Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Retina Macbook Pro.

• Please log in to reply
181 replies to this topic

#151 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 18 July 2012 - 14:02

Już dziś zaksięgowali całą kwotę, nie wiem czy kurier by się zgodził przyjąć taką kasę :) chyba,że za jakąś pewnie astronomiczną dopłatą ,bo oni chyba tak mają jak się płaci gotówką. Nawet nie wiem czy Cortlandzie można jakiś % kwoty wpłacić, bo jak mi wysłał fakturę proformę na maila to było podane 100% kwoty żeby wpłacić.

#152 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 18 July 2012 - 14:06

Kurierzy przyjmują, kolega za zegarek w pocztexie płacił 20 000zł za pobraniem. :)

#153 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 18 July 2012 - 14:11

Hehe nieźle :)

#154 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 July 2012 - 14:13

A AOS nie uznaje gwarancji Cortlandu?
Cortland zajmuję się naprawami? wymianami ? Czy można od razu dzwonić do AOS ?.
Miałeś z nimi jakieś poważne kłopoty? lub słyszałeś ?
przecież to oficjalny reseller więc powinni działać jak AOS.

@stroner30
700 zł drogą nie chodzi , można by za to kupić dysk,albo dołożyć do Apple Care :)
ale teraz już za późno,ważne żeby przyszedł cały i nic się z nim nie działo.

Szerze mówiąc to nie wiem czy AOS przyjmuje gwarancje na coś kupionego w Cortland. Również chciałbym się dowiedzieć. Jeżeli chodzi o sam sklep to kupiłem tam tylko jakies akcesoria więc z tym akurat problemu nie ma ale słyszałem nieliczne złe opinie na temat przyjmowania sprzętu na gwarancji.

#155 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 18 July 2012 - 14:16

Trochę mnie zmartwiłeś tym, ale jak będzie problem to wtedy Apple Care i dobijam się prosto do AOS :) wtedy powinno dać radę (tak myślę) Zaraz zadzwonię do AOS i się dowiem :D Ale sprzęt można wysłać do dystrybutora Apple w Polsce,ja kilka dni temu wysyłałem słuchawki od iP4S na gwarancje do iSource w Warszawie, jak dzwoniłem sprawdzili czy mam gwarancje i kazali wysłać.Mam nadzieję, że wymienią i nie będzie problemu.

#156 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 July 2012 - 14:19

Trochę mnie zmartwiłeś tym, ale jak będzie problem to wtedy Apple Care i dobijam się prosto do AOS :) wtedy powinno dać radę (tak myślę)
Zaraz zadzwonię do AOS i się dowiem :D

Nie no...nie chciałem Cie zmartwić ;) NIELICZNE przypadki, Cortland to przecież dość znany i lubiany reseller

---------- Wpis dodano o 15:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:18 ----------

Daj znać jak czegoś się dowiesz bo jestem ciekawy ;)

#157 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 18 July 2012 - 14:35

Dzwoniłem do AOS przez 12 miesięcy gwarancja jest objęta przez firmę Apple,można dzwonić do dystrybutora w Polsce lub też prosto do AOS, po ukończeniu gwarancji w przypadku tylko 12 miesięcznej,należy kontaktować się z resellerem gdzie zakupiło się sprzęt (tylko ciekawe jak oni to rozpatrują) jak kupowałem iPada w MM to facet powiedział, że gwarancja jest 24 m-ce u nich (takie jest chyba prawo w UE).

#158 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 18 July 2012 - 15:00

Co za dyskusja. Adam Kaczor, nie wiesz, to po co się wypowiadasz i wprowadzasz w błąd? Cortland jest już od jakiegoś czasu oficjalnym serwisem Apple w Polsce. Zdarzyło mi się naprawiać u nich laptopa (kupionego w Hiszpanii swoją drogą) w ramach gwarancji, jestem bardzo zadowolony, błyskawicznie się uwinęli z tematem - serwis w Poznaniu. Czytając opinie na forum można dojść do wniosku, że lepszy niż starszy w Warszawie (iSourcowy, SADowy czy jak kto woli).

#159 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 18 July 2012 - 15:02

Tak, nie wiem jak w innych ale Serwis Cortland w Poznaniu jest na najwyższym poziomie. Jak dostarczam tam sprzęt do naprawy rano to już wieczorem jest diagnoza, naprawa zazwyczaj 3-4 dni.

#160 qubuss

qubuss
  • 518 posts
  • SkądKońskie, PL

Posted 18 July 2012 - 15:26

Ciekawe z którego ja dostanę :) kasę wysłałem do Poznania. Dostałem rownież maila od iSource ,odpowiedzieli że "zapraszają do naszego serwisu" Czyli wszystko ok, a już się bałem,że mogą być jakieś problemy z gwarancją. Sprzęt już u mnie od południa :) nie mogę się oderwać,rewelacja. Kasa nie poszła na marne, jestem bardzo zadowolony.

#161 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 01 August 2012 - 13:04

Wyglada na to, ze Apple udostepnilo mozliwosc dowolnej konfiguracji MBPr w Apple Online Store. I tak do bazowej wersji MBPr wymiana procesora na mocniejszy 2.6 GHz wynosi 500 zl. Wymiana na Procek 2.7 GHz to doplata do bazowej wersji 1650 zl, co sprawia ze ten zakup jest juz nieoplacalny, ale doplata 500 zl do 2.6 - juz jak najbardziej jest oplacalna. Mozna dowolnie skonfigurowac dyski twarde. I tak moze powstac konfig z 2.3 GHz procesorem, 8 GB RAM i 512 GB SSD. P.S. Moja konfiguracja marzen to byla 2.6 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD. Nie pozostaje nic innego jak tylko zamowic ten komputer ;). P.S.2 Komputery zamowione w AOS od teraz beda miec zainstalowany Mountain Lion seryjnie.

#162 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 August 2012 - 01:44

Co do procesora mam możliwość porównania wersji której używam 2.3 i wersji 2.6. W normalnym użytku różnica na papierze dla fanów cyferek :)

#163 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 August 2012 - 14:31

Co do procesora mam możliwość porównania wersji której używam 2.3 i wersji 2.6. W normalnym użytku różnica na papierze dla fanów cyferek :)

Wydajność to jedno, ale czy jest różnica w czasie pracy na baterii?

#164 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 August 2012 - 14:36

Wydajność to jedno, ale czy jest różnica w czasie pracy na baterii?

Nie zauważyłem.

#165 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 August 2012 - 14:40

Bo z różnych testów wynika, że jest od pół do 2 godzin. Ale nie mam jak zweryfikować przy jakim obciążeniu, więc to od niego może zależeć.

#166 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 02 August 2012 - 14:43

Do normalnego użytku i owszem. Zresztą Ty pisałeś, że używasz komputera tylko do Safari, iTunesa i innych takich i że 4-8 GB ramu Ci starcza. W jakiejś pracy - dla ludzi, którzy na komputerach pracują (czyli Twoich fanów cyferek) - ta różnica między procesorami może być bardziej widoczna.

#167 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 August 2012 - 15:02

Lukasz. Te roznice wynikaly z tego, ze Procesory Ivy Bridge pobieraly zbyt duza ilosc pradu. Apple niedawno wydalo hotfix do tych komputerow ktory mial na celu poprawe tego. Stad wynikaly tak duze roznice w czasie pracy na baterii. Koyot - 2.6 GHz jest o 10% szybszy od 2.3 GHz w roznych testach. Koszt doplaty - 500 zl. Czy warto? Kazdy indywidualnie powinien rozpatrzyc te kwestie. Jak dla mnie - warto.

#168 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 02 August 2012 - 15:06

Koyot - 2.6 GHz jest o 10% szybszy od 2.3 GHz w roznych testach. Koszt doplaty - 500 zl. Czy warto? Kazdy indywidualnie powinien rozpatrzyc te kwestie. Jak dla mnie - warto.

Dla mnie również. Od ostatnich zmian w możliwościach konfiguracji ta dopłata za procesor jest opłacalna bez dwóch zdań.

Tak jak warto brać ram 16GB, ale to już nie ze względu na opłacalność (dużo wołają za to), tylko ze względu na to, że samemu się go w przyszłości nie wymieni.

#169 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 02 August 2012 - 15:19

300 mhz wiecej na 4 rdzeniach co daje nam 300 000 000 operacji na sekunde na jednym rdzeniu wiecej. Koszt - 500 zl. To przeca pies nie nieniadz w tym wypadku ;). Druga sprawa - cala mozliwosc dowolnej konfiguracji MBPr dwa miesiace po premierze to kop w zeby dla tych ktorzy go zdazyli kupic.

#170 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 August 2012 - 15:40

Tylko wspomnianą różnicę zauważą jedynie osoby pracujące w obróbce video itp, ja mam wersje 2.3 i 2.6 i przykładowo w gierkach nie ma różnicy. Ale to sprawa indywidualna, w moim przypadku Retina sprawdziła się w 100% ale jednak wymienię na iMac-a jak pojawią się tylko modele 2012.

#171 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 03 August 2012 - 01:44

Reapplying Thermal Paste to the CPU and GPU - iFixit

Obejrzyjcie zdjecia tego jak pasta termoprzewodzaca jest nalozona w Retinie. To jest ma-ka-bra :(.
Jestem ciekaw czy serwisy w Polsce dadza rade wymienic paste.
10 - 12 stopni podczas obciazenia to spore polepszenie temperatury(czyli zjazd z okolic 80 do 70 stopni).

#172 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 04 August 2012 - 14:33

Jak myślicie, wyjdzie retina macbook pro 13'? W ogóle ma sens taki komputer?

#173 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 04 August 2012 - 22:25

Reapplying Thermal Paste to the CPU and GPU - iFixit

Obejrzyjcie zdjecia tego jak pasta termoprzewodzaca jest nalozona w Retinie. To jest ma-ka-bra :(.
Jestem ciekaw czy serwisy w Polsce dadza rade wymienic paste.
10 - 12 stopni podczas obciazenia to spore polepszenie temperatury(czyli zjazd z okolic 80 do 70 stopni).

Nie ma się co dziwić, że tak na odpieprz robota wykonana, bo przecież Chińczyk dostał za to tylko miskę ryżu.
Potem się dziwimy, czemu te maki tak się przegrzewają ponad normę.

#174 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 August 2012 - 01:11

Jak myślicie, wyjdzie retina macbook pro 13'? W ogóle ma sens taki komputer?

Tak. Oczywiście, że ma sens.

#175 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 05 August 2012 - 13:10

Tak. Oczywiście, że ma sens.

No wiadomo, że zawsze będzie ktoś chciał Retiny w 13. Ale patrząc zdrowym rozsądkiem teraz:
-taki będzie relatywnie tylko trochę tańszy od 15, która teraz ma i spory ekran i lekkość
-będzie kosztował z min. 6500-7000 zł
-będzie średnim półśrodkiem pomiędzy supermobilnym airem i mobilno-mocnym proR
-retina na 13' to lekka przesada, lepiej żeby dali rozdzielczość aira lub Asusa Zenbooka prime(full-hd)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users