Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iMac [07.08.2007]

• Please log in to reply
517 replies to this topic

#376 dzigi

dzigi
  • 241 posts
  • SkądSK [PL]

Posted 26 August 2007 - 14:04

Ok dzięki:) Oczywiście w poniedziałek lub w ciągu najbliższych dni będę wiedział co OTRZYMAM. Tylko nie widzę nigdzie na PL stronach APPLE oferty z 2.8GHz:(. A no i jeszcze ta grafika ATI 2600HD. Szkoda, że nie dali też wyboru mocniejszej karty tak jak w starszym modelu. Co do GLOSSY, będę chyba zmuszony zmienić oświetlenie w pokoju, żeby nic się nie odbijało. :D

#377 eclipse

eclipse
  • 4 posts

Posted 26 August 2007 - 14:25

Witam wszystkich po raz pierwszy :)

ja rowniez chce kupic w tym roku Maca, generalnie zajmuje sie grafika, w 99% projektuje na potrzeby internetu. Kuszaco prezentuje sie ekran 24" - zastanawiam sie tylko czy bardziej oplaca sie kupic nowego iMaca czy moze starszy model bedzie rownie dobrym wyborem? (chocby ze wzgledu na ekran glossy)

Nie mam tez pojecia, ktora grafika jest wydajniejsza, wszystko zmienia sie tak szybko, ze juz stracilem rachube :) Na ile wydajny jest ten radeon montowany w nowych iMacach? Na ile lepszy/gorszy w porownaniu z nvidia ze starego maca?

Rozwazalem tez zakup MB Pro, chociaz wydaje mi sie ze wydajniejszy bedzie jednak iMac (ze nie wspomne o wiekszym i bardziej komfortowym ekranie), chociaz mobilnosc niesamowicie kusi...

@dzigi: daj znac, jaki model wybrales i czy jestes zadowolony (jak z glossy, grafika itd)

#378 dzigi

dzigi
  • 241 posts
  • SkądSK [PL]

Posted 26 August 2007 - 15:30

@eclipse: w starym kusi cena, karta grafiki i ekran matowy, w NOWYM kusi lepszy procesor, wiecej ramu... i tyle, no może iLIFE 08 też :), a i za cenę nowego iMACA 24 2,8GHz/4GB mam starego 2.33/7600 256mb + 3gb + WACOM A5 WIDE...

Wiele opcji, ale muszę wybrać jedną. W przyszłości na pewno zakupię jakiegoś laptopika, aby można do klienta przychodzić:)

#379 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 26 August 2007 - 16:11

Rozwazalem tez zakup MB Pro, chociaz wydaje mi sie ze wydajniejszy bedzie jednak iMac (ze nie wspomne o wiekszym i bardziej komfortowym ekranie), chociaz mobilnosc niesamowicie kusi...

No właśnie wydajniejszy będzie MBPro. W starych iMakach (24") był GeForce 7300 z możliwością upgrade'u do 7600. W MBPro jest GeForce 8600. Co prawda w wersji M, ale myślę, że i tak będzie wydajniejsza od Radeonów z nowych iMaków (artykuł testowy tych kart otrzymał tytuł "Kastrować każdy może").

#380 VietnamCargo

VietnamCargo
  • 57 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2007 - 16:30

GeForce 8600M GT powinien byc wydajniejszy, poza tym jeśli cenisz mobilnośc - kup MacBook'a Pro i z czasem dokup sobie osobny monitor :grin:

#381 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 August 2007 - 18:14

No, to stało się. Kupiłem mocniejszą 20" z nowej linii (Blade jednak mnie stać). Dlaczego nowa linia? ano zapuściłem x-bencha na kilku konfigach. Stara 20" w podstawowej konfiguracji - 95 punktów; Stara 24" w podstawowej konfiguracji - 135 punktów Nowa 20" w mocniejszej konfiguracji (2.4GHz i 2600Pro 256MB) - 147 punktów. Zaważyła wydajność. Glossy nie był aż tak negatywnym argumentem. Jakoże to mój pierwszy maczek, to jestem oczarowany :) Mam tylko jedno pytanie, bo nie wiem czy tak ma być czy to przypadłość... Otóż nie jest on bezgłośny. Usłyszeć można coś jak buczenie, niskiej częstotliwości (takie prawie basowe) szczególnie jak przystawi się ucho do matrycy. Ktoś ma nowego maca i ma podobnie? Czy mam się czym przejmować i wymienić sprzęt?

#382 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 26 August 2007 - 18:30

A gdzie kupiłeś, że masz możliwość wymiany sprzętu? :)

#383 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 August 2007 - 18:33

W iSpocie w Warszawie. Możesz ustosunkować się do mojego pytania? Jeśli oczywiście masz ochotę i znasz odpowiedź...;)

#384 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 26 August 2007 - 18:37

No ja z nowym iMakiem nie miałem jeszcze do czynienia. Ale czy nie jesteś przewrażliwiony? Komputer to elektronika w której jeden typ energii zamieniany jest na drugi. Podczas tej zamiany powstaje inna energia (np. cieplna) która musi być jakoś odprowadzona. Inżynierowie wpadli na pomysł, aby robiły to wiatraki które bezgłośne nie są. Poza tym wszystko jest głośne gdy się przyłoży do tego ucho. Ale tak raczej się nie pracuje przy komputerze, z uchem przy obudowie. P.S. No to nie masz możliwości wymiany. Co najwyżej możesz reklamować.

#385 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 26 August 2007 - 18:43

Heh, a może mam takie wejście w iSpocie, że jednak mogę? Poza tym jako konsument mogę wymienić sprzęt elektroniczny w ciągu tygodnia na inny, czyż nie? Ten odgłos jest słyszalny nie tylko jak się przyłoży ucho do kompa ;) Po prostu najbardziej jest słyszalny od strony frontu (matrycy). gdy siędzę od komputera około 50 cm to też to słyszę. Może i jestem przewrażliwiony, no ale chyba tak ma każdy nowy właściciel. Chciałbym się po prostu dowiedzieć czy inne iMaci też tak mają...

#386 pjvgt

pjvgt
  • 2 posts

Posted 26 August 2007 - 22:34

Ja niedawno oglądałem sobie nowe imaci w Berlinie, jednego zakupił tez mój kolega. Sam posiadam starą 20-stkę, a zachęcony chciałem dokupić jeszcze dwa imaci do biur (tak wiem to skandal nie używać tego komputera do grafiki/muzyki tylko do biura - ale naprawdę jestem gotów zapłacić cenę za ich bezawaryjność i brak problemów). Muszę przyznać, że nowe imaci to naprawdę bardzo ładne maszyny - a co do ekranu... no cóż naprawdę się błyszczy:). Mnie siedzącemu tyle lat przed monitorami zwykłych szarych pecetów specjalnie nie przeszkadza - za wyjątkiem tylko jednej rzeczy - zdarzyło mi sie oglądać na imacu filmy, albo puszczać slajdy - proszę nie róbcie tego z glossem bez zgaszonego światła albo przyciemnionego pokoju - natomiast przy dobrym oświetleniu gloss daje macie popalić (choc znajomy mówił, że kalibrując kolory możnja osiągnąc to samo). Ostatecznie kupiłem dwie stare 17-stki - mimo wszystko bardziej podoba mi się stary design (mimo iż nowemu naprawde nie mam nic do zarzucenia) - może dlatego, że ta 20-stka to mój pierwszy mac i po prostu przyzwyczaiłem się;) .

#387 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 26 August 2007 - 22:56

A widzisz, a stara 20' nie chce buczec i jest cichutka :)

#388 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 August 2007 - 07:36

i jedna uwaga, to może jednym przeszkadzać a innym nie.. ale w 20 inch apple stosuje matryce TN a w 24 inch PVA/MVA.. TN wyświetla zaledwie jakieś 10-12 minlionów kolorów... powinno być 16 000 000 kolorów.. do pracy ze zdjęciami itp. to za mało i trzeba dołożyć i kupić 24 inch ;)

#389 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 August 2007 - 09:19

to skandal nie używać tego komputera do grafiki/muzyki tylko do biura

stereotyp... dosyć przykry nawet. Maki są dobre i do zastosowań domowych, biurowych oraz muzyczno/graficzno/designerskich przecież. W końcu jest to normalny komputer, ale (IMO) z lepszym designem i lepszym systemem - tyle. Do czego go zastosujesz leży tylko w twojej inwencji

#390 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 27 August 2007 - 10:27

Rozwiązałem sprawę buczenia. wina stolika drewnianego który przenosił drgania widocznie i wzmacniał. Po postawieniu iMaca na izolowanej podstawce, buczenie znikło. I cisza jak iMaczkiem zasiał ;)

#391 zdenek117

zdenek117
  • 394 posts
  • SkądLublin

Posted 27 August 2007 - 11:43

Kenjiro, masz nową myszkę w komplecie? Jeśli tak to jest lepsza od starej (bo czytałem pare negatywnych opini na jej temat - małoprecyzyjna, przeskakiwanie, ciasne przyciski boczne)

#392 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 27 August 2007 - 12:37

A nowa od starej czym się różni? Mam całą białą - to chyba stara?

#393 surveyor

surveyor
  • 405 posts
  • SkądChorzów

Posted 27 August 2007 - 12:40

Nie- nowa. W starych boczne przyciski byly szare.

#394 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 27 August 2007 - 12:41

No to jeśli mam nową, to na razie działa ok. A właśnie - jakie funkcje spełniają te boczne przyciski?

#395 surveyor

surveyor
  • 405 posts
  • SkądChorzów

Posted 27 August 2007 - 12:43

Wejdz sobie w Preferences --> Keyboard & Mouse --> Mouse. Tam mozesz sobie rozne akcje pod nimi ustawic. Generalnie Expose i takie tam ;]

#396 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 27 August 2007 - 12:49

I jeszcze lamerskie pytanie. W Safari nowe okno to Jabłko-n a jak otworzyć nową zakładke w tym samym oknie? W PC było ctr-t ale jabłko-t nie działa. Jaki skrót?

#397 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 27 August 2007 - 12:54

Jablko+T, ale w preferencjach Safari, musisz uaktywnic opcje "tabbed browsing"

#398 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 posts
  • SkądGdynia

Posted 27 August 2007 - 12:57

thx

#399 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 August 2007 - 15:47

Natknąłem się na ciekawy komentarz do filmiku:

where is the new keyboard !!!!!

In Portugal the launch of the keyboard were delayed!!! :(

Czyli nie tylko my jesteśmy poszkodowani, a SAD nie jest wszystkiemu winny.

#400 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 August 2007 - 15:53

SAD raczej i tak nie mógł być winny - myślisz że Apple robiło 2 wersje iMaków do wyboru (z i bez nowych klawiatur)? ale ceny nowych klawiatur sa już znane ;] 230 za przewodową, a za bt nie pamietam

13 user(s) are reading this topic

0 members, 13 guests, 0 anonymous users