Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 13 2012 opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
427 odpowiedzi w tym temacie

#76 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 24 czerwca 2012 - 23:59

Super, wielkie dzięki za informację. Jeszcze jedno pytanie - jestem wykładowcą, jak wygląda weryfikacja tej zniżki? Coś tam im mam skanować, czy przy odbiorze przesyłki jakoś się legitymować, czy jak to działa?

#77 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 czerwca 2012 - 00:02

Nie mam pojęcia jak jest w AOS :) Kiedyś kupowałem komputer w kupjablko.pl (dawniej alezakupy.pl) to wysyłałem foto legitymacji i dane szkoły i to wszystko :) Jak apple to weryfikuje to nie wiem, ale pewnie mają gdzieś to opisane. PS: Jeśli chcesz AIRa przemyśl raz jeszcze czy nie warto Ci dołożyć do 8GB RAMu, bo jest niewymienialny, więc może lepiej odżałować te 450zł :)

#78 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 00:09

No właśnie za nic się nie mogę doczytać, przeglądałem nawet angielską wersję strony, nic na ten temat nie ma. No nic, jutro zobaczę co tam mi napiszą. A co do 8 gigabajtów - myślałem nad tym, ale raczej nie robię nic wymagającego takiej ilości pamięci. Sporo pisania, prezentacje (zamówię odpowiednie przejściówki, oczywiście ;) ), internet, przeglądanie zdjęć i iTunes.

#79 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 czerwca 2012 - 00:14

Zasady sprzedaży - Apple Store dla sektora edukacji (Polska) - Punkt 2. Składanie zamówienia. Wychodzi na to, że masz po prostu zamówić i w razie czego mogą Cie poprosić o przesłanie skanu dokumentu.

Zamówić oczywiście tutaj: Kupuj online w sklepie Apple Store - Apple Store dla sektora edukacji (Polska) - tutaj masz już ceny po rabatach specjalnie dla oferty EDU.

#80 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 00:37

Okej, dzięki ci wielkie ;)
Coś może skrobnę, jak już dostanę i trochę się pobawię.

---------- Wpis dodano o 01:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:17 ----------

Cytat

Zasady sprzedaży - Apple Store dla sektora edukacji (Polska) - Punkt 2. Składanie zamówienia. Wychodzi na to, że masz po prostu zamówić i w razie czego mogą Cie poprosić o przesłanie skanu dokumentu.

Zamówić oczywiście tutaj: Kupuj online w sklepie Apple Store - Apple Store dla sektora edukacji (Polska) - tutaj masz już ceny po rabatach specjalnie dla oferty EDU.

Jeszcze jedno pytanie - zakładam, że w wersji edukacyjnej wszystko działa tak, jak w normalnej? I jak wygląda kwestia oprogramowania? Dostaję jakiś pakiet iWork, czy muszę po prostu dokupić w AppStore?

#81 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 00:41

iWorka nie, to znaczy nigdy nie dawali iWorka, co innego iLife, ten był zawsze z nowymi komputerami, nie wiem jak teraz.

#82 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 czerwca 2012 - 00:47

Cytat

Okej, dzięki ci wielkie ;)
Coś może skrobnę, jak już dostanę i trochę się pobawię.

---------- Wpis dodano o 01:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:17 ----------

Jeszcze jedno pytanie - zakładam, że w wersji edukacyjnej wszystko działa tak, jak w normalnej? I jak wygląda kwestia oprogramowania? Dostaję jakiś pakiet iWork, czy muszę po prostu dokupić w AppStore?

Dostajesz ten sam komputer, tylko taniej :) Wszystko jest takie samo, pakietu iWork nie ma, za to jest iLife... iWorka możesz dokupić osobno, albo pojedyncze programy poprzez AppStore, jeśli nie wszystkie potrzebujesz z pakietu :)

#83 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 08:56

Witam, dla zainteresowanych - złożone i opłacone dzisiaj rano zamówienie, zmieniło status na "przygotowanie do wysyłki", bez żadnej prośby ze strony Apple o skany jakichkolwiek dokumentów. Podejrzewam, że czymś się trzeba będzie wylegitymować przy dostawie.

#84 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 czerwca 2012 - 10:26

Cytat

Witam,
dla zainteresowanych - złożone i opłacone dzisiaj rano zamówienie, zmieniło status na "przygotowanie do wysyłki", bez żadnej prośby ze strony Apple o skany jakichkolwiek dokumentów. Podejrzewam, że czymś się trzeba będzie wylegitymować przy dostawie.

Eeee tam, pewnie o nic nie poproszą, bo apple ufa swoim klientom ;)

#85 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 11:04

Takie głupie pewnie pytanie, ale nie zamawiałem nigdy nic bezpośrednio w Apple Online Store: płatność jest tylko karta kredytową czy można wykonać tradycyjny przelew?

#86 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 11:07

Można przelewem, aczkolwiek zaksięgowanie przelewu trwa do 48 godzin, przy płatności kartą realizacja jest niemal natychmiastowa. Ale można przelewem.

#87 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 czerwca 2012 - 11:32

Dla wyjaśnienia, nie tylko kredytową, ale też zwykła debetową, jeśli masz ustawione limity na transakcje internetowe. Jeśli by Ci nie przeszło to musisz zadzwonić do swojego banku, bo pewnie masz jakiś limit na karcie na transakcje Internetowe kartą (zazwyczaj na początku jest 0zł), ale zrobią to od ręki. Więc jeśli masz konto to i kartę do niego, więc tak lepiej, bo jak już wspomniał kolega wyżej księgowanie przelewu może trochę potrwać...

#88 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 25 czerwca 2012 - 22:31

Witam Od niedawna zastanawiam się właśnie nad zakupem modelu MacBook Air. Poczytałem co nieco na temat przesiadki z windowsa ponieważ jak dotąd z macami miałem styczność jedynie w sklepie. Wiem że mogę sobie zainstalować na macu windowsa i wszystko powinno być ok. Co do gier to wiem że nie ma aż tak pokaźnej kolekcji jak na windowsa, ale zależy mi aby można było sobie czasami w coś pograć a moja siostra ma całą kolekcję simsów. I tu moje pytanie: czy da się je normalnie uruchomić na OS X i przede wszystkim czy będą działały? Chodzi mi konkretnie o model Aira z 2012 i 2011 (mid) PS Nigdzie nie mogę znaleźć filmików i jednoznacznych odpowiedzi z simsami na tym modelu, stąd moje pytanie :)

#89 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 22:53

a ja tak zapytam przy okazji zniżek edukacyjnych: są też brane pod uwagę gdy bierzemy komputer na raty u resellerów?

#90 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 25 czerwca 2012 - 22:59

@Wojtek7777, MBA Da sobie rade z Simsami bez problemow. 1440x900 szalu nie robi na dzisiejsze czasy, a i Simsy nie sa zbyt sprzetozerne. Doposaz kompa w 8 GB RAM i mozna sie bawic ;). Na upartego 2 GHz Procek tez nie jest zly.

#91 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 25 czerwca 2012 - 23:02

Cytat

a ja tak zapytam przy okazji zniżek edukacyjnych: są też brane pod uwagę gdy bierzemy komputer na raty u resellerów?

Tak, zniżka a raty to dwie inne sprawy, bo Raty obsługuje bank zewnętrzny ;)

#92 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 07:33

Cytat

Z tego co pisza to powinno byc. To ze kupujesz na znizke to raz a dwa ze rozkladasz potem ta kwote na raty juz co innego i inna instytucja sie tym zajmuje jak napisal przedmowca. Tylko smiem podejrzewac ze znizka i raty musza byc wypisane na jedna osobe bo oni tam biora legitymacje i potem wystawiaja fakture imienna. Zreszta koniec jezyka za przewdnika wystarczy zadzwonic

#93 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 12:30

Ok. Bo jest napisane w Cortlandzie że niby jest 0% rat, ale pewnie jest jakiś haczyk.

#94 auricomus

auricomus
  • 5 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 21:23

Ponieważ wątek dotyczy opinii o nowym MBA, to dodam trochę od siebie. Kupiłem nowy MBA 13 z rozszerzoną pamięcią do 8 GB w Apple Store PL. Dzięki zniżce dla nauczycieli/pracowników naukowych za cenę prawie taką samą jak normalna cena w wersji podstawowej mogłem rozszerzyć pamięć do wspomnianych 8 GB. Nikt nie sprawdzał, czy mam uprawnienia do zniżki (ale oczywiście mam). Czytałem gdzieś, że sprawdzają losowo kilka procent zamówień (ale nie wiem czy to prawda). Na przesyłkę czekałem tydzień, co wydaje mi się całkiem przyzwoitym wynikiem, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że sprzęt jest wysyłany z Chin. Dotychczas używałem Sony Vaio F12 i z tej perspektywy oceniam nowy sprzęt. MBA wybrałem kierując się w zasadzie dwoma powodami: potrzebuję komputera z OS X oraz chciałem mieć coś do lajtowej pracy "na kanapie". Od razu, wyprzedzając dalszy ciąg wywodu, zaznaczę, że jest parę elementów, które mnie w nowym MBA rozczarowały. Na początek odczucia pozytywne. To truizm, ale muszę o tym wspomnieć - bardzo pozytywnie odbieram wymiary i masę komputerka. Wiedziałem, że jest wyjątkowo płaski i lekki, oglądałem poprzednią wersję nie raz w sklepach, ale i tak mnie wciąż zachwyca, kiedy go biorę do ręki. Druga fajna sprawa, to czas pracy na baterii. W porównaniu do MBA, w Vaio bateria praktycznie nie istnieje. Świetny jest też filigranowy zasilacz z zaczepami do nawijania kabla. Niby drobiazg, ale rewelacyjny w porównaniu do cegieł znanych z notebooków windowsowych (w tym mojego Vaio). Touchpad i gesty to po prostu rewelacja. Przy makowym ten z Vaio to atrapa. W MBA nie czuję potrzeby podłączania myszki. Szybkość działania jest w pełni zadowalająca, przynajmniej w tych zastosowaniach, jakie mnie interesują (software development). Przy czym nie odczuwam jakiegoś gwałtownego skoku w porównaniu do Vaio z 2010 roku. Pewnie dla tego, że w obecnych czasach programowanie to nie jest dziedzina szczególnie wymagająca w zakresie mocy obliczeniowej komputerów. Dodam jeszcze, że MBA jest zazwyczaj kompletnie nie słyszalny, czego nie mogę powiedzieć o Vaio - tam wentylatory chodzą głośno praktycznie cały czas. Jeżeli chodzi o komfort pracy, to Mac OS X jest przyjemną odmianą, chociaż nie uważam, żeby był to jakiś wybitny skok jakościowy w porównaniu do Windows 7. Teraz negatywy. Po pierwsze rozczarował mnie wyświetlacz. Oczywiście rozdzielczość, a co za tym idzie obszar roboczy, są mniejsze niż w Vaio (tam jest Full HD), ale to, rzecz jasna, wiedziałem i się na to zgodziłem. Jednak odwzorowanie barw i czas reakcji matrycy w MBA się nie umywają do VAIO Premium Display. Myślałem, że będzie nieco lepiej. Nie znaczy to, że jest źle. Powiedziałbym, że jest przyzwoicie. Jednak Vaio jest pod tym względem znacznie lepsze. Stabilność - tu też się nieco zawiodłem. Przez te kilka dni doświadczyłem dwa totalne zwisy. Coś takiego w Vaio z Windows 7 nie przydarzyło mi się nigdy. Kilka razy też bez wyraźnej przyczyny zaczęły mocno hałasować wentylatory, a Monitor Aktywności pokazywał wysokie obciążenie procesora przez WindowServer. Mimo wyłączenia wszystkich programów, które mogłem wyłączyć, sytuacja taka trwała do wyłączenia komputera (cierpliwości wystarczyło mi na około godzinę). Po ponownym włączeniu wszytko było już w porządku. Naczytałem się wiele o rewelacyjnej jakości aplikacji pod Mac OS X, no i się zawiodłem. Nie ma to bezpośrednio związku z samym MBA, ale aplikacje z App Store (te kilka, które kupiłem) mnie rozczarowały. To prawda, wizualnie są bardziej dopracowane niż większość tych pod Windows. Niestety stabilność i ogólna funkcjonalność pozostaje daleko w tyle za wyglądem. Szczególnie zawiodłem się na Sparrow oraz Pixelmator. Ten pierwszy nie ma elementarnych funkcji dostępnych w innych programach (jak automatycznie filtrować pocztę z POP3!), a ten drugi przy odrobinę bardziej skomplikowanych projektach jest tak powolny, że się wszystkiego odechciewa). I to tyle, co mi w tej chwili przychodzi do głowy, więc skończę już może ten przydługi wywód, bo pewnie i tak mało kto do tego momentu doczyta :)

#95 nowy57

nowy57
  • 449 postów

Napisano 27 czerwca 2012 - 22:43

@auricomus jesli to pierwszy kontakt z OSX to uwierz mi i tak pozytywnie to wszysto odbierasz .. bedzie tylko lepiej .. a jak juz sie przekonasz to nie bedziesz chcial wrocic do kompow z windoza .. ja nie moge sie przekonac do zenbooka UX31A i kupuje MBPr

#96 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 01:17

auricomus - doczytałem do końca ;) fajnie opisałeś pierwsze wrażenia. Touchpad faktycznie im się udał, szkoda że tylko to jedno, reszta przeciętna. Z biegiem czasu wcale nie musi być lepiej, osx to wcale nie taki cud miód malina jak kolega wyżej pisze, zresztą sam widzisz. Zainstaluj jeszcze MS Office i też się przerazisz jak to słabo chodzi w porównaniu do wersji win. Ale co tam, sam zobaczysz. Naprawdę fajne pierwsze wrażenia, bez cukrzenia jak większość nowych ma tutaj w zwyczaju.

#97 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 28 czerwca 2012 - 02:24

Czekałem na MBA 13 2012 Aktualnie mam MBP 13 z 2009 r dyskiem ssd 300gb Ale rzczarował mnie brak slotu sdxc Już teraz dysk mam prawie pełny i liczyłem na przeniesienie zdjęć i filmów rodzinnych na karty 64 czy 128 gb A tu niestety :(

#98 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 28 czerwca 2012 - 19:15

Witam, Od wczoraj używam Macbooka Air 2012 13 cali z dyskiem 256GB i 4GB pamięci. Przesiadka z modelu 2008, różnica w szybkości jest kolosalna. Dopiero się przyzwyczajam do Liona, trochę dziwne niektóre zmiany odbieram, boli mnie brak gestu do zmiany zakładek w Safari (wiem, że w ML coś takiego ma się pojawić). Ogólnie - bardzo szybka, przenośna i sprawna maszyna, z gier testowałem tylko Starcrafta II, który działa na wysokich ustawieniach bardzo płynnie)

#99 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 29 czerwca 2012 - 18:36

Drastim - zapchałeś już 4GB RAM czy ta ilość przy tak szybkim SSD jest wystarczająca? Ja zbieram środki dopiero, ale celuję bardziej w 13'tę z 8GB RAM. 128GB SSD wystarczy, a wolę mieć więcej RAMU niż pojemności dysku (od czego są NASy i pendrivy USB 3.0 ;).

#100 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 29 czerwca 2012 - 20:42

4GB? Nieee, nie zapchałem kompletnie. Lion przy uruchomionym iTunes, otwartych sześciu, siedmiu kartach w przeglądarce Safari, włączonym Pages i kalendarzem, oraz z działającym w tle DropBoxem zajmuje (pamięć aktywna i układowa razem) troszkę ponad 2 gigabajty ;).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych