Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Update z 5.x.x na 5.1.1 + unlock za pomocą SAM (Wymagany zapisany bilet) + trwały JB

• Zamknięty Temat jest zamknięty
115 odpowiedzi w tym temacie

#76 Lejman

Lejman
  • 10 postów

Napisano 29 maja 2012 - 18:55

Witam. Mam iPhone 4 na simlocka. Dostałem go z softem 5.1.1 nie aktywowanego. Teraz moje pytanie brzmi, czy jak go aktywuje na oryginalnej karcie sim to później SAM odblokuje go na inną sieć? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam. PS. BB z 4.11.08.

#77 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 maja 2012 - 19:22

Witam.
Mam iPhone 4 na simlocka. Dostałem go z softem 5.1.1 nie aktywowanego. Teraz moje pytanie brzmi, czy jak go aktywuje na oryginalnej karcie sim to później SAM odblokuje go na inną sieć?
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
PS. BB z 4.11.08.

Nie. Luka, którą wykorzystywał SAM została załatana kilka dni po tym jak SAM został opublikowany.

#78 Lejman

Lejman
  • 10 postów

Napisano 29 maja 2012 - 19:52

To teraz żeby simlocka zrobić to jedynie downgrade do 5.0.1 czy w ogóle nie ma już żadnej opcji na simlocka?

#79 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 maja 2012 - 20:07

To teraz żeby simlocka zrobić to jedynie downgrade do 5.0.1 czy w ogóle nie ma już żadnej opcji na simlocka?

Samodzielne ominięcie simlocka na basebandzie 4.11.08 nie jest możliwe.

#80 pastorek23

pastorek23
  • 127 postów
  • SkądOstrów Wlkp. , PL

Napisano 30 maja 2012 - 07:38

A jak sprawa wygada jak mam iPhona 4 i jest na min 5.1.1. ale posiadam oryginalna kartę Orange UK na która jest SIMLOCK czy da rade zrobić ten bilet ?

#81 spired

spired
  • 65 postów

Napisano 30 maja 2012 - 08:02

A jak sprawa wygada jak mam iPhona 4 i jest na min 5.1.1. ale posiadam oryginalna kartę Orange UK na która jest SIMLOCK czy da rade zrobić ten bilet ?

Jeśli nie masz na te chwilę ominiętego locka SAM'em to nic nie zrobisz... odp masz dokładnie 3 posty nad swoim !

#82 sheep.

sheep.
  • 559 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 maja 2012 - 18:07

Nie da rady omg ludzie czytajcie temat i bd wiedzieć ;P

#83 macord

macord
  • 21 postów

Napisano 31 maja 2012 - 22:59

ale masz ominiętego ? a soft jest nadal 5.1 nie aktualizowałeś do 5.1.1 bez ticketu bo tak to zrozumiałem jeżeli masz 5.1 i ominięcie samem to po to jest ten wątek kurde ludzie ogarnijcie się troche -.-

Tak, mam ominiętego i aktualnie 5.1 na uwięzi. Po prostu bałem się, że jeśli zaktualizuję do 5.1.1 to wszystko może szlag trafić, a zdjęty sim-lock jest dla mnie ważniejszy niż nowy soft i trwały jb.

#84 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2012 - 10:11

Mam iPke 4, gość zaktualizował go do 5.1.1 Mam ticket (swego czasu zrobiłem) i chce teraz ja użytkować ten telefon. Host mam w postaci takiej: "Lockdown_20120424172252.zip". Tak jak mówiłem na telefonie jest wgrany 5.1.1 (przez przypadek). Nie robiłem nic tym programem Cookie. Jak zadziałać żeby ten simlock zszedł i chodził wraz z moją kartą? Pilne :)

#85 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 07 czerwca 2012 - 12:47

1) Rozpakuj Lockdown_20120424172252.zip
2) zrób jailbreak
3) zainstaluj iFile
4) użyj iFile do przeniesienia rozpakowanego folderu Lockdown do katalogu /var/root/Library/Lockdown - powinny być w nim takie pliki.
5) Reboot i powinieneś mieć działający telefon.

#86 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2012 - 13:24

Nie idzie. Zrobiłem JB z metoda deactive i co dalej to dojsc nie moge... Ja z tym programem Cookie nic nie robiłem, ponieważ wcześniej nie był w nim robiony żaden Backup. Kto pomoże?

#87 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 07 czerwca 2012 - 13:44

Nie idzie. Zrobiłem JB z metoda deactive i co dalej to dojsc nie moge... Ja z tym programem Cookie nic nie robiłem, ponieważ wcześniej nie był w nim robiony żaden Backup. Kto pomoże?

Napisałem Ci dokładnie co masz zrobić. Cookie Ci do niczego nie będzie potrzebny jeśli się do tego zastosujesz.

#88 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2012 - 13:45

Tak jak mówie.. Cookie nie dotykałem, bo on robi z tego co się zorientowałem backup ticketa, który ja zrobiłem poprzez redsn0w.

#89 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 07 czerwca 2012 - 13:48

Napisałem Ci dokładnie co masz zrobić. Cookie Ci do niczego nie będzie potrzebny jeśli się do tego zastosujesz.

Tak jak mówie.. Cookie nie dotykałem, bo on robi z tego co się zorientowałem backup ticketa, który ja zrobiłem poprzez redsn0w.

Ja się poddaje.

#90 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2012 - 16:50

Nie ma się co denerwować. Poszło! Jak ktoś ma lockdown'a z redsn0wa to robicie tak: 1) Jailbreak (ja robiłem nietrwałego potem wgrałem Rocky Racoon 5.1.1, ale zapewne można od razu wrzucić stałego - najnowszy redsn0w). 2) Ściągnijcie iFile z Cydii i szukacie: /var/root/Library - Tu znajduje się Lockdown (zmiencie mu nazwe np. Locdown-backup) 3) Poprzez winscp (itools itp) wrzucacie swój lockdown do /var/root/Library/ 4) Reset 5) Wkładacie karte i śmiga!

#91 maciejbis

maciejbis
  • 36 postów

Napisano 21 czerwca 2012 - 20:13

Siema, Czyli tak trochę odświeżając poradnik wykorzystując nowego redsn0wa, można zrobić zapis ticketów. Używając: Extras -> Even More -> Backup. Tak samo przy jego pomocy można od razu zrobić untethered jailbreak od razu z Cydią + deactivate? Więc cała procedura się trochę ułatwia. Mam pytanie co do nowego redsn0wa co daje funkcja "tickets"? Ona umieszcza w telefonie działający ticket z naszego komputera? Więc pomija krok z umieszczaniem ręcznie ticketów? Druga sprawa, czy zapisane ticket's z jednej karty sim, mogę wykorzystać dla innej karty sim, na tym samym telefonie? [Chodzi o wymianę wyciętej karty sim na oryginalną microsim] Głównie chodzi mi o aktualizację z powodu niedziałających PUSH, a próba ich aktywacji przez "iPusher" pozostawia wiadomość "Please wait..." i tak w nieskończoność. --------------------------------------------------- Ok zrobiłem na swoim ajfonie. Więc sprawa wygląda tak, że najnowszy redsn0w [0.9.14b1] posiada przy robieniu jalibreak'u funkcję add tickets co znacznie ułatwia:) Tak więc zaznaczamy Cydia, Add tickets [musimy wskazać miejsce zapisania], deactivate i po chwili mamy sprawnego ajfona:)) Co do PUSH'y jeszcze nie wiem.

#92 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 21 czerwca 2012 - 22:04

Druga sprawa, czy zapisane ticket's z jednej karty sim, mogę wykorzystać dla innej karty sim, na tym samym telefonie? [Chodzi o wymianę wyciętej karty sim na oryginalną microsim]

Ticket jest przypisany do konkretnej karty sim więc jeśli wymienisz swoją wyciętą kartę sim na oryginalną microsim to stracisz możliwość ominięcia simlocka.

#93 maciejbis

maciejbis
  • 36 postów

Napisano 21 czerwca 2012 - 22:26

A wie ktoś jak naprawić powiadomienia? Pusher mi nie działa wciąż pojawia się "Please wait..."

Wciąż nie mogę sobie poradzić z tym problemem... Próbowałem jak tutaj niestety wyskakuje blad przy "Now Go Back In SAM and select method is "auto detect" Activate with iTunes Or use wifi to activate"

#94 KOMODO

KOMODO
  • 27 postów

Napisano 29 czerwca 2012 - 12:48

Większość z Was w tym temacie ma Iphona 4 i zazwyczaj już soft z numerem 5. A co w przypadku 3Gs ze starym 4.1 i BB 06.15, bo sie tak zastanawiam czy i w moim przypadku muszę sie trzymać wszystkich pkt ?? Czyli czy też instalować Cookie i robić Backup Activation ?? Czy czasem nie jest tak że ile ludzi tyle opini ?? bo w innych tematach "wydukać" możnaby by w moim przypadku po prostu wgrać CF 5.1.1 np najnowszym redsnow + ultrasnow by ominąć simlocka tak ?? Lub użyć Absinthe v2.0.4 + ultrasnow i wsio ?? Kurcze o jakim Wy fixie do ultrasnow mówiliście, ma to jakąś konrętną nazwę ?? Będę wdzięczny za porady co wybrać

#95 JACOL84

JACOL84
  • 29 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 19:08

Witam Czy ta metoda działa jeżeli mam 3gsa w którym wgrana jest najnowsza aktualizacja (chyba 5.1.1) telefon jest z anglii i nie jest aktywowany (odłącz telefon i włóź kartę sim) i oczywiście nie mam oryginalnej karty. Wcześniej był wgrany 3.1.2 następnie 5.1.1 złamany(z cydią) i następnie wgrali mi najnowszą aktualizację i nie mogę go nawet aktywować. Mogę jeszcze cośz tym zrobić?

#96 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 20:03

Witam Czy ta metoda działa jeżeli mam 3gsa w którym wgrana jest najnowsza aktualizacja (chyba 5.1.1) telefon jest z anglii i nie jest aktywowany (odłącz telefon i włóź kartę sim) i oczywiście nie mam oryginalnej karty. Wcześniej był wgrany 3.1.2 następnie 5.1.1 złamany(z cydią) i następnie wgrali mi najnowszą aktualizację i nie mogę go nawet aktywować. Mogę jeszcze cośz tym zrobić?

Przeczytaj 1 post i będziesz miał odpowiedź.

#97 Wolf1

Wolf1
  • 85 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 lipca 2012 - 01:03

witam, mam parę pytań związanych ze zdejmowaniem simlocka, kiedyś miałem iPhona 3G, więc do pewnego momentu jeszcze co nie co pamiętam. przeczytałem ten wątek i pytania te nie padły. 1.chciałbym sobie kupić teraz iPhona 4g, czy jeśli kupię iPhona z simlockiem, załóżmy na sieć Orange, soft będzie 5.0 lub 5.0.1 to czy będę w stanie utworzyć bilet przy użyciu SAM? 2.czy tworzenie biletu poprzez SAM jest zablokowane tylko i wyłącznie na 5.1.1 czy problem leży w zaktualizowanym serwerze do aktywacji iPhonów?(a co za tym idzie używanie SAM jest już bezcelowe) 3.z tego co zrozumiałem to wszystko kręci się wokół tego biletu, czyli tworzymy go z karty której chcemy używać a nie karty operatora na którego sieć mamy simlocka? EDIT przeszperałem internet - problem był w serwerach apple, czyli nie ma opcji aby użyć SAM, chyba tak to tu zostawię, może komuś się przyda.

#98 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 19 lipca 2012 - 09:14

przeszperałem internet - problem był w serwerach apple, czyli nie ma opcji aby użyć SAM, chyba tak to tu zostawię, może komuś się przyda.

Na 1 stronie jest napisane że apple zablokowało metodę SAM jakiś czas temu i ten Tutek jest tylko i wyłącznie dla osób którym udało się zdjąć simlocka tą metodą i chcą zrobić restore/up/downgrade.

#99 lukaszozimek

lukaszozimek
  • 30 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 lipca 2012 - 10:09

Witam Wiem, że metoda SAM została zablokowana ale czy ktoś może próbował ją ostatnim razem wykonać i mu wyszło?( Łudze się że są błędy) Drugie moje pytanie jest takie Czy można wgrać bilet na inny telefon ( inny iPhone) i czy ktoś może tego próbował ? :)

#100 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 19 lipca 2012 - 10:41

Witam

Wiem, że metoda SAM została zablokowana ale czy ktoś może próbował ją ostatnim razem wykonać i mu wyszło?( Łudze się że są błędy)

Drugie moje pytanie jest takie Czy można wgrać bilet na inny telefon ( inny iPhone) i czy ktoś może tego próbował ?

:)

Gdyby ta metoda znów działała było bo tym bardzo głośno.
Nie można. Bilet jest związany z telefon na którym został wykonany i działa tylko z nim.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych