Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iPad - pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1232 replies to this topic

#301 aeronaut

aeronaut
  • 7 posts

Posted 28 March 2012 - 14:43

Ja kupiłem swoją "trójkę" w ubiegły piątek podczas nocnej premiery w iSpocie w Galerii Mokotów. Przez dziki tłum nacierający na kasę nie było możliwości sprawdzenia sprzętu na miejscu. Niestety w domu okazało się że mam zasikany jeden róg i krawędź ekranu w iSpocie nie było mowy o wymianie iPada - mimo że wada była ewidentna. Wysłali go do serwisu, a ja nie długo nacieszyłem się retiną :-( Standardy obsługi klienta są więc u nas daleko za zachodem. Gdy rok temu trafił mi się wadliwy egzemplarz dwójki w paryskim Apple Store wymienili mi go na następny dzień od ręki nie pytając nawet o powody ("w ciągu 10 dni możesz zwrócić sprzęt bez podania przyczyny"). U nas nadal traktuje się klientów jak oszustów. Przykre, bo gdy kupuję sprzęt premium oczekuję obsługi premium, ale w mokotowskim iSpocie widać mają odmienne zdanie. Wniosek - kupujcie w sklepach internetowych, tam przynajmniej można zwrócić wadliwy egzemplarz, a nie czekać na ekspertyzę serwisu w sprawie zasikanego ekranu.

#302 vandal

vandal
  • 89 posts

Posted 28 March 2012 - 15:31

Czyli co? Wystałeś sie w kolejce, odpalileś sprzęt i praktycznie zaraz go oddałes do "weryfikacji" że tak powiem w ramach gwarancji? A teraz będziesz grzecznie czekał tydzień na swój sprzęt, hmm jednym słowem współczuje, ciekawy jestem co pracownik sklepu by zrobił i jak on by przeprowadził procedure wymiany, założe się ze pół magazynu w sklepie by przekopał w kilka chwil aby wyszukać model bez żadnych wad. Polska.

#303 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 28 March 2012 - 15:36

Ja kupiłem swoją "trójkę" w ubiegły piątek podczas nocnej premiery w iSpocie w Galerii Mokotów. Przez dziki tłum nacierający na kasę nie było możliwości sprawdzenia sprzętu na miejscu. Niestety w domu okazało się że mam zasikany jeden róg i krawędź ekranu w iSpocie nie było mowy o wymianie iPada - mimo że wada była ewidentna. Wysłali go do serwisu, a ja nie długo nacieszyłem się retiną :-(

Przykre to. Dlatego zamówiłem w Apple On line.

#304 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 28 March 2012 - 15:38

Obsluga w iSpotach w Polsce to chyba jednakowa wszedzie. W Krakowie w Bonarce pytalem czy bede mogl rozpakowac na miejscu, od razu po zakupie i sprawdzic, czy jest OK, to patrzyli na mnie jakbym zapytal, czy bede mogl im nasrac na lade... Juz wiem, ze jesli sie zdecyduje na zakup trojki, to nie kupie go w iSpocie.

#305 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 28 March 2012 - 15:46

Na iSpot w arkadi nie powiem złego słowa, po zakupie u nich pojechałem do domu w domu aktywowalem iPada okazał się zasikany. Wróciłem się do sklepu gość obejrzał przyznał mi racje i zamienił na drugi. W domu okazało się to samo lecz delikatnie mniejszy odcień zasikania, spowrotem do sklepu gdzie gość nie stwierdził różnicy z wystawowym sprzętem. Poprosiłem o zwrot gotówki, bez problemu się obyło. Kolejnego kupiłem w MM i jest ok.

#306 aeronaut

aeronaut
  • 7 posts

Posted 28 March 2012 - 17:46

Czyli następnym razem skorzystam z usług iSpota w Arkadii, panowie z Galerii Mokotów mogą się od nich uczyć customers relations... Swoją drogą, podczas premiery okazało się, że iSpot nie uzgodnił z Galerią że między 22-24 klienci będą stali w środku w kolejce, wobec czego zaraz po 22 przyszła ochrona przepędzić kolejkowiczów na zewnątrz. A marcowe noce do upalnych nie należą... Na szczęście skończyło się na groźbie wezwania policji i utarczkach słownych. Pracownicy iSpotu zagadnieci o tą sytuację, odparli, że to nie ich sprawa - oni otwierają się o 24. Nie wymagam od nich napojów dla kolejkowiczów, znanych z premier w Apple Storach, bo wiem że mieszkam w Polsce. Ale kompletny brak zainteresowania klientami czekającymi na premierę, próby zorganizowania kolejki czy dogadania sie z zarządcą galerii był wymowny. Zapłać, pocałuj i wyp... :roll:

#307 vandal

vandal
  • 89 posts

Posted 28 March 2012 - 23:37

Swoją drogą, podczas premiery okazało się, że iSpot nie uzgodnił z Galerią że między 22-24 klienci będą stali w środku w kolejce, wobec czego zaraz po 22 przyszła ochrona przepędzić kolejkowiczów na zewnątrz. A marcowe noce do upalnych nie należą... Na szczęście skończyło się na groźbie wezwania policji i utarczkach słownych. Pracownicy iSpotu zagadnieci o tą sytuację, odparli, że to nie ich sprawa - oni otwierają się o 24

Piszesz poważnie? To brzmi jak dobry kawał. Jak można organizować sprzedaż nocną i nie zorganizować/uzgodnić takiej drobnostki z dyrekcją centrum handlowego? Grożby wezwania policji? :) Ludzie gdzie my żyjemy. Kierownik sklepu iSpotu czy ten który jest odpowiedzialny za sklep powinien zostać dyscyplinarnie zwolniony przez swoich przełożonych, bez żadnych zbędnych tłumaczeń, ktoś kto zarządza sklepem w takich dniach jak premiera powinien dopieścić pod każdym wględem sprzedaż nocną. Pomijam pracowników bo to zwyczajni ludzie którzy zwyczajowo mają wszystko gdzieś, pracują bo pracują nie tu to gdzie indziej. Jak dla mnie cała ekipa do zwolnienia, chamstwo i prostactwo. Organizując sprzedaź nocną powinni wiedzieć że w nocy nie przyjdzie ciocia po iPada na komunie, a fani tej marki dzięki którym ta firma zbudowała wokół siebie całą tą marketnigową otoczke.

#308 mariox200

mariox200
  • 15 posts

Posted 29 March 2012 - 15:53

Ja na szczęście swojego iPada kupiłem zdrowego. Zakupiłem w sklepie Komputronik w Warszawie dzień po premierze. Sprzedawca zapewnił mnie, że mam tydzień na sprawdzenie sprzętu. Jak będzie wadliwy to mogę go bez problemu wymienić na nowy. Dopiero po 7 dniach jak nawali to czeka mnie serwis. Co kultura sprzedaży to kultura. Ciekawe jak wygląda to w praniu, mam nadzieje, że nie zaliczę próby.

#309 kostek

kostek
  • 320 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 29 March 2012 - 17:05

Ja na szczęście swojego iPada kupiłem zdrowego. Zakupiłem w sklepie Komputronik w Warszawie dzień po premierze. Sprzedawca zapewnił mnie, że mam tydzień na sprawdzenie sprzętu. Jak będzie wadliwy to mogę go bez problemu wymienić na nowy. Dopiero po 7 dniach jak nawali to czeka mnie serwis. Co kultura sprzedaży to kultura. Ciekawe jak wygląda to w praniu, mam nadzieje, że nie zaliczę próby.

A gdzie w Wa-wie w komputroniku?

#310 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 29 March 2012 - 19:02

Mam też dobre doświadczenia z zakupem sprzętu w Komputroniku.

#311 ron_1

ron_1
  • 156 posts

Posted 29 March 2012 - 21:15

Swoją drogą, podczas premiery okazało się, że iSpot nie uzgodnił z Galerią że między 22-24 klienci będą stali w środku w kolejce, wobec czego zaraz po 22 przyszła ochrona przepędzić kolejkowiczów na zewnątrz. A marcowe noce do upalnych nie należą... Na szczęście skończyło się na groźbie wezwania policji i utarczkach słownych. Pracownicy iSpotu zagadnieci o tą sytuację, odparli, że to nie ich sprawa - oni otwierają się o 24.

Masakra takie podejście, może oni się nie spodziewali tak dużego zainteresowania w naszym kraju? Myśleli pewnie że przyjdzie parę osób i tyle?

#312 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 30 March 2012 - 00:11

https://files.me.com/michal84/xhj52w

lewa strona klawiatury inny odcień, prawy też inny... nie wiem czy na zdjęciu dokładnie to widać

Jak zrobic klawiature u gory ekranu?

#313 margiel

margiel
  • 640 posts

Posted 30 March 2012 - 00:19

Ma ktos jakies doswiadczenia z wymiana sprzetu w Krakowie? Gdzie mozna kupic bez obawy, ze w razie zasikanego ekranu nie wymienia mi urzadzenia na nowe?

#314 Łukasz Pepliński

Łukasz Pepliński
  • 28 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 30 March 2012 - 09:23

Lapiesz za przycisk od rozdzielenia klawiatury i możesz przesuwac

#315 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 30 March 2012 - 10:17

Lapiesz za przycisk od rozdzielenia klawiatury i możesz przesuwac

z

DzIeki,a jak ja powiekszyc? Bo wydaje mi sie ze rowniez jest powiekszona?

I takie spostrzezenie do tematu.
Nie wiem czy ktos zauwazyl ale nowemu ipadowi brakuje do plynnosci jaka mial ipad 2
Chodzi mi o to ze sa lagi.

#316 krzychu-maniac

krzychu-maniac
  • 47 posts

Posted 30 March 2012 - 11:05

z

DzIeki,a jak ja powiekszyc? Bo wydaje mi sie ze rowniez jest powiekszona?

I takie spostrzezenie do tematu.
Nie wiem czy ktos zauwazyl ale nowemu ipadowi brakuje do plynnosci jaka mial ipad 2
Chodzi mi o to ze sa lagi.

jakie lagi? ja mam pootwierane 10 aplikacji i nigdzie nie widze spadku w predkości działania

#317 KrispPL

KrispPL
  • 20 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 March 2012 - 11:15

Zasikany ekran iPada 3

Udało mi się znacznie zredukować żółć w ciągu 24h - tutaj moja procedura. Jadę z koksem dalej, do końca... żółci, iPada lub mojego :)

#318 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 30 March 2012 - 11:25

To dobrze wiedzieć, że nie należy odsyłać z tego powodu.

#319 KrispPL

KrispPL
  • 20 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 March 2012 - 11:36

Ja miałem tę dobrą sytuacje, że ekran był jednolicie żółtawy. Nie wiem jak to działa w przypadku częściowego obsikania, ale nie ma nic do stracenia. Z pewnością lepiej spróbować, niż dostać coś w zamian w gorszym stanie :/

#320 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 30 March 2012 - 11:38

Czyli jasność na full?

#321 KrispPL

KrispPL
  • 20 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 March 2012 - 11:45

Jasność MAX i automatyczna jasność OFF, biały screen na pełny ekran, autolock OFF i jazda... Wrzuciłem go jeszcze do szuflady, aby nie tracił ciepła. Od czasu do czasu można odłączyć ładowarkę, aby bateria się zrelaksowała, ale i tak przy takich ustawieniach Retina, zasilacz nie daje rady ładować - naładowanie baterii stoi w miejscu albo maleje :) Przy okazji białego ekranu znalazłem martwy pixel :) PS. iPhone 4S pewnie też tak można załatwić, ale tam trzeba by już wygenerować skąś ciepło, bo iPad 3 jest samowystarczalny przy max brightness :)

#322 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 30 March 2012 - 11:51

A nie uśnie po chwili? Ile czasu tak?

#323 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 30 March 2012 - 11:54

jakie lagi? ja mam pootwierane 10 aplikacji i nigdzie nie widze spadku w predkości działania

Sa zauwazalne np podczas przechodzenia miedzy programami,czy podczas otwierania lub zamykania programow,mam na mysli takie delikatne chrupniecia animacji.
I nie jest to wynikiem tylko mojej obserwacji.
Gdzies juz czytalem o tym.

---------- Wpis dodano o 11:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:54 ----------

A nie uśnie po chwili? Ile czasu tak?

Trzeba wylaczyc automatyczna blokade i tak na 24h

#324 sebbirch

sebbirch
  • 38 posts

Posted 30 March 2012 - 11:58

Robiłem dokładnie tak samo 2 razy po 12 godzin (dodatkowo iPad był szczelnie zapakowany w futerał) - w moim przypadku kompletnie nic to nie dało - iPad jest nadal bardziej żółty niż inne iPady 3 z którymi go porównywałem i dodatkowo ma żółtą plamę w 1/3 ekranu od góry - podobno mało wioczną dla niektórych ;-) Życzę jednak powodzenia w wypalaniu :)

#325 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 30 March 2012 - 13:04

Robiłem dokładnie tak samo 2 razy po 12 godzin (dodatkowo iPad był szczelnie zapakowany w futerał) - w moim przypadku kompletnie nic to nie dało - iPad jest nadal bardziej żółty niż inne iPady 3 z którymi go porównywałem i dodatkowo ma żółtą plamę w 1/3 ekranu od góry - podobno mało wioczną dla niektórych ;-) Życzę jednak powodzenia w wypalaniu :)

Ja to samo zaobserwowalem,teraz sproboje sie dostosowac do zalecen kolegi ale mysle ze to nic nie da...
Mam lekko żółty lewy gorny rog ekranu

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users