Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polskie wersje gier na Mac OSX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#26 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 24 sierpnia 2007 - 13:22

Zgoda, demo w intencji tworcow zapewne nie jest przeznaczone do przerobienia na pelna gre. W przypadku zastosowania makowego patcha do oryginalnej gry sprawa budzi pewnie mniej watpliwosci. Tutaj jednak pojawia sie inna kwestia - zalozmy w skrajnej sytuacji, ze sciagnalem demo gry dla Windows, a nastepnie kupilem wersje pelna i nadpisalem pliki z demo plikami z wersji oryginalnej. Czy w tym momencie zlamalem prawo? Szczerze mowiac nie wiem, ale i tak zaplacilem juz za pelna wersje:). Inna sprawa, ze przy wzglednej latwosci, z jaka da sie przerobic niektore gry (oczywiscie tylko te, ktore korzystaja z OpenGL), troche dziwi postawa producentow wersji Windowsowych - dodanie do takiej wersji instalatora dla Maka czy Linuksa nie kosztowaloby wiele wysilku, a znacznie poszerzyloby grono potencjalnych kupcow. P.S. Gier, ktore mozna przerobic w ten sposob, jest calkiem sporo. Ich listy mozna znalezc m.in. na forach insanelymac.org.

#27 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 24 sierpnia 2007 - 14:40

placi sie za prawo do uzycia a nie program czy plyte .. wiec watpie by se zaprzatali glowe czy ktos przerobi na inny system by mogl normalnie dzialac. Wazne ze zaplacil za mozliwosc uzywania i nie rozprowadza tego. w wypadku crackow sugeruje to nielegalna kopie itd.. a w takim to nic nie sugeruje. Ja mialem kiedys gre Rival Reams ale dla mnie kijowe byly glosy w tlumaczeniu polskim jednak czesc plikow bylo nie wiem gdzie wiec scignaelem demo i skopiowalem wiekrzosc plikow do pelnej wersji czy takie cos wobestego tez jest nielegalne?? i demo i pelna wersja jest legalna i masz prawo uzytku tylko nie masz prawa modyfikowac plikow wewnatrz ani czerpac zyskow ze sprzedazy bo wtedy traci firma a tak to jak myslicie straci na tym ze zwiekrzy sie popyt na windosowsie wersje bo do macowych jest u nas ciezki dostep. jakby bylo latwiej zastac to wiadomo ze by kupowali macowe wer.. a tak to wiesz strat firma przez to nie bedzie miala najwyzej co to wiecej userow

#28 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 27 sierpnia 2007 - 15:19

PS2. mam problemy z zainstalowaniem tego pacha mianowicie po skopiowaniu do katalogu z gra i uruchomieniu wyskakuje mi napierw okienko z -1 a potem Dołączona grafika co moze byc nie tak??

wrzuc go po prostu do katalogu z gra... i odpalaj z niego gre :)

Pozdro
..
Ps. .....po tym kroku krzyknal mi o cd :(

#29 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 18:06

Mam takie pytanie czy jest jakis sposob na to zeby pograc sobie na mac os'ie w Brothers in arms?

#30 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 21:09

O ile sie orientuje, to nie ma sposobu. Pozostaje BootCamp, jesli masz maka na intelu.

#31 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 16:37

Ja wiem ze przez bootcamp mozna, ale mi wlasnie chodzi zeby pograc bez instalacji windowsa

#32 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 18:52

Jak juz napisalem - niestety, nie da sie :( (co tak naprawde wynika z tego, ze po prostu nie ma wersji makowej tej gry, ergo - nie ma latek czy wersji demo, ktore mozna by wykorzystac).

#33 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 20:39

A myslisz ze EA, rzuci Medal Of Honor: Airborne? Bo jak narazie to w jedyny z moich ulubionych tytulow dostepnych na maca to Call of duty2 ktory musial bym sobie kupic mimo tego ze mam wersje na PC. Ja wiem ze maki nie sa poto by tylko grac ale szkoda ze tylko garstka dobrych tytulow jest pod maki :(

#34 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 03:22

Mysle, ze jest na to duza szansa, biorac pod uwage, ze MoH jest jedna z flagowych i przez to bardziej eksponowanych serii. Prawdopodobnie wiele zalezy od tego, ile egzemplarzy makowych wersji wydawanych przez nich gier rozejdzie sie w najblizszych miesiacach.

---- Dodano 31-08-2007 o godzinie 04:24 ----
http://forum.insanel...48&st=0&start=0 - mysle, ze to moze rozwiazac Twoj problem z Call of Duty 2 ;). Przejrzyj po prostu pierwszy post (wszystkie odpowiednie linki rowniez sie tam znajduja).

#35 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 11:20

Czyli sugerujac sie ta stona wystarczy tylko skopiowac wszystkie pliki z plyty do folderu z damem CoD2, poczym sciagnac patch na macka i powinno dzialac? Ale czy to w zaden sposob nie spowoduje jakis uszkodzen dla samego os'a? Bo ja nigdy nie ingerowalem w struktory plikow i nie wiem czy czegos nie mace w mac osie i beda jaja. A myslisz ze na nowym imac'ku z karta radeona 2400xt 128MB daloby sie pogra w MoH na najwyzszych szczegolach itd?

#36 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 16:14

He? Nie, nalezy zainstalowac CoD2 na partycji Windows i potem przekopiowac pliki z katalogu z gra wersji PC do folderu z demo na partycji Makowej, na koncu instalujac patcha. Nie bardzo rozumiem, jakim cudem mialoby to spowodowac jakies uszkodzenie systemu. Nie ruszasz plikow systemowych przeciez. Co do nowego iMaca - nie mam pojecie szczerze mowiac - wpisz w google i sprawdz sobie wyniki tej karty.

#37 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 17:26

Dobra dzieki, ja wiesz po prostu nie jestem zaawansowanym userem, serdeczne dzeki.

#38 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 20:54

Spoko, Mac OSa nie nalezy sie bac, jest o wiele trudniej cos zepsuc niz np. w Windows :).

#39 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 02 września 2007 - 10:59

A czy crossover radzi sobie z wszystkimi aplikacjami windowsowskimi, bo przed chwila dowiedzialem sie o jego istnieniu i zaciekawilo mnie czy wszystko (jezeli chodzi o gry) bedzie dzialac przez crossover na macku?

#40 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 02 września 2007 - 18:40

To troche loteria, np. mnie Half-Life 2 sie uruchomil, ale dzialal fatalnie. Druga sprawa, ze CrossOver jest platny.

#41 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 02 września 2007 - 18:47

Ja wiem ze crossover jest platy, tylko, ze moze to jest jakies rozwiazanie, ale, jak fatalnie ci chodzi ten half-life? Tak, ze sie tnie itd? Bo kurcze, to jest fajny sposob z tym Crossoverem, tylko no szkoda ze moze byc zawodny.

#42 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 02 września 2007 - 21:13

Jesli chodzi o plynnosc rozgrywki, to nie bylo najgorzej, ale gra miala zwyczaj sie "blokowac" w niektorych momentach, nie dzialaly filmy wyswietlane np. na "telebimach", a przed wszystkim "gubily" sie tekstury. Sposob moze i fajny, tyle ze Half Life 2 jest wsrod gier, ktore "oficjalnie" powinny na nim dzialac (dodam, ze takich gier jest niewiele). Ponadto zawsze bedziesz mial spadek wydajnosci wzgledem wersji systemowej. Dla mnie poki co (po sprawdzeniu CrossOver, VMWare Fusion i Parallels) BootCamp jest najlepszym rozwiazaniem, jesli chodzi o odpalanie GIER (aplikacje to inna bajka) na Maku (pomijajac oczywiscie gry, ktore udalo mi sie przerobic :) ).

#43 Skuza

Skuza
  • 92 postów

Napisano 03 września 2007 - 16:31

Rozumiem, no to w takim razie nie bede szukal miodu, bo windowsa nie chce instalowac a pogram sobie w CoD2 (sposobem jaki mi powiedziales) albo poczekam az EA zuci MoH; Airborne.

#44 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 07 września 2007 - 22:09

A próbował Ktoś już odpalać gierki pod nowym Parallelsem ??

#45 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 08 września 2007 - 16:35

Pod Parallels szczerze mowiac nie - probowalem za to pod VMWare Fusion (rowniez obsluguje DirectX 8.1) i doswiadczenia byly dosc przecietne. Byc moze w Parallels jest to lepiej rozwiazane.

---- Dodano 09-09-2007 o godzinie 01:11 ----
Albo inaczej - pod Parallels sprawdzalem tylko Half-Life 2 wlasnie, i gra po prostu nie miala sensu.

---- Dodano 09-09-2007 o godzinie 01:13 ----
I znowu zle napisalem:). Pod Parallels sprawdzalem Baldur's Gate 2, a pod CrossOver Half-Life 2 ;). Sorry za zamieszanie:).

#46 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 12 września 2007 - 02:51

a mam pytanko idzie jakos tak zrobic by uruchomic windosowska wersje herosa 4 pod mac?

#47 Bombee

Bombee
  • 198 postów
  • SkądW-wa Zacisze

Napisano 12 września 2007 - 11:55

Scypin daj spokoj z heroes 4 - to straszna lipa ;) ja szukam sposobu na uruchomienie heroes v :) - moze ktos podrzuci jakies faq?

#48 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 12 września 2007 - 12:01

O ile wiem mozna, ale wykracza to niestety poza zwykle manipulacje plikami opisane w tym watku (innymi slowy, wymaga zastosowania nie do konca legalnych manewrow) , wiec nie probowalem.

#49 Bombee

Bombee
  • 198 postów
  • SkądW-wa Zacisze

Napisano 12 września 2007 - 12:05

No coz - chyba pozostanie mi zainstalowanie boot camp-a i windowsa :| ehh... zycie ;)

#50 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 12 września 2007 - 13:53

Jesli chodzi o Heroes V, to teoretycznie powinno to byc mozliwe, jesli tylko wyszedl kiedykolwiek jakis patch dla wersji makowej. Byc moze udaloby sie to takze z IV.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych