Dlaczego mój następny komputer to nie będzie Mac...
Posted 18 December 2007 - 21:12

Posted 19 December 2007 - 09:18
Posted 19 December 2007 - 22:48
OS X ma problemy z zawieszaniem przy odłączaniu/podłączaniu urządzeń USB. To nie była twoja wina. Takie wysunięcie urządzenia może prowadzićnajwyżej do niezapisania nowych danych (bufor), a nie do zawieszenia systemu.Moj iBook ma 30 miesiecy, mam go od nowosci z preinstalowanym systemem OS X Tiger.
Pracuje na nim codziennie, raczej usypiam go niz wylaczam. Jest to moj pierwszy Mac
z systemem X dlatego tez testowalem w miedzyczasie wiele programow. W czasie tych
30 miesiecy zaliczylem jeden zwis (z mojej winy - odlaczylem pendrive'a bez odmontowania
go). System chodzi szybko i stabilnie caly czas, nie byl nigdy reinstalowany.
I jak tu nie gloryfikowac tego systemu???
Na prezentacji Windowsa 98 (i XP chyba też) pojawił się BSOD właśnie przy takim czymś. Od tamtej pory Windows ma całkowicie stabilną obsługę USB.
Btw; Vista działa jak skała, zdecydowanie szybciej niż XP czy Tiger

Posted 19 December 2007 - 22:55
OS X ma problemy z zawieszaniem przy odłączaniu/podłączaniu urządzeń USB. To nie była twoja wina. Takie wysunięcie urządzenia może prowadzićnajwyżej do niezapisania nowych danych (bufor), a nie do zawieszenia systemu.
Na prezentacji Windowsa 98 (i XP chyba też) pojawił się BSOD właśnie przy takim czymś. Od tamtej pory Windows ma całkowicie stabilną obsługę USB.
Btw; Vista działa jak skała, zdecydowanie szybciej niż XP czy Tiger
Moja wina, bo wiedzialem o tym, ze sa z tym problemy - wyjalem za szybko pendrive'a,
zanim sie odmontowal do konca

Vista jak skala? Chyba skamielina

Posted 19 December 2007 - 23:41

Posted 20 December 2007 - 00:26
Posted 20 December 2007 - 00:42
nie nazwał bym tego błędem, tylko inną polityką. wyrzucasz coś z pendrajwa(masz duzo miejsca wiec sie nie martwisz), plik ląduje w koszu, odmontowywujesz, uzywasz dalej pendrajwa, ale pliku nie widzisz, pozniej sobie uświadamiasz ze byl ci porzebny wiec wkladasz pendrajwa i przenosisz, plik z kosza? tak? windowsa, mało używam, wiec moge się mylić, ale plik nie ląduje w koszu tylko plik się kasuje-kasuje?Nie twoaj wina, tylko Apple, które pozostawiło nienaprawiony błąd w systemie. Dość poważny z resztą.
Posted 20 December 2007 - 00:43
Posted 20 December 2007 - 01:34
ląduje w koszu z którego trzeba go usunąć chyba że wyłączysz przenoszenie do kosza na rzecz natychmiastowego usuwania
przenoszenie do kosza = konieczność recznego odmontowywania
natchmiastowe kasowanie = odłaczasz kiedy chcesz
ja osobiście, nie uważam tego za "bład" tylko niedoróbke. czemu programiści nie chcą nam dać wyboru

Posted 20 December 2007 - 01:54

Posted 20 December 2007 - 13:46
Tak czy siak, to ma być powód do paniki jądra systemu?
(Tak jakby ktoś nie załapał o co chodzi, ojej, mam na myśli po prostu uniksowy Kernel Panic)
to ciekawe co zrobisz jak vista wejdzie w stan uśpienia i nie będzie się chciała wybudzić

Posted 20 December 2007 - 15:44
Uzyje magicznego przycisku RESET, ktorego wcisnie glugopisem (bo innych juz nie robiato ciekawe co zrobisz jak vista wejdzie w stan uśpienia i nie będzie się chciała wybudzić

Stan uspienia w Viste to jeszcze niezbyt dopracowany pomysl. Brakuje mi typowego Sleep z Maka.
Poza tym, z tym dzialaniem Visty jak skala to Szanowy Panie Wicko glupoty Pan pleciesz

P.S.
Wicko, czy nie czas najwyzszy na zmiane stopki?
Posted 20 December 2007 - 16:00
A co takiego magicznego jest w rozwiązaniu od Apple?Stan uspienia w Viste to jeszcze niezbyt dopracowany pomysl. Brakuje mi typowego Sleep z Maka.
Tak przeglądam te tematy z problemami z Leopardem... no wcale nie dużo lepiej x> Ale zgadzam się- Vistwa nie jest nawet dobra... XP to inna baja.Byle duperel potrafi zachwiac stabilnosc pracy systemu, no ale o tym przekonasz sie juz wkrotce, jak minie Ci okres chwilowej fascynacji nowymi okienkami.
Posted 20 December 2007 - 16:23
Po prostu dzialaA co takiego magicznego jest w rozwiązaniu od Apple?

Posted 20 December 2007 - 17:11

Posted 20 December 2007 - 17:54
może gdyby linux byl sprzedawany w cenie 500 zł za BOX, to mieli by kasę na szybszą rozbudowę, i teraz bym linuxa chwalił
Linux ma też komercyjne dystrybucje.

http://www.redhat.co...products_id/367
http://www.redhat.com.pl/sklep/
http://www.redhat.com.pl/
http://www.redhat.co..._emea_price.pdf
ale jak narazie, "most advanced system" to OSX
Jak na razie "most advanced operating system" to Sun Solaris 10.
http://www.sun.com/s...laris/index.jsp
http://pl.sun.com/pr...ftware/solaris/
Posted 20 December 2007 - 19:14
A o DRM słyszałeś(zwłaszcza tym w Viście)? Wystarczający powód, żeby do tego XP wracać, bądź nawet od niego nie odchodzić jeżeli chodzi o Windowsy.w życiu nie wróciłbym już do XP
Posted 20 December 2007 - 20:43
Jak na razie "most advanced operating system" to Sun Solaris 10.
Jak mawiał bohater "Wyjścia awaryjnego" ... "Srali muchi będzie wiosna" . :-)
Na moje dwa równorzędne systemy to XP i OSX (raczej 10.4 dopóki leo nie dojrzeje) , oba w miarę przystępne i niezawodne . Osobiście wolę OSX , ale XP mnie nie drażni i jestem w stanie zrozumieć ludzi , którzy go preferują .
Moi rodzice lepiej sobie radzą na OSX (chociaż jest po angielsku , którego nie znają) niż na sprezentowanym laptopie z XP , ale według mnie to tylko kwestia przyzwyczajenia (bawili się już Makiem parę razy , a laptopa dostali 3 dni temu) i tego , że dla kompletnego laika OSX jest jakoś bardziej zrozumiały .
Nie żebym chciał się podłączyć do nurtu krytyki , ale , zabij , za cholerę nie rozumiem co chcieli osiągnąć twórcy Visty .
Posted 20 December 2007 - 20:54
A o DRM słyszałeś(zwłaszcza tym w Viście)? Wystarczający powód, żeby do tego XP wracać, bądź nawet od niego nie odchodzić jeżeli chodzi o Windowsy.
Słyszałem, ale tylko od inetowych narzekaczy.

Nawet nie zauważyłem kiedy to niby pracuje - odtwarzając DVD, CDA, divx, mp3 i co jeszcze sobie wymyślisz.
Vista jest po prostu dużo bardziej wygodna w używaniu.
Mój ojciec ze średnią znajomością angielskiego wołał angielską Vistę niż XPka którego ma teraz. A XPek bo... maszyna za słaba. To jest tak naprawdę jedyna poważna wada, a z drugiej strony zaleta systemów Apple. Leo ruszy nawet na starszych makach, Vista potrzebuje w miarę nowego PC. Inna rzecz, że maki to zamknięta konstrukcja. To tak samo jak Playstation 2 - PC'towiec jak widzi jej specyfikację, to się smieje, a mimo tego można z niej (było) wyciągnąć wydajność o jaką na PC było ciężko.
Posted 21 December 2007 - 05:54
Posted 21 December 2007 - 07:30
Nie żebym chciał się podłączyć do nurtu krytyki , ale , zabij , za cholerę nie rozumiem co chcieli osiągnąć twórcy Visty .
to samo co chciało zrobić apple wypuszczając niedorobionego Leoparda...
Posted 21 December 2007 - 10:44
to samo co chciało zrobić apple wypuszczając niedorobionego Leoparda...
a nie jest to przypadkiem szukanie dziury w całym? Vista=MS= beeee?
dla mnie to jeden z lepszych systemów jedyne co mogę zarzucić to starania MS by system by zgodny wstecz, powinni choć raz sie od tego odciąć całkowicie
Posted 26 December 2007 - 15:19
Posted 28 December 2007 - 10:12

Posted 05 January 2008 - 10:23
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users