Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Twardy dysk dla MacBooka pro ?

• Please log in to reply
72 replies to this topic

#51 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 13 June 2012 - 14:21

FW się opłaca, jak się tam trzyma konkretne dane - zdjęcia i filmy do obróbki. Do pozostałych zastosowań, USB wystarczy.

A co z programami jak ; Logic Studio , i inne muzyczne?
Logic Studio - Apple Store (Polska)

#52 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 13 June 2012 - 14:50

To USB się nie nadaje.

#53 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 14 June 2012 - 21:54

Spory wydatek, pytanie, czy będziesz używać portów FW?

Ja trzymam sie tego co napisał Yahol, czyli;

Programy po FW800 działają normalnie, bo w przeciwieństwie do USB, jest to złącze symetryczne i szybkie i stabilne.

Trzymam sie również tego;

Dyski 3,5 cala muszą być zasilane napięciem 12V z zasilacza własnego/zewnętrznego.

Uważam że tylko to da mi gwarancje że programy na zewnętrznym dysku będą działały stabilnie. Teraz tylko jeszcze raz upewnię sie że znalazłem dysk który spełnia te warunki i kupuje :D
Mam taki wybór, i tyle opinii, że jeszcze przydał by się ten 1 ostatni link towaru do sklepu który przybił by pieczątkę na zakup.

Drodzy Forumowicze czy uważacie że w sensie tego co poruszyłem powyżej, poniższy towar i sklep, jest w porządku?
Iomega Twardy dysk MiniMax Desktop Hard Drive - 2 TB, biały-
oto najtańszy możliwy sklep z ceną 888 PLN

Iomega TWARDY DYSK MINIMAX DESKTOP HARD DRIVE - 2 TB, BIAŁY kupić tanio

Dziekuje.

#54 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 June 2012 - 22:47

Tak.

#55 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 June 2012 - 08:04

Drodzy Forumowicze czy uważacie że w sensie tego co poruszyłem powyżej, poniższy towar i sklep, jest w porządku?
Iomega Twardy dysk MiniMax Desktop Hard Drive - 2 TB, biały-
oto najtańszy możliwy sklep z ceną 888 PLN

Iomega TWARDY DYSK MINIMAX DESKTOP HARD DRIVE - 2 TB, BIAŁY kupić tanio

Dziekuje.

Nie.
1. Pixmania ma bardzo drogą wysyłkę i OGROMNE problemy z reklamacją/zwrotem - paczkę trzeba wysłać do Francji (ok. 150zł)!
2. Program typu logic, chcesz odpalać z zewnętrznego dysku? Co to da, skoro projekty i inne badziewie do niego, będzie w bibliotekach, na dysku podstawowym?
3. USB jest gówniane, ale i tak się nadaje do tego.

#56 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 15 June 2012 - 09:35

Dziekuje Virgin.

2. Program typu logic, chcesz odpalać z zewnętrznego dysku? Co to da, skoro projekty i inne badziewie do niego, będzie w bibliotekach, na dysku podstawowym?

I to jest dla mnie właśnie czarna magia :wink:
Ja nie wiem jak w praktyce będzie wyglądać moja praca z programami na zewnętrznym dysku?
Ja chciałbym tyko otwierać program na dysku zewnętrznym a pracować na nim w MacBooku, po czym wszystko rejestrować na MacBooku. Ale czy to możliwe?

Poza tym mam 2 ważne pytania;
1-
czy mogę sobie zabrać mój zewnętrzny dysk i na innym komputerze uruchomić z niego wszystkie programy ( z wykupioną podwójną licencją ) ?
2-
czy mój dysk zewnętrzny zsynchronizowany z produktem Apple, w żadnym wypadku nie uruchomi się na komputerze z systemem Windowsa? Jeśli tak to co dokładnie bede mógł wyczytać na komputerze windowsa?
Jeśli nie, to czy gdybym w macbooku zakupił dodatkowo Windowsa, to wówczas wszystko grało by O.K.?

#57 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 June 2012 - 13:36

Sam Windows nie odczyta systemu plików HFS+, ale są programy do tego (co nie znaczy, że pozwolą uruchamiać programy z Mac OS X).

#58 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 June 2012 - 13:42

czy mogę sobie zabrać mój zewnętrzny dysk i na innym komputerze uruchomić z niego wszystkie programy ( z wykupioną podwójną licencją ) ?

I tak, i nie. Na nowym komputerze będzie trzeba wczytać licencję osobno. Ponadto biblioteki się nie przeniosą i pozostaną na dysku poprzedniego komputera.
Żeby wszystko działało tak jak Ty chcesz, to musiałbyś najlepiej mieć dysk zewnętrzny z systemem. Bo chyba zaczynam rozumieć, co chcesz uzyskać - jeśli to co myślę, to poza wspomnianą właśnie opcją, to będzie ciężko.

#59 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 15 June 2012 - 16:52

Żeby wszystko działało tak jak Ty chcesz, to musiałbyś najlepiej mieć dysk zewnętrzny z systemem.

Nie, nie chcę przepłacać aż tyle, zatem zostaję przy planie zakupu zewnętrznego dysku; Iomega Twardy dysk MiniMax Desktop Hard Drive - 2 TB.

1. Pixmania ma bardzo drogą wysyłkę i OGROMNE problemy z reklamacją/zwrotem - paczkę trzeba wysłać do Francji (ok. 150zł)!

A w tym sklepie jest wszystko O.K.
Cena- 896,00 zł
ZEWNĘTRZNY DYSK TWARDY IOMEGA MINIMAX™ DESKTOP HARD DRIVE FW800/USB 2.0 2TB (NOWOSC) iShock.pl - Sklep z produktami marki Apple - iPhone, iPod, MacBook, iMac, Mac Mini, MobileMe, iLife, iWork, Mac OS X | iShock.pl - Zapraszamy |
W ogóle czy powyżej mowa jest o tym samym dysku? Pytam bo pada jakaś liczba; Dysk twardy Iomega 34938.

Ale jeśli będę z programami na zewnętrznym dysku, pracował tylko na jednym MacBooku, to wszystko będzie O.K. ?

#60 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 15 June 2012 - 18:29

@virgin71 - właśnie taka propozycje podałem :) Tyle, ze chyba rozwiązanie nie zostało do końca zrozumiane. Mam duże problemy z wyjaśnianiem, rzeczy prostych i oczywistych, dla mnie. :)

#61 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 June 2012 - 08:27

Nie, nie chcę przepłacać aż tyle, zatem zostaję przy planie zakupu zewnętrznego dysku; Iomega Twardy dysk MiniMax Desktop Hard Drive - 2 TB.

A w tym sklepie jest wszystko O.K.
Cena- 896,00 zł
ZEWNĘTRZNY DYSK TWARDY IOMEGA MINIMAX™ DESKTOP HARD DRIVE FW800/USB 2.0 2TB (NOWOSC) iShock.pl - Sklep z produktami marki Apple - iPhone, iPod, MacBook, iMac, Mac Mini, MobileMe, iLife, iWork, Mac OS X | iShock.pl - Zapraszamy |
W ogóle czy powyżej mowa jest o tym samym dysku? Pytam bo pada jakaś liczba; Dysk twardy Iomega 34938.

Ale jeśli będę z programami na zewnętrznym dysku, pracował tylko na jednym MacBooku, to wszystko będzie O.K. ?

ten sklep powinien być ok, bo jest z Polski.
Jeśli będziesz pracował z programami na zewnętrznym, to i tak wszystkiw biblioteki będą na wewnętrznym, co sprawia, że na zewnętrznym niepotrzebnie trzymasz programy... :)

#62 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 16 June 2012 - 09:25

ten sklep powinien być ok, bo jest z Polski.

Dziękuję Virgin, zatem mam towar, mam sklep, czyli do dzieła ;)

Jeśli będziesz pracował z programami na zewnętrznym, to i tak wszystkiw biblioteki będą na wewnętrznym, co sprawia, że na zewnętrznym niepotrzebnie trzymasz programy... :)

Co do samego określenia; ,,biblioteka", wiem co oznacza ono w iTunes, i znam folder biblioteki w MacBooku, jednak do końca nie rozumiem co gdzie bede miał.
Pojmuje na chłopski zielony rozum to tak :)
-Instalke programu bede miał na dysku zewnętrznym i zawartość całego programu która najwięcej zabiera pamięć w komputerze też tam.
Natomiast wytworzone z programu dzieła będę trzymał w Macbooku i bde miał tutaj też folder ( ikonke ) która będzie takim jakby wirtualnym połączeniem z programem na zewnętrznym dysku, co umożliwi mi szybkie jego uruchomienie z samego pulpitu macbooka.

Jeśli chodzi o sam sens trzymania programów na innym dysku, to powodem tego jest to co ukazałem kiedyś;

Gdybym był dobry w temacie komputerowym, zapewne programy trzymał bym w komputerze, ale ja zbyt często zaśmiecam komputer i muszę go przywracać do ustawień fabrycznych, a to z kolei powoduje że na nowo muszę podawać wszystkie klucze instalacyjne programów i wydzwaniać do sklepów z racji komplikacji....no i tracę programy uzyskane w giveawayoftheday, itd. itd.

#63 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 June 2012 - 13:22

@bielin, niestety źle to rozumiesz. Biblioteki programu, czyli dodatki, dźwięki itp, będą i tak na dysku głównym! Nic nie zyskasz wrzucając instalkę na dysk zewnętrzny. Jeśli natomiast zawalisz system, to reinstalacja nie wykasuje Ci programów, jakie instalowałeś wcześniej. Nie wykasuje Ci też dokumentów. To nie windows. Jedynie instalacja programów bardziej skomplikowanych (np. Adobe Photoshop), będzie wymagać przeprowadzenia ponownej procedury instalacyjnej. Pieniądze, które chcesz przeznaczyć na dysk, lepiej byś spożytkował nagrywając instalacje programów na CD, bądź szybki internet, który pozwoli Ci pościągać aplikacje (wszak, te co masz jako "darmowy dzień", mają przecież numer seryjny, który możesz trzymać w dokumentach). Takie jest moje zdanie. Wydaje mi się, że wiem, co chcesz zrobić, ale na Twoje nieszczęście to nie działa tak jak myślisz. Dla tych zaoszczędzonych paru GB szkoda Twojego czasu i gorszej prędkości połączenia z dyskiem z programem (musiałbyś używać USB3.0 lub Thunderbolt, żeby zniwelować stratę na kablu). Jeśli mimo wszystko chcesz zrobić to co uważasz, to zdecydowanie użyj FW800 zamiast USB. Prędkość USB jest uzależniona od obciążenia procka, FW nie.

#64 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 16 June 2012 - 13:35

@virgin - mając system, na dysku zewnętrznym biblioteki i dodatki tez ma na dysku zewnętrznym.
Nic z tego na dysku natywnym się nie montuje.
Bo nie :)
Odpalając system na dysku zewnętrznym, ma dysk wewnętrzny, czysty, nic tam nie ma, czysty system, ew. dane które sobie przeniesie.
Ma po prostu dwa systemy, "pracowy" zewnętrzny, i drugi wewnętrzny, na którym może nie mieć nic, albo zupełnie co innego.
Usiłuję, jak widać bez powodzenia, przedstawić zalety posiadania dwóch dysków, z dwoma systemami i jednym komputerem :)
I jestem załamany :)

#65 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 17 June 2012 - 08:28

Pieniądze, które chcesz przeznaczyć na dysk, lepiej byś spożytkował nagrywając instalacje programów na CD, bądź szybki internet, który pozwoli Ci pościągać aplikacje ( wszak, te co masz jako "darmowy dzień", mają przecież numer seryjny, który możesz trzymać w dokumentach).

Nie wiem czy w pojęciu darmowy dzień", miałeś na myśli; Giveaway of the Day
Giveaway of the Day - free licensed software daily. Today: Ultima Steganography 1.6 - Ultima Steganography is an extremely easy-to-use steganography software for Windows. With the help of the program you can easily encrypt ...
jeśli tak to; daną aplikację musimy pobrać i zainstalować tego samego dnia, którego jest udostępniona na tej stronie.

Dla tych zaoszczędzonych paru GB szkoda Twojego czasu i gorszej prędkości połączenia z dyskiem z programem (musiałbyś używać USB3.0 lub Thunderbolt, żeby zniwelować stratę na kablu).

Czyżbym znów dowiedział się nowości?
Do tej pory myślałem że istnieją tylko 3 opcje łączenia się z zewnętrznym dyskiem;

1- USB

2- FW

3-poprzez Time Machine, obciążając sieć.

A teraz okazało się jeszcze złącze komputerowe;

4-Thunderbolt

http://pl.wikipedia....e_komputerowe)

Czy mogę prosić link do zewnętrznych dysków o złączu komputerowym Thunderbolt ?

@virgin - mając system, na dysku zewnętrznym biblioteki i dodatki tez ma na dysku zewnętrznym.
Nic z tego na dysku natywnym się nie montuje.
Bo nie :)
Odpalając system na dysku zewnętrznym, ma dysk wewnętrzny, czysty, nic tam nie ma, czysty system, ew. dane które sobie przeniesie.
Ma po prostu dwa systemy, "pracowy" zewnętrzny, i drugi wewnętrzny, na którym może nie mieć nic, albo zupełnie co innego.
Usiłuję, jak widać bez powodzenia, przedstawić zalety posiadania dwóch dysków, z dwoma systemami i jednym komputerem :)
I jestem załamany :)

To co napisałeś Yahol jest samymi dobrymi dla mnie nowinami :)
Problem w tym że mam wrażenie jakby nie wszyscy zgadzali się z tym jakże korzystną informacją dla wszystkich ;)

To co napisałeś Yahol jest samymi dobrymi dla mnie nowinami :)
Problem w tym że mam wrażenie jakby nie wszyscy zgadzali się z tą jakże korzystną informacją dla wszystkich ;)

#66 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 17 June 2012 - 16:50

4-Thunderbolt

http://pl.wikipedia....e_komputerowe)

Czy mogę prosić link do zewnętrznych dysków o złączu komputerowym Thunderbolt ?

Już miałeś wcześniej podane w postach #41 i #43 do Lacie Little Big Disk.

LaCie Little Big Disk 9000106 - Dyski twarde - LaCie Little Big Disk 9000106 cena od 1684.00z
LaCie Little Big Disk 9000107 5400rpm - Dyski twarde - LaCie Little Big Disk 9000107 5400rpm cena od 2164.00z

LaCie Little Big Disk Thunderbolt Series 2TB Hard Drive Review | Macworld
Benchmarking the LaCie Little Big Disk Thunderbolt | Product News | The Mac Observer
LaCie eSATA Hub Thunderbolt Series Review | StorageReview.com - Storage Reviews
AnandTech - LaCie Little Big Disk (2TB) Review: More Affordable Thunderbolt Storage

Są też WD MyBook Thunderbolt Duo

My Book Thunderbolt Duo
Western Digital My Book Thunderbolt Duo Review | Macworld

i Hitachi G-RAID with Thunderbolt

G-RAID with Thunderbolt an impressive performer Review | Macworld
Hitachi G-RAID With Thunderbolt Review (8TB) | StorageReview.com - Storage Reviews

W testach widać wyraźnie, że dopiero Thunderbolt pozwala wykorzystać pełną szybkość dysków, bo FW800 ogranicza je do około 80 MB/s, a USB 2.0 do około 40 MB/s.

LaCie d2 USB 3.0 2TB Hard Drive Review | Macworld

#67 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 18 June 2012 - 08:05

Zewnętrzne dyski o złączu komputerowym Thunderbolt, są tak drogie że prawdopodobnie zakupię wersje 1 TB. Cena: 1.684,00 .
Peryferia :: Dyski twarde i pamięci masowe :: Dyski zewnętrzne przenośne :: LaCie Little Big Disk Thunderbolt 1TB 7200rpm - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac

Na poniższym filmie pojawia się problem, otóż właściciel skarży się na głośną pracę.
LaCie Little Big Disk Thunderbolt is Noisy!! (Demo & Speedtest) - YouTube

Patrząc ogólnie na temat, cena wręcz zbliża się do Time Capsule - 2 TB ! 1 299,00 zł.
Time Capsule - 2 TB - Apple Store (Polska)

Ale czy Time Capsule, z własnym systemem okaże się lepszym rozwiązaniem ?

Teraz wszystko należałoby przemyśleć od nowa....

P.S.

Łukasz Ignacyk, kolejny raz podałeś fascynującą listę, udowadniając że jesteś w tym najlepszy :) Dziękuję.

#68 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 June 2012 - 09:50

@yahol, zauważ, że bielin nie chce mieć systemu na zewnętrznym, tylko programy. Czyli jednak wewnętrzny nie będzie czysty. @bielin, bo już nie pamiętam, Ty masz thunderbolt w MBP? Rzecz jest w tym, że nie ma co patrzeć na time capsule, ze względu na powolne połączenie. Nawet ETH nie ma sensu. Jak będziesz używać TB (thunderbolt), to możesz mieć, śmiało, system na dysku zewnętrznym.

#69 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 18 June 2012 - 12:59

@bielin, bo już nie pamiętam, Ty masz thunderbolt w MBP?

Myśle że posiadam thunderbolt ale prosiłbym o potwierdzenie.
MacBook Pro ( 17-inch, Early 2011 ) no i pochwalę się RAM 16 GB :)

#70 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 18 June 2012 - 13:09

Możnaby jeszcze kupić dysk na USB 3.0 i kontroler USB 3.0 w formie karty ExpressCard/34.

np.
DigitalBox USB 3.0 ExpressCard/34 (EC34-USB31) - Ceneo.pl
3.0 ExpressCard Adapter Interface Card Adapters | Buffalo Technology
Sonnet - USB 3.0 ExpressCard/34: Superspeed USB 3.0 PCI ExpressCard/34 Adapter
Notebookcheck.pl: Test karty rozszerzeń Iomega USB 3.0 ExpressCard/34
LaCie USB 3.0 ExpressCard/34 Review | Mac|Life
Warning: LaCie USB 3.0 Expresscard/34 not really USB 3.0 card: Mac Talk Forum: Digital Photography Review

Wyjdzie taniej niż dysk na Thunderbolt, ale najpierw trzeba sprawdzić czy kontroler działa na Mac OS X.

@bielin, bo już nie pamiętam, Ty masz thunderbolt w MBP?

Ja posiadam; MacBook Pro ( 17-inch, Early 2011 ) no i pochwalę się RAM 16 GB :)

MacBook Pro (17-inch, Early 2011) - Technical Specifications

#71 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 June 2012 - 13:55

Bierz dysk na TB i instaluj na nim system.

#72 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 18 June 2012 - 16:09

Dziękuję Virgin za tak stanowczą propozycję :) Zatem nadal obstaje na planie wydatku 1.673,00 zł, zakupu LaCie Little Big Disk Thunderbolt 1TB 7200rpm

Peryferia :: Dyski twarde i pamięci masowe :: Dyski zewnętrzne przenośne :: LaCie Little Big Disk Thunderbolt 1TB 7200rpm - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac

Dodam też pytanie czy dosłownie każdy program będzie mógł pracować na powyższym twardym dysku, w sposób taki sam płynny jak w MacBooku ? I czy to moje rozszerzone aż do 16 GB RAM, równie w tej kwestii się przyda ( przy używaniu programów ).

Bierz dysk na TB i instaluj na nim system.

Virgin, jeśli masz siłę bardzo proszę wyjaśnij mi czy chodzi o instalacje systemu MAC OS X ? Czyli będzie to coś w rodzaju „Time Capsule” z pominięciem tworzenia kopii archiwalnych, które drogą bezprzewodową współpracuje z Time Machine w systemie OS X. ?

#73 majej

majej
  • 17 posts

Posted 27 June 2013 - 17:17

Cześć, Z góry przepraszam za morońskie pytanie, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Chcę wymienić dysk wewnętrzny w macbook pro mid2007 i zastanawiam się czy działać będzie obojętnie jaki dysk SATA (w sensie obojętnie jakiego producenta) czy musi być jakiś specjalny bo inne mogą być 'niekompatybilne' z płytą główną ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users