Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 13 2012 opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
427 odpowiedzi w tym temacie

#376 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 marca 2013 - 00:36

Grafikę ma lepszą wydajniejsza niż ta która jest w mbp 15 obecnym.
Matryce ma właśnie bardzo dobra jak na laptopa marki Lg i często to podkreślają w recenzjach że ma wysokie pokrycie barw w przestrzeni srgb. A zapomniałem napisać matryca jest matowa co jest często pożądane przy profesjonalnej pracy.
Możesz do niego włożyć dwa dyski i 32GB ramu zrobisz to w mbp jak chcesz bawić sie grafika?
System chłodzenia jest najcichszy w dostępnych 17calowych laptopach, i obawiam się że również bardziej cichy przy obciążeniach niż w każdym mbp.
Bateria jest słaba i to jedyny minus tu masz racje.
Obudowa jest bardzo solidna i bardzo dobra ergonomia na np nadgaratki , gumowane powierzchnie są praktyczniejsze niż aluminiowe dosyć ostro zakończone w macbookach,
A i zapomniałem masz 2 lata gwarancji w cenie z możliwością rozszerzenia dodatkowo, przypomnijmy mi ile jest domyślnie w apple rok?
Więc nie pisz czegoś o czymś nie mając nawet możliwości obcowania z tym laptopem, bo zapewniam Ciebie że wiecej na nim komfortowo i wydajniej zrobisz niż na 13 calowych air czy mbp 15 , jeżeli musisz bazować na ekranie laptopa.
Kończąc jest to bardzo udany cichy mocny i wydajny laptop ergonimiczny dobrze wykonany.

Kiepski bo jest przeciętnie wykonany, ma matrycę TN i gwarancję door to door.
Daleko mu do profesjonalnych notebooków z matrycami IPS, metalowymi obudowami i 5 letnimi gwarancjami next business day takich jak HP EliteBook 8770w i Dell Precision M6700.

#377 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 18 marca 2013 - 03:42

Kiepski bo jest przeciętnie wykonany, ma matrycę TN i gwarancję door to door.
Daleko mu do profesjonalnych notebooków z matrycami IPS, metalowymi obudowami i 5 letnimi gwarancjami next business day takich jak HP EliteBook 8770w i Dell Precision M6700.

Zapewniam ciebie ze jest swietnie wykonany, to ze nie ma całej obudowy metalowej nie oznacza ze jest kiepski bo tak zakładasz a nawet go na oczy nie widziałeś. Gwarancje ma lepsza bo dłuższą niż apple którego trzeba najczęściej też wozić lub wysyłać do serwisu. A i jeszcze jedno nie ma matryc z duchami skrzypiących zawiasów i furkoczących wentylatorów jak w najnowszych retinach. Dodatkowo posiada jako jedyny na świecie kartę wifi w standardzie ac, więc Retina mogła by taką posiadać bo nie mając gigabitowego ethernetu kopiowanie po sieci plików nie jest PRO, g75 posiada 4 porty usb 3.0 w retine 1. Dodatkowo jak napisałeś wcześniej to nie jest komputer dla młodzieży , bo na taki tak samo ich nie stać jak na appla mimo że lepiej jest wyposażony jest wydajniejszy i ciut tańszy. Co do matrycy co z tego że nie ma ips? IPS jest jakimś wymiernikiem? Poszukaj sobie na necie zestawień często TN jest częściej wybierany przez grafików.
http://www.slrlounge...bration-results

I chyba już nie za bardzo mamy o czym więcej dyskutować, może jedynie o tym że g75 nie osx którego wszyscy lubimy.

#378 BraveXL

BraveXL
  • 117 postów

Napisano 19 marca 2013 - 19:13

Obawiam się, że ten Asus jak każdy inny laptop pozostałych producentów ma gwarancję na jeden rok. UE nakazuje aby gwarancja trwała minimum 2 lata i tak też jest, ale to sklep udziela gwarancji na kolejny rok, nie producent. Producenci udzielają na każdy swój sprzęt rocznej gwarancji jak to narzuciła firma Apple w ubiegłym stuleciu. Chciałbym jeszcze coś napisać o serwisie Asusa (zwłaszcza tym czeskim), które przebija wszystko co widziałem. Pracowałem swojego czasu jako serwisant i wiem też, że Asus mocno oszczędza w szczególności na wykonaniu swoich produktów. Asus powoli zaczyna doganiać HP sprzed lat jeśli chodzi o wadliwość swoich produktów. Wracając do G75 to nie wyobrażam sobie nosić 4,5kg laptopa z tak kiepską baterią. Taki komputer jest zaprzeczeniem mobilności. Laptop "domowy" ma taki sam sens jak wychodzenie ze stacjonarką podłączoną do UPS. Można, ale to niewygodne i ciężkie. Najmocniejszy Air z i7 jest na tyle wydajny, że spokojnie zrobi wszystko co ten Asus i nawet więcej bo waży 4x mniej i trzyma na baterii do 8x dłużej do jest mobilny. Po co większa moc w przenośnym komputerze? MBA to w moich oczach po stacjonarce to najlepszy możliwy do zakupu komputer.

#379 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 19 marca 2013 - 20:10

Obawiam się, że ten Asus jak każdy inny laptop pozostałych producentów ma gwarancję na jeden rok. UE nakazuje aby gwarancja trwała minimum 2 lata i tak też jest, ale to sklep udziela gwarancji na kolejny rok, nie producent. Producenci udzielają na każdy swój sprzęt rocznej gwarancji jak to narzuciła firma Apple w ubiegłym stuleciu.
Chciałbym jeszcze coś napisać o serwisie Asusa (zwłaszcza tym czeskim), które przebija wszystko co widziałem. Pracowałem swojego czasu jako serwisant i wiem też, że Asus mocno oszczędza w szczególności na wykonaniu swoich produktów. Asus powoli zaczyna doganiać HP sprzed lat jeśli chodzi o wadliwość swoich produktów.
Wracając do G75 to nie wyobrażam sobie nosić 4,5kg laptopa z tak kiepską baterią. Taki komputer jest zaprzeczeniem mobilności. Laptop "domowy" ma taki sam sens jak wychodzenie ze stacjonarką podłączoną do UPS. Można, ale to niewygodne i ciężkie.

Najmocniejszy Air z i7 jest na tyle wydajny, że spokojnie zrobi wszystko co ten Asus i nawet więcej bo waży 4x mniej i trzyma na baterii do 8x dłużej do jest mobilny. Po co większa moc w przenośnym komputerze? MBA to w moich oczach po stacjonarce to najlepszy możliwy do zakupu komputer.

Air jest mobilny ale słaby wydajnosciowo.
Asus to prawdziwy desktop i tyle. Mobilność jest na ostatnim miejscu ma byc wydajnie i komfortowo i tak jest.

Obawiam sie że nie masz racji asus ma 2 lata międzynarodowej gwarancji. Obawia sie że tego modelu rownież nie miałeś w ręku, bo jak każdy producent asus rownież robi słabsze jakościowo i lepsze laptopy premium.

#380 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 19 marca 2013 - 20:21

Ja z kolei obawiam się, że nigdy w ręku Aira nie miałeś i nie wiesz jak działa. Używam go od ponad pół roku i na wydajność nie narzekam, a zapewniam Cię, że moja praca na nim nie ogranicza się do dwóch kart w Safari i Kadu :P

#381 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 marca 2013 - 20:28

Air jest mobilny ale słaby wydajnosciowo.
Asus to prawdziwy desktop i tyle. Mobilność jest na ostatnim miejscu ma byc wydajnie i komfortowo i tak jest.

Obawiam sie że nie masz racji asus ma 2 lata międzynarodowej gwarancji. Obawia sie że tego modelu rownież nie miałeś w ręku, bo jak każdy producent asus rownież robi słabsze jakościowo i lepsze laptopy premium.

miałem ten model w ręku (jeden z dyrektorów firmy chciał) powiem szczerze, żenada, jak go dostał pobawił się trochę i oddał wymieniając na VAIO Z. Sam bawiąc się tym laptopem mogę napisać jedno, totalna porażka.

#382 BraveXL

BraveXL
  • 117 postów

Napisano 19 marca 2013 - 20:40

Masz rację, nie miałem go w ręku. Napisz proszę do Asusa. Otrzymasz informację, że producent zapewnia gwarancję na okres jednego roku. Tak niestety jest z elektroniką. Jaki jest sens posiadania desktopu w formie laptopa? Skoro mobilność jest na ostatnim miejscu to w tej cenie można złożyć lepszy komputer stacjonarny z całkiem zjadliwym monitorem. Swoją drogą to zobacz, Air z 2012 jest bardzo wydajnym komputerem. Oferuję dużą wydajność, komfort i niesamowitą mobilność.

#383 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 19 marca 2013 - 20:47

Zapewniam ciebie ze posiadam dostęp do air choć nie jest moja własnością i do podstawowych funkcji jak net poczta itd w zupełności wystarcza. Co do wydajności to jest pojęcie względne i szybko może ustąpić z opisu air w momencie jak porównamy go z konkretnym sprzętem.

- - - Połączono posty - - -

Mam odmienne zdanie , które podzielam z bardzo pozytywnynymi recenzjami dotyczących asusa g75 i tak samo uważam ze jest solidny i wydajny za te pieniążki. Asus daje 2 lata gwarancji jeszcze raz to podkreślam i możecie to zweryfikować dzwoniąc do suportu.

#384 BraveXL

BraveXL
  • 117 postów

Napisano 19 marca 2013 - 20:52

Przyjaciel na ASP ma MBA z 2011 z i5 i 4GB RAM. Wiadomo, że to model sporo wolniejszy zwłaszcza na zastosowany kiepski dysk SSD, ale CS5 (głównie PS i AE) latają bardzo dobrze, nigdy nie narzekał. Do tego produkty Autodeska również działają wyśmienicie. Ja mam kompa z podpisu i na nim pakiet CS6 działa całkiem znośnie. Jeśli dla Ciebie wydajność jest tak ważna to nie masz czego szukać w segmencie komputerów przenośnych.

#385 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 19 marca 2013 - 21:11

Wracając do meritum od którego zaczęła sie ta bezsensowne przepychanka. Uważam air dla mnie osobiście absolutnie nie mógł by pełnić funkcji podstawowego komputera w domu. Może byc jego uzupełnieniem i spokojnie wystarczyć do prostych funkcji dając fantastyczna mobilności. Natomiast od początku powstało i często spotykane pytanie tu na forum czy air może byc okey do grafiki. Odpowiem dla mnie absolutnie nie, jest za słaby do tego, małe bitmamy po podłączeniu do ekranu zgodzę sie ale większe przetwarzanie nie jest targetem dla niego.

#386 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 20 marca 2013 - 08:57

mikson, dla mnie Air jest podstawowym komputerem i to model c2d z 2GB ram. Nie wyobrażam sobie noszenia 4.5kG laptopa z ledwo co zipiącym acu na 2h - bo 17" i ciepłe cpu spłuka baterię w takim mniej więcej czasie. Jedynie do czego Air się nie nadaje to main storage/archiwum i to mam na innych dyskach w sieci. Po za tym obrabiam na nim bez problemu np rawy z 5dmark2 w lightroom, obrabiam te foty w gimpie, rysuję w inscape i to wszystko bez większych problemów. Pewnie, nie dam mu do zrobienia 16GB rawów wsadowo, bo to nie do tego komputer i raczej każdy laptop miałby z tym problem. No i w ogóle nie wiem skąd pomysł aby proponować cegłę w wątku o ULV jako alternatywę. Nie mówię że ten Asus jest zły - ale to nisza - wydajność lokalna+mobilność nie idzie w parze, Air to inny target. Proponowany Asus to przewoźny desktop.

#387 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 20 marca 2013 - 09:47

mikson, dla mnie Air jest podstawowym komputerem i to model c2d z 2GB ram. Nie wyobrażam sobie noszenia 4.5kG laptopa z ledwo co zipiącym acu na 2h - bo 17" i ciepłe cpu spłuka baterię w takim mniej więcej czasie.
Jedynie do czego Air się nie nadaje to main storage/archiwum i to mam na innych dyskach w sieci.
Po za tym obrabiam na nim bez problemu np rawy z 5dmark2 w lightroom, obrabiam te foty w gimpie, rysuję w inscape i to wszystko bez większych problemów. Pewnie, nie dam mu do zrobienia 16GB rawów wsadowo, bo to nie do tego komputer i raczej każdy laptop miałby z tym problem.
No i w ogóle nie wiem skąd pomysł aby proponować cegłę w wątku o ULV jako alternatywę. Nie mówię że ten Asus jest zły - ale to nisza - wydajność lokalna+mobilność nie idzie w parze, Air to inny target. Proponowany Asus to przewoźny desktop.

Air jest super mobilny i tez zastanawiam sie nad jego kupnem jako uzupełniający komputer dla mocnej maszyny jaka jest właśnie asus g75.
Widzisz w cenie air 8gb masz asusa 17 matowa , dwa razy większym ramie 16gb ponad dwa razy mocniejszych procu i 4 razy mocniejszej vga w 3d , proponowałem go bo ktoś wspomniał o zastosowaniach graficznych i tu komfort i wydajność pracy na takim asusie będzie bez porównania lepszy a kosztuje tyle samo. Jezeli mobilności jest najwyższym priorytetem to zgadzam sie air jest fantastyczny tylko należy pamiętać air nie jest zaprojektowany do dużego obciążenia.

#388 dair

dair
  • 67 postów
  • SkądGDSK

Napisano 27 marca 2013 - 11:14

Jestem od kilku dni posiadaczem MBA 13" z procesorem i7, 256 Gb i 8 GB ramu. Potrzebowałem mobilnego, lekkiego sprzętu bo czasami cały dzień latam z kompem w torbie, poprzedni MBP 15" dawał się odczuć. Teraz jest to mój główny komputer. Wydaje mi się, że jest szybszy od mojego imaca, którego używam w robocie, pewnie przez dysk SSD. Śmiało polecam ten sprzęt.

#389 BlueLettuace

BlueLettuace
  • 14 postów

Napisano 14 kwietnia 2013 - 22:21

Cześć, Zaczynam właśnie stawiać pierwsze kroki jako developer iOS, a już jakiś czas temu kupiłem w tym celu MacBooka Air 13" (i5 1.7Ghz 4GB Ram 2011). Trochę korzystam już z XCode i zaczyna mnie denerwować jego mała przestrzeń robocza. Zastanawiam się więc nad dwoma rozwiązniami: 1) Monitor 23" 2) Sprzedaż Air i zakup MacBook Pro 15" Retina Obecnie pracuję nad jedną niezbyt skomplikowaną aplikacją i XCode działa w miarę sprawnie. Czy na 15" Pro poczuję różnicę w wydajności?

#390 Darek82

Darek82
  • 25 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 06:07

kupić sobie laptopa firmy Apple i się zastanawiam nad MacBook Air 13 czy MacBook Pro 13 i moje pytanie co wybrać ?? i czy kupować czy poczekać kiedy maja wyjść nowe modele ?? , laptopa potrzebuje raczej jako mobilny , używał będę go do ściągania , muzyki , filmów , www chodzi mi żeby szybko chodził nie był mułowaty co mi polecicie. A co mi jeszcze powiecie o Refurbished czy się opłaca kupić takiego laptopa czy on jest jak nowy 4 gb ram 128 ssd taka konfiguracja wystarczy mi spokojnie ?? , dzięki wszystkim za odpowiedzi . pozdrawiam

#391 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 07:10

Do takich zastosowań brałbym na Twoim miejscu refurba Aira 13'', 4GB RAMu wystarczy ale naprawdę warto dołożyć do 8GB. Sam nigdy RAMu nie wymienisz, a 8GB wystarczy spokojnie na kilka lat. Do tego jeszcze jakiś dysk zewnętrzny, albo chociaż 64-128 GB karta SD skoro chcesz w nim trzymać dużo muzyki i filmów.

#392 Darek82

Darek82
  • 25 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 08:27

To pozniej nie da sie wymienic ramu

#393 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 11:36

Nie. Kupujesz kompletny komputer.

#394 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 kwietnia 2013 - 12:40

W MacBooku Pro 13 da się wymienić.

Installing MacBook Pro 13" Unibody Mid 2012 RAM - iFixit

MacBook Pro 13" Unibody Mid 2012 Repair Manual - iFixit

Nowe są spodziewane w czerwcu, więc raczej warto zaczekać te 2 miesiące.

#395 Darek82

Darek82
  • 25 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 13:23

A ha to w MacBooku Air 13 ramu juz sam nie zmienie ??

#396 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 15:53

Nie, bo RAM jest na stałe wlutowany w płytę główną. MBA 13 z 8GB RAM szczerze polecam nawet do o wiele bardziej wymagających działań. Z kolei jeśli kupisz MB Pro 13 (nie Retinę) to bez wymiany dysku na SSD będziesz żałował zakupu - SSD robi ogromną różnicę. Poza tym Air ma większą rozdzielczość i jeśli zamierzasz korzystać z niego bez monitora zewnętrznego to Air wg mnie wygrywa w tej rywalizacji.

#397 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 kwietnia 2013 - 15:54

Nie, tak samo jak w pecetowych Ultrabookach też nie wymienisz.

MacBook Air Repair - iFixit

MacBook Pro Repair - iFixit

#398 Darek82

Darek82
  • 25 postów

Napisano 18 kwietnia 2013 - 20:23

jak mówicie ze nowe maja wyjść w czerwcu wiec chyba poczekam ale dalej nie wiem co bym wybrał MacBook Air czy MacBook Pro :/ Air jest fajny bo cieniutki i dużo nie wazy wiec bardziej stawiał bym na niego

#399 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 kwietnia 2013 - 20:33

Ja wybrałem rMBP 13'', nie żałuje zdecydowanie lepszy od Air i classic Pro 13''.

#400 Patryk4544

Patryk4544
  • 15 postów

Napisano 30 kwietnia 2013 - 00:26

A co ma się zmienic w tych czerwcowych ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych