co można bezpiecznie usunąć ??
Napisano 27 listopada 2005 - 13:58
Napisano 27 listopada 2005 - 14:12
Napisano 27 listopada 2005 - 14:27
Ale skoro mówisz Heidi żeby lepiej nie ruszać to nie ruszam
Pozdrawiam
Napisano 27 listopada 2005 - 14:58
Napisano 27 listopada 2005 - 15:03
Napisano 27 listopada 2005 - 15:04
Napisano 27 listopada 2005 - 18:35
Napisano 27 listopada 2005 - 18:43
Napisano 27 listopada 2005 - 19:04
Pytanie tylko po co... Odzyskałeś zaledwie jakieś 3% zajętego miejsca ryzykując pojawienie się niespodziewanych wydarzeń. Naprawdę warto?
Szczerze
Napisano 27 listopada 2005 - 19:33
Napisano 27 listopada 2005 - 19:59
Napewno to samo można zrobić programem dostępnym na tej stronie http://monolingual.sourceforge.net/Kiedyś można było "odchudzić" system programem Delocalizer (usuwał wybrane lokalizacje: np. hiszpańską, portugalską, duńską itd...).
Nie pamiętam czy jest dostępny nadal jako freeware...
Napisano 27 listopada 2005 - 20:52
Widzę że coyote tak zrobił i nie bardzo mu to wyszło, wolę więc nie iść tym tropem, chyba że ktoś powie mi że to mogę a tamto nie, lub też wyjaśni do czego służą coniektóre foldery, tak jak zaczął to Heidi, na początku postu.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2005-11-27, 20:54 ]
...a po zrobieniu porządków warto byłoby dysk chyba zdefragmentować, wydaje mi się że ( jak napisał _sys ) to przyspieszyłoby lekko mojego emaczka
Napisano 27 listopada 2005 - 21:41
Napisano 27 listopada 2005 - 21:54
[ Dodano: 2005-11-27, 22:00 ]
a może znacie jakąś polskojęzyczną stronę z opisami - o rozszerzeniach plików - znaczy się
Napisano 28 listopada 2005 - 00:56
Napisano 28 listopada 2005 - 05:24
Marcin_G, dzięki za radę, programik zadziałał
![]()
[ Dodano: 2005-11-27, 22:00 ]
a może znacie jakąś polskojęzyczną stronę z opisami - o rozszerzeniach plików - znaczy sięktóry plik za co odpowiada ? Tak jak w windowsie, .exe - wykonywalny, .dll - biblioteki...etc., ...
Proszę bardzo:
http://www.filext.com/
Napisano 28 listopada 2005 - 09:14
...a po zrobieniu porządków warto byłoby dysk chyba zdefragmentować, wydaje mi się że ( jak napisał _sys ) to przyspieszyłoby lekko mojego emaczka
E? Defragmentowac OSX?
X najlepiej sie czuje w swoim wlasnym balaganie i defragmentowanie go jest bezcelowe.
Mniej wiecej tak jak przenoszenie przyzwyczajen z Windowsa. Osobiscie, wszystkim przesiadajacym sie odradzam grzebanie w katalogu systemowym. Potem owszem, mozna sie bawic, ale na poczatku jeden niewlasciwy ruch i reinstalacja gotowa. A ilez zdziwienia potem, jak sie system po update np wywala, albo soft ktory powinien slicznie chodzic na maczku nie bangla ;-)
Napisano 28 listopada 2005 - 20:53
s@ntee, a co do defragmentowania to czytałem na ten temat, wiem że w mac'u nie trzeba zbyt często tego robić...jednak sa do tego programy, a po np. usunięciu sporo niepotrzebnych rzeczy, czy też wyrzuceniu zbędnych programów to wydaje mi się że defragmentacja byłaby przydatna. Zawsze coś by tam sobie poukładał
Wiecie, po prawie 10 latach używania windowsa zostają niektóre nawyki, ale powolutku, z czasem się ich oduczę :mrgreen:
Jeśli wiecie więc coś na temat plików i ich znaczeń to piszcie, pewnie nie tylko mnie się to przyda
Pozdrawiam
Napisano 28 listopada 2005 - 21:32
sudo update_prebinding
a potem hasło.
Napisano 28 listopada 2005 - 21:40
[ Dodano: 2005-11-29, 13:07 ]
hmmm....widzę jednak że tym razem nikt nie odpisze na zadane przeze mnie pytanie :? a szkoda, gdyż początkującym makowiczom przydałyby się tego typu informacje...zawsze dobrze wiedzieć co w systemie piszczy
Pozdrawiam
Napisano 29 listopada 2005 - 19:48
hmmm....widzę jednak że tym razem nikt nie odpisze na zadane przeze mnie pytanie :? a szkoda, gdyż początkującym makowiczom przydałyby się tego typu informacje...zawsze dobrze wiedzieć co w systemie piszczy
Np to podali ci przeciez linka;)
.sit/sitx - spakowane
.dmg - obraz dsysku
.app - aplikacja
.zip - to chyba znasz;)
.plist - lista preferencji ( danego programu -znajduje sie w nazwie)
Co cie jeszcze interesuje?
Mozesz poczytac sobie o plikach systemowych na normalnych stronach Unixowych, np BSD.
http://www.bsdguru.org/
http://linux.gery.pl...ie/systemplikow
Tu masz lekkiego pdf-a na ten temat:
http://piast.pertus....s/unix/unix.pdf
W sieci masz cala mase informacji na temat struktury plikow unixa, jesli chcesz szukac po polsku to:
http://www.google.pl/
"Szukaj w kategorii polski", unix (uniks) system plikow
Napisano 29 listopada 2005 - 22:37
1) .strings
2) .nib
3) .rsrc
4) .dylib
5) .h
6) .bundle
7) .kextcache
8) .mkext
I tak mógłbym trochę jeszcze poprzytaczać
s@ntee, dzięki za linki
Do czego mogłobybyć to potrzebne, proszę czytać wyżej
Dzięki wszystkim tym którzy odpisali
Napisano 29 listopada 2005 - 22:58
To pozornie jest tylko takie proste. Ten sam rodzaj pliku, na przykład .kext, czyli kernel extension, może być zupełnie nieprzydatny (bo to, na przykład, LogitechForceFeedback.kext, który odpowiada za obsługę ForceFeedback w joystickach, a my nie zamierzamy nigdy takowego używać), ale może być również niezbędny do funkcjonowania systemu (bo to, na przykład, AppleFan.kext, który odpowiada za obsługę wiatraków chłodzących bebechy naszego komputera). Innymi słowy znajomość rodzaju pliku to nawet nie połowa wiedzy potrzebnej do "ręcznego" posprzątania - trzeba jeszcze wiedzieć za co dany plik odpowiada i czego się wraz z nim pozbawiamy.Do czego mogłobybyć to potrzebne, proszę czytać wyżej
i ja gdybym chciał zrobić porządki mógłbym zajrzeć na tą listę i stwierdzić " aha, ten plik jest ważny, a ten nie więc mogę usunąć :mrgreen: )
A poza tym, skoro chcesz grzebać w plikach systemowych, to po co sobie kupowałeś Maka? ;-) Zacznij traktować komputer jak toster - włącz, zrób swoje, wyłącz. A jak przyjdzie taki moment, że na pytanie kolegi pecetowca o szybkość nagrywarki w Maku będziesz w stanie odpowiedzieć jedynie "yyyyy, nie mam pojęcia, jakoś mnie to nie interesowało", to będzie niechybny znak, że jesteś pełną gębą macuser ;-)
Napisano 29 listopada 2005 - 23:11
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych