Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wentylator na wysokich obrotach po wymianie dysku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 jswinarski

jswinarski
  • 7 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 10:41

Jak w temacie. Ręce mi opadają. Spędziłem pół dnia na wymianie dysku wewnętrznego we wczesnym 2008 iMacu. Po ponownym odpaleniu wentylator wchodzi na wysokie obroty. Od tego czasu robiłem różne cuda. Przetestowałem różne metody z tego i innych forów. Na początku próbowałem zresetować kontroler SMC - nic. Później skręcałem i rozkręcałem (teraz robię to z zamkniętymi oczami jak izraelski żołnierz z karabinem). Próbowałem zmienić położenie czujnika temperatury na dysku, odłączałem zupełnie dysk - cały czas to samo. Wentylator przeczyszczony i na obroty wchodzi podczas pracy i normalnego użytkowania, po uśpieniu cichnie. Czy znaczenie może mieć to, że nowy dysk jest większy. 1Tb Western Digital model: WD15EVDS > 320 Gb?

#2 cidik

cidik
  • 311 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 10:56

Jak wymieniałeś dysk to założyłeś taki z czujnikiem temperatury ? a na starym jak wsadzisz z powrotem to jak działa wiatrak( jak był oryginał) ?

#3 ex3v

ex3v

  • 1 883 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwietnia 2012 - 11:26

Zainstaluj sobie iStat i pokaż, jak wyglądają temperatury

#4 DanielF

DanielF
  • 5 351 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 kwietnia 2012 - 11:41

było o tym wiele razy bez czujnika tak się dzieje:
-podłącz stary czujnik - widocznie jest problem z połączeniem
-zainstaluj sobie program opisywany na forum, który obniży obroty wnetylatora HDD

Wszystko robiłeś tak?


skonsultuj się z użytkownikami np. Tumpio, Iro

#5 jswinarski

jswinarski
  • 7 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 14:28

Jak wymieniałeś dysk to założyłeś taki z czujnikiem temperatury ? a na starym jak wsadzisz z powrotem to jak działa wiatrak( jak był oryginał) ?


Nie podłączałem starego. Dysk z czujnikiem? Jeśli to ta kosteczka na kabelku z gąbeczką, to przykleiłem ją z powrotem.

---------- Wpis dodano o 15:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:15 ----------

Zainstaluj sobie iStat i pokaż, jak wyglądają temperatury


Temperatury nie mają raczej nic do rzeczy. Szumi zaraz po włączeniu. W tej chwili 44 stopnie. A obroty CPU 3600, dysk 1300, optyczny 700.

---------- Wpis dodano o 15:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:26 ----------

Wszystko tak, jak w filmie. Podpiąłem stary czujnik. Robiłem próby z odłączony dyskiem i z odpiętym czujnikiem - to samo.

#6 Filip Rychlik

Filip Rychlik

    aka felippe




  • 2 925 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwietnia 2012 - 14:30

Spróbuj zrestartować komputer trzymając command alt P R. Jeśli to nie pomoże to jeszcze reset SMC. Na koniec ściągnij jakiś program typu SMCFanControl i zobacz czy możesz obniżyć obroty.

#7 jswinarski

jswinarski
  • 7 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 14:37

Dzięki. Próbowałem już wszystkich Twoich propozycji :)

#8 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 04 kwietnia 2012 - 15:01

A jakie masz wskazania temperatur? [EDIT] A doczytałem, czyli temperaturę podaje poprawną.

#9 jswinarski

jswinarski
  • 7 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 15:07

Żadna z temperatur w iStat nie przekracza 50 stopni.

#10 renqien

renqien

    Koniec...


  • 20 740 postów
  • Płeć:
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwietnia 2012 - 17:19

Przeniosłem do SERWIS, bo coś mi się wydaje, że to może się okazać coś więcej. Jeśli reset SMC wykonałeś prawidłowo, to nie powinno być takiego objawu na podłączonym czujniku, gdziekolwiek by się on nie znajdował. Z resztą temperaturę wskazuje prawidłowo, więc problem siedzi gdzieś głębiej. Napisz może, jak wykonałeś procedurę resetu SMC.

#11 jswinarski

jswinarski
  • 7 postów

Napisano 04 kwietnia 2012 - 18:05

Znalazłem dwie metody:
oficjalna: [url=http://support.apple.com/kb/HT3964?viewlocale=pl_PL]Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC[/url]

Wyłącz komputer. > Odłącz przewód zasilania komputera. > Odczekaj 15 sekund. > Podłącz przewód zasilania komputera. > Zaczekaj pięć sekund i naciśnij przycisk zasilania, aby włączyć komputer.

grzebiąc głębiej znalazłem coś takiego na forum: [url]https://discussions.apple.com/thread/2297097?threadID=2297097[/url]

Shut down the computer. > Unplug the computer's power cord. > Press and hold the power button for 5 seconds. > Release the power button. > Attach the computers power cable. > Press the power button to turn on the computer.

Obie metody nic nie dały.

#12 Iro

Iro
  • 6 739 postów
  • Płeć:
  • SkądKatowice

Napisano 06 kwietnia 2012 - 10:30

iMak posiada kilka czujników i któryś z nich jest nie podłączony lub się uszkodził. Może też być kwestia styku samego podłączenia. Pamiętaj, że Apple przygotowało całą masę pułapek dla "grzebaczy" i zanim człowiek się zabierze za maka, to koniecznie trzeba przestudiować budowę.

#13 cidik

cidik
  • 311 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 21:41

Nie podłączałem starego. Dysk z czujnikiem? Jeśli to ta kosteczka na kabelku z gąbeczką, to przykleiłem ją z powrotem.[COLOR="Silver"]


Gdzieś czytałem na forum, ze seria dysków pakowanych do imakow i mbp ma czujniki wbudowane, i dlatego jak jest brak połączenia to uruchamia się wiatrakami na full, poczytaj temat dotyczący dysków do sprzętu appla...

#14 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 31 sierpnia 2012 - 05:26

Wszystkie nowsze modele komputerów iMac mają w HDD wbudowany czujnik temperatury. To dlatego dyski sygnowane logiem Apple są takie drogie. Ja też miałem taki problem- obroty wiatraka który chłodzi HDD rosły i rosły aż do maksimum. Cóż wyciągnąłem wtyczkę od zasilania tego wiatraka ponieważ nie było opcji aby zapanować nad prędkością. Jeżeli natomiast od momentu włączenia komputera WSZYSTKIE wiatraki pracują na maksymalnych obrotach to pewnym jest że nie podpiąłeś któregoś z 2-3ech pozostałych czujników.

#15 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
  • Płeć:

Napisano 31 sierpnia 2012 - 07:46

Wszystkie nowsze modele komputerów iMac mają w HDD wbudowany czujnik temperatury. To dlatego dyski sygnowane logiem Apple są takie drogie. Ja też miałem taki problem- obroty wiatraka który chłodzi HDD rosły i rosły aż do maksimum. Cóż wyciągnąłem wtyczkę od zasilania tego wiatraka ponieważ nie było opcji aby zapanować nad prędkością.
Jeżeli natomiast od momentu włączenia komputera WSZYSTKIE wiatraki pracują na maksymalnych obrotach to pewnym jest że nie podpiąłeś któregoś z 2-3ech pozostałych czujników.


iMac 2008 ma osobny czujnik.

#16 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2012 - 09:42

iMac 2008 ma osobny czujnik.


Dokładnie. Najprawdopodobniej, któryś z czujników masz niepodłączony. Sprawdź, czy dobrze podpiąłeś czujnik monitor, bo czasem niektóre same wyskakują przy otwierani imaka.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych