Jak kupi膰 atrap臋 Iphona4S za 2400 z艂 w sklepie stacjonarnym, czyli oszustwo maksymalne :-(
Napisano 05 kwietnia 2012 - 04:54
Nawet nie wiem od czego zacz膮膰 powiem szczerze.... Ta ca艂a sytuacja jest dla mnie tym bardziej ci臋偶ka i偶 naprawd臋 sporo czasu oszcz臋dza艂em na ten telefon...
Wielokrotnie s艂ysza艂em o kupnie "ceg艂y" za po艣rednictwem Allegro, jednak偶e w 偶yciu bym si臋 nie spodziewa艂 takiego manewru ze strony stoiska stacjonarnej wr臋cz powiedzia艂bym bardzo popularnej sieci oferuj膮cych telefony kom贸rkowe....
Dnia 3 kwietnia (czyli 2 dni temu) zakupi艂em w sklepie TELETORIUM w centrum handlowym "CZY呕YNY" w Krakowie telefon Iphone 4S, wydawa艂oby si臋 oryginalnie zapakowany IPHONE 4S 16 GB WHITE. Nawet wtedy nie przesz艂o mi przez my艣l 偶e mo偶e by膰 z nim co艣 nie tak, i nie rozpakowa艂em go przy sprzedawcy.
Po powrocie do domu okaza艂o si臋 偶e w 艣rodku zamiast telefonu jest ............ zwyk艂a atrapa telefonu. Szybki telefon do punktu TELETORIS, niby niedowierzanie z ich strony, przyjecha艂em tam szybko jak mog艂em, i niby zaskoczenie sprzedawcy ponowne (prawdopodobnie w tym momencie zrozumia艂 偶e pope艂ni艂 b艂膮d sprzedaj膮c co艣 co nie sprawdzi艂),, najlepsze jest to 偶e zacz膮艂 艣ciemnia膰 ze niby inne pude艂ko przynios艂em z innym numerem IMEI co jest totalnym k艂amstwem :-(.
Ma艂o tego, pono膰 sprawdzi艂 IMEI tego z pude艂ka i ten IMEI nale偶a艂 do iphone'a 4S 32 GB czarnego, jeszcze nieaktywnego, co sie okaza艂o kolejnym k艂amstwem!
Na w艂asn膮 r臋k臋 sprawdzilem ten IMEI w Internecie i potem dzwoni膮c do Apple'a.
IMEI: 013052004571986
family: iPhone
type: iPhone 4S 16GB WHITE
version: 5.0.1
serial: DNPH7H7WDTD2
mac: EC852F3C7C9D
iccid: 89380062300099927963
country code: USA (United States)
purchase date: 2012-03-29 (t1, Purchase Date Validated)
purchase country: PL (Poland)
warranty coverage: Limited Warranty
warranty date: 2012-03-30 / 2013-03-28 (359 days remaining)
registered: yes
activated: yes
Zosta艂a wezwana policja, notabene czeka艂em, na przybycie policji 2,5 godziny , i po ich przyje藕dzie wys艂uchali tylko obie strony i mi poradzili bym to zg艂osi艂 na Policj臋 w drodze oficjalnego zawiadomienia.
Wczoraj by艂em na Policji... 3 godziny czekania a偶 kto艣 mnie przyjmie, i przyjmie zeznania, mia艂em o tyle szcz臋艣cia 偶e trafi艂 mi si臋 mi艂y policjant. Wiadomo 偶e to potrwa pewnie teraz kilka tygodni zanim w og贸le cokolwiek b臋dzie wiadomo. I w tym momencie si臋 zastanawiam co dalej...
Na pewno dzi艣 p贸jd臋 do Rzecznika Praw Konsumenta, i zobaczymy co dalej......
Aktualizacja: 11 kwiecie艅: Spotka艂em si臋 dzi艣 z przedstawicielami Firmy Teletorium z kt贸rego wyszed艂em zadowolony w wyniku dotychczasowych ustale艅.
Sprawa pozostaje w r臋kach Policji i jest w toku 艣ledztwa, czekamy na wyniki 艣ledztwa.
Do zako艅czenia sprawy przez Policj臋 b臋d臋 u偶ytkowa艂 telefon zast臋pczy udost臋pniony mi przez firm臋 Teletorium.
Ze swojej strony chcia艂bym serdecznie podzi臋kowa膰 osobom kt贸re wierzy艂y we mnie i moj膮 niewinno艣膰.
Napisano 05 kwietnia 2012 - 06:51
Napisano 05 kwietnia 2012 - 07:14
Napisano 05 kwietnia 2012 - 07:17
Napisano 05 kwietnia 2012 - 07:30
Napisano 05 kwietnia 2012 - 08:23
Napisano 05 kwietnia 2012 - 08:39
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:21
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:23
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:48
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:53
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:55
Je偶eli tego nie uczyni艂e艣 to musisz uzupe艂ni膰 swojej zeznania gdy偶 艣ciganie FIRMY X kt贸ra ma ilu艣 pracownik贸w ilu艣, prezes贸w itp... jest skazane na przegran膮. Musisz koniecznie wskaza膰 w Twoich zeznaniach z IMIENIA i NAZWISKA osob膮 kt贸ra spowodowa艂a 偶e straci艂e艣 du偶o pieni臋dzy czyli 2400 z艂, oczywi艣cie osob膮 XY jako pracownika firmy X ale wa偶ne to TA OSOBA a nie FIRMA. I tak musisz uzupe艂ni膰 swoje zeznania. Je偶eli to zrobisz i z艂o偶ysz uzupe艂nienie u tej samej osoby w komendzie co mo偶e by膰 nie 艂atwe bo sprawa b臋dzie przekierowana .... i b臋dziesz biega艂 za tymi papierami. Dlaczego do kom贸rki przest臋pczo艣ci gospodarczej. Gdy偶 musisz poinformowa膰 i z艂o偶y膰 w zeznaniach 偶e produkt kt贸ry wr臋czy艂 Ci pan XY jest produktem na kt贸re s膮 patenty i prawa itp... A PAN XY (zn贸w koniecznie PAN XY) pracownik firmy X sprzeda艂 Ci produkt kt贸ry jest podr贸bk膮, imitacj膮 produktu firmy APPLE INC. i wystawi艂 Ci na to urz膮dzenie stosowny dokument jak s膮dz臋 wpisa艂 dane identyfikuj膮ce ten aparat itp.... z opakowania.
O tym wszystkim poinformuj pisemnie firm臋 X : 偶e w dniu .... z艂o偶y艂e艣 na Komendzie ... Wydziale Przest臋pczo艣ci Gospodarczej dodatkowe zeznania i wskaza艂e艣 sprzedawc臋 PANA XY pracownika firmy X 偶e on wed艂ug Twojej wiedzy dzia艂a艂 na Twoj膮 niekorzy艣膰 przez co doprowadzi艂 do utraty 艣rodk贸w w kwocie 2400 z艂 na co masz stosowny dokument, sprzedaj膮c Ci telefon kt贸ry jest podr贸bk膮 - iPhone ... nr ...IMEI itp..... kt贸ry nie jest produktem sygnowanym przez APPLE INC. w zwi膮zku z tym zostanie wsz臋te przeciwko Panu XY post臋powanie i zostanie 艣cigany przez kom贸rk臋 Wydzia艂u Przest臋pczo艣ci Gospodarczej. W zwi膮zku z tym informujesz listem poleconym z potwierdzeniem odbioru firm臋 X a szczeg贸lnie Pana XY. Informuj膮c tak偶e drog膮 mailow膮, pisemn膮 itp... APPLE INC. 偶e Pan XY z firmy X sprzeda艂 Ci produkt ich firmy kt贸ry jest podr贸bk膮 itp... i 偶e o tym fakcie poinformowa艂e艣 dnia .... Policj臋 Wydzia艂 .... nr. sprawy !!! - to koniecznie musisz poda膰 informuj膮c Apple INC. Oczywi艣cie musisz poda膰 swoje dane kontaktowe w pi艣mie do firmy X oraz poinformowa膰 o z艂o偶onych zeznaniach a 偶e prosisz firm臋 X kt贸rej pracownikiem jest Pan XY o zwrot kwoty 2400 z艂 za produkt kt贸ry zosta艂 Ci sprzedany przez Pana XY o czym poinformowa艂e艣 Policj臋 i Apple INC nr. sprawy.
Jak s膮dz臋 sprzedawca mo偶e tak偶e sobie to przeczyta膰 co na skroba艂em, ale na 70% jestem pewien 偶e otrzymasz telefon oraz pro艣b臋 o spotkanie na kt贸re musisz wybra膰 si臋 z obstaw膮 i dyktafonem oraz pro艣b臋 o wycofanie zg艂oszenia o czym w przypadku pozytywnie dla Ciebie za艂atwionej sprawy musisz powiadomi膰 organy 艣cigania.
Niestety musisz uda膰 si臋 jeszcze raz na komend臋 uzupe艂ni膰 zeznania oraz napisa膰 j臋zykiem stanowczym bez wykrzyknik贸w itp.. informacj臋 do firmy X.
Mam nadziej臋 偶e cho膰 w niewielkim stopniu pomog艂em.
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:08
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:24
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:43
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:49
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:26
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:31
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:43
Zastanawiam si臋 czy jeszcze nie i艣膰 z tym do medi贸w tak偶e.
Wrzu膰 histori臋 na Wykop.pl
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:48
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:50
Napisano 05 kwietnia 2012 - 14:14
Napisano 05 kwietnia 2012 - 14:17
Potem zg艂o艣 si臋 jak powy偶ej do Komendy i odszukaj nr. sprawy, zg艂oszenie 偶e masz nowe fakty itp.. i niech Ci Policjant na s艂u偶bie dopisz臋 te notatki 偶e zdoby艂e艣 dane tego Pana XY i chcesz je dopisa膰 do zezna艅 - uzupe艂ni膰 je gdy偶 uwa偶asz 偶e Pan XY pracownik X swoim dzia艂aniem doprowadzi艂 ... itp... jak powy偶ej. Gdy dopiszesz to wszystko, wracaj do domu i pisz list z kopi膮 do firmy X jak Ci napisa艂em. 呕e dokona艂e艣 zg艂oszenie i sprawa jako naruszenie .... Apple INC ... itp... jak powy偶ej zosta艂a skierowana do organ贸w 艣cigania przeciwko Panu XY pracownikowi firmy X co np. potwierdzi艂 patrol Policji wezwany przez Ciebie celem wylegitymowania Pana XY i potwierdzenia 偶e jest pracownikiem firmy X....
ITP ... ITD.....
Wiem 偶e to prawie dochodzenie jakie prowadzi znany nasz detektyw .... ale je偶eli poda艂e艣 偶e ten, 艂ysy, czarny w okularach to nikt ... si臋 nie ruszy by go znale藕膰 i mu udowadnia膰. Wi臋c musisz cz臋艣膰 sprawy poci膮gn膮膰 sam i wskaza膰 organom 艣cigania jegomo艣cia.
A swoj膮 drog膮 jak to zrobisz, wy艣lesz kwit do firmy X o zawiadomieniu organ贸w ... jak s膮dz臋 b臋dziesz mia艂 wi臋ksze szanse na odzyskania pieni臋dzy nawet zanim przyjd膮 do Pana XY i jego firmy X na przes艂uchanie.
Bo mi艂y ale konkretny Pan XY b臋dzie mia艂 w papierach i b臋dzie 艣cigany za domniemanie pope艂nienia .... na kwot臋 2400 z艂. Wi臋c to on b臋dzie si臋 teraz musia艂 wykaza膰 偶e jest niewinny, a nie Ty musisz najpierw udowodni膰 偶e on to on ... a potem 偶e to on Ci sprzeda艂 sprz臋t.
A tak, zbyt wiele nie zawojujesz. Wi臋c zbierz my艣li, znajomego i wykonaj wymarsz ..... i pom贸偶 sobie. Bo ja tylko to mog臋 dla Ciebie zrobi膰 - czyli Ci臋 pokierowa膰.
Napisano 05 kwietnia 2012 - 14:48
Napisano 05 kwietnia 2012 - 15:35
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych