Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Twardy dysk dla MacBooka pro ?

• Please log in to reply
72 replies to this topic

#26 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 09 June 2012 - 08:26

Yahol, oczywiście że wszystko wytłumaczyłeś w wspaniały sposób, i dzięki Tobie na 99% zakupię Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 2TB, USB 2.0 / FW, Cena: 1 055 zł

Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 2TB, USB 2.0 / FW, czarny WDBS8P0020BBK-EESN alibaba.pl

…...Podłączasz go i stawiasz na nim system …..

…............po podłączeniu odpalasz z niego system.......

ad3. Jeszcze raz - masz na zewnętrznym dysku system i go uruchamiasz ze swojego Maca

Ale chyba nie chodzi o system operacyjny, czyli; Mac Os x ? Bo do tego to chyba jest inne urządzenie; „komputer Mac mini”.

ad2. OMG!! Nie kombinuj - pewnie można.

Odpalanie programów na dysku zewnętrznym to główna zaleta,n( i tego będę używał )
ale gdybym jeszcze mógł sobie zrobić kopię systemu poprzez Time Machine, by kiedy zechce przywrócić do ustalonego stanu, to było by super.
Ale jeśli jest to zbyt skomplikowane, może lepiej jest zakupić 2 dyski zewnętrzne każdy po 1 TB ?

Cenowo wychodzi to następująco;

2x 675 zł, dysk 1TB= 1350 ZŁ

a 1 x 1 055 zł, dysk 2TB= 1 055 zł

zatem stratny będę 295 zł.

Starta 295 zł. i konieczność noszenia dwóch dysków, podsuwa myśl zakupu jednego dysku 2 TB i ...zakombinowania :D

Poniżej dysk 1TB=
Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 1TB, USB 2.0 / FW, czarny
w 1 sklepie w cenie 675 zł

Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 1TB, USB 2.0 / FW, czarny - porównaj ceny - NOKAUT.pl

#27 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 09 June 2012 - 11:40

Jeszcze raz, już ostatni:
-jeden system operacyjny masz na dysku Mac`a. Na tym wbudowanym.
-drugi system operacyjny masz na dysku zewnętrznym.
Odpalasz albo pierwszy system, albo po podłączeniu dysku - drugi.
Oba dyski są widoczne, dla obu systemów.
Dane można zapisywać, przenosić dowolnie miedzy dyskami.

Na POMOC!!! Niech to ktoś wyjaśni w prosty sposób!!!!

#28 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 09 June 2012 - 12:44

Yahol , bardzo Dziękuję Ci, i proszę nie staraj sie juz bardziej, bo robi mi się głupio....

#29 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 09 June 2012 - 13:34

Y,y! Rzecz polega na tym, -to taka moja przypadłość, wielokrotnie potwierdzona, ze nie potrafię w sposób prosty wyjaśnić rzeczy o które mi chodzi :) Dodatkowo wtrącam wątki poboczne, co prowadzi do pewnego niezrozumienia intencji :) Wiec nie bierz tego do siebie :)

#30 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 09 June 2012 - 13:48

Yaho w każdym poście dziękuję Ci jak mogę, bo bardzo doceniam czas jaki mi poświeciłeś i cenne informacje jakie dałeś mi w prezencie. To ja jestem Twoim dłużnikiem, zatem nie śmiem się za nic obrażać... Śmiem Tobie dziękować, bo będę miał wspaniałe rozwiązanie zewnętrznego dysku, dzięki Tobie Yaho. Dziękuję.

#31 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 09 June 2012 - 16:51

Zawstydzasz mnie, i czuje się jakoś tak nieswojo :) Po to jest forum i po to się tu udzielamy. I tak jakoś wyszło, ze ci naj.... naj.... na forum nie chcieli, pewnie mieli w tym jakiś ukryty ce :) , nie zabrali głosu. Pewnie był to problem zbyt prosty i nie wymagający użycia terminala, z komenda >sudo<, ani innych tips & tricks :)

#32 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 09 June 2012 - 17:34

Yahol, wytłumaczyłeś mi wszystko naprawdę w doskonały sposób, jednak z mojej winy....:wink: ...jeśli mam być szczery, to ciąży na mnie jeszcze jedna rzecz jakiej nie zrozumiałem, i jeśli pozwolisz .....:wink:....dokładnie zacytuję to z wcześniejszego postu;

ad2. OMG!! Nie kombinuj - pewnie można.

Odpalanie programów na dysku zewnętrznym to główna zaleta, ( i tego będę używał )
ale gdybym jeszcze mógł sobie zrobić kopię systemu poprzez Time Machine, by kiedy zechce przywrócić MacBook do ustalonego stanu, to było by super.
Ale jeśli jest to zbyt skomplikowane, może lepiej jest zakupić 2 dyski zewnętrzne każdy po 1 TB ?

Cenowo wychodzi to następująco;

2x 675 zł, dysk 1TB= 1350 ZŁ

a 1 x 1 055 zł, dysk 2TB= 1 055 zł

zatem stratny będę 295 zł.

Starta 295 zł. i konieczność noszenia dwóch dysków, podsuwa myśl zakupu jednego dysku 2 TB i ...zakombinowania :D

Poniżej dysk 1TB=
Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 1TB, USB 2.0 / FW, czarny
w 1 sklepie w cenie 675 zł

Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 1TB, USB 2.0 / FW, czarny - porównaj ceny - NOKAUT.pl

Natomiast 2TB , Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 2TB, USB 2.0 / FW, Cena: 1 055 zł

Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 2TB, USB 2.0 / FW, czarny WDBS8P0020BBK-EESN alibaba.pl

#33 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 09 June 2012 - 18:14

Powiem tak: -brak mi wiary w stabilność dysków zewnętrznych, z zasilaniem przez USB czy FireWire. Zdecydowanie, do takich celów zalecam, a i sam używam, dysków z własnym zasilaniem. Takie 2,5 calowe dyski zasilane po USB, to stosuje wyłącznie do przenoszenia danych, ew. do podłączenia do kompa na czas prezentacji, czy pokazu zdjęć. Na dużym dysku, z własnym zasilaniem, takim powiedzmy WD 1 TB: -oczywiście możesz zrobić partycje, na TimeMachine i system. I będzie to działać. Aha i jeszcze jedno, - jeżeli chcesz taki dysk przenosić, często, to jednak zdecydowanie odradzam robienie na nim TimeMachine. TM powinno być na dysku którego się nie rusza. Względy bezpieczeństwa, no i logika. TM - IMHO - to dysk stacjonarny, chroniony od wszystkich niespodzianek.

#34 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 09 June 2012 - 22:07

Z mych skromnych wniosków wyróżnię 3 rodzaje możliwości przechowywania określonych programów na dysku zewnętrznym. Jeśli sie mylę, Prosze by mnie poprawiono.

1-
Zakupienie Dysku zewnętrznego WD My Passport Studio, i na tym zewnętrznym dysku na którym posiadamy system, uruchamiamy go ze swojego Maca, i tylko na tym dysku odpalamy programy,
http://www.mackozer....io-1tb-dla-mac/

2-
zakupujemy jeden z komputerów Mac mini, i tam instalujemy programy itd. po czym łączymy go z MacBookiem i mamy dostęp do wszystkiego co znajduje się w Mac mini.

http://store.apple.c...mac_mini/select

3-
zakupujemy zwykły twardy dysk, i tylko instalujemy na nim programy. Jednak programy te będą działały na bardzo słabo, bo przez usb nie mam możliwości sprawnego przekazu. Gdyby w Macbooku przepustowość USB, wynosiła 3, to programy by działały, ale niestety wynosi tylko 2.

http://www.agito.pl/..._content=426473

Jednak nie wiem czy pojawił się rodzaj czwarty, bo nie zrozumiałem do końca z tym zasilaniem przez USB i przez zasilanie własne.

Powiem tak:
-brak mi wiary w stabilność dysków zewnętrznych, z zasilaniem przez USB czy FireWire.
Zdecydowanie, do takich celów zalecam, a i sam używam, dysków z własnym zasilaniem.
Takie 2,5 calowe dyski zasilane po USB, to stosuje wyłącznie do przenoszenia danych, ew. do podłączenia do kompa na czas prezentacji, czy pokazu zdjęć.

Zdawało mi się że WD My Passport Studio, zasilany jest z komputera, czy to przez USB czy FireWire. A może są 2 rodzaje?
Zatem Yahol, proszę wskaż mi dokładny link produktu jaki zalecasz, czyli by był dyskiem z własnym zasilaniem.

Na dużym dysku, z własnym zasilaniem, takim powiedzmy WD 1 TB:
-oczywiście możesz zrobić partycje, na TimeMachine i system.
I będzie to działać.

No to znów jestem pełen nadziei, bo projekt ten wydaje się być doskonały :)
Yahol dziękuję Ci i doceniam Twoje poświęcenie.....

#35 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 09 June 2012 - 23:00

My Book Studio

My Book Studio II

Choćby te.

Dyski 2,5 cala są zasilane z gniazda USB/FW napięciem 5V
Dyski 3,5 cala muszą być zasilane napięciem 12V z zasilacza własnego/zewnętrznego.

Programy po FW800 działają normalnie, bo w przeciwieństwie do USB, jest to złącze symetryczne i szybkie i stabilne.

#36 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 10 June 2012 - 08:39

Zatem do wyboru zakupu, mam;

-My Book Studio

-My Book Studio II

Poniższego chyba nie mam brać pod uwagę, ale wspomnę o nim bo jest wyświetlany na stronie.

-My Book do komputerów Mac

Doszukuję się różnicy pomiędzy nimi, i jak na razie znalazłem tylko następujące oznaki;

-My Book Studio II, są dostępne w sprzedaży o Pojemności większej bo aż- 2 TB - 6 TB.
Natomiast
-My Book Studio, Pojemności mniejszej 1 TB - 3 TB.

-My Book do komputerów Mac Pojemność: 640 GB - 3 TB.

-My Book Studio II -posiada; Cztery interfejsy.

-My Book Studio -ma tylko Dwa interfejsy.

-My Book do komputerów Mac -Interfejs: USB 2.0.

jeżeli chcesz taki dysk przenosić, często, to jednak zdecydowanie odradzam robienie na nim TimeMachine.
TM powinno być na dysku którego się nie rusza. Względy bezpieczeństwa, no i logika.
TM - IMHO - to dysk stacjonarny, chroniony od wszystkich niespodzianek.

My Book Studio, będę trzymał tylko w domu.

Wydaje mi się że ja będę potrzebował 2 TB, bo chcę umieścić na nim wiele programów jak i chciałbym połączyć go z programem Apple TimeMachine, ( by przywracać system w Macbooku ).

Yahol w dużym stopniu znasz moje potrzeby, zatem proszę wskaż mi dokładny model w sklepie z produktem który najlepiej będzie funkcjonował. Nie zwracaj uwagi na cenę, ale głównie na to aby jak najlepiej pracowało mi się na programach umieszczonych na zewnętrznym dysku, i by wszystko grało jak najlepiej.
Zgóry wielkie dzięki.

#37 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 10 June 2012 - 11:19

Szczerze : nie mam najmniejszego pojęcia. Powód: prosty, nie mam za grosz zaufania do producentów i do opisów które zamieszczają. Ilość i marka dysków które mi padły, przekroczyły już wartość krytyczna i nie odważę się polecić żadnego produktu, z pełną odpowiedzialnością.

#38 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 June 2012 - 00:08

Zobacz wątek: http://myapple.pl/ur...aki-wybrac.html

#39 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 June 2012 - 07:28

Nadal nie rozumiem trzymania aplikacji na dysku zewnętrznym - jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe. 100% niejasności. Ja polecam dysk My Book Essential na USB 3.0 jak coś. Koszt to niecałe 600zł, nie ma zbędnych bajerów, a ma 2TB.

#40 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 11 June 2012 - 10:01

Ja trzymam sie Dysków 3,5 cala by były zasilane napięciem 12V z zasilacza własnego/zewnętrznego.

Powiem tak:

Na dużym dysku, z własnym zasilaniem, takim powiedzmy WD 1 TB:
-oczywiście możesz zrobić partycje, na TimeMachine i system.
I będzie to działać.
.

Proszę tylko o podanie dokładnego modelu z 2 TB, bo w opisach czytam o interfejsach, pojemnościach ale co do cali nie jestem pewien. Najlepiej prosiłbym o podanie linku do towaru i sklepu bo już dziś temat by się skończył :)

Nadal nie rozumiem trzymania aplikacji na dysku zewnętrznym - jest to dla mnie kompletnie niezrozumiałe. 100% niejasności.

Gdybym był dobry w temacie komputerowym, zapewne programy trzymał bym w komputerze, ale ja zbyt często zaśmiecam komputer i muszę go przywracać do ustawień fabrycznych, a to z kolei powoduje że na nowo muszę podawać wszystkie klucze instalacyjne programów i wydzwaniać do sklepów z racji komplikacji....no i tracę programy uzyskane w giveawayoftheday, itd. itd.

#41 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 June 2012 - 15:09

Western Digital Caviar WDH2Q20000E - Dyski twarde - Western Digital Caviar WDH2Q20000E cena od 749.00z
opis jest błędny, bo w sklepach jest My Book Studio Edition II a nie Caviar

LaCie d2 Quadra v3 9000197EK 5400rpm - Dyski twarde - LaCie d2 Quadra v3 9000197EK 5400rpm cena od 769.60z

IOMEGA MiniMax 34939 7200rpm - Dyski twarde - IOMEGA MiniMax 34939 7200rpm cena od 799.00z
Test Iomega MiniMax Desktop Hard Drive (34938) 1TB - Chip.pl

IOMEGA Companion 35131 7200rpm - Dyski twarde - IOMEGA Companion 35131 7200rpm cena od 1065.03z
Test Iomega Mac Companion Hard Drive 35131 2TB - Chip.pl

IOMEGA eGO 34797 - Dyski twarde - IOMEGA eGO 34797 cena od 1125.00z
Test Iomega eGo Desktop Mac Edition (34795) 1 TB - Chip.pl

IOMEGA UltraMax Plus 34439 7200rpm - Dyski twarde - IOMEGA UltraMax Plus 34439 7200rpm cena od 1256.00z
Test - Chip.pl

Western Digital My Book Studio Edition II WDH2Q40000E 7200rpm - Dyski twarde - Western Digital My Book Studio Edition II WDH2Q40000E 7200rpm cena od 1408.74z

IOMEGA Companion 35199 7200rpm - Dyski twarde - IOMEGA Companion 35199 7200rpm cena od 1415.13z

LaCie 2big Quadra 301352EK 7200rpm - Dyski twarde - LaCie 2big Quadra 301352EK 7200rpm cena od 1491.66z

z szybszych na Thunderbolt:
LaCie Little Big Disk 9000310 5400rpm - Dyski twarde - LaCie Little Big Disk 9000310 5400rpm cena od 1227.19z

LaCie Little Big Disk 9000107 5400rpm - Dyski twarde - LaCie Little Big Disk 9000107 5400rpm cena od 1961.75z

#42 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 11 June 2012 - 15:56

Dziekuje Łukasz Ignacyk, lista Twoja jest fascynująca i bije wszelkie rekordy . Zapewne nie tylko ja skorzystam z tej wygody i Twojego doświadczenia w temacie.

z szybszych na Thunderbolt:
LaCie Little Big Disk 9000310 5400rpm - Dyski twarde - LaCie Little Big Disk 9000310 5400rpm cena od 1227.19z

LaCie Little Big Disk 9000107 5400rpm - Dyski twarde - LaCie Little Big Disk 9000107 5400rpm cena od 1961.75z

Użyłeś określenia "SZYBSZYCH" , czy to oznacza że szybkość ta będzie mi niezbędna w osiąganiu lepszych możliwości używania programów na Macbooku, które zainstalowane będą na dysku zewnętrznym?
Lub szybkość ta potrzebna będzie mi do innych rzeczy o jakich wspomniałem wcześniej wielokrotnie :) Jeśli tak to warto dopłacić.

#43 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 June 2012 - 16:03

Niezbędna to nie jest, ale bardzo wygodna bo są jakieś dwa razy szybsze od dysków na FireWire 800.

LaCie Little Big Disk Thunderbolt Series 2TB Hard Drive Review | Macworld

Benchmarking the LaCie Little Big Disk Thunderbolt | Product News | The Mac Observer

#44 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 June 2012 - 07:26

Gdybym był dobry w temacie komputerowym, zapewne programy trzymał bym w komputerze, ale ja zbyt często zaśmiecam komputer i muszę go przywracać do ustawień fabrycznych, a to z kolei powoduje że na nowo muszę podawać wszystkie klucze instalacyjne programów i wydzwaniać do sklepów z racji komplikacji....no i tracę programy uzyskane w giveawayoftheday, itd. itd.

Jak reinstalujesz maka, to nie tracisz danych, więc możesz trzymać instalki w katalogu, na głównym dysku.
Co do dysku, który podałem, to ten essential jest dyskiem 3,5 (wiem, też myślałem, że to 2,5).

#45 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 12 June 2012 - 09:11

Najprawdopodobniej wybiorę; Iomega Mac Companion Hard Drive 35131 2TB.-CENA:1180.00 PLN
Iomega Mac Companion Hard Drive 35131 2TB - terabajty dla iMacaZobacz więcej: Test Iomega Mac Companion Hard Drive 35131 2TB - Chip.pl

Do końca nie zrozumiałem poniższego cytatu;

„Aby korzystać z dodatkowych portów, Mac Companion musi być podłączony do komputera przy użyciu USB, podłączenie dysku przez FireWire800 wyklucza ich wykorzystywanie”.

Mam też nadzieje że ma on swoje własne zasilanie, a nie przez USB, co wywnioskowałem z poniższego cytatu:

„W komplecie z dyskiem użytkownik otrzymuje oprócz zasilacza sieciowego także kabel USB 2.0, kabel FireWire800 oraz kabel FireWire800/FireWire400”.

Sklep najtańszy znalazłem tutaj;cena: 1090,00 zł
35131 w Morele.net

Zanim zamówię to jeszcze chciałem upewnić się czy ten pod spodem to ten sam, bo nie znalazłem w opisie liczby; 35131. Pytam bo kosztuje znacznie mniej- 929,00zł
Iomega TWARDY DYSK MINIMAX DESKTOP HARD DRIVE - 2 TB, BIAŁY kupić tanio

#46 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 June 2012 - 11:12

Spory wydatek, pytanie, czy będziesz używać portów FW?

#47 yahol

yahol
  • 1321 posts
  • Skąd*.#

Posted 12 June 2012 - 11:35

OMG! Za ten dziadowski hub 4-portowy chcą 40 zlp!!!
Normalnie rozbój w biały dzień, na prostej drodze!!!
:) :)
Nie jest wart więcej jak 10-15 zlp!!!

#48 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 12 June 2012 - 12:08

Zanim zamówię to jeszcze chciałem upewnić się czy ten pod spodem to ten sam, bo nie znalazłem w opisie liczby; 35131. Pytam bo kosztuje znacznie mniej- 929,00zł

Wyraźnie masz napisane, że to jest iOmega MiniMax.

Czyli taki:
Test Iomega MiniMax Desktop Hard Drive (34938) 1TB - Chip.pl tylko o innej pojemności

IOMEGA MiniMax 34939 7200rpm - Dyski twarde - IOMEGA MiniMax 34939 7200rpm cena od 799.00z

#49 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 13 June 2012 - 09:27

Spory wydatek, pytanie, czy będziesz używać portów FW?

Ja trzymam sie tego co napisał Yahol, czyli;

Programy po FW800 działają normalnie, bo w przeciwieństwie do USB, jest to złącze symetryczne i szybkie i stabilne.

Trzymam sie również tego;

Dyski 3,5 cala muszą być zasilane napięciem 12V z zasilacza własnego/zewnętrznego.

Uważam że tylko to da mi gwarancje że programy na zewnętrznym dysku będą działały stabilnie. Teraz tylko jeszcze raz upewnię sie że znalazłem dysk który spełnia te warunki i kupuje :D
Mam taki wybór, i tyle opinii, że jeszcze przydał by się ten 1 ostatni link towaru do sklepu który przybił by pieczątkę na zakup.

#50 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 June 2012 - 12:55

Myślę, że z programami z dysku zewnętrznego nie ma problemu na USB 2.0. Nie rozumiesz chyba zasady działania OSX. Nie jest ważne, gdzie jest program, a biblioteki. Czyli niezależnie od dysku, program jak się odpali, to praca będzie i tak na ramie i dysku głównym. Twoje pieniądze, Twój wybór. Uważam, że jest to zmarnowanie kasy. FW się opłaca, jak się tam trzyma konkretne dane - zdjęcia i filmy do obróbki. Do pozostałych zastosowań, USB wystarczy. Nawet TM robiąc kopie przyrostowe, nie ma potrzeby używania FW. Nie ukrywam, że FW jest lepsze, szybsze i bardziej wydajne. Chodzi mi jedynie o zastosowanie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users