Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy iPad - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1232 odpowiedzi w tym temacie

#176 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 25 marca 2012 - 01:18

uwierz mi ze w porownaniu z ekranem iphona 4s ekran jest gorszy, biel ma byc bielą a nie sikami, mi sie to osobiscie nie podoba i jestem tym sporo zawiedziony. No co to ma byc ze ekrany ipada 1 i 2 wygladaja lepiej? co mi z wyzszej rozdzielczosci jak ekran ipada 3 jest gorszy i ma zle odworowanie bieli? Inne egzemplarze jakie widzialem biel miala zabarwienie fioletowe, co tez nie wygladalo ladnie. Porownywalem ekrany trzymajac mojego iphona 4s w reku. Tak jak mowilem byc moze nie wszystkie ipady takie sa, ale dla mnie to jakas gorsza odmiana lcd, nie moge sie do tego przyzwyczaic.

To zależy. Mój pierwszy iPad 3 miał fatalny, zażółcony ekran. Po wymianie na nowego, stwierdzam, że ekran jest świetny (teraz u mnie biel jest biała, a nie lekko żółta jak poprzednio).
Mają jakiś problem czy to z wyświetlaczem, czy z kontrolą jakości, czy też z niedoschniętym klejem i udało im się wypuścić całkiem sporo wadliwych modeli.

#177 reticuli

reticuli
  • 25 postów

Napisano 25 marca 2012 - 02:39

To zależy. Mój pierwszy iPad 3 miał fatalny, zażółcony ekran. Po wymianie na nowego, stwierdzam, że ekran jest świetny (teraz u mnie biel jest biała, a nie lekko żółta jak poprzednio).
Mają jakiś problem.

Chcialbym byc na twoim miejscu, ciesze sie ze twoj jest OK, znaczy to ze nie wszystkie sa gorszej jakosci, pewnie bad pixeli tez nie masz. Moze odczekam troche czasu i zrobie order online, a noz widelec sie uda

#178 pagal

pagal
  • 35 postów

Napisano 25 marca 2012 - 10:51

Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu, na forum dowiedziałem się gdzie dostępny jest model, który szukałem za co jeszcze raz serdeczne dzięki. Przyznam szczerze, że o żółtym ekranie dowiedziałem się dopiero teraz czytając ten wątek i przez chwile sam zacząłem wątpić czy ta cieplejsza biel, jest normalna a na co wcześniej wogóle nie zwróciłem uwagi ;). Jednak nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu, nawet jeśli jest lekko bardziej żółtawy to nie zauważyłem jakiś plam czy bad pixeli. Może w tygodniu wybiorę się po cover to przy okazji porównam w iSpocie z modelami wystawowymi czy aby nie bagatelizuje tego ciepła na ekranie :). Co do grzania się, były momenty, że robił się cieplejszy ale na pewno nie było to dyskomfortowe albo uniemożliwiało trzymanie w reku, innymi słowy nie było potrzeby zakładania rękawicy kuchennej ;). Powiem więcej mój 3GS nieraz na intensywnym przeglądaniu internetu robił się równie ciepły. Na pewno dłuższe posiedzienia w grach typu Modern Combat 3 rozgrzeją go bardziej :). Kurde przez Was mam teraz schiza z tym żółtym ekranem, wszystko teraz widzę trochę na żółto ;). Nic, zobaczymy jak wypadnie porównanie z innymi modelami.

#179 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 marca 2012 - 11:12

Podsumowując, gdzie najlepiej kupić iPad-a jako osoba prywatna - w Apple Online Store PL czy w polskiej dystrybucji (iSpot/Cortland/MM/Saturn/Vobis/Komputronik itd.)? Chodzi mi glownie o ewentualne wymiany przy zakupieniu sztuki z jakas wada. Gdzie bedzie najmniejszy problem? Na forum czytam, że w tym roku można wymienić od ręki np. w iSpocie ale tylko przy otwarciu i sprawdzeniu iPad-a tuż po kupnie w salonie, zgadza się? W zeszlym roku moj iPad kupiony w MM mial martwe piksele i źle sklejoną obudowę i musiałem go oddać do serwisu i czekać na nowy model ponad dwa tygodnie. MM nie chciał oddać pieniędzy ani wymienić na inną sztukę. I jak jest z gwarancją? Kupując w Apple Online Store mam gwarancję roczną, a kupując z polskiej dystrybucji dwuletnią?

#180 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 25 marca 2012 - 11:41

Mi w ispocie przyjęli jeden na zamianę i drugi oddałem (zwrot kasy) Trzeci kupiłem w MM, ale wcześniej wypytalem o zwrot, jeżeli stwierdzę usterkę bądź rozmyslę się mogę oddać w stanie idealnym i otwartym pudełkiem. Pozdrawiam kusiek

#181 kuznicki

kuznicki
  • 16 postów

Napisano 25 marca 2012 - 11:57

Trochę dziwią mnie te opinie. Używam dość intensywnie Ipada (nowego, 3, 4G jak kto woli) od kilku dni a wcześniej 2 i 1 (mam nadal). Ipadów używam od samego początku (kilku w firmie i domu) i to intensywnie do programow i prezentacji (kablowo HDMI i VGA i Apple TV). Jeżeli to kogoś interesuje mogę podzielić się spostrzezeniami. 1 temperatura To nagrzewanie to chyba oceniają głownie ci którzy mieli z nim kontakt w iSpocie. Jasność ekranu jest tam podniesiona na maksimum i cały czas leci demo które dość intensywnie korzysta z procesora i do tego podłączone zasilanie. W tym stanie iPad 2 tez jest ciepły praktycznie tak samo. W praktyce przy oglądaniu filmu czy gry order of chaos (na retine) ma prawie taka samą temperaturę jak 2 (może minimalnie wiecej lewy róg). 2 LTE Co do LTE to w Polsce (europie też) jest namieszane i tak naprawdę nie dziwie się, że dopóki nie "wykluje" się na jakich czestotliwosciach i kto używa, to nie będzie wersji dla operatorów lokalnych. Używam Tmobile i max download który zmierzylem (3G) to 16 Mbitów/sek (na 2 wolniej znacznie), myśle ze to nieźle. LTE to na razie teoria u nas - z Plusa LTE to co zmierzylem to było 18 Mbitów/sek (na laptopie i pod nadajnikiem modemem testowym). 3 bateria Czas pracy Nowego jest zdecydowanie dłuższy (wg mojej oceny to 20%.) przy oglądaniu filmów, stronach www, i programach typu iMovie. Ale to na wifi może na 3G jest inaczej. Gier praktycznie nie używam to cieżko zmierzyć. 4 szybkość Szybkość działania jest podobna. Może iMovie działa trochę szybciej ale to może być kwestia "czystego" Ipada. Gry te na retinę działają bardzo płynnie i to mnie zaskakuje bo ilosc pikseli do renderingu jest przecież 4x większa. Mam wrażenie ze na Retinę działają szybciej niż na 2 zwykle gry. Niestety mkv 1080 się tnie i to mocno. Inne filmy 1080 chodzą ok np z Gopro i bardzo płynnie montuje się iMovie . 4 Ekran Jest na pewno ostrzejszy i literki wyglądają rewelacyjnie. Kolorystyka jest jednak zimniejsza i ja chyba wolę temp barwową taka jak ma 2. Zwiększonego nasycenia ( wg firmy 40%) to jakoś nie widzę. 5 kamera Podobno taka sama jak Iphone 4 ale jest dużo lepsza i daje 1080. Naprawdę niezła. Przy nagraniu trwającym pól godziny iPad się trochę grzeje ale iPad 2 nie ma takiej rozdzielczości do kompresowania. 6 rozdzielczość Po kablu działa mi tylko 720 ale to może być kwestia chińskiego kabelka. Po APPLE TV (nowym) jest dziwna - ma 4/3 proporcje czyli są paski po bokach a przecież iPad ma poziomą rozdzielczość większa niż fullhd czyli jest skalowanie. Nie udało mi się zmusić do pracy na całym ekranie filmów w panoramie i nie wiem czy to możliwe ale na to miałem mało czasu. 7 rozmiary Jest trochę cięższy ale nie jest to duża różnica. Grubości większej nie zauważam. Wszystkie podstawki do 2 pasują. Podsumowanie Jak ktoś ma 2 to zależy od chęci ale różnica nie jest duża. Jak ktoś ma 1 to już jest znaczna różnica. Opowieści o żółtych ekranach w plamy to chyba przesada - widziałem kilka Nowych z rożnych parti i krajów i wszystkie mają idealne. Zaraz pewnie bedą opowieści jak to Firma schodzi na psy ale to chyba taka natura narzekajacych :) A szczególnie o tych "poparzonych rękach" fajnie się czyta opowieści.

#182 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 25 marca 2012 - 12:44

koledzy jak wygląda sprawa z ipadami które posiadają martwe pixele - sprzęt kupiony w media markt w piątek, wymienia na dobra sztukę czy trzeba wysyłać do serwisu ?

#183 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 25 marca 2012 - 12:58

Jest trochę cięższy ale nie jest to duża różnica. Grubości większej nie zauważam.
Wszystkie podstawki do 2 pasują.

Niestety nie wszystkie. Ja chcę kupić Targusa Click i są 2 wersje - jedna dla iPada 2, gdzie grubość wewnętrzna etui wynosi 8.8 mm, a to samo etui, ale dla iPada 3 ma wymiary 10mm, a nowy iPad ma już 9.4mm, więc do starego etui by nie wlazł. Więc jak ktoś chce kupić przez internet to najlepiej kupować specjalnie dla iPada 3, a w sklepie koniecznie przymierzyć ;)

---------- Wpis dodano o 13:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:57 ----------

koledzy jak wygląda sprawa z ipadami które posiadają martwe pixele - sprzęt kupiony w media markt w piątek, wymienia na dobra sztukę czy trzeba wysyłać do serwisu ?

do 14 dni (w media) masz możliwość wymiany czy nawet zwrotu urządzenia.

Jak włączyć dyktowanie tekstu na klawiaturze?

#184 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 25 marca 2012 - 13:22

Klawiatura "uk" i będzie działać.

#185 pnt

pnt
  • 3 postów

Napisano 25 marca 2012 - 15:50

Nie wiem gdzie czytaliście o możliwości zwrotu towaru. Kupiłem IPada w sklepie RTV Euro Agd (zamówienie przez internet, odbiór w sklepie + faktura). Okazuje się że to co opowiadają sprzedawcy o możliwym zwrocie w ciągu 2 dni to bajka. Gość, zresztą całkiem miły, w przeciwieństwie do wkurzonego klienta - czyli mnie - przyjął reklamację i jedyną opcję na jaką mu pozwolił komputer była naprawa sprzętu. Usterka może nie jest jakaś przerażająco widoczna - 2 czy 3 padnięte subpixele (widoczne na białym kolorze) i jakiś paproch pod ekranem ale nie po to płacę 2K by to oglądać. Próba sprawdzenia ekranu na miejscu jest niemożliwa bez konta itunes i połączenia z wi-fi. Jedyne co wdać to popielaty ekran startowy do aktywacji. Do sprzętu się nie zniechęciłem, wszystko super śmiga, jakość wyświetlacza bajkowa, kolor biały, żadnych żółci, nic nie grzeje i nie parzy w łapki. Cd sprawy opisze jak reklamacja się rozpatrzy.

#186 sirk77

sirk77
  • 12 postów

Napisano 25 marca 2012 - 17:15

jutro też odbieram z rtv euro agd mam nadzieje, że niespodzianki nie będzie, BTW pozwolili Ci go otworzyć i sprawdzić w sklepie?

#187 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 marca 2012 - 17:18

Nie wiem gdzie czytaliście o możliwości zwrotu towaru. Kupiłem IPada w sklepie RTV Euro Agd (zamówienie przez internet, odbiór w sklepie + faktura).

O tutaj: http://forumprawne.o...html#post258219

Konsument w przypadku zawarcia umowy na odległość może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie 10 dni od wydania rzeczy (do rąk Konsumenta).

#188 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 25 marca 2012 - 17:52

O tutaj: § Poradnik Konsumenta -> PRZECZYTAJ !!! – Forum Prawne

W przypadku gdy odbiera się fizycznie w sklepie może nie być tak różowo z tym przepisem. Kiedyś kupowałem pamięć w pewnym sklepie wysyłkowym z odbiorem własnym w siedzibie w Krakowie. Gdy się okazało, że nie bangla z Macbookiem i chciałem oddać Pan powiedział, że to był zakup w sklepie fizycznym a nie na odległość. Wszystko chyba zależy od tego gdzie się płaci za towar i dostaje się fakturę, czyli tak naprawdę zawiera umowę kupna.

#189 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 25 marca 2012 - 18:07

Czyli tak naprawdę zawiera umowę kupna.

W polskim prawie nie ma umowy kupna. Znamy umowę sprzedaży, która jest regulowana w kodeksie cywilnym. Jeśli towar odbieramy w sklepie stacjonarnym, to wówczas taki stan faktycznie nie jest kwalifikowany jako sprzedaż dokonana na odległość.

#190 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 25 marca 2012 - 18:11

Wszyscy widze, ze tacy pewni tego, ze przy zakupie online nie ma problemow, ale czy ktos faktycznie reklamowal urzadzenie zakupione online?

#191 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 25 marca 2012 - 18:14

Ja kupiłem dość drogi zegarek automatyczny Certiny w sklepie on line. Po przysłaniu okazał się, że ma pasek skórzany uszkodzony. Wypełniłem formularz i odesłałem zegarek. Pieniądze zostały zwrócone na rachunek karty kredytowej.

#192 Makaveli77

Makaveli77
  • 99 postów

Napisano 25 marca 2012 - 19:08

Nie wiem gdzie czytaliście o możliwości zwrotu towaru. Kupiłem IPada w sklepie RTV Euro Agd (zamówienie przez internet, odbiór w sklepie + faktura). Okazuje się że to co opowiadają sprzedawcy o możliwym zwrocie w ciągu 2 dni to bajka. Gość, zresztą całkiem miły, w przeciwieństwie do wkurzonego klienta - czyli mnie - przyjął reklamację i jedyną opcję na jaką mu pozwolił komputer była naprawa sprzętu. Usterka może nie jest jakaś przerażająco widoczna - 2 czy 3 padnięte subpixele (widoczne na białym kolorze) i jakiś paproch pod ekranem ale nie po to płacę 2K by to oglądać. Próba sprawdzenia ekranu na miejscu jest niemożliwa bez konta itunes i połączenia z wi-fi. Jedyne co wdać to popielaty ekran startowy do aktywacji. Do sprzętu się nie zniechęciłem, wszystko super śmiga, jakość wyświetlacza bajkowa, kolor biały, żadnych żółci, nic nie grzeje i nie parzy w łapki. Cd sprawy opisze jak reklamacja się rozpatrzy.

miedzy innymi tutaj rękojmia za wady - Encyklopedia Gazety Prawnej a ja tez jak kupowałem to sie profilaktycznie zapytałem czy można wymienić jak będzie żółty ekran bo mam takie prawo i sprzedawca się uśmiechnął i powiedział ze można:)

#193 Kreciuu

Kreciuu
  • 23 postów
  • SkądNowogard, PL

Napisano 25 marca 2012 - 19:12

Może jednak nie na temat, ale do jakiej kategorii należy zakup iPada w T-Mobile, tzn. punkt sprzedaży nie posiadało na miejscu urządzeń, jedynie można złożyć zamówienie i kurier przyjedzie z umową i iPadem. Więc to chyba zalicza się do sprzedaży na odległość? Poprawcie mnie. PS. Mam nadzieję, że nie będzie żadnych problemów - w Szczecinie w Saturnie trochę się pobawiłem i całkiem nieźle się prezentował, ale jak wcześniej były opisane wady związane z nagrzewaniem tylnej paneli, całkiem możliwe, że przez wersję demo i stale podłączoną ładowarkę. Zobaczymy, jak dostarczy jutro lub pojutrze sprzęt.

#194 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 marca 2012 - 19:28

Może jednak nie na temat, ale do jakiej kategorii należy zakup iPada w T-Mobile, tzn. punkt sprzedaży nie posiadało na miejscu urządzeń, jedynie można złożyć zamówienie i kurier przyjedzie z umową i iPadem. Więc to chyba zalicza się do sprzedaży na odległość? Poprawcie mnie.

To jest sprzedaż na odległość, możesz oddać ipada jak i odstąpić od umowy podpisanej w ten sposób.

#195 dominias

dominias
  • 208 postów

Napisano 25 marca 2012 - 19:31

oddać w sensie odesłać i czekać 2 tyg na kasę, czy można oddać sprzęt w najbliższym salonie danego sklepu online?

#196 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 marca 2012 - 19:54

Tego ci nie powiem, zadzwoń imzapytaj sprzedawcę jakie maja procedury. Podejrzewam, ze można odesłać jak i oddać w punkcie.

#197 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 25 marca 2012 - 20:00

Ja płaciłem kartą w ispocie, a po zwrocie ipada poprosiłem o gotówkę, tylko to był zakup w sklepie nie online.

#198 pnt

pnt
  • 3 postów

Napisano 25 marca 2012 - 20:05

miedzy innymi tutaj [url=http://www.gazetaprawna.pl/encyklopedia/prawo/hasla/338032,rekojmia_za_wady.html]rękojmia za wady - Encyklopedia Gazety Prawnej[/url] a ja tez jak kupowałem to sie profilaktycznie zapytałem czy można wymienić jak będzie żółty ekran bo mam takie prawo i sprzedawca się uśmiechnął i powiedział ze można:)

Wszystko prawda, tylko sprzedawca stwierdził, że biorąc fakturę pozbawiłem się części uprawnień konsumenta i nie mogę oddać sprzętu. No to ok, poprosiłem o wycofanie faktury ale o takim manewrze nie chciał gość nawet słyszeć. Jak wracałem to szczęśliwie były jakieś porady prawne na stoisku banku, porozmawiałem z fachowcami, dostałem namiary do jakiegoś stowarzyszenia, może coś się uda zdziałać.

> sirk77
Otworzyli i uruchomili ale sam wiesz szary ekran i folia zabezpieczająca = niewiele widać.

PS. Podpowiedź z doradztwa prawnego jak chcecie fakturę to nie spieszcie się z tym, weźcie paragon, na wzięcie faktury macie pare dni, wystarczy na testy.

#199 Makaveli77

Makaveli77
  • 99 postów

Napisano 25 marca 2012 - 20:18

Wszystko prawda, tylko sprzedawca stwierdził, że biorąc fakturę pozbawiłem się części uprawnień konsumenta i nie mogę oddać sprzętu. No to ok, poprosiłem o wycofanie faktury ale o takim manewrze nie chciał gość nawet słyszeć. Jak wracałem to szczęśliwie były jakieś porady prawne na stoisku banku, porozmawiałem z fachowcami, dostałem namiary do jakiegoś stowarzyszenia, może coś się uda zdziałać.

> sirk77
Otworzyli i uruchomili ale sam wiesz szary ekran i folia zabezpieczająca = niewiele widać.

PS. Podpowiedź z doradztwa prawnego jak chcecie fakturę to nie spieszcie się z tym, weźcie paragon, na wzięcie faktury macie pare dni, wystarczy na testy.

jasne ,fakturę można wziąć do 7 dni przynajmniej kiedyś tak było ale pewnie się nie zmieniło,a co do tego pozbawienia uprawnień z powodu faktury to coś mi to dziwne chyba to tylko ich wymysł ale trzeba by o tym poczytać lub sie poradzić kogoś.

#200 sirk77

sirk77
  • 12 postów

Napisano 25 marca 2012 - 20:22

ok, dzięki jutro zobaczę, ale i tak pewnie jak będzie coś nie tak to skończy się reklamacją bo pewnie w rtv euro agd nie wymieniają od razu na inny egzemplarz !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych