Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4S vs. Samsung GSIII

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
513 odpowiedzi w tym temacie

#201 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 10:59

Jeśli chodzi o jakość wykonania,tak. Jeśli chodzi o stosunek cena/możliwości to acer wygrywa ;] Jeśli chodzi o ceny S2. Ja za nówkę dałem z 2/3 miesiące temu 1400zł. Nie żadna firma kogucik. Gwarancja producenta na 2 lata. I tak jak ktoś powiedział. Traktowanie zakupu jakiegokolwiek sprzętu jako inwestycja to trochę na wyrost powiedziane. Jasne,jest to inwestycja ale w siebie :) Lepszy sprzęt,jesteśmy bardziej wydajni,szybciej wykonujemy pracę.

#202 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 16 sierpnia 2012 - 11:52

Serio? Nie widzę za bardzo różnicy. Ale nie to chciałem pokazać. Chodziło mi tylko o to, że to że sprzęt apple mniej procentowo traci na wartości jest nic nie warte skoro tracę więcej kwotowo, ale to jest oczywiste bo jest droższy. Dlatego generalnie gadka, że że coś wolniej traci na wartości zawsze mnie rozbawiała.

Oczywiście masz rację, ale wtedy gdy porównujesz Mercedesa do np. Mazdy to wiadomo że to droższe więcej straci, tak jest w każdym przypadku, ale jak porównasz dwie marki które są w tej samej lub podobnej cenie, to pewniakiem jest że ta renomowana i uznana i często modna marka traci mniej na wartości, dla przykładu podam swój przypadek, kupiłem SE Xperia X10 za ok 2000 zł. to był wypas, ale za rok czasu nie była warta nawet połowy tej ceny, więc wolałem oddać w prezencie dla synowej, tak więc nie rozumiem co Cię tak rozbawiło, bo iPhone 4 po roku traci max. jedną trzecią na wartości. A co do wymienionego przez Ciebie Macbooka fakt straciłeś, ale jakby to był Acer za 5800, to za trzy lata nie wiem czy dostałbyś za niego 1000 zł.

#203 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 sierpnia 2012 - 11:58

Ja mam Acera za 7500 i po 4 latach jest wart 800zl.

#204 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:01

Jeśli chodzi o jakość wykonania,tak.
Jeśli chodzi o stosunek cena/możliwości to acer wygrywa ;]

No nie bardzo bo pewnie jest plastikowy, grzeje się, wyje wentylatorem i krótko działa na baterii.

#205 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:08

Widzisz Łukasz, nic z tych rzeczy nie występuje, oprócz tego że jest plastikowy, ale to nie jest wada. Bateria, siedzę właśnie na takim 3 godziny i mi jeszcze 3 pokazuje. Wentylatorów nie słyszę, no może od czasu do czasu, bardzo rzadko i na pewno nie nie wyje. Nie grzeje się na obudowie, a temperatura procesora nie przekracza 45%. Jestem mega zadowolony z przesiadki. Co do porównywania to sorry ale nie będę porównywał czegoś w podobnych cenach bo najzwyczajniej jedno albo drugie może nie byc warte swojej ceny, porównuję wg wymagań, a różnicy między MBP za 6000 a jakimś laptopem PC za 2500 nie widzę, więc takie porównuje.

#206 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:22

Co do porównywania to sorry ale nie będę porównywał czegoś w podobnych cenach bo najzwyczajniej jedno albo drugie może nie byc warte swojej ceny, porównuję wg wymagań, a różnicy między MBP za 6000 a jakimś laptopem PC za 2500 nie widzę, więc takie porównuje.

Sorry, ale jak nie widzisz różnicy między aluminiowym MBP 13, a plastikowym pecetowym notebookiem za 2500 zł to chyba powinieneś iść do okulisty.

#207 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:23

Sorry, ale jak nie widzisz różnicy między aluminiowym MBP 13, a plastikowym pecetowym notebookiem za 2500 zł to chyba powinieneś iść do okulisty.

Ziew.

#208 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:28

Tylko podzespoły są takie same. A nawet lepsze w tym tańszym acerze.
Grzać to grzeje się każdy laptop. Nie ma większych wyjątków. Zależy od obciążenia.

Za 6k to kupiłbym sobie jakiegoś thinkpada. Przy okazji będę mieć matową matrycę a nie lustereczko.

Właśnie. Nie irytuje was to,że apple nie wypuszcza laptopów z matową matrycą?

#209 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:41

Tylko podzespoły są takie same. A nawet lepsze w tym tańszym acerze.
Grzać to grzeje się każdy laptop. Nie ma większych wyjątków. Zależy od obciążenia.

Tylko jeden do 40 a inny do 80 stopni Celsiusza.

Za 6k to kupiłbym sobie jakiegoś thinkpada. Przy okazji będę mieć matową matrycę a nie lustereczko.

Matową ale z fatalnym odwzorowaniem kolorów.
A do tego uginającą się plastikową obudowę.

Właśnie. Nie irytuje was to,że apple nie wypuszcza laptopów z matową matrycą?

MacBooki Pro 15 są dostępne z matowymi.

#210 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:46

Ja gdybym mial kupic MacBooka o specyfikacji zblizonej do swojego Acera musialbym dac ponad 12k. Jesli jednak daliby mi szanse cofnac sie 4 lata to dozbieralbym te 4k... Moj Acer przy dzisiejszych Acerach wyglada jak laptop freda flinstona a sterowniki musze kolekcjonowac recznie ze stron producentow, bo Acerowi sie nie chce umiescic najnowszych w centrum aktualizacji. Przegrzewanie to norma w srodku lata, dlatego grac moge tylko w zime i w dodatku z podkladka chlodzaca. Sprzedawac mi sie nie oplaca bo co ja sobie kupie za 800zl. Waciki?

#211 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:46

Z tego co widziałem jest on OPCJONALNIE z antyodblaskową powłoką. W standardzie tego nie ma więc pewnie wymaga dopłaty. Swoją drogą dawać minimum 8k aby móc mieć matową matrycę?

#212 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:50

Z tego co widziałem jest on OPCJONALNIE z antyodblaskową powłoką. W standardzie tego nie ma więc pewnie wymaga dopłaty.

Jak wybierzesz konfig z matową to będzie w standardzie.

np.
Komputery :: MacBook Pro - Apple Cortland Authorised Reseller

Swoją drogą dawać minimum 8k aby móc mieć matową matrycę?

ThinkPad W530 nijak nie wychodzi taniej.

#213 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2012 - 15:54

Wydaje mi się że to jest temat o telefonach a nie komputerach :)

#214 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 19:25

Niby tak, ale komputery są częścią ekosystemu dla telefonów. Dobra, koniec offtopa

#215 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 sierpnia 2012 - 19:47

Przez dwie strony gadanie o macbookach i acerach w temacie o telefonach, hehe :)

#216 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 sierpnia 2012 - 20:14

Ktos tam zaczal o trzymaniu wartosci u poszczegolnych producentow. I tak dobrze, ze temat nie zszedl na noge, kobiety albo samochody ;d

#217 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 19 sierpnia 2012 - 10:04

Do wczoraj jeszcze polecałem czasem znajomym nexusa czy HTC jeśli chcieli mieć androida, ale poczytałem właśnie jeden z ostatnich numerów Android Magazine - pośród listów od czytelnikow zachwyconych swoim SGS3 i jego ekranem, do którego retina jest tylko marketingowym bełkotem - jest też artykuł: "50 problemów z androidem - rozwiązaliśmy je dla ciebie!" - to jest system dla masochistów chyba... :) np: "- jak uruchamiam aparat to mam paski na ekranie - tak może się zdarzyć, to nic takiego - wystarczy wyciągnąć i wsadzić z powrotem baterie. - mam głos na full a mój dzwonek jest za cichy, przegapiam wszystkie rozmowy - to częsty problem - polecamy najlepiej ściągnąć specjalistyczną appkę i zrobić swój własny dzwonek. - moja bateria znika błyskawicznie - to czesty problem, ale ciężko powiedzieć co wyczerpuje baterie, polecamy ściągnięcie specjalistycznej appki do baterii, która powinna pokazać co najbardziej ją zajmuje - moja bateria rozłądowuje się momentalnie gdy przeglądam zdjęcia - to normalne, nowa aplikacja galeria w samsungu TAB jest tak fajna i zaawansowana wizualnie, że wyczerpuje baterie nawet jak nie przeglądasz już zdjęć, polecamy wejście w ustawienia systemowe i wyłączenie jej na amen oraz ściągnięcie innej appki do przeglądania - mój HTC nie reaguje na dotyk - to normlane - polecamy przeszukanie forum XDA, gdzie ktoś opublikował na to fix swojego autorstwa - nie mogę nic znaleźć w google play, wyniki z wyszukiwarki są z kosmosu a szukanie trwa wieki - to normlane, biorąc pod uwagę, że autorem jest GOOGLE, rzeczywiście wyszukiwanie w play jest kiepskie, proponujemy używać strony appbrain - monotowanie i odmontowywanie karty pamięci trwa bardzo dłuuugo - to normalne, dzieje się tak gdy często podłączasz telefon do PC, proponujemy rzadziej podłączać - zdjęcia nie zapisują się w fonie - to normalne, oszczędziłeś na kiepskiej karcie pamięci, kup nową, bardzo szybką - animowana tapeta ma skokową animacje, ciągle się haczy - to normalne, miejmy nadzieje, że producent telefonu wyda niedługo fixa - dlaczego gdy mówię Hi Galaxy to nie działa na moim S3 - to normalne, zwykle działa, ale zdarza się, że na niektórych egzemplarzach nie działa jak trzeba - zmień wtedy język na US English i będzie działać - nie mogę zmieniać jasności ekranu!! - to normalne gdy zrobisz update systemu do nowej wersji, spóbuj właczyć autojasność, właczyć wyłączyć telefon, wyłączyć autojasność - może się naprawi, jak nie proponujemy reinstall systemu, gdy i to nie pomoże proponujemy dyskutować z samsungiem - kiedy właczam aparat, wyskakuje camera failed i nic się nie włącza - to normlane, jest konflikt z nowo zainstalowaną aplikacją, usuń wszystkie nowe aplikacje jakie instalowałeś i kamera będzie działać"

#218 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:12

up Bzdury, ja żadnej wady nie mam i wszystko działa tak samo jak na iOS. Rozumiem że to forum Apple ale takie obrzydzanie jest nie na miejscu. Jeszcze kilka lat temu były podobne problemy ale na chwilę obecną Android jest stabilnym i DOBRYM systemem.

#219 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:17

Ale to nie jest obrzydzanie z forum apple tylko porady i teksty z 14 wydania Android Magazine (littlegreenrobot.co.uk) - teksty od fanów dla fanów androida :)

#220 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:19

Problemy z SGS 3? Pffff wolne żarty .

#221 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:24

Pewnie, że są, chociażby z płynnością systemu, synchronizacją z komputerami, kompatybilnością z iTunes, iCloud czy AirPlay, kiepskim ekranem, niedopracowanym S Voice, niedziałającym u nas Google Play itd.

http://imagazine.pl/2012/07/17/samsung-galaxy-s-iii-test-i-recenzja/

#222 janek220

janek220
  • 268 postów

Napisano 19 sierpnia 2012 - 11:37

Przecież to normalne, że Android nie będzie się synchronizował z iCloud czy iTunes, ani przesyłał obrazu przez Apple TV itd. To zamknięte technologie Apple. Jakby Samsung użył reverse engineeringu, by umożliwić działanie z takimi rzeczami, to dopiero by leciały pozwy. Równie dobrze można napisać, że wadą iOS jest to, że praktycznie nie ma ucieczki od iTunes, oraz nie ma dostępu do Google Play. Na makach aplikacje Windowsowe bezpośrednio też nie działają (nie mówię tu programach w stylu CrossOver).

#223 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 sierpnia 2012 - 12:08

Tak, bo na pewno Google wciaż pracuje nad synchronizacją z iCloud i iTunes. Przecież to Apple ma władze na tymi usługami i sobie wybiera, kto ma mieć do nich dostęp. Zaletą gmail i google drive jest natomiast to, że działa wszędzie :)

#224 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 sierpnia 2012 - 12:13

W praktyce do synchronizacji z komputerem trzeba dokupić Missing Sync.

#225 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 sierpnia 2012 - 12:21

Pewnie, że są, chociażby z płynnością systemu, synchronizacją z komputerami, kompatybilnością z iTunes, iCloud czy AirPlay, kiepskim ekranem, niedopracowanym S Voice, niedziałającym u nas Google Play itd.

http://imagazine.pl/2012/07/17/samsung-galaxy-s-iii-test-i-recenzja/

Niezbyt obiektywna recenzja, tak samo jak recenzje maków na forach PC.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych