Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iPad w polskim Apple Store

• Please log in to reply
1452 replies to this topic

#1126 mantis1983

mantis1983
  • 47 posts

Posted 03 July 2012 - 15:49

W Warszawie polecam MM na Górczewskiej, można wymienić lub zwrócić w ciągu 14 dni.
Sam tam kupowałem.

Ale wymieniałeś, czy zostałeś przy pierwszej zakupionej sztuce ?

#1127 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 03 July 2012 - 15:54

W MM udało się za pierwszym razem, w iSpocie w arkadi dwa zasikane=zwrot kasy.

#1128 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 03 July 2012 - 16:17

Factory: DK (Refurbished)

Dostałeś nowego w zafoliowanym pudełku?

---------- Wpis dodano o 17:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:16 ----------

Proponują mi 100zł upustu za zatrzymanie Ipada z 5 wadliwymi pikselami oraz zółtym ekranem. LoL !!!.

Niech sobie wsadzą...

#1129 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 03 July 2012 - 16:28

Też przeglądałem zagraniczne fora i wychodzi na to, że faktycznie refubrished są lepsze, niż nówki z fabryki.

#1130 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 03 July 2012 - 16:42

Dostałeś nowego w zafoliowanym pudełku?

Nie, to była wymiana w serwisie, iPad oryginalny był z iSpotu; wiem, że to nie pasuje do tematu, ale ogólnie dyskusja zeszła na wady iPada jako takie i na przygody z wymianą.

Tymczasem - mam nadzieję - raport końcowy:

Pikseli dead/hot nie stwierdziłem.
Lekkie zażółcenie/zaciemnienie od dołu w trybie portrait, ale nie takie, jakie może przeszkadzać, przynajmniej mi.
Brak dziur w uszczelce, lighbleeding praktycznie zerowy.
Najlepsze biele i szarości z dotychczasowych.
Podzielona klawiatura trzyma odcień ten sam na dwóch połówkach w portrecie i "landskejpie", oczywiście w granicach tolerancji - różnice zawsze minimalne będą, tu są naprawdę niewielkie i nieirytujące jak w poprzednich egzemplarzach.

Jeszcze taka uwaga - Retina ma o wiele mniejsze kąty widzenia niż wyświetlacz w iPadzie 2 - dlatego bardziej się "mieni" góra/dół lewo/prawo - stąd też ewentualne różnice kolorów po obu stronach ekranu. Kąty widzenia Retiny mierzył Chip w którymś z testów - są mniejsze, szybciej spada kontrast niż w iPadzie 2.

Wnioski końcowe: nie ma iPadów idealnych, mój 5. egzemplarz jest najlepszy z dotychczasowych, jest też najmłodszy i jest refurbem. Polecam zatem refurby, zupełnie serio. Myślę, że po prostu trafiają do nich najnowsze komponenty (tydzień produkcji mojego to 24 / czerwiec).

I cieszę się, że na wakacje zabieram w miarę dobry egzemplarz, który nie będzie mnie wk*****ł żółcią, różem, deadpikselami i dziurami w uszczelce. Szkoda tylko, że przy okazji dowiedziałem się o kolejnej "wadzie" iPadów - problemami ze scrollingiem - ale to na szczęście mają wszystkie (nawet "dwójki", choć mało - sprawdzałem na "dwójce" żony).

#1131 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 July 2012 - 17:05

Też przeglądałem zagraniczne fora i wychodzi na to, że faktycznie refubrished są lepsze, niż nówki z fabryki.

A wg mnie i moich doświadczeń wynika, że nowy jest lepszy.

#1132 papux

papux
  • 128 posts
  • SkądPL

Posted 03 July 2012 - 17:16

Zdania są więc podzielone. Nie ważne jaki byle spełniał oczekiwania użytkownika.

#1133 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 03 July 2012 - 17:28

Też wolałbym dostać odnowionego, a bez defektu, niż nowego w takim stanie, jak do tej pory miało miejsce.

#1134 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 03 July 2012 - 22:58

.
Po prostu albo sprzętu się używa, albo bada go laboratoryjnie szukając wad,

to samo było/jest? na forach fotograficznych, gdzie grupa ludzi bada każdy aparat, obiektyw i twierdzi, że jest do dupy, bo jakieś tam zdjęcie tabelki im wydaje się nieostre przy takiej i takiej przesłonie, czyli każdy sprzęt ma backfocus czy coś i jest do dupy i generalnie może za rok oni coś kupią, jak wyjdzie poprawione... I spędzają tak cały rok na forum pisząc tylko o sprzęcie do dupy, a reszta ludzi na tym samym sprzęcie foci i wkleja zajebiste foty co chwila...

Zgadzam się z Tobą. Zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony, "szukający dziury w całym". Ponieważ sam przymierzam się do nowego iPada - to przekonam się na własnej skórze jak jest naprawdę...

#1135 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 04 July 2012 - 12:46

Zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony, "szukający dziury w całym". Ponieważ sam przymierzam się do nowego iPada - to przekonam się na własnej skórze jak jest naprawdę...

Cóż... Ja też z rezerwą podchodzę do takiego wybrzydzania, że coś nie działa, wiem, że nie ma produktów idealnych - ale w przypadku nowego iPada niestety wszystko, o czym tu czytałem, przerobiłem osobiście. Z pierwszego egzemplarza byłem niezadowolony od razu, zanim zacząłem coś czytać/sprawdzać. I nie chodziło o małą wadę - bo nie można za taką uznać zaplamionego różem ekranu, szczególnie jak się czyta dużo książek i magazynów (białe tło). A potem była kaskada 4 wymian. Stwierdzenie wad nie wymagało laboratorium, po prostu używanie felernej retiny wkurza i irytuje na maksa.W końcu 5. egz. jest _w_miarę_ OK.

Anyway, życzę powodzenia i dobrego pierwszego egzemplarza. Bo w przypadku nowego iPada dobry egzemplarz to skarb, co chyba większość forumowiczów potwierdzi.

Powinniśmy założyć firmę preselekcjonującą iPady; cena "preselecta" to +20% zwykłej. Byłby biznes :)

#1136 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 04 July 2012 - 14:05

cena "preselecta" to +20% zwykłej. Byłby biznes :)

Dam 25 %. Chcę mieć egz jak z reklamy.

#1137 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 04 July 2012 - 16:39

Dziś byłem w X Komie - też wystawowy iPad miał wg mnie obraz perfekcyjny... na pustej stronie safari jednolita biel... ale jak się bardzo chce coś zobaczyć to pewnie można :) Może kupujcie wystawowe egzemplarze, po dokładnym obejrzeniu...

#1138 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 04 July 2012 - 16:48

na pustej stronie safari jednolita biel...

Mój drugi egzemplarz też miał jednolitą, perfekcyjną biel, ale na szarościach był ewidentny zasik - wystarczyło wejść do iBookstore czy AppStore i tam od lewej ku prawej wyraźny gradient żółci. Zasłonięcie środka ekranu ręką i przyjrzenie się obu stronom - zupełnie różne kolory.

#1139 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 July 2012 - 18:01

Waham się co do zakupu iPada (nie do idei iPada tylko modelu). Byłem przekonany że 2gen i 16GB będzie ok ale po zastanowieniu się że mam 16GB w iPhone i jest to trochę za mało i muszę z tym żyć. Teraz mając zamiar kupić iPada skłaniam się do 3gen 32GB Wifi oglądałem w Saturn je i nie zwróciłem uwagi na wasze problemy z ekranami ale po przeczytaniu paru stron się trochę stresuje, nie chce mi się walczyć o w miarę sprawny egzemplarz. Zasikanie ekranu nie za bardzo mnie przeraża jeżeli nie będzie ewidentnie rzucało się w oczy to przeżyje. Od nabytku będę oczekiwał jednolitego podświetlenia i sprawnych pikseli. Teraz mam pytanie pewnie już nie wiadomo ile powtarzane. Gdzie kupić sprzęt (jestem z Warszawy) żeby nie było problemów z ewentualną wymianą. Oraz czy kolor obudowy ma znaczenie jakieś chciałem kupić czarny ale jak ryzyko trawienia białej sztuki która będzie kwalifikowała się do wymiany jest mniejsze to kupię białą dla świętego spokoju. Oraz o co chodzi z tą uszczelką?

#1140 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 04 July 2012 - 18:33

Oraz o co chodzi z tą uszczelką?

Zamów tu Kupuj online w sklepie Apple Store - Apple Store (Polska) i zapłać kartą kredytową. Jeśli zamówisz do 14 to na 100% masz sprzęt następnego dnia w domu. Jeśli będą jakieś problemy to miłe Panie z info Apple bez problemu przyjmą sprzęt i oddadzą kasę. Zwłaszcza Pani Ewa T. jest miła :):) Problem uszczelek dotyczy braku uszczelki między szklanym ekranem a resztą iPada. Objawia się to prześwitami diod led. Ale efekt może wiązać się z przejściem kurzu na ekran.

#1141 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 July 2012 - 18:44

Ale to chyba trzeba mieć wypukła kartę tak? A jak mam płaską Visa Electron. A jak czytałem to nie ma możliwości za pobraniem. A jakiś sklepów stacjonarnych w Warszawie nie polecacie lub które odradzacie.

#1142 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 04 July 2012 - 18:48

Ale to chyba trzeba mieć wypukła kartę tak? A jak mam płaską Visa Electron. A jak czytałem to nie ma możliwości za pobraniem. A jakiś sklepów stacjonarnych w Warszawie nie polecacie lub które odradzacie.

Tak kredytowa to wypukła. Można zapłacić też przelewem. Co do stacjonarnych to się nie wypowiadam.

#1143 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 04 July 2012 - 18:49

Cóż... Ja też z rezerwą podchodzę do takiego wybrzydzania, że coś nie działa, wiem, że nie ma produktów idealnych - ale w przypadku nowego iPada niestety wszystko, o czym tu czytałem, przerobiłem osobiście. Z pierwszego egzemplarza byłem niezadowolony od razu, zanim zacząłem coś czytać/sprawdzać. I nie chodziło o małą wadę - bo nie można za taką uznać zaplamionego różem ekranu, szczególnie jak się czyta dużo książek i magazynów (białe tło). A potem była kaskada 4 wymian. Stwierdzenie wad nie wymagało laboratorium, po prostu używanie felernej retiny wkurza i irytuje na maksa.W końcu 5. egz. jest _w_miarę_ OK.

Anyway, życzę powodzenia i dobrego pierwszego egzemplarza. Bo w przypadku nowego iPada dobry egzemplarz to skarb, co chyba większość forumowiczów potwierdzi.

Powinniśmy założyć firmę preselekcjonującą iPady; cena "preselecta" to +20% zwykłej. Byłby biznes :)

Ciekaw jestem ile osób z forum MA nabyło wadliwego nowego iPada? Myślę, że czas na ankietę, która pomoże rozwikłać tą "loterię". Pięć niezadowolonych osób na MA to kropla w morzu tych zadowolonych... niestety.

#1144 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 04 July 2012 - 18:53

Ciekaw jestem ile osób z forum MA nabyło wadliwego nowego iPada? Myślę, że czas na ankietę, która pomoże rozwikłać tą "loterię". Pięć niezadowolonych osób na MA to kropla w morzu tych zadowolonych... niestety.

Sprecyzuj dokładnie co chcesz badać w tej ankiecie. Liczba wadliwych egz, czy liczba zadowolonych. Bo przedmiot badań nie jest ten sam.

#1145 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 July 2012 - 19:09

A ktoś może się wypowiedzieć coś o sklepach stacjonarnych a dokładnie chodzi o obsługę i możliwości wymiany sprzętów.

#1146 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 04 July 2012 - 19:10

A ktoś może się wypowiedzieć coś o sklepach stacjonarnych a dokładnie chodzi o obsługę i możliwości wymiany sprzętów.

Post nr

#1147 napior1516

napior1516
  • 123 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 July 2012 - 19:21

Post nr

Heheh to najdalej położony MM ode mnie ale cóż na to poradzić trudno ale jak mówisz że nie robią problemów. Po przejściach z MM w Markach to jeszcze przemyśle zakup w MM. A jak wygląda sprawa wymian w iSpotach?

#1148 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 04 July 2012 - 19:23

Sprecyzuj dokładnie co chcesz badać w tej ankiecie. Liczba wadliwych egz, czy liczba zadowolonych. Bo przedmiot badań nie jest ten sam.

Proste - stosunek zadowolonych do niezadowolonych posiadaczy nowego iPada. Co ciekawe, ci zadowoleni nie piszą na forum, że kupili dobrego nowego iPada... wiadomo z jakich powodów.

#1149 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 04 July 2012 - 19:28

@napior1516 W arkadi spoko, w domu odpalałem oba sprzęty i bez problemu zamiana i zwrot.

#1150 mantis1983

mantis1983
  • 47 posts

Posted 04 July 2012 - 19:34

Proste - stosunek zadowolonych do niezadowolonych posiadaczy nowego iPada. Co ciekawe, ci zadowoleni nie piszą na forum, że kupili dobrego nowego iPada... wiadomo z jakich powodów.

To ,że istnieje pewna liczba zadowolonych klientów, nie jest równoważne z liczbą wadliwych egzemplarzy. Oznacza to tyle, że użytkownik akceptuje wadę, nie jest jej świadomy lub posiada idealny egzemplarz co jest bardzo wątpliwe. W badaniu powinieneś uwzględnić te trzy przypadki.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users