Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Air 13 2012 opinie

• Please log in to reply
427 replies to this topic

#201 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 01 August 2012 - 18:34

sygnaturę chyba?;) zmieniona. Jako że miałem czysty system 10.7.4 zrobiłem update a nie czystą instalkę bo to chyba byłoby bez sensu i MBA śmiga jeszcze lepiej. E: wybór 8GB RAM był jak najbardziej słuszny: rozkręciłem swoje stanowisko pracy (pełno kart, otwartych programów) - zajęte 5GB RAM więc mam jeszcze rezerwę na kilka kolejnych aplikacji w tle i kolejne co najmniej kilkanaście kart w przeglądarkach :P Procek daje radę, nie przemęcza się za bardzo, a dysk SSD robi swoje.

#202 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 07 August 2012 - 22:55

do kosza

#203 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 August 2012 - 15:17

Jak wygląda sprawa gier pod Windowsem? Nie planuję kupować MBA dla superwydajności, ale byłoby miło, gdyby coś poszło. Mam tu na myśli głównie jakieś Heroes, Diablo, Wiedźminy, czy NFS.

#204 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 11 August 2012 - 15:24

W w/w gry można spokojnie grać, wyłączając wiedzmina 2 w wyższej jakości. Mam kurczę zapakowanego MBA 13' 2012 strasznie mnie kusi żeby rozpakować :)

#205 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 August 2012 - 18:49

W w/w gry można spokojnie grać, wyłączając wiedzmina 2 w wyższej jakości.

Mam kurczę zapakowanego MBA 13' 2012 strasznie mnie kusi żeby rozpakować :)

Dzięki za odpowiedź.
A co cię powstrzymuje ;)? Chętnie go za Ciebie rozpakuję, jeśli masz opory :D.

#206 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 11 August 2012 - 19:23

Dzięki za odpowiedź.
A co cię powstrzymuje ;)? Chętnie go za Ciebie rozpakuję, jeśli masz opory :D.

A kto będzie chciał kupić rozpakowanego, samo otwarcie to z 200zł w dół.

Miałem 2 tygodnie najnowszego Air i muszę powiedzieć że rewelacyjny komputer.

#207 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 12 August 2012 - 09:28

Jak wygląda sprawa gier pod Windowsem? Nie planuję kupować MBA dla superwydajności, ale byłoby miło, gdyby coś poszło. Mam tu na myśli głównie jakieś Heroes, Diablo, Wiedźminy, czy NFS.

Nie wiem jak pod Windowsem (bo nie po to kupowałem MB aby mieć na nim windowsa), ale na OS X MBA 2012 śmiga całkiem nieźle w grach (grałem w Modern Combat Domination, Trine) i daje radę.

#208 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 August 2012 - 11:49

Nie wiem jak pod Windowsem (bo nie po to kupowałem MB aby mieć na nim windowsa), ale na OS X MBA 2012 śmiga całkiem nieźle w grach (grałem w Modern Combat Domination, Trine) i daje radę.

No tak, ja też nie. Jednak większość gier jest tylko na Windowsa, a chciałbym mieć możliwość czasem w nie pograć :>.

#209 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 12 August 2012 - 11:55

Jak masz zamiar grać dłużej to przyda się do MBA podstawka chłodząca (zresztą jak do praktycznie każdego laptopa do grania ją lepiej kupić) no i oczywiście jak chcesz dużo grać to trzeba kupić MBA model z 8GB RAM (zamiast 384MB RAM GPU HD 4000 dostaje 512 MB RAMu).

#210 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 12 August 2012 - 12:55

W przypadku konstrukcji unibody podstawki chłodzące niewiele dają...

#211 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 12 August 2012 - 13:13

Zdaję sobie sprawę, że są mniej skuteczne ale lepiej ją mieć (np.: Zalman ZM-NC11 wygląda ciekawie) niż jej nie mieć przy intensywnym graniu.

#212 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 posts
  • SkądPleszew

Posted 12 August 2012 - 19:53

Wreszcie, po miesiącu oczekiwania dostałem swojego pierwszego maca. Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. 8GB RAM to była dobra decyzja. Przez tydzień użytkowania, jeszcze ani razu nie zawiesił mi się, zwłaszcza podczas instalowania wielu programów z równoczesnym korzystaniem z iTunes oraz Google Chrome i Skype. Komputer działa znacznie szybciej niż mój PC z C2D 1,8 GHz i 3GB RAM. Jedyne nad czym moim zdaniem Apple musi trochę popracować to grafika. HD4000 to nie jest kiepski układ, aczkolwiek mógłby być lepszy. Spokojnie mogę na nim uruchomić mniej wymagające gry, filmy Full HD Flash w przeglądarce, ale to nie jest komputer stworzony do grania w wymagające tytuły, lecz myślałem, że będzie ciut lepiej. 26 fps to średnia wartość jaką osiąga komputer podczas grania w The Sims 3 z wieloma dodatkami na ustawianiach medium - high w natywnej rozdzielczości. O dziwo na zewnętrznym ekranie moim zdaniem gra działa na podobnym poziomie a w wyższej rozdzielczości. Należy też wspomnieć, że uruchomienie, podejrzewam jakielkolwiek gry 3D na tym komputerze będzie skutkowało uruchomieniem wentylatorów na maksa przy czym na obudowie będzie można smażyć jajka, więc podstawka bardzo wskazana podczas takich czynności. Moim zdaniem jedną z największych zalet tego komputera to szybkość uruchamiania (13sek.) i szybkość pracy podczas codziennych czynności. Do mniej wymagających gier się nadaje :) (posiadam zewnętrzny napęd optyczny)

#213 luk4sek

luk4sek
  • 283 posts

Posted 12 August 2012 - 20:37

szybkość uruchamiania się w przypadku maców jest chyba sprawą piątej kategorii:) prawie każdy zamyka tylko klapkę i usypia(hibernuje?), a potem start jest błyskawiczny

#214 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 posts
  • SkądPleszew

Posted 12 August 2012 - 20:44

Z uśpienia w moim PC w ogóle nie korzystałem, więc to też jest dla mnie swego rodzaju nowość, co nie zmienia że usypianie/budzenie odbywa się w czasie 1-3max sek. ;)

#215 malisz

malisz
  • 9 posts

Posted 13 August 2012 - 21:37

Moja opinia po dwóch tygodniach użytkowania: Porównam mojego nowego Aira 13" 1.8 i5 4GB 128GB do mojego poprzedniego MBP 13" 2.0 C2D 4GB 500GB + Gabaryty + MEGA CICHY + Chłodny przez większość czasu + MEGA SZYBKI + Ekran mniej światła odbija + Usb 3.0 +/- Nowy Mag Safe nie robi mi żadnej różnicy

#216 marcin.plowe

marcin.plowe
  • 4 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 August 2012 - 13:39

Air - warto zainwestować Posiadam Air od 3 tygodni i muszę przyznać że do tej pory nie korzystałem z tak lekkiego i cichego sprzętu. Naprawdę godny polecenia i zdecydowanie wart swojej ceny.:-)

#217 REjjO

REjjO
  • 6 posts

Posted 28 August 2012 - 23:19

Mam prawie tydzień - PIERWSZY MAC - Air 13' 1.8, 8GB, 256 SSD Plusy + gabaryty, jakość wykonania + wydajność w codziennym użytkowaniu ( nie gram w gry ) + system Mac OS - genialny w porównaniu z WIN - gesty miażdżą Minusy - wtyczka MacSafe 2 trzyma zbyt mocno W przyszłym tygodniu zamierzam pomęczyć go w Photoshope, Illustatorem i Indesignem - zobaczymy co pokaże, to napiszę coś więcej

#218 Uszi

Uszi
  • 15 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 29 August 2012 - 01:41

Mam prawie tydzień - PIERWSZY MAC - Air 13' 1.8, 8GB, 256 SSD
Minusy
- wtyczka MacSafe 2 trzyma zbyt mocno

Odpinaj "pod kątem" ;-)

#219 wombat16

wombat16
  • 77 posts

Posted 29 August 2012 - 19:09

Mam prawie tydzień - PIERWSZY MAC - Air 13' 1.8, 8GB, 256 SSD

Plusy

+ system Mac OS - genialny w porównaniu z WIN - gesty miażdżą

Pamiętam jak całkiem niedawno po raz pierwszy pobawiłem się gładzikiem w Maku, super wrażenia. Ale na codzień i tak używam myszki bo jest wygodniejsza :)

#220 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 30 August 2012 - 13:49

U was tez na bialych stronach sa takie jakby male pole/a promieni swiatla, na dole ekranu?

#221 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 30 August 2012 - 14:02

Odpinaj "pod kątem" ;-)

Chyba nie chodzi o to, że ktoś nie ma siły odpiąć zasilacza gdy jest potrzeba. Chodzi o to, że wtyczka MagSafe z założenia w razie zahaczenia np noga o kabel powinna się bez problemu sama odpiąć by nie pociągnąć komputera razem z kablem, co może prowadzić do upadku macbooka na podłogę na przykład. Więc jeśli za mocno trzyma to wada jest nie mała, bo jak się w porę nie odepnie to cały sens istnienia MagSafe jakby nie istnieje . . .

#222 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 30 August 2012 - 15:02

Ciężkie odczepianie MagSafe to fakt, na 99% kabel pociągnie Maca :( W Airze 2011 odpina się znacznie łatwiej.

#223 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 30 August 2012 - 15:10

No właśnie, użytkownikiem Maca jestem od 2 lat, wcześniej miałem rok VAIO, i ponad rok HP Pavilion i każdy z nich dwóch kilka razy lądował na podłodze przez nieuwagę. Gdy kupiłem MBP, a później MBA problem zniknął, a sądzę, że gdyby nie MagSafe to każdy z nich leżałby już kilka razy na podłodze... Więc niby mały problem taka wtyczka, a jednak duży...

#224 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 30 August 2012 - 15:16

U was tez na bialych stronach sa takie jakby male pole/a promieni swiatla, na dole ekranu?

Jest coś podobnego do tego: https://discussions....tart=0&tstart=0

Ale tylko jeden maly promyczek na dole ekranu, na maksymalnie rozjaśnionym ekranie nie widać prawie w ogole, tylko na niższych poziomach i tylko na czysto białym świetle, n czarnym nie. Macie coś podobnego?

#225 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 30 August 2012 - 15:25

to jest norma :) nie da się idealnie podświetlić matrycy, choć zaraz sie odezwą hejterzy, który powiedzą, że to trzeba odesłać na gwarancję :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users