Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Harry Potter and the Deathly Hallows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
225 odpowiedzi w tym temacie

#176 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 10:28

hmmm... tylko chyba nalezaloby rozgraniczyc, to ze ktos czyta HP i mu sie podoba a to ze ktos uwaza HP za najlepsza ksiazke jaka napisano i staje w obronie tej tezy "na noze". wydaje mi sie ze wszystkim krytykom HP glownie o to chodzi a nie o to czy ktos to czyta w ogole.

#177 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 10:36

Hm ... coś w tym jest jednak pokaz mi inna książką poza biblią koranem etc. która w tak krótkim czasie zdobyła miliony ... setki milionów czytelników ?

#178 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 10:40

wlasnie, swietne porownanie :) czy uwazasz ze biblia i koran, to arcydziela czy pozycje dzialajace na psychike czytajacego ? HP nowa religia ??!! hehe o tym wlasnie pisalem

#179 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 10:45

powiedziałem właśnie że PO ZA nimi , bo religia to coś innego to przeżycie duchowe i nie może się równać z jakąś powieścią , a ma miliardy czytelników ;p czytaj ;)

#180 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 sierpnia 2007 - 10:49

Hm ... coś w tym jest jednak pokaz mi inna książką poza biblią koranem etc. która w tak krótkim czasie zdobyła miliony ... setki milionów czytelników ?

No i czego to dowodzi? Wiśniewski, Rubik, Mandaryna czy jakaś inna Doda mają znacznie więcej słuchaczy niż taki Stańko. Jedzcie gówno, miliardy móch nie mogą się mylić.

---- Dodano 02-08-2007 o godzinie 09:51 ----

powiedziałem właśnie że PO ZA nimi , bo religia to coś innego to przeżycie duchowe i nie może się równać z jakąś powieścią , a ma miliardy czytelników ;p czytaj ;)

W sumie to nie wiem czy biblia ma tylu czytelników. Kto tak naprawdę przeczytał całą? Znajomość PŚ u wielu ogranicza się do fragmentów usłyszanych w kościele na kazaniu.

#181 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 10:53

drogi lukasie, piszac PO ZA NIMI uzyles swiadomie porownania i postawiles HP zaraz ZA tymi pozycjami co jednoznacznie daje do zrozumienia ze HP jest prawie taki jak zbior opowiadan pt bibli i nawiedzony zestaw zasad malego terrorysty pt koran. ortodoksyjni zwolennicy HP, zachowuja sie wlasnie w taki sposob jakby HP nie byl ZA tylko co najmniej OBOK i to w tym lezy problem, a nie w tym czy jest to pozycja dobra czy zla, bo to jest kwesja gustu. mi osobiscie sie nie podoba HP ale tez ludzi ktorym nie podoba sie np.ubik nie zwalczam za wszelka cene i nie udowadniam im ze jest najlepszy na swiecie

#182 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:00

drogi kadargo ;p w takim razie się źle zrozumieliśmy , lub zle się wyraziłem . Nie chodziło mi o przyrównanie treścią PO ZA a jedynie o przyrównanie ilości czytelników i chciałem je wykluczyć , bo czytelników mają wielu , jednak z HP jako powieścią nie należy równać ;p

#183 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:05

co do ilosci czytelnikow to chyba juz pank wyraznie to wyjasnil ze to kryterium oceny jest do bani

#184 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:08

a to niby dlaczego ? Skoro nie podoba ci się treść , to wielkość pisarki określa to w jaki sposób to posklejała do całosci , ze czytają to miliony ;p

#185 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:17

dobra ja robie: PASS nie dyskutuje sie z jechowymi, mocherowymi beretami, islamistami no i do mojej listy dodaje milosnikow HP :)

#186 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:26

dobra ja robie: PASS

nie dyskutuje sie z jechowymi, mocherowymi beretami, islamistami no i do mojej listy dodaje milosnikow HP :)

Inaczej zaśpiewasz jak jakiś miłośnik HP zapuka do Twoich drzwi obwieszony dynamitem.

#187 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:29

Ogólnie to tego typu "fanatyzm" jest plagą... weźmy głupie Gwizdne wojny. W HP należy docenić to że w ciągu kilku lat- a w zasadzie w ciągu pierwszego roku sprzedaży udało się stworzyć coś takiego marketingowo. Moim zdanie to nie lada wyczyn- oczywiście i środki niesamowite- ale poza tym coś w tym musi być- te książki w penym sensie są doskonale skonstruowane psychologicznie, bohaterowie są tak skonstruowani że pozwalają na utożsamianie się z nimi i to spowodowało w naszym nudnym świecie sukces książki- myślicie że np Pan Tadeusz, Krzyżacy itp nie były podobne? w końcu za coś te dworki Sienkiweiczowi, Żeromskiemu czy innym Konopnickim fundowano- inne czasy inne potrzeby i mamy HP, Wiedzmina czy inne Ninja poprostu nasza rzeczywistość jest za szara....

#188 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:29

Wiśniewski, Rubik, Mandaryna czy jakaś inna Doda mają znacznie więcej słuchaczy niż taki Stańko.

Oj, wątpię - Stańko jest muzykiem na skalę międzynarodową. Szczęśliwie inni wyżej wymienieni "muzycy" już nie :)

#189 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:34

>>JSG zgoda, na wszystko zgoda tylko tu nie chodzi o geniusz marketingowy, tylko o kwestie czy HP jest, czy nie jest arcydzielem. wedlug mnie i wedlug wielu oczytanych osob, nie jest. niestety wiekszac nie potrafi odzielic tych dwoch rzeczy i tak sie rodzi fanatyzm :/

#190 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:36

Oj, wątpię - Stańko jest muzykiem na skalę międzynarodową. Szczęśliwie inni wyżej wymienieni "muzycy" już nie :)

Na świecie napewno, w polsce już niekoniecznie.

#191 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 11:53

Ja również uważam, że HP jest napisany banalnym językiem, ale z drugiej strony ta książka wciąga. Nie rozumiem jak można nazywać jakiekolwiek książki "gównem", oraz jaki może mieć wpływ to "gówno" na pojęcie "oczytanie" tudzież "gusta". W przypadku tego drugiego pojęcia, zakładamy, że tylu ilu żyje ludzi na świecie, tyle mamy wersji gustów. Ktoś nie lubi jakiejś książki, w porządku, ale mówienie, że to wielke G oznacza, że osoba która wyraziła takową opinię jest w stanie na "za-godzinę" napisać książkę, która zrobi furorę, która zdobędzie wielu fanów w postaci paruset milionów mieszkańców tej planety. Mi się HP podoba, ale osobiście nie twierdzę, że jest to najlepsza książka (zbiór książek) na świecie, ponieważ znam wiele pozycji (szczególnie polskich), które zawierają milion razy więcej "artyzmu" niż dzieło Rowling. Chociaż wciąż chylę czoła autorce, bowiem napisać taką przyjemną książkę na (jak ktoś już wcześniej wspomniał) "zmęczone" popołudnia/wieczory, to nie lada wyczyn. Szanuję opinię negatywne na temat tej pozycji, aczkolwiek nie szanuję osób, które swoimi wypocinami próbują udowodnić, że są w stanie stworzyć coś lepszego...

#192 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 sierpnia 2007 - 12:04

Ja również uważam, że HP jest napisany banalnym językiem, ale z drugiej strony ta książka wciąga. Nie rozumiem jak można nazywać jakiekolwiek książki "gównem", oraz jaki może mieć wpływ to "gówno" na pojęcie "oczytanie" tudzież "gusta". W przypadku tego drugiego pojęcia, zakładamy, że tylu ilu żyje ludzi na świecie, tyle mamy wersji gustów.

Jesteś w stanie napisać to samo na temat muzyki Ich Troje, albo Discopolo?

Ktoś nie lubi jakiejś książki, w porządku, ale mówienie, że to wielke G oznacza, że osoba która wyraziła takową opinię jest w stanie na "za-godzinę" napisać książkę, która zrobi furorę, która zdobędzie wielu fanów w postaci paruset milionów mieszkańców tej planety.

Typowy argumnet z tak zwanej dupy albo onetu. "piszesz że Mandaryneczka jest zła bo jej zazdrościsz sławy i piniendzy, jak jesteś takim mondralą to sam zacznij śpiewać i pokaż rze robisz to lepiej od niej. Wpisójcie miasta kture popierajom!!!11111jedenjedenaście" (pisownia zamierzona).

Szanuję opinię negatywne na temat tej pozycji, aczkolwiek nie szanuję osób, które swoimi wypocinami próbują udowodnić, że są w stanie stworzyć coś lepszego...

A kto próbuje?

#193 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 12:28

Ciekawe na kiedy postarają się przetłumaczyć 7 tom HP

#194 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 14:28

Ciekawe na kiedy postarają się przetłumaczyć 7 tom HP

Przetłumaczony "Harry Potter and Deathly Hallows" trafi do księgarń 25 stycznia 2008 roku. W innych krajach bije już rekordy sprzedaży.

Datę premiery polskiej wersji książki zdradził dziennikowi.pl wydawca polskiego tłumaczenia sagi o Harrym Potterze, wydawnictwo Media Rodzina.

źródło

#195 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 17:18

Ciekawy jestem tłumaczenia. Jak do tej pory, wciąż zostaję przy opinii, że wersja angielska jest lepsza - jakoś nie leży mi tłumaczenie w wielu fragmentach tomów...

#196 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 17:55

hehe... jeden z naszych ? :D

http://www.joemonste...-nie-zna-granic.

#197 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 17:58

Dobre :)

#198 matdys

matdys
  • 1 253 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 05 sierpnia 2007 - 23:51

Pank masz trochę racji. Pomimo, że HP napisany jest prostym językiem i nie wnosi właściwie nic nowego, jest to świetna książka. Prawie tak dobra jak 'Głupcy umierają' oraz 'Ostatni Don' ;)

#199 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 06 sierpnia 2007 - 07:48

hehe... jeden z naszych ? :D

http://www.joemonste...-nie-zna-granic.

No co? Masz jakies waty? Musialem sie wypowiedziec :grin:

#200 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 06 sierpnia 2007 - 11:09

Dobra, właśnie kupiłem, zaraz zabieram się do czytania. A co do ciebie ReRe, to mnie wpieniłeś ostatecznie. Całe szczęście przeczytałem tylko jedno zdanie, więc wiele przyjemności nie straciłem, ale za coś takiego według mnie należałby Ci się warn...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych