Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

co można bezpiecznie usunąć ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#26 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 29 listopada 2005 - 23:21

ok;)
1) .strings
2) .nib
3) .rsrc
4) .dylib
5) .h
6) .bundle
7) .kextcache
8) .mkext

.RSRC Mac OS Resource File
.nib Interface Builder User Interface Resources
.kext Mac OS X Kernel Extension
.bundle Plug-in bundle

itd
W takim stopniu chyba znasz angielski?;)

Juz Ci tlumacze, czemu nikt sie nie rzucil w celu wyjasniania rozszezen plikow;)
Po pierwsze dlatego, ze nie odbiegaja zbytnio od unixowych/linuxowych i w ta wiedze kazdy user moze sie zaopatrzyc w minut 5 przeszukujac google.

Po drugie uwierz - w unixie/MacOSX jest bardzo malo plikow ktore sa "niepotrzebne". To nie jest Windows. Nawet jesli plik jest pozornie niepotrzebny, lub politycznie poprawnie - zbedny, to przy ktoryms updacie moze okazac sie konieczny. `ludzie owszem, uzywaja roznych narzedzi - tinkertoola, onyxa itp. Ale potem, po kolejnym Update odzywaja sie krzyki, ze komp nie wstaje, nie wyswietla, aplikacje sie wywalaja. Niewarta skorka wyprawki.

Zdecydowanie lepsza opcja jest instalowanie wybiorcze skladnikow ktore sa Ci naprawde potrzebne - zostawienie w spokoju niepotrzebnyc driverow, lokalizacji itp.

Myslac tak jak myslisz, niedlugo juz sprawisz ze komp po prostu odmowi wspolpracy, a to nieprzyjemne doswiadczenie, zapewniam.

Nie ma potrzeby kasowania czegoklwiek z systemu. Odinstalowywanie poprzez wyrzucenie do kosza aplikacji i jej preferencji jest wystarczajaco skuteczne w wiekszosci przypadkow;) W razie watpliwosci masz logi, albo terminal i logi jak wolisz.

Think Different;)

[ Dodano: 2005-11-29, 23:26 ]

[
A poza tym, skoro chcesz grzebać w plikach systemowych, to po co sobie kupowałeś Maka? ;-) Zacznij traktować komputer jak toster - włącz, zrób swoje, wyłącz. A jak przyjdzie taki moment, że na pytanie kolegi pecetowca o szybkość nagrywarki w Maku będziesz w stanie odpowiedzieć jedynie "yyyyy, nie mam pojęcia, jakoś mnie to nie interesowało", to będzie niechybny znak, że jesteś pełną gębą macuser ;-)

O Heidi, wstrzeliles mi sie w wyklad ze zdrowa puenta ... a ja prze 15 minut zastanawialm sie jak by to powiedziec;) Jakos zabila mnie oczywistosc nie grzebania w bebechach maka ... ;)
Tzn przez 15 minut mialam wewnetrzne "yyyyyyy"
;)

#27 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 29 listopada 2005 - 23:39

STARCZY JUŻ !!! hehehe....ok, zrozumiałem ;) właśnie po to kupiłem emaczka, aby mieć spokój...teraz mam :) a z tym grzebaniem....nawyki przeszłości ;)

#28 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 29 listopada 2005 - 23:42

STARCZY JUŻ !!! hehehe....ok, zrozumiałem ;) właśnie po to kupiłem emaczka, aby mieć spokój...teraz mam :) a z tym grzebaniem....nawyki przeszłości ;)

Good For You ;-D

#29 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 listopada 2005 - 00:07

Wrócę jeszcze do poprzedniego mojego postu " mac a programy z linuxów ", tam dużo pomógł mi Heidi, a chciałem mianowicie zainstalować sobie środowisko KDE na mac'u. Tylko po kilku próbach zacząłem się zastanawiać do czego będzie mi to potrzebne.....w końcu wszystko mam już w systemie...i zaniechałem tego....
Nie wiem jak to się dzieje, ale co niektórzy ( w tym ja ) kiedy mają windowsa a wychodzi nowsza wersja jakiegoś programu muszą ją mieć.... Tutaj sytuacja drastycznie się zmienia, nie trzeba nigdzie grzebać, instalować antuwirusów, a bogactwo dostępnych programów jest dużo mniejsza, ale za to działająca poprawnie ;)...jak ktoś kiedyś tu napisał...po co coś zmieniać kiedy działa ? ;) Dochodzę do wniosku że większość czasu spędzałem przy ekranie monitora nie po to aby zrobić coś pożytecznego, tylko aby posprzątać system, zobaczyć czy jest coś nowszego, zainstalować sobie kolejny " poprawiacz " windowsa......stąd może to przyzwyczajenie to ciągłego grzebania, szukania ulepszeń które w tym przypadku nie są niczym istotnym...Sytuacja była podobna kiedy chciałem właśnie zainstalować linuxa, bądź środowisko KDE...wiecie, to jak z paleniem...rzucasz, ale długo ciągnie ;)

Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2005-11-30, 00:10 ]
aha.....i dzięki s@ntee, Heidi, za "naprostowanie" ;)

#30 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 30 listopada 2005 - 00:15

stąd może to przyzwyczajenie to ciągłego grzebania, szukania ulepszeń które w tym przypadku nie są niczym istotnym...Sytuacja była podobna kiedy chciałem właśnie zainstalować linuxa, bądź środowisko KDE...wiecie, to jak z paleniem...rzucasz, ale długo ciągnie ;)

[ Dodano: 2005-11-30, 00:10 ]
aha.....i dzięki s@ntee, Heidi, za "naprostowanie" ;)

Eee, ja mam tak ciagle;)
Spedzilam sporo czasu na mordowaniu Linuksa na maczku, KDE tez grali, VT odwiedzam regularnie, codziennie rzucaja jakies kaski do przetestowania;)
To nic zlego robic to dla przyjemnosci i z ciekawosci ... byle nie z musu i strachu ze Ci komp wyleci w powietrze;)

Bardzo latwo przyzwyczaic sie do dobrego ... tylko daczego maczek rano nie robi kawy?;)

#31 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 30 listopada 2005 - 00:25

[OT ON]

tylko daczego maczek rano nie robi kawy?;)

a może Automator + ekspres do kawy na USB... mam nadzieję że taki jest. :D
[OT OFF]

#32 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 listopada 2005 - 00:36

Masz racjęs@ntee, można posiedzieć przy komputerze i pogrzebać w nim z ciekawości, powiem więcej, nawet trzeba, bo nie ma to jak nauczka na swoich błędach ;) Jednak ja pierwszego linuxa zainstalowałem nie z chęci poznania, lecz po to aby uwolnić się od windosowskich wybryków...a miałem nadzieję że jak zmienię system to sytuacja się poprawi...poprawiła, ale ile się namordowałem zanim go poznałem ;) A że właśnie było to coś nowego to szukałem co można z tym zrobić, analogicznie jak z windowsem ;) Tylko z czasem zaczęło mnie to męczyć, i gdy sprzedałem PC to poważnie zastanawiałem się nad kupnem maczka, jak to dobrze że nie słuchałem innych ;) Jednego tylko żądałem od przyszłego sprzętu, aby był bezpieczny i stabilny, i ten na szczęście taki jest :)
Dzisiaj wieczorem ( tzn, już wczoraj ;) ) zakładałem u znajomego sieć, ma WINXP z SP2, zdążyliśmy tylko zainstalować Firefoxa i Thunderbird'a i okazało że ma dwa wirusy ;) po pięciu minutach od podłączenia ! " mieć spokój ", to mną kierowało kiedy kupowałem swój sprzęt ;) no a że czasami najdzie mnie chęć zmian to wiem że nie jest to czymś złym, ale staram się aby za szybko nie zabierać się za reinstalkę, bo to przechodziłem setki razy właśnie na windzie ;) stąd te wcześniejsze pytania o pliki.....,i dodam jeszcze że maczek mógłby także przygotowywać prysznic jak się wraca zmęczonym po pracy ;)

#33 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 30 listopada 2005 - 01:11

[OT ON]

tylko daczego maczek rano nie robi kawy?;)

a może Automator + ekspres do kawy na USB... mam nadzieję że taki jest. :D
[OT OFF]

Podgrzewacze na usb sa ..;)
Ale kiedys kusil mnie taki system "inteligentny dom", tyle ze toto bylo na stacjonarke i kosztowalo tyle, ze musialabym chyba wszystkie butelkie w Wawie sprzedac;)

Ale po zainstalowaniu karty i osprzetu i kawe parzyl i drzwi otwieral ... ech czego nie robil :)

Za to mam koncepcje na videofon ze starego powerbooka ... jakiegos musze dorwac;)

[ Dodano: 2005-11-30, 01:13 ]

;) Jednego tylko żądałem od przyszłego sprzętu, aby był bezpieczny i stabilny, i ten na szczęście taki jest :)

Opisz swoja historie;)
http://cowdog.w.interia.pl/

#34 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 30 listopada 2005 - 09:00

sorki za wcinkę, ale ja też od razu strzeliłem karpia, kiedy przeczytałem, że Sfinx chce defragmentować dysk :o

#35 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 listopada 2005 - 17:15

I co Cię tak menelek zdziwiło ?? Czy od razu ktoś kto siada do innego sprzętu musi wszystko o nim wiedzieć ? :] Po to chyba jest forum aby zadawać na nim pytania....są tu ludzie którzy dzielą się swą wiedzą i ci którzy jej potrzebują...ja należę póki co do tych drugich ;)
s@ntee, kto wie, kto wie ? ;) aczkolwiek moje umiejętności pisarskie w porównaniu do Twoich wypadają dosyć marnie ;) a jeśli napiszę cokolwiek i odniesie to odwrotny skutek i zniechęci potencjalnych użytkowników macintosh'y?? ;)

#36 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 30 listopada 2005 - 18:25

...s@ntee, kto wie, kto wie ? ;) aczkolwiek moje umiejętności pisarskie w porównaniu do Twoich wypadają dosyć marnie ;) a jeśli napiszę cokolwiek i odniesie to odwrotny skutek i zniechęci potencjalnych użytkowników macintosh'y?? ;)

Nie dowiesz się do póki nie spróbujesz czegoś napisać. Zawsze może ci ktoś pomóc, lekka korekta plus ewentualne poprawki w stylu/wyrównania. Najważniesze to nie poddawać się na starcie. :-)

Powodzenia

#37 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 30 listopada 2005 - 18:39

sorki za wcinkę, ale ja też od razu strzeliłem karpia, kiedy przeczytałem, że Sfinx chce defragmentować dysk

Nie jestem pewien ale defragmentowanie to zdaje się podstawowe narzędzie Norton disc Doktor przynajmniej w systemie 7.6 zdarzało mi się defragmentować gigantyczne dyski 540MB i 250MB kilka razy w kwartale. Stąd moje podejrzenie że pytanie Sfinksa może mies zaplecze teoretyczne ;)

#38 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 30 listopada 2005 - 19:11

s@ntee, kto wie, kto wie ? ;) aczkolwiek moje umiejętności pisarskie w porównaniu do Twoich wypadają dosyć marnie ;) a jeśli napiszę cokolwiek i odniesie to odwrotny skutek i zniechęci potencjalnych użytkowników macintosh'y?? ;)

:) Nie boj nic, zaba w wodzie nie ubodzie;)
Pisz, pisz, bo mi strona w budowie ciagle stoi ;P

[ Dodano: 2005-11-30, 19:13 ]

Nie jestem pewien ale defragmentowanie to zdaje się podstawowe narzędzie Norton disc Doktor przynajmniej w systemie 7.6 zdarzało mi się defragmentować gigantyczne dyski 540MB i 250MB kilka razy w kwartale. Stąd moje podejrzenie że pytanie Sfinksa może mies zaplecze teoretyczne ;)

Zgadza sie, w Classiku bylo przydatne;)
Ale nie na Unixie stojacym na partycji HFS+ jurnaled zreszta;)

#39 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 30 listopada 2005 - 19:24

Zgadza sie, w Classiku bylo przydatne;)
Ale nie na Unixie stojacym na partycji HFS+ jurnaled zreszta ;)

A czy ja napisałem że jest przydatne. Ja tylko napisałem że trochę uzasadnienia takie pytanie nawet od macowej strony ma ;)

A tak apropo's to zapowiada się fajny serferek; kiedy ruszy :?:

#40 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 30 listopada 2005 - 19:30

A ta kapropo to zapowiada się fajny serferek; kiedy ruszy :?:

A kcie?

#41 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 listopada 2005 - 21:57

Przemion, s@ntee, hehe, namawiajcie mnie dalej, to się rozochocę i całą rozprawkę napiszę ;)
A wracając jeszcze do tematu jakim nie miało być defragmentowanie dysku lecz jego " przeczyszczenie " ;) Nie chciałem niczego defragmentować gdyż słyszałem już wcześniej że można ale rezultaty są prawie żadne ;) Po prostu nie jest to potrzebne...jednakowoż jedno nie wyklucza drugiego ;)
Inaczej mówiąc....jeśli zdefragmentuję to nic się nie stanie, i nic się nie stanie jeśli nie zdefragmentuję hehe ;) Tak więc uważam ten temat za zamknięty ;)
Jeśli zaś chodzi o przeczyszczenie dysków ze zbędnych plików to wiem że...... za mało wiem ;), i póki co daruję sobie ;) Może z czasem, kiedy i ja będę mógł komus udzielić rady na forum ;)

#42 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 01 grudnia 2005 - 08:17

Dołączona grafika
Aplikacja Disk Untility/Veryfy Disk jak coś wykryjesz na dysku systemowy odpalasz z płyty systemu i robisz to samo a później "Repair Disk "

[ Dodano: 2005-12-01, 08:29 ]
tak nawiązując do super potrzebnych urządzeń USB Dołączona grafika

[ Dodano: 2005-12-01, 08:30 ]
UPS sie nie obróciło :oops:

#43 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 15 grudnia 2005 - 15:42

zainstalowałem dzisiaj maca os X na sformatowany komputer no ale kicha, bo jak wróciłem do domu to już był zainstalowany i nie mogłem wybrać czego by tu nie pominąć w instalacji. co teraz zrfobić żeby to usunąć? bo mam 18 GB dysk a wolnego jakies 13...po instalacji... :shock:

[ Dodano: 2005-12-15, 16:01 ]

1.4GB do przodu :)

jak?czym?

#44 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2005 - 18:03

Jak to "zainstalowałem" skoro "jak wróciłem do domu to już był zainstalowany" - kto w końcu instalował ten system?

#45 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 15 grudnia 2005 - 18:12

Wywaliłem wszystko co miałem z kompa, no i się zaczęło wgrywać. Najpierw sprawdzał mi komp dvd a potem już coś instalował (nie pamiętam jaki jest kolejny krok po weryfikacji płyty) no i myślałem,że jak do domu wrócę to wtedy dam co ma instalować a co nie a ja przychodzę a tu system wgrany... a chciałem np. wywalić drukarki niepotrzebne itd. Jest więc jakaś możliwość pokasowania czegoś? PRzed chwilą użyłem mongoulicośtam do usunięcia jęxyków niepotrzebnych no ale to dało jakies 300 MB mniej a chciałbym się pozbyć więcej! jakieś sugestie?

#46 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2005 - 18:20

Moment, ale Twój opis instalacji systemu wygląda co najmniej dziwnie. 1. Uruchamiasz komputer z DVD instalacyjnego 2. Po uruchomieniu programu instalacyjnego wchodzisz w menu File > Disk Utility 3. Wybierasz swój twardy dysk i formatujesz go (zakładka Erase) 4. Wyłączasz Disk Utility i wracasz do programu instalacyjnego systemu 5. W pewnym momencie pojawia się opcja dostosowania składników systemu (przycisk Customize) 6. Wyłączasz zbędne języki, sterowniki urządzeń (na przykład drukarek) i programy 7. Dopiero wtedy następuje instalacja systemu Musiałeś przegapić ten przycisk "Customize" i stąd cały ambaras.

#47 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 15 grudnia 2005 - 18:25

Musiałeś przegapić ten przycisk "Customize" i stąd cały ambaras.

istnieje niezerowe prawdopodobiestwo,że tak się stało - co zatem zrobić? da się coś usunąć? np. te drukarki?

#48 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2005 - 18:29

Teoretycznie tak, bo sterowniki drukarek siedzą w /Library/Printers i wystarczy usunąć teczki niechcianych producentów (nawet do 1.5 GB).

#49 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 grudnia 2005 - 22:58

Napewno to samo można zrobić programem dostępnym na tej stronie http://monolingual.sourceforge.net/

1.4GB do przodu :)

jak?czym?

#50 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 17 grudnia 2005 - 23:05

i wszystko jasne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych