Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 13 2012 opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
427 odpowiedzi w tym temacie

#276 iSorry

iSorry
  • 36 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 17:32

Witam

Od roku przechodze na jablko, od iphona, ipada, apple tv......imaca - kilka dni temu dolozylem air 13 - teraz ciesze sie caloscia, moge spokojnie pracowac w domu, w aucie....szczegolnie cenie sobie air dropa - polaczenie imac - mac book - genialne!

Pozdrawiam
m.

Bardzo cenna opinia, lecę kupić.

#277 ifan

ifan
  • 63 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2012 - 23:57

Chciałem podziękować wszystkim forumowiczom, którzy pomogli mi w podjęciu decyzji o zakupie MadBooka Aira. Nie chciałem od razu pisać opinii na gorąco tuż po zakupie sprzętu, ponieważ jest to mój pierwszy laptop z logiem nadgryzionego jabłuszka. Teraz po ponad miesięcznym użytkowaniu stwierdzam z całą pewnością, że już nigdy nie chcę widzieć żadnego Windowsa oraz Asusów, Toshib itp.!!! MacBook to klasa sama w sobie. Jakoś wykonania- perfekcyjna, kultura oraz szybkość pracy- super, nie wspominając o pracy na baterii oraz mobilności. Wybierałem pomiędzy najsłabszym MacBookiem Pro, a MacBookiem Air i jestem w 100% zadowolony ze swojej decyzji. Wydałem dużo pieniędzy (jak na mój budżet) na ten komputer, ale nie żałuję ani jednej złotówki. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne opinie i mam nadzieję, że moja wypowiedź komuś ułatwi podjęcie decyzji. Pozdrawiam.

#278 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 10:16

Moj tez juz dotarl, wlasnie z niego pisze :-). Jest fantastyczny - ultralekki, pieknie wykonany, ekran swietnie oddaje barwy, a system startuje w niecale 5 sekund - pod jablkiem nie zdaza nawet pojawic sie kolko postepu. Jestem w 100% zadowolony i nie zaluje wydanych pieniedzy :-)!

#279 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 12:19

Wydałem dużo pieniędzy (jak na mój budżet) na ten komputer, ale nie żałuję ani jednej złotówki

To tylko potwierdza moją opinię, że MBP 13" są obecnie trochę bez sensu. Osobiście nie znam nikogo, kto porównując te dwa modele (w sensie MBP 13" vs MBA 13") wybrał MBP 13". Niska rozdzielczość ekranu, procesor niby mocniejszy ale sensowne wykorzystanie staje się dość problematyczne szczególnie w połączeniu z integrą Intela. Powyższe zarzuty dotyczą również niestety rMBP 13". Ta linia Macbooków zapewne pójdzie wkrótce do kasacji.

PS. Niech się zdrowo nosi :)

#280 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 listopada 2012 - 16:45

up. Zgadza się, tylko w MBP mamy Super Drive z opcją wsadzenia dysku SSD dowolnej pojemności z normalnym HDD. Do tego możliwość rozbudowy Ram do 16GB. Air jest zaś mocno ograniczony i grzeje się mocno.

#281 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopada 2012 - 18:35

Air jest zaś mocno ograniczony i grzeje się mocno.

Najbardziej ogranicza go fakt, że już w sklepowej konfiguracji ma to co mieć powinien. OK, jak ktoś dobrze poszuka to w cenie Air z 8GB pamięci, kupi MBP 13 + we własnym zakresie zwiększy pamięć i wymieni dysk, tylko to nie uwzględnia wyższej rozdzielczości ekranu i lżejszej konstrukcji w tym pierwszym. Air to jak dla mnie hit Apple w kategorii oferta/cena i to widać po zainteresowaniu.

#282 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 19:04

Nie rozumiem zbytnio porownania, ktore moim zdaniem nie ma w tym miejscu zupelnie sensu. Obydwa komputery sa dla kogos innego, i nie chodzi mi tu o nazwe "pro". Jeden jest w stanie przebolec wlutowany ram dla troche wyzszej rozdzielczosci ekranu, drugi natomiast wybierze nizsza rozdzielczosc ekranu kierujac sie mozliwoscia wsadzenia do komputera nawet 16 GB ramu i wiekszej ilosci pamieci dyskowej. Nalezaloby tez zastanowic sie nad kosztami, bowiem nie kazdy moze sobie pozwolic na jednorazowy wydatek tych kilku tysiecy wiecej, by miec w Airze od razu to, co w jakims odstepie czasu zamontowalby sobie w Pro. Co komu potrzebne i jakie kto ma mozliwosci - mysle, ze to te zasady powinny nam przyswiecac przy ocenianiu, czy warto dany komputer kupic. Uwazam, ze ocenianie wyboru pod katem wlasnym badz z perspektywy tych lepiej zarabiajacych/sasiadow z zachodu nie ma w tym wypadku prawa bytu, bo zasoby i cele kazdy ma inne.

#283 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopada 2012 - 21:03

Nie możesz zrozumieć porównania, bo zupełnie nie jesteś świadomy cen i rzucasz kwotami rzędu kilku tysięcy, podczas gdy w rzeczywistości mówimy o kilkuset złotych.

#284 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 listopada 2012 - 21:48

Najbardziej ogranicza go fakt, że już w sklepowej konfiguracji ma to co mieć powinien. OK, jak ktoś dobrze poszuka to w cenie Air z 8GB pamięci, kupi MBP 13 + we własnym zakresie zwiększy pamięć i wymieni dysk, tylko to nie uwzględnia wyższej rozdzielczości ekranu i lżejszej konstrukcji w tym pierwszym. Air to jak dla mnie hit Apple w kategorii oferta/cena i to widać po zainteresowaniu.

W pełni się zgadzam, tylko nie zapominaj że nie każdy potrzebuje wyższej rozdzielczości a 16GB RAM tak. Składając Aira 13'' + 8GB + 256GB SSD robi się pokaźna suma.

W Pro wsadzimy 16GB + 256GB SSD + 500GB HDD. Chłodzenie w Pro jest także lepsze.

Jeżeli padnie dysk wymieniamy niewielkim kosztem, w przypadku Air'a mamy problem...

#285 hacik

hacik
  • 37 postów
  • SkądMikołów

Napisano 22 listopada 2012 - 21:53

Ale czy przypadkiem montując dysk w miejsce napędu dvd nie traci się gwarancji? To też może być jakiś argument przeciw takim przeróbkom.

#286 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 listopada 2012 - 22:02

Ale czy przypadkiem montując dysk w miejsce napędu dvd nie traci się gwarancji? To też może być jakiś argument przeciw takim przeróbkom.

W takim przypadku przed oddaniem do naprawy należy przełożyć dysk. Nie ma żadnych plomb itp.

#287 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopada 2012 - 22:20

16GB, a rozdzielczość... hmm, ilość osób która zauważy różnicę pomiędzy 8GB, a 16GB w systemie z dyskiem SSD jest równie znikoma, co ilość osób która jest wstanie wykorzystać taką pamięć. Wymiana części i problemy... no taka przyszłość Air, Retina... lepiej nie będzie :)

#288 ejkumkejkumm

ejkumkejkumm
  • 6 postów
  • SkądSevilla

Napisano 24 listopada 2012 - 20:14

Ja również jestem szczęśliwą posiadaczka MBA 13" 4GB 128SSD, jest to pierwszy laptop ze stajni Apple. Jestem bardzo zadowolona, szczególnie ze względu na design jak również na bardzo dużą intuicyjność oprogramowania. Bateria jak dla mnie jest wydajna i w zupełności wystarcza mi do pracy, gdy jestem w podróży. Można rozpisywać się o zaletach tego maleństwa długo, jednak najważniejszą rzeczą jest fakt, iż nic mnie w nim nie irytuje :)

#289 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2012 - 20:22

16GB, a rozdzielczość... hmm, ilość osób która zauważy różnicę pomiędzy 8GB, a 16GB w systemie z dyskiem SSD jest równie znikoma, co ilość osób która jest wstanie wykorzystać taką pamięć.

Wymiana części i problemy... no taka przyszłość Air, Retina... lepiej nie będzie :)

Ci którzy używają komputera do np Photoshopa zauważą różnicę, do tego cena Aira z 8GB i 256GB to kupa kasy.

#290 maclaren2

maclaren2
  • 36 postów
  • SkądKutno

Napisano 25 listopada 2012 - 17:40

Posiadam nowego Air'a w zasadzie jestem zadowolony. Zdecydowanie lepsza płynność działania względem Windowsa, jakoś wykonania też super. Tylko w moim egzemplarzu, stuka gładzik (który swoją drogą działa świetnie) chciałem, odkręcić tylną pokrywę i zobaczyć czy może da się jakoś to poprawić, ale nie wiem czy nie powiedzą potem mogą w serwisie, że grzebałem w kompie jakby co... PS. Jak go poużywam 15 min to przestaje stukać.

#291 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2012 - 18:27

Ci którzy używają komputera do np Photoshopa zauważą różnicę, do tego cena Aira z 8GB i 256GB to kupa kasy.

Oj, zgadujesz i co gorsza nie sprawdzasz efektów zgadywanki na forum... Zagospodarować w Photoshop'ie 16GB RAM to nie jest wcale tak łatwa sprawa, a jeżeli już czyjaś praca na to pozwala, to raczej ma hardware pozwalający na chociażby wykorzystanie GPU, a nie dłubie na MBP 13" ze zintegrowanym Intel'em i rozdzielczością 1280x800. Prawda taka, że wraz z trudnościami rozbudowy w najnowszych modelach z ekranami Retina zrobiła się moda na 16GB, bo może się przyda, bo lepiej mieć więcej jak mniej... niedługo do Safari i iTunes będzie trzeba mieć 16GB RAM, na wypadek większej ilości zakładek.

#292 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 25 listopada 2012 - 18:43

Up. Tylko nie zapominaj ze wiele osób podłączy pro do monitora zewnętrznego. A 16Gb owszem trudno jest zagospodarować ale np. 10 juz nie problem. A Air ma max 8GB po wysokiej dopłacie.

#293 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2012 - 19:31

A Air ma max 8GB po wysokiej dopłacie.

Jak wspomniałem wcześniej (od tego zaczęła się dyskusja i w zasadzie wracamy do początku) w zbliżonej cenie do MBP 13" z dokupieniem poza Apple pamięci RAM i dysku SSD... Ja w takiej sytuacji wybieram ultrabook'a (lżejszego, z większą rozdzielczością), a jak zrobią inni to już ich sprawa. Popularność Air'a wskazuje na to, że raczej nie jestem odosobniony i ma to jakiś sens, nie tylko dla mnie.

#294 Łukasz Y

Łukasz Y
  • 34 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 16:43

Jeśli ktoś z Was jest niezadowolony z jakości obrazu na mba to polecam ten profil kolorów - jest rewelacyjny. http://www.sendspace...8127bc387babd06

#295 guest

guest
  • 268 postów

Napisano 02 grudnia 2012 - 20:24

Jeśli ktoś z Was jest niezadowolony z jakości obrazu na mba to polecam ten profil kolorów - jest rewelacyjny. http://www.sendspace...8127bc387babd06

Super! Wielkie dzieki.

#296 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 06 grudnia 2012 - 21:14

A jak to zastosować?

#297 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 06 grudnia 2012 - 21:19

Wrzuć ten plik to

/Library/ColorSync/Profiles/Displays

i będziesz go miał w preferencjach monitora/kolor.

#298 Łukasz Y

Łukasz Y
  • 34 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 19:35

Słuchajcie jak zrestować macbooka, tak żeby nowy właściciel mógł sobie go sam skonfigurować go od nowa?

#299 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 grudnia 2012 - 01:08

Podczas włączania trzymaj klawisz "ALT(option)" a dalej już intuicyjnie ;-)

#300 Weploch

Weploch
  • 9 postów
  • SkądTaipei, Taiwan, Taiwan

Napisano 11 grudnia 2012 - 08:51

Ponieważ przed zakupem pierwszego maca korzystałem z forum, napiszę trochę od siebie. Jestem użytkownikiem MacBook Air 13" od tygodnia, jest to mój pierwszy mac. Przy zakupie kierowałem się zasadą że warto dołożyć do 8GB, przy miłej rozmowie dostałem opcje 8GB w cenie 4 :) Maca używam do maila- 5 kont pocztowych, przeglądanie internetu, pliki excel, komunikator i radio internetowe, przy tych zajęciach jest świetnie ! Czasami muszę pracować ciężej, przy podłączeniu dwóch dysków zewnętrznych i odpalonym photoshop CS 5, komputer działa sprawnie i szybko, ale zaczyna się nagrzewać i słychać wiatrak, aczkolwiek nie jest tak uciążliwy jak stary laptop z win.. Uważam że air jest świetnym wyborem, piękny lekki i szybki !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych