Jak kupić atrapę Iphona4S za 2400 zł w sklepie stacjonarnym, czyli oszustwo maksymalne :-(
Napisano 05 kwietnia 2012 - 04:54
Nawet nie wiem od czego zacząć powiem szczerze.... Ta cała sytuacja jest dla mnie tym bardziej ciężka iż naprawdę sporo czasu oszczędzałem na ten telefon...
Wielokrotnie słyszałem o kupnie "cegły" za pośrednictwem Allegro, jednakże w życiu bym się nie spodziewał takiego manewru ze strony stoiska stacjonarnej wręcz powiedziałbym bardzo popularnej sieci oferujących telefony komórkowe....
Dnia 3 kwietnia (czyli 2 dni temu) zakupiłem w sklepie TELETORIUM w centrum handlowym "CZYŻYNY" w Krakowie telefon Iphone 4S, wydawałoby się oryginalnie zapakowany IPHONE 4S 16 GB WHITE. Nawet wtedy nie przeszło mi przez myśl że może być z nim coś nie tak, i nie rozpakowałem go przy sprzedawcy.
Po powrocie do domu okazało się że w środku zamiast telefonu jest ............ zwykła atrapa telefonu. Szybki telefon do punktu TELETORIS, niby niedowierzanie z ich strony, przyjechałem tam szybko jak mogłem, i niby zaskoczenie sprzedawcy ponowne (prawdopodobnie w tym momencie zrozumiał że popełnił błąd sprzedając coś co nie sprawdził),, najlepsze jest to że zaczął ściemniać ze niby inne pudełko przyniosłem z innym numerem IMEI co jest totalnym kłamstwem :-(.
Mało tego, ponoć sprawdził IMEI tego z pudełka i ten IMEI należał do iphone'a 4S 32 GB czarnego, jeszcze nieaktywnego, co sie okazało kolejnym kłamstwem!
Na własną rękę sprawdzilem ten IMEI w Internecie i potem dzwoniąc do Apple'a.
IMEI: 013052004571986
family: iPhone
type: iPhone 4S 16GB WHITE
version: 5.0.1
serial: DNPH7H7WDTD2
mac: EC852F3C7C9D
iccid: 89380062300099927963
country code: USA (United States)
purchase date: 2012-03-29 (t1, Purchase Date Validated)
purchase country: PL (Poland)
warranty coverage: Limited Warranty
warranty date: 2012-03-30 / 2013-03-28 (359 days remaining)
registered: yes
activated: yes
Została wezwana policja, notabene czekałem, na przybycie policji 2,5 godziny , i po ich przyjeździe wysłuchali tylko obie strony i mi poradzili bym to zgłosił na Policję w drodze oficjalnego zawiadomienia.
Wczoraj byłem na Policji... 3 godziny czekania aż ktoś mnie przyjmie, i przyjmie zeznania, miałem o tyle szczęścia że trafił mi się miły policjant. Wiadomo że to potrwa pewnie teraz kilka tygodni zanim w ogóle cokolwiek będzie wiadomo. I w tym momencie się zastanawiam co dalej...
Na pewno dziś pójdę do Rzecznika Praw Konsumenta, i zobaczymy co dalej......
Aktualizacja: 11 kwiecień: Spotkałem się dziś z przedstawicielami Firmy Teletorium z którego wyszedłem zadowolony w wyniku dotychczasowych ustaleń.
Sprawa pozostaje w rękach Policji i jest w toku śledztwa, czekamy na wyniki śledztwa.
Do zakończenia sprawy przez Policję będę użytkował telefon zastępczy udostępniony mi przez firmę Teletorium.
Ze swojej strony chciałbym serdecznie podziękować osobom które wierzyły we mnie i moją niewinność.
Napisano 05 kwietnia 2012 - 06:51
Napisano 05 kwietnia 2012 - 07:14
Napisano 05 kwietnia 2012 - 07:17
Napisano 05 kwietnia 2012 - 07:30
Napisano 05 kwietnia 2012 - 08:23
Napisano 05 kwietnia 2012 - 08:39
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:21
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:23
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:48
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:53
Napisano 05 kwietnia 2012 - 09:55
Jeżeli tego nie uczyniłeś to musisz uzupełnić swojej zeznania gdyż ściganie FIRMY X która ma iluś pracowników iluś, prezesów itp... jest skazane na przegraną. Musisz koniecznie wskazać w Twoich zeznaniach z IMIENIA i NAZWISKA osobą która spowodowała że straciłeś dużo pieniędzy czyli 2400 zł, oczywiście osobą XY jako pracownika firmy X ale ważne to TA OSOBA a nie FIRMA. I tak musisz uzupełnić swoje zeznania. Jeżeli to zrobisz i złożysz uzupełnienie u tej samej osoby w komendzie co może być nie łatwe bo sprawa będzie przekierowana .... i będziesz biegał za tymi papierami. Dlaczego do komórki przestępczości gospodarczej. Gdyż musisz poinformować i złożyć w zeznaniach że produkt który wręczył Ci pan XY jest produktem na które są patenty i prawa itp... A PAN XY (znów koniecznie PAN XY) pracownik firmy X sprzedał Ci produkt który jest podróbką, imitacją produktu firmy APPLE INC. i wystawił Ci na to urządzenie stosowny dokument jak sądzę wpisał dane identyfikujące ten aparat itp.... z opakowania.
O tym wszystkim poinformuj pisemnie firmę X : że w dniu .... złożyłeś na Komendzie ... Wydziale Przestępczości Gospodarczej dodatkowe zeznania i wskazałeś sprzedawcę PANA XY pracownika firmy X że on według Twojej wiedzy działał na Twoją niekorzyść przez co doprowadził do utraty środków w kwocie 2400 zł na co masz stosowny dokument, sprzedając Ci telefon który jest podróbką - iPhone ... nr ...IMEI itp..... który nie jest produktem sygnowanym przez APPLE INC. w związku z tym zostanie wszęte przeciwko Panu XY postępowanie i zostanie ścigany przez komórkę Wydziału Przestępczości Gospodarczej. W związku z tym informujesz listem poleconym z potwierdzeniem odbioru firmę X a szczególnie Pana XY. Informując także drogą mailową, pisemną itp... APPLE INC. że Pan XY z firmy X sprzedał Ci produkt ich firmy który jest podróbką itp... i że o tym fakcie poinformowałeś dnia .... Policję Wydział .... nr. sprawy !!! - to koniecznie musisz podać informując Apple INC. Oczywiście musisz podać swoje dane kontaktowe w piśmie do firmy X oraz poinformować o złożonych zeznaniach a że prosisz firmę X której pracownikiem jest Pan XY o zwrot kwoty 2400 zł za produkt który został Ci sprzedany przez Pana XY o czym poinformowałeś Policję i Apple INC nr. sprawy.
Jak sądzę sprzedawca może także sobie to przeczytać co na skrobałem, ale na 70% jestem pewien że otrzymasz telefon oraz prośbę o spotkanie na które musisz wybrać się z obstawą i dyktafonem oraz prośbę o wycofanie zgłoszenia o czym w przypadku pozytywnie dla Ciebie załatwionej sprawy musisz powiadomić organy ścigania.
Niestety musisz udać się jeszcze raz na komendę uzupełnić zeznania oraz napisać językiem stanowczym bez wykrzykników itp.. informację do firmy X.
Mam nadzieję że choć w niewielkim stopniu pomogłem.
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:08
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:24
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:43
Napisano 05 kwietnia 2012 - 10:49
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:26
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:31
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:43
Zastanawiam się czy jeszcze nie iść z tym do mediów także.
Wrzuć historię na Wykop.pl
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:48
Napisano 05 kwietnia 2012 - 12:50
Napisano 05 kwietnia 2012 - 14:14
Napisano 05 kwietnia 2012 - 14:17
Potem zgłoś się jak powyżej do Komendy i odszukaj nr. sprawy, zgłoszenie że masz nowe fakty itp.. i niech Ci Policjant na służbie dopiszę te notatki że zdobyłeś dane tego Pana XY i chcesz je dopisać do zeznań - uzupełnić je gdyż uważasz że Pan XY pracownik X swoim działaniem doprowadził ... itp... jak powyżej. Gdy dopiszesz to wszystko, wracaj do domu i pisz list z kopią do firmy X jak Ci napisałem. Że dokonałeś zgłoszenie i sprawa jako naruszenie .... Apple INC ... itp... jak powyżej została skierowana do organów ścigania przeciwko Panu XY pracownikowi firmy X co np. potwierdził patrol Policji wezwany przez Ciebie celem wylegitymowania Pana XY i potwierdzenia że jest pracownikiem firmy X....
ITP ... ITD.....
Wiem że to prawie dochodzenie jakie prowadzi znany nasz detektyw .... ale jeżeli podałeś że ten, łysy, czarny w okularach to nikt ... się nie ruszy by go znaleźć i mu udowadniać. Więc musisz część sprawy pociągnąć sam i wskazać organom ścigania jegomościa.
A swoją drogą jak to zrobisz, wyślesz kwit do firmy X o zawiadomieniu organów ... jak sądzę będziesz miał większe szanse na odzyskania pieniędzy nawet zanim przyjdą do Pana XY i jego firmy X na przesłuchanie.
Bo miły ale konkretny Pan XY będzie miał w papierach i będzie ścigany za domniemanie popełnienia .... na kwotę 2400 zł. Więc to on będzie się teraz musiał wykazać że jest niewinny, a nie Ty musisz najpierw udowodnić że on to on ... a potem że to on Ci sprzedał sprzęt.
A tak, zbyt wiele nie zawojujesz. Więc zbierz myśli, znajomego i wykonaj wymarsz ..... i pomóż sobie. Bo ja tylko to mogę dla Ciebie zrobić - czyli Cię pokierować.
Napisano 05 kwietnia 2012 - 14:48
Napisano 05 kwietnia 2012 - 15:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych