Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iPad - pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1232 replies to this topic

#201 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 March 2012 - 21:05

Ciekawe co oni robią z tą górą zażółconych iPadów ? Mielą, naprawiają, wrzucają do morza. Chętnie bym się podłączył do jednego za pół ceny!

#202 pagal

pagal
  • 35 posts

Posted 25 March 2012 - 21:07

Bajka z wymianą sprzętu na miejscu na pewno jest w RTV Euro AGD, podobnie jak te ubezpieczenia które wciskają, strasznie jestem na nich uczulony po problemach z naprawą gwarancyjną lustrzanki. Tak więc ciekaw jestem jak pójdzie sprawa z iPadem i ile będziesz czekał na "naprawę", bo w tym wypadku to tylko wymiana sprzętu lub zwrot kasy wchodzi w rachubę.

Wracając do pierwszych wrażeń z iPadem, zrobiłem zdjęcie z porównaniem nowego iPada i wysłużonego już 3GS'a:

-> link

rozumiem że dla niektórych taka żółć jest już powodem do wymiany, tak? Bo ja szczerze do czasu aż nie porównuje z innymi urządzeniami to praktycznie tego nie dostrzegam, chociaż jak już widzę to wolałbym aby z tymi kolorami było coś pomiędzy tymi dwoma iGadżetami :)

Co do czasu ładowania, u mnie poniżej 6h. Od stanu 2% baterii do pełna trwało ok. 5h45min. Więc ciekaw jestem czym ładują w US, że osiągają czasy po 10h :).

#203 radek.wlod

radek.wlod
  • 20 posts

Posted 25 March 2012 - 21:56

Ładują ładowarką od innych produktów typu iPod, iPhone ... która ma 1A a nie 2.1A .. i wszystko jasne :-) Chyba już iPad 2 miał zasilacz silniejszy, ale nie wiem. Fakt, że są identyczne niestety nie ułatwia.

#204 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 25 March 2012 - 22:03

Ciekawe co oni robią z tą górą zażółconych iPadów ?
Mielą, naprawiają, wrzucają do morza.
Chętnie bym się podłączył do jednego za pół ceny!

Zwracają do dystrybutora albo producenta, a ten po naprawie sprzedaje w outlecie.

http://www.isource.p...n.php?p=210&m=3
http://store.apple.c...ecialdeals/ipad

Wszystko prawda, tylko sprzedawca stwierdził, że biorąc fakturę pozbawiłem się części uprawnień konsumenta i nie mogę oddać sprzętu. No to ok, poprosiłem o wycofanie faktury ale o takim manewrze nie chciał gość nawet słyszeć. Jak wracałem to szczęśliwie były jakieś porady prawne na stoisku banku, porozmawiałem z fachowcami, dostałem namiary do jakiegoś stowarzyszenia, może coś się uda zdziałać.

> sirk77
Otworzyli i uruchomili ale sam wiesz szary ekran i folia zabezpieczająca = niewiele widać.

PS. Podpowiedź z doradztwa prawnego jak chcecie fakturę to nie spieszcie się z tym, weźcie paragon, na wzięcie faktury macie pare dni, wystarczy na testy.

Poza odstąpieniem od umowy zawartej przez internet jest jeszcze możliwość wymiany na nowy z tytułu odpowiedzialności sklepu za wady towaru.

Poczytaj:
http://forumprawne.o...html#post258216
http://www.federacja...es.php?topic=10

#205 pnt

pnt
  • 3 posts

Posted 25 March 2012 - 22:46

Teoretycznie tak, w praktyce oni mają REGULAMIN i odpowiednio spreparowany program komputerowy do reklamacji. Nie miałem innej możliwości i dopisałem na wydruku długopisem, ze żądam zwrotu kasy. Jak teraz czytam o RTV Euro AGD to widzę, że to nie przypadek, a zaplanowane działania (błędne informacje od sprzedawców, sposób załatwiania reklamacji i te koszmarne wciskanie ubezpieczeń aż do irytacji).

#206 hofi66

hofi66
  • 92 posts

Posted 26 March 2012 - 00:23

uwierz mi ze w porownaniu z ekranem iphona 4s ekran jest gorszy, biel ma byc bielą a nie sikami, mi sie to osobiscie nie podoba i jestem tym sporo zawiedziony. No co to ma byc ze ekrany ipada 1 i 2 wygladaja lepiej? co mi z wyzszej rozdzielczosci jak ekran ipada 3 jest gorszy i ma zle odworowanie bieli? Inne egzemplarze jakie widzialem biel miala zabarwienie fioletowe, co tez nie wygladalo ladnie. Porownywalem ekrany trzymajac mojego iphona 4s w reku. Tak jak mowilem byc moze nie wszystkie ipady takie sa, ale dla mnie to jakas gorsza odmiana lcd, nie moge sie do tego przyzwyczaic.

Dokładnie takie same mam spostrzeżenia.
W piątek testowałem nowego Ipada w Saturnie. Zajmuję się profesjonalnie fotografią i niestety nowe urządzenie jest gorsze, albo miałem wadliwy egzemplarz. Opinia dotyczy balansu bieli, przestrzeni barwnej. Wyświetliłem w sklepie moje zdjęcia, w tym jedno na ipadzie 1, ipadzie 2, iphonie 4 i 4S a potem na new ipadzie. Niestety nowy ipad nieprawidłowo wyświetla przejścia tonalne niebieskiego koloru, dając nadmiar fioletu. Dodam że poprzednie 4 iurządzenia świecą poprawnie. W domu pracuję na Eizo i mam porównanie. Eizo też jest zbliżone do pozostałych. New ipad niestety przekłamuje i nie jest to kwestia upodobania. Co mi po rodzielczości?

#207 reticuli

reticuli
  • 25 posts

Posted 26 March 2012 - 02:16

Dokładnie takie same mam spostrzeżenia.
W piątek testowałem nowego Ipada w Saturnie. Zajmuję się profesjonalnie fotografią i niestety nowe urządzenie jest gorsze, albo miałem wadliwy egzemplarz. (...)Co mi po rodzielczości?

otoz to, tez sie zajmuje fotografia, choc amatorsko. Dlatego nie moglem przejsc wobec tego problemu obojetnie. Znalazlem ciekawa opinie z forum whirpool net au na temat nowego ipada, mysle ze ta opinia wniesie wiele do tematu dlatego ja przytaczam. Willow007 pisze:

Zamówiłem nowego iPada, który wyszedł w piątek. To mój pierwszy iPad, który miał zostać dodany do mojej istniejącej konfiguracji MPB, MBA i iPhone. Jednakże, jak dla poważnego fotografa jedną z pierwszych rzeczy jaką zauważyłem była temperatura koloru / odcienia tego nowego ekranu - nie jest ona poprawna. Inni o tym wspominali, ale pomyślałem, że zrobię jakieś porównanie. Załadowałem tą samą fotografię z mojej strony www na następujących urządzeniach

MacBook (2006) , MacBook Pro (2007) , MacBook Air (2010) , MacBook Air (2011) , iPad (1st Gen) ,iPad (2nd Gen) ,iPad (3rd Gen - moj nowy)

Zdjęcie wyglądało mniej więcej tak samo na każdym z tych urządzeń z wyjątkiem nowego iPada 3 gdzie widać zauważalną różnicę. Niebieskie niebo jest teraz jak fiolet w tonie i pomarańcze są bardziej w kolorze żółtym. Jest to całkowicie nie do przyjęcia i już złożyłem wniosek o refundację do firmy Apple. To także prawdziwy wstyd skoro sama rozdzielczość wyświetlacza jest niesamowita. Słyszałem, że Samsung jest winny tych zmian w kolorach, no i oczywiście niektórzy ludzie tego nie zauważą lub będzie to dla nich bezproblemowe. Niestety ja nie mogę na tym pracować.

#208 sirk77

sirk77
  • 12 posts

Posted 26 March 2012 - 06:58

jak szybko w ipad sprawdzić pixele(tzn. ustawić minimum biały i czarny kolor) - będzie to mój 1. ipad, chcę to sprawdzić przed zakupem(rtv euro agd), lepiej dmuchać na zimne !!!

#209 dead

dead
  • 425 posts

Posted 26 March 2012 - 09:30

Ma ktoś jakieś doświadczenie z wymianą z powodu "ciepłych" barw? Jak na to reagują nasi dystrybutorzy?

#210 vandal

vandal
  • 89 posts

Posted 26 March 2012 - 09:34

Śmiechu warte te produkty, z jednej strony rewelacyjne z drugiej to kpina, a największą są użytkownicy którzy uporczywie bronią bez krzty obiektywizmu tej marki nie widząc oczywistych porażek. Iphone 4 to samo, beznadziejny zasięg, tam gdzie iphone ma 1 kreske, samsung,nokia itp. za 70zl z kosza telefonów w hipermarketów ma zawsze full i nigdy nie zawodzi. Tyczy sie to kilku moich iP4. To samo nowy iPad, ponad 3k za sprzęt i ludzie teraz zamiast sie cieszyć to płaczą nad ekranem. Ten ekran to podstawa w tym sprzęcie, za to sie zapłaciło a tu takie niespodzianki na dzień dobry. Zamiast sie cieszyc rewelacyjną rozdzielczością, to wątek zalewany jest tematem żółci.

#211 Cezner

Cezner
  • 12 posts

Posted 26 March 2012 - 10:12

No nie wygląda to najlepiej. Mam pierwszego iPada i chciałem wymienić na nowego, ale chyba sobie na razie podaruję. Rzeczywiście z tymi barwami jest coś nie tak. Długo bawiłem się nowym iPadem w sklepie, porównywałem do 2. I jeśli chodzi o rozdzielczość jest ogromna różnica. Ale też zauważyłem, że z tymi kolorami jest coś nie tak. Biały owszem był biały ale z resztą barw było lekko coś nie tak. Jakby obraz był przekontrastowany. Nie było to jakoś bardzo przeszkadzające i pewnie gdybym nie miał porównania, to bym tego nie zauważył.

#212 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 26 March 2012 - 12:19

właśnie przyjechałem z Media Marktu, mój egzemplarz miał bad pixele, tablet wymieniony bez najmniejszych problemów, serwisant nawet nie robił problemu ze sprawdzeniem nowego sprzętu. Więc jeśli chodzi o wymianę w MM to wszystko jest jest ok. ( iPad kupiony na fakturę )

#213 sirk77

sirk77
  • 12 posts

Posted 26 March 2012 - 12:56

ciekawe czy te panele generalnie nie maja problemu z pixelami, które i tak najczęściej padają w przeciągu kilku-kilkunastu godzin początkowego użytkowania,

#214 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 March 2012 - 13:23

u mnie nic nie padło. żadnego bad pixela. mam tylko odczucie to o czym wspomniałem na początku, że jest więcej koloru czerwonego. jestem grafikiem, jakbym używał ipada do pracy to bym szukał z innym ekranem. Do zastosowań prywatnych czyli czystej konsumpcji internetu jest idealnie. Ciepła barwa nie męczy oczu. a to plus.

#215 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 26 March 2012 - 13:31

Pytanie do @andrzejs82 Jak sprawdziłeś (wypatrzyłeś) te walnięte pixele?

#216 skrystos

skrystos
  • 97 posts

Posted 26 March 2012 - 13:41

Jak tak czytam Wasze opinie (jestem grafikiem) to się cieszę, że mam iPada 2 ;) Kolory na nim na prawdę mi się podobają względem kalibrowanego monitora. Retina? Fajna ale jak się pracuje a nie to podziwia to nie widać różnicy specjalnie. Kolory to jednak podstawa. Aż żałuję teraz, że w iSpocie jak byłem dzisiaj nie wyjąłem mojego ipada dla porównania. Dla mnie dyskwalifikacją nowego jest też nadmierne nagrzewanie się.

#217 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 26 March 2012 - 13:48

e tam, takie gadanie, że się nagrzewa... iPhone znacznie bardziej się nagrzewa i jakoś nikt nie robi z tego afery. Fakt, nowy iPad szybciej się nagrzewa, ale dochodzi do pewnej temperatury (z resztą nie do takiej, że nie można trzymać sprzętu), a potem już nie rośnie. To samo z ekranem, że żółty. Być może ja mam dobry egzemplarz, bo faktycznie jak na zagranicznych forach były zdjęcie tych żółtych iPadów no to sam pewnie bym wymieniał, ale delikatnie cieplejsze kolory kompletnie w niczym nie przeszkadzają.

#218 robart76

robart76
  • 177 posts

Posted 26 March 2012 - 13:48

Wszystkie te iPady mające zażółcony ekran muszą być wadliwe. Miałem ten sam problem, wymieniłem, i teraz porównując z iPadem 2, który leży obok, temperatura kolorów jest niemal identyczna!

#219 skrystos

skrystos
  • 97 posts

Posted 26 March 2012 - 13:50

Jak wygram w lotto to może pomyśle o zakupie nowego iPada ;) na tą chwilę nie ma on niczego, czego nie umie dla mnie zrobić moja dwójka :) Teraz też czytam na forach o zawieszających się połączeniach 3g w nowych iPadach, więc sam nie wiem. Póki co myślę, że nie ma co się spieszyć i rzucać na to skoro poprzednik robi wsystko co należy i bez zająknięcia ;)

#220 vandal

vandal
  • 89 posts

Posted 26 March 2012 - 14:01

Jak wygram w lotto to może pomyśle o zakupie nowego iPada ;) na tą chwilę nie ma on niczego, czego nie umie dla mnie zrobić moja dwójka :) Teraz też czytam na forach o zawieszających się połączeniach 3g w nowych iPadach, więc sam nie wiem. Póki co myślę, że nie ma co się spieszyć i rzucać na to skoro poprzednik robi wsystko co należy i bez zająknięcia ;)

Może i robi wszystko ipad2 ale będąc grafikiem z natury trzeba miec poczucie estetyki to niezastanawiał bym sie minuty na tą jakością obrazu, a mam tu na myśli diametralną różnice w rozdzielczości na tych samych zdjęciach, wygląda to obłędnie - a pisze to jako początkowy sceptyk.

#221 skrystos

skrystos
  • 97 posts

Posted 26 March 2012 - 14:04

Wiesz co? Mnie ten ekran kompletnie nie powalił. Jest ostrzejszy, to bez wątpienia. Ale nie jest to żadne WOW, które by mnie w jakikolwiek sposób nakłoniło do zmiany sprzętu. Do tego czym dla mnie jest iPad, obecny ekran jest wystarczający. Mam na nim pliki dla klientów, okresowo coś robię w photoshop touch lub rysuję w brushes. Jestem zadowolony. A teraz jakbym miał kupić nowego to wersję 4g z jakąś większą rozdzielczością i tym sposobem wydałbym kupę kasy zyskując de facto nie wiele w moim odczuciu :) Po co?

#222 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 26 March 2012 - 14:05

na tą chwilę nie ma on niczego, czego nie umie dla mnie zrobić moja dwójka

Z dwójki pewnie też bym się nie przesiadł na trójkę, ale z jedynki jest to ogromny skok ;)

#223 skrystos

skrystos
  • 97 posts

Posted 26 March 2012 - 14:08

Moja 2ka ma 2 miesiące, sprzedałbym ją może za 1400zł przy dobrych wiatrach bo to 16tka z 3g teraz brać nowego to co najmniej 32GB i dołożyć trzeba 1600zł ;) mnie tam szkoda mówiąc szczerze ;P

#224 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 26 March 2012 - 14:09

kusiek@ sprawdzałem na pełnym białym ekranie i mimo wysokiej rozdzielczości wszystko było ładnie widać.

#225 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 26 March 2012 - 14:12

kusiek@ sprawdzałem na pełnym białym ekranie i mimo wysokiej rozdzielczości wszystko było ładnie widać.

Dzięki.
Ja dziś swojego potestuje ;) też z MM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users