A co z programami jak ; Logic Studio , i inne muzyczne?FW się opłaca, jak się tam trzyma konkretne dane - zdjęcia i filmy do obróbki. Do pozostałych zastosowań, USB wystarczy.
Logic Studio - Apple Store (Polska)
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 13 June 2012 - 14:21
A co z programami jak ; Logic Studio , i inne muzyczne?FW się opłaca, jak się tam trzyma konkretne dane - zdjęcia i filmy do obróbki. Do pozostałych zastosowań, USB wystarczy.
Posted 13 June 2012 - 14:50
Posted 14 June 2012 - 21:54
Ja trzymam sie tego co napisał Yahol, czyli;Spory wydatek, pytanie, czy będziesz używać portów FW?
Programy po FW800 działają normalnie, bo w przeciwieństwie do USB, jest to złącze symetryczne i szybkie i stabilne.
Trzymam sie również tego;
Dyski 3,5 cala muszą być zasilane napięciem 12V z zasilacza własnego/zewnętrznego.
Uważam że tylko to da mi gwarancje że programy na zewnętrznym dysku będą działały stabilnie. Teraz tylko jeszcze raz upewnię sie że znalazłem dysk który spełnia te warunki i kupuje![]()
Mam taki wybór, i tyle opinii, że jeszcze przydał by się ten 1 ostatni link towaru do sklepu który przybił by pieczątkę na zakup.
Posted 14 June 2012 - 22:47
Posted 15 June 2012 - 08:04
Nie.Drodzy Forumowicze czy uważacie że w sensie tego co poruszyłem powyżej, poniższy towar i sklep, jest w porządku?
Iomega Twardy dysk MiniMax Desktop Hard Drive - 2 TB, biały-
oto najtańszy możliwy sklep z ceną 888 PLN
Iomega TWARDY DYSK MINIMAX DESKTOP HARD DRIVE - 2 TB, BIAŁY kupić tanio
Dziekuje.
Posted 15 June 2012 - 09:35
I to jest dla mnie właśnie czarna magia :wink:2. Program typu logic, chcesz odpalać z zewnętrznego dysku? Co to da, skoro projekty i inne badziewie do niego, będzie w bibliotekach, na dysku podstawowym?
Posted 15 June 2012 - 13:36
Posted 15 June 2012 - 13:42
I tak, i nie. Na nowym komputerze będzie trzeba wczytać licencję osobno. Ponadto biblioteki się nie przeniosą i pozostaną na dysku poprzedniego komputera.czy mogę sobie zabrać mój zewnętrzny dysk i na innym komputerze uruchomić z niego wszystkie programy ( z wykupioną podwójną licencją ) ?
Posted 15 June 2012 - 16:52
Żeby wszystko działało tak jak Ty chcesz, to musiałbyś najlepiej mieć dysk zewnętrzny z systemem.
A w tym sklepie jest wszystko O.K.1. Pixmania ma bardzo drogą wysyłkę i OGROMNE problemy z reklamacją/zwrotem - paczkę trzeba wysłać do Francji (ok. 150zł)!
Ale jeśli będę z programami na zewnętrznym dysku, pracował tylko na jednym MacBooku, to wszystko będzie O.K. ?2. Program typu logic, chcesz odpalać z zewnętrznego dysku? Co to da, skoro projekty i inne badziewie do niego, będzie w bibliotekach, na dysku podstawowym?
Posted 15 June 2012 - 18:29
Posted 16 June 2012 - 08:27
ten sklep powinien być ok, bo jest z Polski.Nie, nie chcę przepłacać aż tyle, zatem zostaję przy planie zakupu zewnętrznego dysku; Iomega Twardy dysk MiniMax Desktop Hard Drive - 2 TB.
A w tym sklepie jest wszystko O.K.
Cena- 896,00 zł
ZEWNĘTRZNY DYSK TWARDY IOMEGA MINIMAX™ DESKTOP HARD DRIVE FW800/USB 2.0 2TB (NOWOSC) iShock.pl - Sklep z produktami marki Apple - iPhone, iPod, MacBook, iMac, Mac Mini, MobileMe, iLife, iWork, Mac OS X | iShock.pl - Zapraszamy |
W ogóle czy powyżej mowa jest o tym samym dysku? Pytam bo pada jakaś liczba; Dysk twardy Iomega 34938.
Ale jeśli będę z programami na zewnętrznym dysku, pracował tylko na jednym MacBooku, to wszystko będzie O.K. ?
Posted 16 June 2012 - 09:25
Dziękuję Virgin, zatem mam towar, mam sklep, czyli do dziełaten sklep powinien być ok, bo jest z Polski.
Jeśli będziesz pracował z programami na zewnętrznym, to i tak wszystkiw biblioteki będą na wewnętrznym, co sprawia, że na zewnętrznym niepotrzebnie trzymasz programy...
Gdybym był dobry w temacie komputerowym, zapewne programy trzymał bym w komputerze, ale ja zbyt często zaśmiecam komputer i muszę go przywracać do ustawień fabrycznych, a to z kolei powoduje że na nowo muszę podawać wszystkie klucze instalacyjne programów i wydzwaniać do sklepów z racji komplikacji....no i tracę programy uzyskane w giveawayoftheday, itd. itd.
Posted 16 June 2012 - 13:22
Posted 16 June 2012 - 13:35
Posted 17 June 2012 - 08:28
Nie wiem czy w pojęciu darmowy dzień", miałeś na myśli; Giveaway of the DayPieniądze, które chcesz przeznaczyć na dysk, lepiej byś spożytkował nagrywając instalacje programów na CD, bądź szybki internet, który pozwoli Ci pościągać aplikacje ( wszak, te co masz jako "darmowy dzień", mają przecież numer seryjny, który możesz trzymać w dokumentach).
Dla tych zaoszczędzonych paru GB szkoda Twojego czasu i gorszej prędkości połączenia z dyskiem z programem (musiałbyś używać USB3.0 lub Thunderbolt, żeby zniwelować stratę na kablu).
@virgin - mając system, na dysku zewnętrznym biblioteki i dodatki tez ma na dysku zewnętrznym.
Nic z tego na dysku natywnym się nie montuje.
Bo nie
Odpalając system na dysku zewnętrznym, ma dysk wewnętrzny, czysty, nic tam nie ma, czysty system, ew. dane które sobie przeniesie.
Ma po prostu dwa systemy, "pracowy" zewnętrzny, i drugi wewnętrzny, na którym może nie mieć nic, albo zupełnie co innego.
Usiłuję, jak widać bez powodzenia, przedstawić zalety posiadania dwóch dysków, z dwoma systemami i jednym komputerem
I jestem załamany
Posted 17 June 2012 - 16:50
4-Thunderbolt
http://pl.wikipedia....e_komputerowe)
Czy mogę prosić link do zewnętrznych dysków o złączu komputerowym Thunderbolt ?
Posted 18 June 2012 - 08:05
Posted 18 June 2012 - 09:50
Posted 18 June 2012 - 12:59
Myśle że posiadam thunderbolt ale prosiłbym o potwierdzenie.@bielin, bo już nie pamiętam, Ty masz thunderbolt w MBP?
Posted 18 June 2012 - 13:09
@bielin, bo już nie pamiętam, Ty masz thunderbolt w MBP?
Ja posiadam; MacBook Pro ( 17-inch, Early 2011 ) no i pochwalę się RAM 16 GB
Posted 18 June 2012 - 13:55
Posted 18 June 2012 - 16:09
Virgin, jeśli masz siłę bardzo proszę wyjaśnij mi czy chodzi o instalacje systemu MAC OS X ? Czyli będzie to coś w rodzaju „Time Capsule” z pominięciem tworzenia kopii archiwalnych, które drogą bezprzewodową współpracuje z Time Machine w systemie OS X. ?Bierz dysk na TB i instaluj na nim system.
Posted 27 June 2013 - 17:17
0 members, 1 guests, 0 anonymous users