Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego mój następny komputer to nie będzie Mac...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
357 odpowiedzi w tym temacie

#101 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 30 lipca 2007 - 23:18

tyle ze niemiecka klawiatura.... ja mieszkam w niemczech ale kompa kupilem w PL bo niemiecka klawiatura doprowadza mnie do rozpaczy choc i tak jest lepsza jak no francuska..
wspolczuje doswiadczen z servisem mam nadzieje iz mnie to nie dotknie zreszta jesli juz to bede w niemczech servisowal bo mam po prostu blizej...
zainteresowalo mnie jednak co innego... skoro mozna OSX kupic to dlaczego ma byc nielegalne instalowanie go na PC?

Roznica w cenie = 1200 zl na korzysc Niemiec.
Klawiatura = 80 zl MacAlly w sklepie
Reasumujac = i tak 1120 zl do przodu.

#102 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 31 lipca 2007 - 00:02

poza tym, w niemczech można zamówić maka z amerykańską klawiaturą

#103 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 lipca 2007 - 00:47

A mój następny komputer będzie Mac. Jak i obecny. I poprzedni. I koniec.

#104 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 31 lipca 2007 - 07:30

I tak będzie w moim przypadku, choć niepochlebne opinie na temat MacBook'ów ostudziły mój zapał do zakupu tego sprzętu... i jeszcze ten serwis SAD'u. I teraz się głowie... sprawdzony, solidny PowerBook G4 czy MacBook.

Pozdrawiam!

#105 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 lipca 2007 - 07:30

tyle ze niemiecka klawiatura....

Klawiatura kosztuje ok. 130 zł. Zostaje jeszcze 1070 zł.

---- Dodano 31-07-2007 o godzinie 08:34 ----

U mnie tak samo: poprzedni, obecny i następny = Mac.

Skipper, lepiej Ci ;-)

#106 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 lipca 2007 - 08:43

I tak będzie w moim przypadku, choć niepochlebne opinie na temat MacBook'ów ostudziły mój zapał do zakupu tego sprzętu... i jeszcze ten serwis SAD'u. I teraz się głowie... sprawdzony, solidny PowerBook G4 czy MacBook.

Pozdrawiam!

Życie bywa brutalne. Śwait (Apple) obrócił się ku Intelowi i niestety my też musimy. :lol:
Kupuj MacBooka.

#107 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 31 lipca 2007 - 09:06

Życie bywa brutalne. Śwait (Apple) obrócił się ku Intelowi i niestety my też musimy. :lol:
Kupuj MacBooka.

No właśnie, niestety... całe życie uciekam przed rodziną x86, a tu taki los mnie spotkał... na studiach musiałem przemęczyć assembler'a x86 mając w pamięci cudownego procka Motoroli, gdzie przepięknie pisze się progs'y w asm'ie, teraz dobił mnie Intel w Mac'u.

Co mnie boli w MacBook'u to opinie na temat jego żywotności, nie chcę wydać kasy na coś co z większym procentem niż w przypadku rodziny iBook'ów czy PB musze liczyć się z wizytą w serwisie... do tego ta obudowa... mam iBook'a G4, mimo że leciwy i życie go nie oszczędzało wygląda znakomicie... widziałem MacBook'a mojego kolegi (roczny model) - tragedia, pożółkła obudowa od nadgarstków, porysowany mimo że siedzi w "skórce"... no nie wiem... drugi mój dobry przyjaciel chodził se swoim MB Black do serwisu tak regularnie jak po bułki do sklepu co rano.

Jednym słowem, boję się ekstra wydatków po zakupie MB :-/ Nie drukuje bowiem stuzłotówek codziennie rano.

Pozdrawiam.

#108 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 09:09

poza tym, w niemczech można zamówić maka z amerykańską klawiaturą

w 5 roznych punktach probowlem az mnie slag trafil i pojechalem do polski.... wiec jesli dokonasz tego w oficjalnej scieci sprzedazy(sklepy apple, MM, Satrun etc) to naprawde ci pogratuluje a w sklepiej intenetowym kupowac nie chcialem bo nie bylem pewien czy w ogole chce maca....

#109 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 lipca 2007 - 09:20

Ale masz zamiar nowgo kupić czy używanego?

#110 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 31 lipca 2007 - 09:28

Ale masz zamiar nowgo kupić czy używanego?

Jeżeli o mnie pytasz to używanego... MB 1.83 GHz dla mnie będzie wystarczający, ja tylko programuje, grafiką/wideo/muzyką się nie zajmuje. Od parady zrobię jakieś logo lub ikonkę do aplikacji i to wszystko. Jeżeli miałby być to PB G4 to 12" 1.5 GHz. Do pracy w domu i rozrywki mam iMac'a G5 jak czasami zaliczam lądowania w X-Plane 8-)

#111 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 31 lipca 2007 - 10:10

jak sad zacznie sprzedawać tyle komputerów co acer to dopiero będą wszyscy płakać że oni sobie rady nie dają w Polsce,zawsze twierdziłem że firma Apple dając tylko 12 miesięcy gwarancji (standardowej) sama pokazuje jakie mocne są ich produkty gdzie inne tańsze komputery,laptopy mają 36miesięcy lub 24 najmniej standardowej gwarancji. Raz spróbowałem skorzystać z serwisu SAD bo moja bateria padła w Macbooku zakupionym w UK i pokazano mi figę bo nie mam rachunku gdzie widnieje nr seryjny,odesłałem więc do apple uk i bez problemu wymienili mi bez rachunków i nawet na swój koszt wysłali do PL jedynym kosztem było pokrycie wysyłki do uk :)

#112 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 lipca 2007 - 10:15

wymienili mi bez rachunków i nawet na swój koszt wysłali do PL jedynym kosztem było pokrycie wysyłki do uk :)

Dzieki za tak cenne info! Juz wiem ze nastepnego maca biore w UK!

#113 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 10:18

...odesłałem więc do apple uk i bez problemu wymienili mi bez rachunków i nawet na swój koszt wysłali do PL jedynym kosztem było pokrycie wysyłki do uk :)

Ile zapłaciłeś za przesyłkę ?

#114 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 10:44

tyle ze wy piszac te wszystkie posty zapominacie o jednej rzeczy.... jak powidziedzial bopdaj ze milton freidmann "cos takiego jak talerz darmowej zupy nie istnieje". w cholernie dobrze rozumianym interesie SAD powinno byc nastawienie na jak najwyzsza jakosc servisu by pozyskac jak najwieksza liczbe klientow, i to nie dobroc angielskiego czy neimeickiego servisu powoduje ze naprawiaja wam sprzet tylko bezwgledny rachunek ekonomiczny, gdyz po kazdej naprawie gwarancyjnej wystawiaja fakture firmie tyle ze nie wam a APPLE za ktora jako dostawca sprzetu sa zobowiazani zaplacic... stad w glowie mi sie nie miesci dlaczego taka rzezba tam jest, ale z doswiadczenia wiem ze czesto w niektorych firmach o kiepskich procedurach powstawja swoiste panswta w panstwie gdzie zarzad jest w pewny msensie sprytnie odcinany od pewnych informacji poprzez sekretarki lub servis uwlaszczajacy sie na nieswoim i ciagnacy z tego tytulu dodatkowe korzysci wiec byc moze interwencja wyzej moze spowodowac niezla jazde w tej firmie i odstrzelenie kilku glow pracownikow ktorym wydaje sie ze moga wiecej jak moga...

#115 Rayman

Rayman
  • 217 postów
  • SkądŚląskie

Napisano 31 lipca 2007 - 11:06

Mam macbooka od prawie roku, jestem zadowolony, miałem już jedną wymianę baterii (z małymi kłopotami). Wcześniej miałem Della D610 i teraz na pewno też następnym moim kompem będzie Dell. Powody: 1) Niekompetencja sprzedających (jako nowy właściciel Maca wiedziałem o nim i jego wadach więcej niż serwis w pewnej firmie w Katowicach, chodzi o sprzęt jak i o system) 2) Niepewność co do naprawy gwarancyjnej (oni wysyłaja do SADu i jak SAD klepnie naprawę to będzie, a jak nie klepnie to nie będzie, ale co mnie to obchodzi, ja nie kupowałem kompa w SADzie tylko w firmie XYZ) 3) No i po trzecie za te same pieniądze dostaję więcej, lepszy sprzęt, więcej gwarancji, lepsza obsługa, wymiana sprzętu czy naprawa D2D itd itp PS. Do momentu kiedy cos się nie zmieni w SADzie bedzie chyba coraz więcej takich klientów rezygnujących z Maczka nie z powodu systemu czy sprzętu, ale z powodu obsługi w firmie w której zakupili swój sprzęt.

#116 tomasz_konrad

tomasz_konrad
  • 165 postów
  • SkądGdańsk / Kielce

Napisano 31 lipca 2007 - 11:15

Mam macbooka od prawie roku, jestem zadowolony, miałem już jedną wymianę baterii (z małymi kłopotami).

No właśnie, co jest z tymi bateriami w MB? Wadliwe ogniwa?

#117 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 11:27

Kolejny zły i niedobry serwis tym razem canon

#118 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 16:41

Jak to ?! przecież SAD jest najgorszy ;)

#119 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 31 lipca 2007 - 17:49

tak obserwuję ten wątek i mam pytanie do osoby która go założyła: Ty chcesz na nas wrażenie tym postem zrobić??? Napisz go na jakimś forum pecetowym to Cię prorokiem obwołają bo tu to najwyżej mogą Cię w d... kopnąć. Jak mac jest taki zły to sprzedaj póki jest coś wart i zainwestuj w jakąś odjechaną maszyny PC z jeszcze genialniejszym systemem jakim jest Vista... tomasz_konrad chyba za bardzo wyjścia nie ma, bo skoro apple tyle kasy władowało w przesiadkę na intele to raczej w tym kierunku świat idzie. Może i faktycznie apple dało ciała z materiałami na MB ale mój jakoś codziennie się nie rozwala, nie przybywa mu rys i pęknięć. Komputer jak każdy inny. Szwagra BenQ mimo że był ładny szary, sprawiał wrażenie solidnego już się na brzegach wytarł do koloru czarnego i teraz to dopiero jest 'elegancki'

#120 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 18:20

sad chyba tez ma door2door tylko ze sie tym nie chwali ;) przeciez mozna zamowic kuriera dhl na ich koszt i odesla ci go w ramach naprawy gwarancyjnej

#121 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 31 lipca 2007 - 18:24

człowiek się boi założyć nowy temat..

#122 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 31 lipca 2007 - 19:16

I teraz się głowie... sprawdzony, solidny PowerBook G4 czy MacBook.

Pozdrawiam!

zdecydowanie powerbook G4.

Życie bywa brutalne. Śwait (Apple) obrócił się ku Intelowi i niestety my też musimy.

nie kazdy musi;)

#123 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:46

nie czytałem calego tematu . ale mysle ze moja wypowiedz tu pasowac bedzie :D dlaczego zawsze w firmie bede chcial miec PC .. dlatego ze w poniedzialek udalo mi sie złapac wirusa ... komp poszedł do speca od windowsów i przez wtorek i srode mialem wolne (brak stanowiska pracy) bo koles walczyl z kompem :D 2 bez pracy :D rewela :D dzis instaluje wszystkie programy :D i jest lux . na macu bym sam strzelil restart w godzine i nici z odpoczynku:P

#124 Denver

Denver
  • 53 postów
  • SkądGiżycko / Wrocław

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:51

Jeśli Ci płacą za same siedzenie, nawet bez roboty, to się ciesz. Gorzej, jak jesteś rozliczany według oddanych projektów/programów/zadań.

#125 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 14:01

Co innego jak się jest szefem takiej firmy. Szefa już niestety rozliczją wg oddanych zleceń ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych