze szybciej).

#260 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 20 września 2012 - 14:26

Przechodzenie pomiędzy pulpitami fakt działa szybciej. Bateria naładowana pokazuje 4h pozostałego czasu także nic się nie poprawiło.

#261 Acryl

Acryl

• 168 postów

Napisano 20 września 2012 - 15:58

Przechodzenie pomiędzy pulpitami fakt działa szybciej.
Bateria naładowana pokazuje 4h pozostałego czasu także nic się nie poprawiło.

Coś jest nie tak z tym wskaźnikiem. ML pokazuje mi 2.30, mija 2h a ML pokazuje mi 2.40 :). Procenty oczywiście lecą ale czas działa dziwacznie.

#262 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 20 września 2012 - 16:04

@Arcyl
To nie jest czasem tak, że czym większy dysk tym większa prędkość dysku ?

Taka zależność dotyczy dysków talerzowych ale nie jest żadną regułą tylko wynika po prostu ze sposobu ich konstrukcji (wyższe "upakowanie danych" na jednym talerzu, krótsze ruchy głowicy pomiędzy sektorami).
W SSD wszystko w rękach kontrolera i nawet zastosowanie znacznie szybszych kości pamięci nie ma wielkiego znaczenia jeżeli kontroler działa w wolniejszym trybie. To tak bardzo ogólnikowo ale SSD obowiązują reguły ze świata pamięci RAM a nie HDD. Wpakowanie DDR3 1600MHz nic nie da jeśli chipset obsługuje tylko 1066MHz albo 1300MHz. O ile w ogóle "pójdą" to mogą pracować nawet wolniej niż powinny przy obniżonym taktowaniu.

#263 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 20 września 2012 - 22:18

Na jakim gpu działasz? U mnie na zintegrowanej odpalone iTunes(muzyka),safari (5-6 kart),mail (3 skrzynki) dodatkowo programy typu xtrafinder,bartender,dockview i wiele innych Spokojnie trzyman 6-7 h (automatyczna jasność monitora) dodatkowo BT z podłączoną MM.

#264 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 21 września 2012 - 20:19

Mój RMBP po update chodzi znacznie szybciej, bateria póki co również wydaje się pracować dłużej ;) Niestety właśnie zmartwiło mnie to, że właśnie zaliczyłem niespodziewanego, kompletnego freeze'a wszystkiego (muzyka z iTunes leciała dalej ale nic nie dało się zrobić i pomógł tylko twardy restart). Dziwne...

#265 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 24 września 2012 - 18:45

Postanowiłem podzielić sie swoimi spostrzeżeniami po całym weekendzie zabawy z moim MBPR.
Jest szybki, jeśli ktoś szuka wydajnej jednostki do obróbki fotografii, pracy z muzyką czy edycji video ( o tym za chwilę ) to MBPR jest naprawdę świetnym kompanem do pracy.
Jest jedno "ale". Jeśli ktoś na co dzień pracuje na Mac Pro to niestety ale i model 2012 polegnie na całej linii.
Porównałem swojego MBPR ze stacją Mac Pro. MBPR to i7 2.6 GHz+16GB RAM + 512GB SSD. Porównałem z 2x2.4GHz Mac Pro / jednostka 2 procesorowa, każda 4 rdzeniowa z 12MB L3 na każdy układ CPU/. Mac Pro wyposażony w kartę Apple RAID i 4 dyski Enterprise WD 750GB i 24GB RAM 1333MHz.
MBPR jest bezkonkurencyjny w przypadku uruchamiania systemu. Dosłownie 2-3 sekund, na przeciw kilkunastu sekundom w Mac Pro.
To samo w przypadku otwierania jakiejkolwiek aplikacji, szybko i sprawnie+całkowita cisza.
Niestety później nie jest juz tak różowo. Ten sam plik video 25-40Mbps o rozdzielczości 1920x1080 i ścieżkach dzwiękowych : AAC STEREO 320kbps + Dolby Digital 5.1 640kbps w przypadku Mac Pro został przygotowany w programie HandBrake blisko 60% szybciej, niż na MBPR.
Motion okazał się szybciej renderować animacje o wielkości 120GB aż o 40% na Mac Pro.
Authoring DVD wykonał Mac Pro szybciej o blisko 50%.
Stwierdzam jednoznacznie na własnych obserwacjach, że za MBPR przemawia szybkość, cisza i ...doskonały ekran RETINA, który wręcz "zasłonił" mi obraz z monitora ACD/ATD 27". Czystość i czytelność tego co widzimy na ekranie powala.
Niestety, ale w poszukiwaniu najwydajniejszej jednostki nadal MBPR nie jest w stanie zastąpić na rynku Mac Pro.
Nie porównywałem z Mac Pro 2x3.33 6 core, ale jak widać byłoby to porównanie i tak bezcelowe, dlatego postanowiłem nawet nie angazowac swojego drugiego MP do tego zadania, znając z góry wynik konfrontacji.
Oczywiście dla tych, dla których MP nie jest dobry ze względu na brak mobilności, a ich środowiskiem pracy pozostaje OSX, MBPR będzie strzałem w 10.
Niestety długi czas oczekiwania na i7 2.7 spowodował, że zrezygnowałem z zakupu MBPR z najwyżej taktowanym układem CPU i wybrałem niższy model.
Pomimo to jestem bardzo zadowolony z MBPR, co zapewne bardzo zdziwi tych, którzy twierdzą, że jedynie krytykuję firmę Apple na Forum MyApple.

p.s.
Nie obyło się bez problemów. Nie mogę wykonać deautoryzacji kilku modeli poprzednich, które posiadałem. Muszę czekać do 2013, mając praktycznie wolne tylko 2 autoryzacje w iTunes...to uważam za chore.
Przeoczyłem fakt deuatoryzacji kiedy byłem w posiadaniu poprzednich jednostek. Apple powinno to zmienić.

#266 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 24 września 2012 - 19:04

Dzięki ArrasB, zawsze się przydają takie informacje. A co myślisz o pamięci Ram? 16* GB jest opłacalne?

#267 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 24 września 2012 - 19:13

Przyznam się, że w testach zapełniłem CAŁY RAM, pozostało mi około 25MB :) Oczywiście MBPR pracował na maksymalnych obrotach, a CPU osiągał do 780% zajętości obliczeniami. Jednak sądzę, że 8GB dla normalnego użytkownika wystarczy. Jeśli jednak miałbym wybierać, to wolałbym 256GB SSD i 16GB RAM, niż 512GB SSD i 8GB. USB 3.0 lub TB dadzą Ci miejsce na zewnętrznych dyskach, osobiście sporo swoich plików w postaci muzyki czy filmów HD trzymam w domowej bezprzewodowej sieci na dyskach TC, uważam to za lepsze rozwiązanie i bezpieczniejsze. Tak więc...jak zastanawiasz się czy więcej RAM, czy większy SSD, bierz to pierwsze. Potem TC, sieć N 450Mbps i będziesz zadowolony.

#268 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 września 2012 - 19:14

Dzięki ArrasB, zawsze się przydają takie informacje. A co myślisz o pamięci Ram? 8 GB jest opłacalne?

Jezu, czemu zadajesz tak nieprzemyślane pytania.

To jakby zapytać czy silnik 3.0 jest opłacalny jak jest też w opcji 4.2.

Zależy dla kogo, jednemu starczy 8GB dla innego 16GB to mało.

#269 Martzin

Martzin
  • 7 postów

Napisano 24 września 2012 - 19:20

Iron, jak jest z mobilnoscia rMBP ? Jak pisalem w innym watku, stoje na rozdrozu pomiedzy Air a rMBP. Dawno nie mialem 15tki, ostanio 13 cal elitebook, wczesniej toshiby portege, i bije sie ze bedzie to straszna landara do noszenia ;)

#270 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 września 2012 - 19:21

Będzie, nie licz na cud :) ULV to ULV :)

#271 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 24 września 2012 - 19:21

iron pytanie sensowne. Nie zawsze łatwo podjąć decyzję, czy 8GB czy 16GB. Ja byłem zły, że na i7 2.7 miałbym czekać dodatkowe kilka tygodni i...stwierdziłem, że bez sensu. Dopłata nieadekwatna do tego, co otrzymuję, róznica wynosi dosłownie kilka %, nie przekraczając nawet 5% w większości zadań. A tez szukałem odpowiedzi na to pytanie, BO MNIE INTERESOWAŁO. Jednak RAM'u nigdy za mało, no chyba, że w dowodzie ktoś ma Gates w pozycji "Nazwisko".

#272 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 września 2012 - 19:22

Iron, jak jest z mobilnoscia rMBP ? Jak pisalem w innym watku, stoje na rozdrozu pomiedzy Air a rMBP. Dawno nie mialem 15tki, ostanio 13 cal elitebook, wczesniej toshiby portege, i bije sie ze bedzie to straszna landara do noszenia ;)

Pod względem mobilności MBA nie ma sobie równych, Retina to ładny i zgrabny laptop ale nie aż tak bardzo :)

Jeżeli priorytetem jest mobilność polecam MBA 13', jednak osiągi i ekran MBPr wyprzedają Aira o lata.

Najlepszą opcją byłby MBA Retina, gdyby był...:(

#273 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 września 2012 - 19:25

p.s.
Nie obyło się bez problemów. Nie mogę wykonać deautoryzacji kilku modeli poprzednich, które posiadałem. Muszę czekać do 2013, mając praktycznie wolne tylko 2 autoryzacje w iTunes...to uważam za chore.
Przeoczyłem fakt deuatoryzacji kiedy byłem w posiadaniu poprzednich jednostek. Apple powinno to zmienić.

@ArrasB - był wątek na forum, gdzie pisano, że dzwoniąc na infolinię apple można dokonać de autoryzacji sprzętu, którego już się nie posiada.

#274 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

iron pytanie sensowne. Nie zawsze łatwo podjąć decyzję, czy 8GB czy 16GB.

Ptanie byłoby sensowne jeżeli autor napisałby do czego będzie używał tego MacBook-a.

#275 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

I to nie prawda. Zależy TYLKO od zastosowań. Powiedz mi po co mi 4,8,16GB jak używam laptopa głównie jako terminala? Po wydaniu polecenie ssh lub rdp siedzę na 2x xeonie z 32GB ram (którego mi ani 1 laptop nie zapewni), localpower mi potrzebny co najwyżej do kilku zakładek przeglądarki czy otwarcia jakiegoś pdfa czy maila.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych