Twardy dysk dla MacBooka pro ?
Napisano 27 maja 2012 - 18:10
Głównie mam 2 powody.
-Zastanawiam się czy istnieje opcja zrobienia sobie takiej kopii całego systemu abym jak przywracał będę MacBook do stanu fabrycznego, mógł przywracać do stanu mojego wcześniej przygotowanego jaki znajdował będzie się na twardym dysku zewnętrznym. Nie wiem czy jest to możliwe, ale mam też drugi powód....
-otóż na twardym dysku chcę zainstalować sobie wszystkie programy. Jedne z nich to pobrane ze strony z Giveaway of the Day, które raz zainstalowane w komputerze, traci się w momencie przeinstalowania całego komputera.
Mam też zakupione programy, np. „tłumacze języków obcych”, i czasem robi się uciążliwe to podawanie
wszystkich kluczy. Np. ostatnio dzwoniłem do działu technicznego w sprawie mojego klucza , bo im się moje dane pomieszały a ja musiałem kilka dni na nowo odinstalowywać i instalować tłumacza podając klucz.
Pomyślałem sobie że na dysku twardym nawet ten problem by zniknął.
Chciałem zapytać się jaki twardy dysk pasował by najlepiej i czy to dobry pomysł ?
A może apple produkuje takowe?
Dziękuję.
Napisano 27 maja 2012 - 18:26
Napisano 27 maja 2012 - 19:12
Napisano 27 maja 2012 - 20:05
Napisano 27 maja 2012 - 22:39
kupujesz dysk i kopie przez Time Machine rozwiązują Twoje problemy wymienione w poście....
a jeżeli chodzi o jego wielkość to dobrze jakby był min. 2x większy od Twojego dysku w MBP... jeżeli chodzi o Apple to jest Time Capsule, a jak nie chcesz przepłacać to poszukaj czegoś od innych firm - zawsze to trochę taniej
Obawiam się że Time Machine ma wiele funkcji mi nieprzydatnych.
Wyczytałem że Time Capsule oprócz zapisywania kopii zapasowej każdego pliku, zapisuje on stan systemu z każdego dnia.
Time Capsule - 2 TB - Apple Store (Polska)
Ja nie robię nic ważnego w komputerze abym tak bardzo musiał dbać co dzień o moje dane.
Chciałbym jedynie tylko na twardym dysku co jakiś czas, ten jeden raz zrobić kopię, i co najwyżej dołączyć do niego jakiś nowy zakupiony program, itp.
Natomiast Time Capsule nie podoba mi się że drogą bezprzewodową Automatycznie tworzy kopie zapasowe z komputera Mac.
Wolałbym ja osobiście sobie decydować kiedy Time Capsule ma tworzyć kopie archiwalne.
Ale jestem w temacie zielony i moge sie mylić dlatego prosze o radę.
Jeśli Time Capsule warto kupić, a jedyną przeszkodą jest wyższa cena, to ja chętnie gotów jestem go zakupić.
WESTERN DIGITAL My Book Essential 2TB - dobry, szybki dysk USB, można poszukać aby miał jeszcze FireWire.
TimeCapsule, to bezsensowny pomysł, ze względu na cenę, dość absurdalna w porównaniu, i zawodność.
Jeśli zakupię TimeCapsule, to czy robiąc na niego kopię całej zawartości mego MacBooka, będę też mógł wykorzystywać pustą przestrzeń dysku na np. archiwizowanie filmów, piosenek czy programów itd. ?
Chodzi o dokładnie ten model w sklepie ?
Dysk WD My Book Essential WDBACW0020HBK (2TB, USB 3.0) - Dyski twarde - Sklep internetowy Agito.pl
Nic nie wspominają też o MAC OS X, a jedynie piszą ;
cytat:
Dołączone oprogramowanie: WD SmartWare Backup Software
Format NTFS zgodny z systemami Windows XP/ Windows Vista/ Windows 7
Zastanawiam się też czy zamiast 1 TB, potrzebował będę aż 2TB ?
Nie wiem też czy użytkownik który zakupuje 2TB na zewnętrznym dysku, to wykorzystuje też dysk w swoim komputerze, czy ma jakieś inne plany ? ( w moim przypadku 750 gb )
Bardzo bym prosił też o podanie więcej zalet i ewentualnych wad, z posiadania dodatkowego zewnętrznego twarde dysku.
Dziękuję za opinie.
Napisano 27 maja 2012 - 23:31

Ale to trochę bez sensu, bo TM zrobi ci backup całego Maca. Kopie są przyrostowe, wiec mając w Macu dysk 750GB, zajmiesz dysk 2TB , ja wiem - po roku???
Do TM możesz użyć dowolnego dysku, po podpięciu system się zapyta czy użyć go jako TM i przeformatuje pod Maca.
Co do wielkości dysku, IMHO dysk w moim przypadku, jest zawsze za mały

Napisano 29 maja 2012 - 07:03
Napisano 02 czerwca 2012 - 08:57
Time Capsule - 2 TB - Apple Store (Polska)
lecz wiele prostych spraw ( nie dla mnie ) pozostaje dla mnie niezrozumiałych.;
1.
Czy Time Capsule, przez 24 godz, na dobę będzie mi się synchronizował z każdą zmianą jaką dokonam w mym macbooku? Jeśli tak to pojawia się mnóstwo problemów. np.
-robiąc to przez sieć wifii, czyż nie będzie zbytnio obciążał mi sieć?
-Czy twardy dysk nie będzie się szybko eksploatował, z racji że stale będzie coś nagrywał i wymazywał.
2 -
Jeśli raz zrobię porządek w moim Macbooku i w takim stanie zapiszę sobie go na „Time Capsule”, to co się stanie gdy za 6 miesięcy będę chciał przywrócić ten stan, skoro przez cały ten okres co dzień Time Capsule zapisywał każdą zmianę mym Macbooku, zatem i wpisał wszystkie błędy.
3-
czy ja mogę sobie dokładnie każdy program instalować na „Time Capsule”, w sposób aby działał on na Macbooku? Jeśli tak to system połączenia tych dwóch urządzeń, czyż nie powinien być połączony złączami kablowymi?
4-
Co się stanie jeśli wirusy przedostaną mi się na „Time Capsule”? Jeśli będę musiał sformatować „Time Capsule”, to prosiło by się zakupić nowe urządzenie typu „Time Capsule” dla „Time Capsule”, a przecież to by było jakąś pomyłką

Ja porostu nie rozumiem do końca funkcjonalizacji „Time Capsule”, dlatego jeśli ktoś zna jakiś link dla początkujących „Time Capsule” to byłbym wdzięczny. Najlepiej byłoby w prosty sposób o tym przeczytać, no ale czy ma ochotę to ktoś po chłopsku wytłumaczyć?

Z góry dziękuję.
Napisano 03 czerwca 2012 - 14:36
Napisano 03 czerwca 2012 - 15:07
To widaćJa porostu nie rozumiem do końca funkcjonalizacji „Time Capsule

1. TM zapisuje sekwencyjnie, co jakiś, przez ciebie określony, czas, zmiany z Maca.
Wiec nie stale, i nie obciąża sieci, bo zmiany są niewielkie.
Pierwszy zapis jest duży, i sporo trwa.
Ale można w tym czasie pracować.
2. Przywrócisz sobie stan sprzed 6 miesięcy, lekceważąc pozostałe pól roku

Jak chcesz reinstalować system z TM, przywróci ci ostatnie ustawienia, ale to chyba jasne.
3. Nie instalujesz żadnych programów na TM, to jest kopia twojego systemu, instalujesz program na Macu, TM zapisuje zmiany i możesz program z ustawieniami z TM przywrócić.
4. Bez przesady, nawet gdyby, zeskanujesz antywirem i po robocie. Nic nie tracisz.
Ale fakt, szansa ze padnie TM, z powodu wirusa, czy awarii dysku, jest, tyle ze co najmniej 2x mniejsza niz samego Maca

Ale cóż jest warte życie, bez odrobiny ryzyka

http://support.apple...iewlocale=pl_PL
Napisano 03 czerwca 2012 - 16:06
3. Nie instalujesz żadnych programów na TM, to jest kopia twojego systemu, instalujesz program na Macu, TM zapisuje zmiany i możesz program z ustawieniami z TM przywrócić.]
W pierwszym poście tego wątku, podałem powody dla których chciałbym zainstalować programy na TM, widzę teraz że to nie ma większego sensu, ale z ciekawości proszę o potwierdzenie jakby w praktyce wyglądała taka próba, gdybym dysk zewnętrzny, podzielił na dwie partycje i na drugiej partycji zainstalował programy ?
Zatem po zakupieniu dysku WD My Book Essential WDBACW0020HBK (2TB, USB 3.0)Do TM możesz użyć dowolnego dysku, po podpięciu system się zapyta czy użyć go jako TM i przeformatuje pod Maca.
za mały
Dysk WD My Book Essential WDBACW0020HBK (2TB, USB 3.0) - Dyski twarde - Sklep internetowy Agito.pl
Będzie on ogólnie tak samo pracował jak Time Capsule ?
A jeśli chodzi o pierwszy proces zapisu w Time Capsule łączącym się z macbookiem poprzez Time Machine itd, to czy z racji że pierwszy zapis jest duży i sporo trwa, zapewne sporo też obciążając sieć, zatem nie można podobnej pracy ułatwić poprzez połączenie jakiegoś kabelka?
Dziękuję.
Napisano 03 czerwca 2012 - 16:50

Napisano 03 czerwca 2012 - 17:41
Napisano 03 czerwca 2012 - 18:06
Oj, chyba jednak nie - mam 0,5TB na TM i kopie co najmniej z ostatnich 60 dni. (dla dysku 320) kopie przyrostowe są naprawdę niewielkie.Pozatym robi nam kopie tylko z ostatnich dni, nie mozesz sobie wybrac kopii z przed pol lub roku czasu nawet jak bedziesz miec dysk 1 TB bo szybko sie zapelnia niewiadomo czym i masz do wyboru tylko kilka ostatnich dni.
Napisano 05 czerwca 2012 - 21:25
A gdybym pominął wszelkie inne możliwości Time Capsule łączącym się z macbookiem poprzez Time Machine, a skupił się na moich ograniczonych planach, to czy mógłbym użyć tego wyłącznie do dwóch rzeczy;
1-
zrobił bym sobie kopię całego systemu ( kopie całości zawartości mojego MacBooka ) i wyłączył bym Time Capsule wsadzając w jakąś dziurę domu. Potem za rok czy w razie wystąpienia problemu MacBooka podpiął bym sobie Time Capsule z macbookiem i poprzez Time Machine, przywrócił wszystko do tamtego stanu.
2-
w celu utrzymania mojego komputera w jak największym porządku od przepełnienia programów, itd. ( wiem że to głupie, ale ja jakoś nie radze sobie z zaśmiecaniem komputera ) zatem na drugiej wolnej partycji Time Capsule, zapisał bym sobie wiele programów, które dopiero gdy potrzebował bym na jakiś dzień to wystarczyło by że podpiął bym sobie Time Capsule z macbookiem i programy by w kilka sekund zaczęły działać, bez potrzeby wpisywania kluczy, itd......
Jeśli źle to wytłumaczyłem, proszę o upomnienie, i wyjaśnię to jeszcze raz.
Dziękuję.
Napisano 06 czerwca 2012 - 01:31
Napisano 06 czerwca 2012 - 07:13
Napisano 06 czerwca 2012 - 13:48
1. Oczywiście możesz tak zrobić ale jaki sens ma wtedy kupowanie Time Capsule? Time Capsule to pełnoprawny router który wewnątrz ma wbudowany dysk 3.5" mogący służyć jako miejsce na przetrzymywanie danych czy backupu komputera. Wygląda na to ze chcesz go używać jak zwykły dysk USB na którym będziesz robił backup od wielkiego święta. Nie marnuj w takim razie pieniędzy i kup zwykły dysk na USB lub Firewire.
Czyli najprawdopodobniej zakupię coś tańszego, bo tylko za 534,00 zł; Dysk WD My Book Essential WDBACW0020HBK (2TB, USB 3.0)
-otóż na twardym dysku chcę zainstalować sobie wszystkie programy. Jedne z nich to pobrane ze strony z Giveaway of the Day, które raz zainstalowane w komputerze, traci się w momencie przeinstalowania całego komputera.
Mam też zakupione programy, np. „tłumacze języków obcych”, i czasem robi się uciążliwe to podawanie
wszystkich kluczy. Np. ostatnio dzwoniłem do działu technicznego w sprawie mojego klucza , bo im się moje dane pomieszały a ja musiałem kilka dni na nowo odinstalowywać i instalować tłumacza podając klucz.
Pomyślałem sobie że na dysku twardym nawet ten problem by zniknął.
w celu utrzymania mojego komputera w jak największym porządku od przepełnienia programów, itd. ( wiem że to głupie, ale ja jakoś nie radze sobie z zaśmiecaniem komputera ) zatem na drugiej wolnej partycji Time Capsule, zapisał bym sobie wiele programów, które dopiero gdy potrzebował bym na jakiś dzień to wystarczyło by że podpiął bym sobie Time Capsule z macbookiem i programy by w kilka sekund zaczęły działać, bez potrzeby wpisywania kluczy, itd......[/B]
2. Możesz tak zrobić, oczywiście. Głównie dlatego, że OSX jest dość elastyczny pod tym względem i nie tworzy sobie zależności w rejestrach. Trzeba jednak założyć, że nie będą to aplikacje typu pakiety Adobe bo to mija się z celem ze względu na niską wydajność która wynika bezpośrednio z przepustowości USB.
Obiło mi się o uszy że gdyby w macbooku przepustowość USB., wynosiła 3, to programy by działały, ale wynosi tylko 2, zatem działa fatalnie.
Zatem znalazłem jeszcze inny plan, ale nie wiem czy technicznie jest możliwy, dlatego zapytam.
Czy nie dało by się skopiować pewne programy na zewnętrzny twardy dysk, a w razie gdybym na kilka dni jakiś program potrzebował w macbooku, to sięgnął bym po twardy dysk podłączył go do macbooka i przetransportował ( skopiował ) bym sobie dany program na komputer, ….a potem odinstalował bym program aż do potrzeby kolejnego użytkowania.
Pytanie brzmi, czy takie skopiowanie programu, znów zamęczyło by mnie podawaniem wszystkich kluczy do programu, lub utratą licencji z racji że czy Giveaway of the Day, już przestał działać, czy może wszystko poprawnie by się zainstalowało ?
Napisano 06 czerwca 2012 - 20:37
Napisano 07 czerwca 2012 - 09:55

Wcześniej już ukazałem co dokładnie chciałbym osiągnąć i problemy które wykluczały te możliwość, zatem od razu przejdę do rzeczy :wink:
Wpadłem na pomysł czy nie zaradziła by wszystkiemu opcja zakupu ; komputer Mac mini ? Co prawda ceny są wysokie bo wacha się to w granicach
-2 699,00 zł - 2,3 GHz : 500 GB
-3 599,00 zł - 2,5 GHz : 500 GB
-4 499,00 zł - 2,0 GHz : dwa dyski 500 GB
Mac mini — kup online komputer Mac mini - Apple Store (Polska)
Jednak czy do tej malutkiej skrzyneczki nie dało by się umieścić wszystkie programy a potem w razie potrzeby używania danych programów, itd., podłączyć Mac mini, do mojego MacBook pro?
Nie wiem jak wyglądało by to podłączenie i w ogóle jak by to działało?
Ale czy 2 systemy operacyjne mogłyby się podzielić programami, itd, itd. ? Hmmmm. …....
Gdyby spełniało to moje oczekiwania, to chyba bym w to wszedł :!:
Napisano 07 czerwca 2012 - 11:59

Napisano 08 czerwca 2012 - 08:39
Po przeszukaniu sklepów, wydaje mi się że najlepszy tego rodzaju to;Kupujesz dysk zewnętrzny, z interfejsem FireWire 800 (twój Mac powinien takie gniazdo posiadać).
WD My Passport Studio 1TB dla Mac. Test dysku twardego. Akcesoria dla Apple Mac | Krystian MacKozer Kozerawski
Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 1TB, USB 2.0 / FW, czarny -
w cenie 685 zł
Dysk zewnętrzny WD My Passport Studio, 2.5'', 1TB, USB 2.0 / FW, czarny - porównaj ceny - NOKAUT.pl
nie wiem co to jest to FW800, dlatego zapytam czy w powyższym urządzeniu zostaną spełnione te warunki- FW800 ?
Zrobiłem kiedyś tak na stripie 3 dyskowym i transfery wewnętrzne po prostu szalały, wąskim gardłem było połączenie po FW400, dlatego polecam FW800.
Kupujesz dysk zewnętrzny, z interfejsem FireWire 800 (twój Mac powinien takie gniazdo posiadać).
Podłączasz go i stawiasz na nim system i wszystkie programy i bzdety które ci przyjdą do głowy.
W razie potrzeby, po podłączeniu odpalasz z niego system i używasz jak dysku natywnego - możesz przenosić dane miedzy dyskami, pracować, robić to wszystko co na dysku natywnym
Po odłączeniu masz normalnego Maca.
Z teorii wynika że jest to dokładnie to o czym marzyłem

nie wiem tylko czy dobrze rozumuję pojęcia jak:
Czy to oznacza że programy itd., zostają uruchamiane na stałe w zewnętrznym dysku, a po odpięciu go z macbooka, mackbook pozostaje czysty od przeciążeń i nieporządków programowych itd. ?Podłączasz go i stawiasz na nim system i wszystkie programy i bzdety które ci przyjdą do głowy.
Czy jest bardzo skomplikowany ten cały proces związany z dyskiem NATYWNYM ( którego nie rozumiem zbyt wiele ) ?W razie potrzeby, po podłączeniu odpalasz z niego system i używasz jak dysku natywnego - możesz przenosić dane miedzy dyskami, pracować, robić to wszystko co na dysku natywnym
Po odłączeniu masz normalnego Maca.
Napisano 08 czerwca 2012 - 11:23
My Passport Studio
ad2. tak. Programy i to wszystko jest na zewnętrznym dysku i tam zostaje. Mac jest czysty

ad3. dysk natywny - to dysk zamontowany na stale w Mac`u.
Cala zabawa z uruchamianiem systemu na dysku zewnętrznym, polega na podpięciu dysku, i odpalenia systemu z wciśniętym lewym "ALT-ew" do wyboru uruchamianego systemu.
oznacza to tyle, ze pracujesz na nim, dokładnie tak jak na dysku wbudowanym. Nie ma żadnej różnicy.używasz jak dysku natywnego
Napisano 08 czerwca 2012 - 22:24
Cala zabawa z uruchamianiem systemu na dysku zewnętrznym, polega na podpięciu dysku, i odpalenia systemu z wciśniętym lewym "ALT-ew" do wyboru uruchamianego systemu. oznacza to tyle, ze pracujesz na nim, dokładnie tak jak na dysku wbudowanym. Nie ma żadnej różnicy.
To wszystko jest bardzo jasne i zachęcające, ale pozwól Yahol, że zadam kilka pytań.
Czy istnieją większe, np. 2TB, Dyski zewnętrzne WD My Passport Studio ?
Jak to nie wypali, możesz zrobić z tego dysku TimeMachine, lub po prostu magazyn.
Czy mogę zrobic sobie zarówno na połowie partycji programy i kilka rzeczy, a na drugiej połowie TimeMachine czyli kopie macbooka potrzebna do ewentualnego przywrócenia starego stanu?
Programy i to wszystko jest na zewnętrznym dysku i tam zostaje. Mac jest czysty
Zatem dla przykładu załóżmy że np.
zakupiony przeze mnie program PAGES, uruchamiam tylko na zewnętrznym dysku, zatem gdy odłączam „zew. Dysk” to w programach na macbooku nawet nie istnieje ikonka z ,,PAGES”?
Czy może ikonka pages istnieje, ale program ten nie uruchomi się bo zawartość programu pages jest na „zew. Dysku” ?
Natomiast gdy podłączę „zew. Dysk”, to na macbooku połączę się z „zew. Dyskiem”, wyszukam na nim program pages, i po kliknięciu w niego natychmiast program będzie pracował na mym macbooku? Piszac pracował, mam na myśli natychmiastowe używanie programu, bez potrzeby jakiejkolwiek ponownej instalacji, lub kopiowania go na macbooka i innych strat czasu i komplikacji.......
Podobnie z KAŻDYM innym programem....?
Jeszcze raz Dziekuję Yahol za ten jak na razie wydający się doskonały pomysł

Napisano 08 czerwca 2012 - 23:03
Ale .... można sobie zestripowac np. 2x2 TB i ma sie 4 TB

Pytanie - po co??
ad2. OMG!! Nie kombinuj - pewnie można.
ad3. Jeszcze raz - masz na zewnętrznym dysku system i go uruchamiasz ze swojego Maca.
Wiec jest tak - to z polskiego na nasze - że, masz wybór, albo startujesz i używasz dysku Macowego, albo dysku zewnętrznego.
(tak jakbyś miał 2 komputery, takie same.)
Jak uruchomisz dysk zewnętrzny, to tylko na nim odpalasz programy, wyniki możesz zapisywać na kazdym z obu dysków, oba są dostępne.
Nie umiem inaczej wytłumaczyć, może ktoś inny z większymi umiejętnościami dydaktycznymi - pomoże.
Dla mnie jest to tak oczywiste, ze aż oczywiste.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych