Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Air 13 2012 opinie

• Please log in to reply
427 replies to this topic

#151 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 July 2012 - 11:24

Nie mówimy o rozbudowie na własną rękę z utratą gwarancji, tylko o gotowym komputerze prosto od Apple.

Przepraszam za wyrażenie ale pieprzysz głupoty... Ile razy można powtarzać, że dysk i RAM możesz wymienić sam BEZ UTRATY GWARANCJI? Jest to nawet opisane w instrukcji obsługi Macbooka! Co więcej są z tego same korzyści. Bo wymieniając dysk na SSD np.: Vertex i RAM choćby Hynix, masz na nie po 5 lat gwarancji, czyli nie dość, że taniej to zyskujesz po 4 lata więcej gwarancji na dwa nie mało awaryjne podzespoły.

#152 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 24 July 2012 - 11:27

Nie każdy ma chęć rozbierać MB aby wymienić dysk. Kupujesz i ma działać. Poza tym to temat o MBA zdaje się, a nie o MBP.

#153 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 July 2012 - 11:30

Nie każdy ma chęć rozbierać MB aby wymienić dysk. Kupujesz i ma działać.
Poza tym to temat o MBA zdaje się, a nie o MBP.

Temat może tak, ale skoro zeszli na MBP i ktoś wypisuje brednie to lepiej to dementować od razu niż wprowadzać ludzie błąd. A wymiana tych dwóch podzespołów jest banalnie prosta, łatwiejsza od wymiany przebitej dętki w rowerze :]

#154 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 24 July 2012 - 11:49

Nie mówimy o rozbudowie na własną rękę z utratą gwarancji, tylko o gotowym komputerze prosto od Apple.

Już ktoś inny zdążył odpisać. Nie wierzę, że o tym nie wiesz. Także wasz argument upada.

Nieważne ile kasy bym miał, płacenie apple za dodatkowe opcje rozszerzenia ramu i dysku jest dla mnie przejawem idiotyzmu. Żeby facet nie umiał wykręcić kilku śrubek i wymienić tych dwóch części... No ale może nie bez powodu się śmieją z posiadaczy macbooków, którzy za przejściówki płacą 150 zł.

#155 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 July 2012 - 12:00

Już ktoś inny zdążył odpisać. Nie wierzę, że o tym nie wiesz. Także wasz argument upada.

Faktycznie, plomba jest na baterii.

Nieważne ile kasy bym miał, płacenie apple za dodatkowe opcje rozszerzenia ramu i dysku jest dla mnie przejawem idiotyzmu. Żeby facet nie umiał wykręcić kilku śrubek i wymienić tych dwóch części... No ale może nie bez powodu się śmieją z posiadaczy macbooków, którzy za przejściówki płacą 150 zł.

Ale tu nie chodzi o umiejętności tylko o chęci, dla mnie idiotyzmem jest grzebanie w nowym laptopie za 10 koła tylko po to by zaoszczędzić parę złotych.

#156 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 24 July 2012 - 12:16

Faktycznie, plomba jest na baterii.

A dla mnie idiotyzmem jest grzebanie w nowym laptopie za 10 koła tylko po to by zaoszczędzić parę złotych.

Podstawowe 15" jest za 8500 w AOS. Chyba, że Ty po wyższych cenach dostajesz. Gdzie sens i logika w wydawaniu więcej pieniędzy za rzeczy gorsze?

Nie wiem co za różnica czy laptop jest za 5k czy 10k - masz możliwości, to z nich korzystasz, chyba, że jesteś fajłapa, to wtedy płać i płacz. Oczywiście tak, żeby nikt nie widział.

Sory, ale dla mnie upierasz się tylko po to, żeby się upierać. Skoro nie masz już nowych, sensownych argumentów, to dyskusję uważam za zakończoną.

#157 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 July 2012 - 12:33

Podstawowe 15" jest za 8500 w AOS. Chyba, że Ty po wyższych cenach dostajesz. Gdzie sens i logika w wydawaniu więcej pieniędzy za rzeczy gorsze?

Nie wiem co za różnica czy laptop jest za 5k czy 10k - masz możliwości, to z nich korzystasz, chyba, że jesteś fajłapa, to wtedy płać i płacz. Oczywiście tak, żeby nikt nie widział.

Sory, ale dla mnie upierasz się tylko po to, żeby się upierać. Skoro nie masz już nowych, sensownych argumentów, to dyskusję uważam za zakończoną.

Szczególnie, że cena samodzielnie rozbudowanego MBP nie będzie obiektywnie porównywalna z fabryczną konfiguracją MBPzR, bo trzeba by jeszcze wymienić matrycę, zamontować HDMI, usunąć SuperDrive itd.

#158 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 24 July 2012 - 12:42

Szczególnie, że cena samodzielnie rozbudowanego MBP nie będzie obiektywnie porównywalna z fabryczną konfiguracją MBPzR, bo trzeba by jeszcze wymienić matrycę, zamontować HDMI itd.

Zgadzam się. Dysk mamy szybszy, gwarancję na wymienione części dłuższą, ~500 zł w kieszeni. Mowa o wersji classic. Oczywiście trzymamy się pierwotnego założenia o pominięciu ekranu.

#159 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 July 2012 - 13:20

Zgadzam się. Dysk mamy szybszy, gwarancję na wymienione części dłuższą, ~500 zł w kieszeni. Mowa o wersji classic. Oczywiście trzymamy się pierwotnego założenia o pominięciu ekranu.

No nie bardzo, bo skoro bierzesz ceny podzespołów spoza AOS to również cena MBPzR powinna być spoza, np. z eBay.

#160 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 24 July 2012 - 13:57

No nie bardzo, bo skoro bierzesz ceny podzespołów spoza AOS to również cena MBPzR powinna być spoza, np. z eBay.

Nadal. Różnica w cenie między retiną, a zwykłym na ebayu/allegro jest wciąż taka sama. Przeglądałeś oferty czy tak sobie strzelasz?

#161 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 24 July 2012 - 14:35

Nadal. Różnica w cenie między retiną, a zwykłym na ebayu/allegro jest wciąż taka sama. Przeglądałeś oferty czy tak sobie strzelasz?

Nadal, ma to taki sam sens jak zamawianie do Audi czy BMW akcesoryjnej nawigacji zamiast fabrycznego MMI albo iDrive.

#162 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 24 July 2012 - 14:56

Nadal, ma to taki sam sens jak zamawianie do Audi czy BMW akcesoryjnej nawigacji zamiast fabrycznego MMI albo iDrive.

Mercedesa. Zawsze podaje się Mercedesa pisząc o "analogicznych" (tu kompletnie nietrafionych?) porównaniach z samochodami. To jest śmieszne. Koniec "argumentów"?

Może za Twoim przykładem powiedzmy, że to jak wymiana 15" kół stalowych na ładne 17" alufelgi renomowanej firmy? Nie, to nadal jest śmieszne. Mówimy o komputerach, nie samochodach.

#163 Creator

Creator
  • 132 posts
  • SkądElbląg, PL

Posted 24 July 2012 - 15:21

Nie, to nadal jest śmieszne. Mówimy o komputerach, nie samochodach.

Moim zdaniem jego przykład jest bardzo trafny. Kupując samochód możemy wziąć od Audi czy BMW dedykowaną nawigację i zapłacić za nią 12tys. Możemy oczywiście tą samą nawigację (a nawet lepszą tak samo jak w przypadku szybszego ssd w komputerach) założyć u zewnętrznej firmy za 1/3 tej kwoty. Pytanie tylko czy po to daliśmy za samochód 300tys żeby teraz bawić się i jeździć żeby zaoszczędzić te parę % ceny. Oczywiście wiem, że znajdą się i tacy i tacy. Podobnie też jest ze skórzaną tapicerką :P możemy zapłacić 16tys w bmw za średniej jakości skórzane fotele albo pojechać do zewnętrznej firmy, która za połowę ceny obłoży nam fotele skórą zdecydowanie wyższej jakości.

#164 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 24 July 2012 - 15:30

Moim zdaniem jego przykład jest bardzo trafny. Kupując samochód możemy wziąć od Audi czy BMW dedykowaną nawigację i zapłacić za nią 12tys. Możemy oczywiście tą samą nawigację (a nawet lepszą tak samo jak w przypadku szybszego ssd w komputerach) założyć u zewnętrznej firmy za 1/3 tej kwoty. Pytanie tylko czy po to daliśmy za samochód 300tys żeby teraz bawić się i jeździć żeby zaoszczędzić te parę % ceny. Oczywiście wiem, że znajdą się i tacy i tacy. Podobnie też jest ze skórzaną tapicerką :P możemy zapłacić 16tys w bmw za średniej jakości skórzane fotele albo pojechać do zewnętrznej firmy, która za połowę ceny obłoży nam fotele skórą zdecydowanie wyższej jakości.

Nietrafny, gdyż w jego porównaniu czym innym jest fabryczna nawigacja z np. iDrive, a czym innym akcesoryjna. W tym drugim przypadku tracimy pewne możliwości/opcje, które byłyby od razu fabrycznie i tak jak piszesz dużo zabawy kosztowałoby osiągnięcie tych samych rzeczy. To zupełnie inne sprawy. Jak napisałeś - trzeba do kogoś jeździć i kombinować - samemu jeszcze trudniej.

A tutaj wymiana jest zbliżona trudnością do wymiany żarówki w lampce biurkowej. Możliwości żadnych nie tracisz, możesz tylko zyskać. So?

#165 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 July 2012 - 15:47

Ja dla przykładu nie lubię bawić się w wymiany i wolę mieć prosto ze sklepu wszystko skonfigurowane.

#166 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 24 July 2012 - 15:50

Ja dla przykładu nie lubię bawić się w wymiany i wolę mieć prosto ze sklepu wszystko skonfigurowane.

Dzięki za wiele wnoszącą wypowiedź. Twój przykład jest na forum dobrze znany, rozmawiamy o czym innym.

#167 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 24 July 2012 - 15:51

Po pierwsze - to temat o MBA i pewnie to o czym piszecie poniekad dotyka tego tematu. Po drugie - ja znowu uwielbiam "grzebac" w bebechach komputera. Sama przyjemnosc wymienic dysk twardy, czy pamiec RAM ;)

#168 guest

guest
  • 268 posts

Posted 25 July 2012 - 10:49

A propos ekranu. Moj air jedzie na wymiane :)

#169 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2012 - 11:21

A propos ekranu. Moj air jedzie na wymiane :)

Matko Święta, co ślepemu (mi) po oczach...
Dlaczego?

#170 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 25 July 2012 - 11:23

No przecież ma jakiegoś babola pod ikoną "s".

#171 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2012 - 11:25

Pora na okulary:)

No przecież ma jakiegoś babola pod ikoną "s".

#172 guest

guest
  • 268 posts

Posted 25 July 2012 - 15:10

Okazalo sie, ze to cos na ekranie to maly robak pod szklem!

#173 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 25 July 2012 - 15:18

No i czeka go deportacja do Chin teraz...

#174 Majkpe

Majkpe
  • 394 posts

Posted 26 July 2012 - 20:54

a powiedzcie mi: duża różnica między Airem z 2011 a 2012 roku? Bo ten pierwszy jest o ponad 1000 zł tańszy, a 4500 zł za 13 calowego aira z 4 gb ram to już niezła propozycja. Komputer będzie używany w terenie oraz do lekkiej pracy(arkusze, pisanie programów, kompilacja, internet) i rozrywki. Mile widziana opinia osoby która obcowała z tymi oboma komputerami.

#175 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 July 2012 - 11:56

a powiedzcie mi: duża różnica między Airem z 2011 a 2012 roku? Bo ten pierwszy jest o ponad 1000 zł tańszy, a 4500 zł za 13 calowego aira z 4 gb ram to już niezła propozycja. Komputer będzie używany w terenie oraz do lekkiej pracy(arkusze, pisanie programów, kompilacja, internet) i rozrywki. Mile widziana opinia osoby która obcowała z tymi oboma komputerami.

Nowe mają dużo szybsze SSD.

Mid-2012 MacBook Airs offer improved performance and connectivity Review | Macworld

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users