Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Retina Macbook Pro.

• Please log in to reply
181 replies to this topic

#1 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 18 June 2012 - 13:03

Chyba czas wystartowac ten temat na temat tego komputera.

Zapewne wszyscy sa ciekawi tego jak sie spisuje nowy Macbook Pro. Benchmarki, temperatury, throttling itp itd...

Uwaga. Pewien uzytkownik forum Notebookreview zrobil pelna recenzje z benchmarkami oraz zmierzyl temeperatury pod obiazeniem jak i w spoczynku. Jest na co popatrzec...

MacBook Pro with Retina - Impressions from a Windows Guy

Jesli te temperatury sie potwierdza no to ogromne zaskoczenie. Temperatury obudowy pod obciazeniem wynosza od 29 do 45 stopni. Co jest niezlym wynikiem jak na tego typu obudowe.

Zobaczymy co bedzie dalej. Ja jestem jednak pozytywnie zaskoczony.

Dziwne wyniki testow wydajnosci graficznej. http://www.barefeats.com/mbp12gx.html Trudne do wytlumaczenia...

#2 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 18 June 2012 - 15:00

Robi wrażenie, ciekawe jak z awaryjnością, powinny długo wytrzymać skoro osiągają tak niskie temperatury, ale na pewno za wcześnie jeszcze na to. Szkoda, że HD4000 w ogóle nie działa pod Windowsem i pewnie bateria pada w 5 godzin.Ogólnie jakbym miał kasę to brałbym od razu, bo spokojnie może zastąpić mi mojego aktualnego desktopa. Tak po za tym to ten SSD jest wreszcie wymienialny czy nie, na jednej stronie czytam, że nic nie jest wymienialne, a na innych, że tylko SSD i wreszcie nie wiem.

#3 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 18 June 2012 - 15:33

Skoro OWC pracuje nad dyskiem dla RMBP to znaczy ze jest wymienialny ;). Temperatury sa rewelacyjne jak na takie podzespoly i jak na tak waska obudowe. Wielu recenzentow mimo obciazania komputera dosc mocno, nie odnotowuje zjawiska Throttlingu, co samo w sobie jest szokujace. Albo, po prostu nie potrafia go wystarczajaco mocno obciazyc ;). W mojej opinii, jesli ktos mialby zamiar wziac MBP lub RMBP w tej samej cenie to lepiej wziac model z Retina rozbudowany o 16 GB RAM. P.S. Iron.Gery mial go dzis dostac ;P. Edit: Aha, zapomnialem dodac, ze JESZCZE zdaje sie ze w OSX nie ma pelnego wsparcia dla Ivy Bridge i ukladow Kepler, co powoduje to, ze temperatury sa wyzsze a wydajnosc tych ukladow nizsza niz powinno byc.

#4 apek

apek
  • 261 posts

Posted 18 June 2012 - 19:34

W RMBP nie ma tego przycisku do sprawdzania baterii, prawda?

#5 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 June 2012 - 19:42

Nie ma.

#6 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 June 2012 - 20:15

Wyniki SSD nie powalają. Troche poniżej średniej.

#7 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 June 2012 - 23:47

Powyżej, jak na dyski mSATA.

#8 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 19 June 2012 - 08:44

Powyżej, jak na dyski mSATA.

Cieszy mnie, że te dyski są na kontrolerze takim jak jest w SSD 830. Możliwe że wtedy SSD Samsunga natywnie będzie obsługiwany przez OSX.

#9 apek

apek
  • 261 posts

Posted 21 June 2012 - 15:54

Już 20 dni po premierze i nadal nikt nie ma? :D @down, a faktycznie 10 mój błąd :D

#10 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 21 June 2012 - 15:56

Już 20 dni po premierze i nadal nikt nie ma? :D

Dopiero 10 dni od premiery, a czas dostawy to koło 3-4 tygodni.

#11 mesish

mesish
  • 2 posts

Posted 22 June 2012 - 00:24

Odnośnie wydajności układu graficznego - polecam spojrzeć na to:

[url=http://blog.macsales.com/14241-macbook-pro-15-with-retina-display-can-run-3-external-displays]MacBook Pro 15" with Retina Display Running 3 External Displays | Other World Computing Blog[/url]

#12 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 22 June 2012 - 11:18

Już 20 dni po premierze i nadal nikt nie ma? :D

@down, a faktycznie 10 mój błąd :D

Ja dzisiaj zamowilem MBP 15 Retina i7 2.3/16Gb ramu z dyskiem 256GB. Takze odliczamy w jakim tempie sprezy sie iSpot w Silesi...

Jesli przedmowca mowi ze 3-4 tygodnie to masakra, zeby mi chociaz do dnia urodzin doszedl :)

ps. A tak wole spotkal sie juz ktos z obudowa na nowe MBP retina taka typu hardshell czyli nakladka plastikowa koloru czarnego?

---------- Wpis dodano o 12:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:14 ----------

Co do wydajnosci grafiki, ze mozna podpiac 3 monitory to nie patrze na to wogole bardziej mnie interesuje jak bedzie smigac Logic ze spora iloscia Pluginow pozapinanych bo poprzedni MBP 17 troche sie juz dlawil ale coz chciec od poczciwego Core2Duo :)

Ciekawe ile osob podepnie do niego te 3 monitory naraz chyba jacys zapaleni gracze w Diablo 3 :) ale pytanie brzmi po co? Skoro od tego jest stacjonarka a nie laptop

#13 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 22 June 2012 - 11:37

Ja dzisiaj zamowilem MBP 15 Retina i7 2.3/16Gb ramu z dyskiem 256GB. Takze odliczamy w jakim tempie sprezy sie iSpot w Silesi...

Ciekawe ile osob podepnie do niego te 3 monitory naraz chyba jacys zapaleni gracze w Diablo 3 :) ale pytanie brzmi po co? Skoro od tego jest stacjonarka a nie laptop

Co ty głupoty gadasz, co ma piernik do wiatraka. Co mają 3 monitory do Diablo...?

---------- Wpis dodano o 12:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:37 ----------

Dell Alienware jest najlepszym przykładem do czego może służyć laptop.

#14 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 22 June 2012 - 11:38

Można już obejrzeć Retinę MBP w Warszawskich iSpotach?

#15 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 22 June 2012 - 12:13

Co ty głupoty gadasz, co ma piernik do wiatraka. Co mają 3 monitory do Diablo...?

---------- Wpis dodano o 12:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:37 ----------

Dell Alienware jest najlepszym przykładem do czego może służyć laptop.

Chodzi o to zeby grac na 2 monitorach na raz z rozdzieleniem obrazu. Ale pewnie na taki pomysl nie wpadli skoro jest mozliwosc obslugi lacznie 4 matryc. Bo po co komu podpiac 3 monitory do latopa no chyba ze bedzie chcial sobie na kazdym wyswietlac inna tapete...

#16 apek

apek
  • 261 posts

Posted 22 June 2012 - 12:36

Na jednym kod, na drugim projekt (np. photoshop), a na trzecim film/internet/myapple :P ja bym tak chciał :D

#17 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 23 June 2012 - 16:56

AnandTech - The next-gen MacBook Pro with Retina Display Review Recenzja Anandtech.

Szokujacy jest wykres wydajnosci po dluzszym czasie obiazenia.

P.S. Jak mowilem, narazie nie zwracajcie uwagi na wydajnosc graficzna. w OSX NIE MA natywnej obslugi Ivy Bridge i Keplera. Gdy bedzie, wydajnosc bedzie znacznie wyzsza jak rowniez temperatury spadna. Update 10.7.5 wprowadzi obsluge tych ukladow.

Edycja. Apple wlasnorecznie podkrecilo zegary na GT650M. Wiem jak to brzmi ale to prawda. Maksymalne Turboo Boost w GT650M sugerowane przez nVidie wynosi 835 MHz. W rMBP bazowy zegar(!) wynosi 900 MHz. Dodatkowo, taktowanie pamieci rowniez jest duzo podkrecone i wynosi 1254 MHz(5016 MHz Efektywne) co przeklada sie na 80.3 GB/s przepustowosci zamiast standardowych 64 GB/s. Jesli te wyniki zostana potwierdzone przez wiecej testow to mamy karte graficzna, ktora jest szybsza niz GTX660M! Wyniki wydajnosci w Grach sa dziwne ale to wlasnie spowodowane jest tym co pisalem wyzej. Trzeba poczekac na update, wtedy bedzie ciekawiej ;).

#18 nowy57

nowy57
  • 449 posts

Posted 23 June 2012 - 20:31

:( "Some elements of drawing in Safari for example aren’t handled by the GPU. Quickly scrolling up and down on the AnandTech home page will peg one of the four IVB cores in the rMBP at 100%..........To quahmm ntify exactly what I was seeing I measured frame rate while scrolling as quickly as possible through my Facebook news feed in Safari on the rMBP as well as my 2011 15-inch High Res MacBook Pro. While last year’s MBP delivered anywhere from 46 - 60 fps during this test, the rMBP hovered around 20 fps (18 - 24 fps was the typical range)."

#19 janek220

janek220
  • 268 posts

Posted 23 June 2012 - 21:54

P.S. Jak mowilem, narazie nie zwracajcie uwagi na wydajnosc graficzna. w OSX NIE MA natywnej obslugi Ivy Bridge i Keplera. Gdy bedzie, wydajnosc bedzie znacznie wyzsza jak rowniez temperatury spadna. Update 10.7.5 wprowadzi obsluge tych ukladow.

Nieprawda.
Nowe MacBooki w tym wersja z retiną mają zmodyfikowaną wersję 10.7.4, w której jest obsługa nowych części.

1) ivy bridge support in kernel
2) geforce gtx6xx drivers, working
3) ati drivers, 69×0 working in macpro
4) intel hd 4000 drivers, not tested
5) usb3 drivers for z77, working

http://netkas.org/?p=1146

Na jakieś rewolucyjne zmiany bym nie liczył w 10.7.5.

#20 ein

ein
  • 319 posts
  • SkądSopot

Posted 23 June 2012 - 22:14

Czyli jest ten To jest ten support, czy go nie ma? Wyniki niezbyt dobre, szczególnie kiepsko wygląda net (te 100% to jakaś kpina). Oby Safari podłatali, ciekawe jak śmiga pod Chrome? Tak jak mówiłem wcześniej, na Retinie w zaawansowane graficznie tytuły się nie zagra. Nawet jak nieco zoptymalizują stery to i tak wiele więcej fps nie będzie. Poza tym martwi fakt mocnego podkręcenia układu NVIDII - na pewno będzie to miało wpływ nna żywotność, negatywny wpływ. Oby tylko za rok, dwa użytkownicy tego komputera nie doświadczyli takich akcji jak ta ostatnia z Pro 2010.

#21 janek220

janek220
  • 268 posts

Posted 23 June 2012 - 22:20

Gdyby nie było wsparcia dla procesora w kernelu system nawet by się nie uruchomił. Gdyby nie było zarządzania energią CPU, to chodziłby on cały czas na maksymalnym taktowaniu i napięciu, bez stanów turbo. Wsparcie dla grafiki też jest. Bez niego byłaby tylko rozdzielczość 1024x768, bez akceleracji 3D (OpenGL, Quartz Extreme itd.) Wystarczy odpalić system w Safe Mode (chyba cmd+x), by zobaczyć o czym mówię. A już na pewno nie działało by Diablo. Aktualizacja 10.7.5 może poprawić sterowniki, ale na duży skok wydajności bym nie liczył.

#22 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 23 June 2012 - 22:22

Nawet jesli ten support jest to widac ze ani jeden uklad nie jest wykorzystywany w 100% przez system. Gry nie dzialaja na 100%, ze nie wspomne o tym ze w tych testach sa gorsze niz na zeszlorocznych kartach, a scrollowanie stron na Safari w natywnej rozdzielczosci pochlania moc obliczeniwa procesora, czego w gruncie rzeczy nie powinno robic. Trzeba czekac do nowego Builda zwlaszcza ze wszystko wskazuje na to, ze pojawia sie nowe sterowniki graficzne.

http://macperformanc...ost-images.html

No to pieknie ;). Obraz sie wypala w ekranie.

#23 Gerwazy

Gerwazy
  • 52 posts

Posted 24 June 2012 - 08:28

Bylem w Apple Store po egzemplarz bez retiny. Pobawiłem się chwilkę RMBP i wróciłem do domu bez zakupów. heh. RMBP dala mi do myślenia, ekran był niesamowity. Jeśli chodzi o skontrolowanie w safari to na Mac mini podpiętym do TD przewijało z zacięciami. Tak samo model bez retiny. Trochę się zdziwiłem. Moze jestem za bardzo wyczulony ale sądziłem ze takie czynności jak przewijanie stron WWW te komputery powinny przetwarzać bez problemów. Nic poczekam na update systemu.

#24 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 24 June 2012 - 08:43

AnandTech - The next-gen MacBook Pro with Retina Display Review

#25 ein

ein
  • 319 posts
  • SkądSopot

Posted 25 June 2012 - 21:52

Nawet jesli ten support jest to widac ze ani jeden uklad nie jest wykorzystywany w 100% przez system. Gry nie dzialaja na 100%, ze nie wspomne o tym ze w tych testach sa gorsze niz na zeszlorocznych kartach, a scrollowanie stron na Safari w natywnej rozdzielczosci pochlania moc obliczeniwa procesora, czego w gruncie rzeczy nie powinno robic. Trzeba czekac do nowego Builda zwlaszcza ze wszystko wskazuje na to, ze pojawia sie nowe sterowniki graficzne.

Macintosh Performance Guide: MacBook Pro Retina Display — Screen Burn-In — Ghost Images

No to pieknie ;). Obraz sie wypala w ekranie.

Dużo lepiej nie będzie, bo tu nie chodzi o sterowniki tylko o ograniczenia hardware. Wygląda na to, że Apple wycisnęło maksimum z integry Intela oraz dedykowanego GPU NVIDII - sposób renderingu, skalowania, rysowania obrazu przez rMBP to autorski pomysł Apple. Sprytny, pod wieloma względami wręcz rewolucyjny, ale też zupełnie niezależny od inwencji twórczej NV czy Intela. Naprawdę warto przeczytać art. Anandtecha, tam wszystko jest bardzo ładnie wyjaśnione. Stąd imho mylisz się w swoich rachbach dotyczących wydajności - ta jakoś dramatycznie nie wzrośnie. We wspomnianym artykule wyraźnie napisano, że część rzeczy będzie < 30fps, że niektóre zadania mocno obciążą CPU (wspomniane Safari z szybkim scrollowaniem i 100% zajętości rdzeni na liczniku). Tak jak wcześniej pisałem ten komp nie będzie ideałem dla gracza, dla osoby przyzwyczajonej do bezproblemowego surfowania po sieci (w sensie super szybkiego). Tego rMBP AD 2012 raczej nie zapewni. W sumie nie ma się co dziwić, to pierwsza gen. z organiczeniami, czyli typowo dla jabłka. Kto wie, może przyszłoroczny model będzie takim samym, wielkim, wydajnościowym krokiem naprzód, co iPad 2 w stosunku do pierwszego modelu? Zapowiedzi czołowych producentów GPU są obiecujące, przyda się też wydajniejsza (ale nie o 5-15%, a o 30-50% jednostka główna, nowy Core zdolny do znacznie szybszej pracy). Z tego, co napisano, potrzebne będzie sporo więcej mocy, aby uzyskać rezultat tożsamy z najnowszymi modelami bez Retiny (w 2D). Imho 3D w takich hi-rez trybach w ogóle będzie wymagało zew. GPU (via Thunderbolt). Mam nadzieję, że Apple bądź po prostu rynek odpowiedzą na to wyzwanie.

Nawiązując do recenzji szczególnie warto przeczytać to AnandTech - The next-gen MacBook Pro with Retina Display Review :

At 2880 x 1800 most interactions are smooth but things like zooming windows or scrolling on certain web pages is clearly sub-30fps. At the higher scaled resolutions, since the GPU has to render as much as 9.2MP, even UI performance can be sluggish Some elements of drawing in Safari for example aren’t handled by the GPU. Quickly scrolling up and down on the AnandTech home page will peg one of the four IVB cores in the rMBP at 100%:

The GPU has an easy time with its part of the process but the CPU’s workload is borderline too much for a single core to handle. Throw a more complex website at it and things get bad quickly. Facebook combines a lot of compressed images with text - every single image is decompressed on the CPU before being handed off to the GPU. Combine that with other elements that are processed on the CPU and you get a recipe for choppy scrolling.

To quantify exactly what I was seeing I measured frame rate while scrolling as quickly as possible through my Facebook news feed in Safari on the rMBP as well as my 2011 15-inch High Res MacBook Pro. While last year’s MBP delivered anywhere from 46 - 60 fps during this test, the rMBP hovered around 20 fps (18 - 24 fps was the typical range).

Remember at 2880 x 1800 there are simply more pixels to push and more work to be done by both the CPU and the GPU. It’s even worse in those applications that have higher quality assets, the CPU now has to decode images at 4x the resolution of what it’s used to. Future CPUs will take this added workload into account, but it’ll take time to get there.

I na koniec w nawiązaniu do powyższego cyt. o CPU: Future iterations of the Retina Display MacBook Pro will have faster hardware with embedded DRAM that will help mitigate this problem. But there are other limitations: many elements of screen drawing are still done on the CPU, and as largely serial architectures their ability to scale performance with dramatically higher resolutions is limited. ...niestety tego łatwo się nie przeskoczy!

Aha Safari, tak jak każdy inny program będzie pochłaniał sporo mocy CPU, bo tak to właśnie w rMBP działa i właśnie jest to normalne, typowe dla tego rozwiązania. Skądinąd Apple otwiera bardzo ciekawy rozdział w historii komputerów osobistych... NVIDIA od dawna o tym trąbi na swoich konferencjach. W końcu nastąpi prawdziwa i pełna synteza mocy GPU z CPU, co pozwoli efektywniej wykorzystać potencjał nowych gen. układów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users