Żywotność komputerów Apple
Napisano 30 kwietnia 2012 - 09:23

Napisano 30 kwietnia 2012 - 10:17
Napisano 30 kwietnia 2012 - 10:49
Napisano 30 kwietnia 2012 - 11:55

Napisano 30 kwietnia 2012 - 12:48
JKable od wszystkich iphone poleciały błyskawicznie, magsafe (ten prosty i ten T) ułamany przy wtyczce, standard u wszystkich znajomych.
To jest ciekawostka. Ja namiętnie używam kabli do iPhona, iPoda touch czy iPada. Podpinam te urządzenia po kilkadziesiąt razy dziennie i żaden mi się nie rozwalił.
Napisano 30 kwietnia 2012 - 14:32
Napisano 30 kwietnia 2012 - 22:30

Napisano 30 kwietnia 2012 - 22:38

Napisano 30 kwietnia 2012 - 23:28
Napisano 01 maja 2012 - 14:01
Czytając ten post od początku wynika, iż im nowszy sprzęt i bardziej zaawansowany technicznie tym prawdopodobieństwo awarii dużo większe. W w ostatnich dziesięciu przerobiłem dużo urządzeń lepszych i gorszych firm ale nigdy nie miałem takiej awaryjności jak po przesiadce jak ponad dwa lata temu na sprzęt apple a właściwie komputery bo zabawki jak pisałem działają ok, i cieszą . Chyba, że jetem wyjątkowym pechowce.
Zgadza się. Oczywiście rzecz taka ma się wszędzie- pojedź do warsztatu samochodowego to nic innego nie usłyszysz.
Trochę widzę że prawdziwy wątek uciekł w kwestię "czy moje jabłko działa po latach?". Oczywiście ze wszystkim tak jest że będzie działał ale pytanie jest na jak długo wystarczy?
Mam iMaca late 2009 z września. Oprócz matrycy którą raz wymieniali mi w serwisie a dwa razy sam ją czyściłem i zabezpieczyłem za drugim razem nic się nie psuje. Sam go czyściłem kilka razy więc dbam i mam. Jednakże obecnie widzę że jest troszkę wolnawy. Mam Liona i sądzę że w tym roku będzie potrzebna wymiana na nowszy sprzęt.
Napisano 01 maja 2012 - 14:13
...W w ostatnich dziesięciu przerobiłem dużo urządzeń lepszych i gorszych firm ale nigdy nie miałem takiej awaryjności jak po przesiadce jak ponad dwa lata temu na sprzęt apple...Chyba, że jetem wyjątkowym pechowcem.
Nie jesteś pechowcem. To Apple by chciało byś tak myślał.
Po prostu położyli lachę na jakość.
A kiedyś właśnie z tego słynęli.
Jeszcze jadą na opinii wyrobionej w przeszłości, ale ostatnie kilka lat pokazują, że coraz więcej użytkowników przegląda na oczy.
Napisano 01 maja 2012 - 14:33
To jest ciekawostka. Ja namiętnie używam kabli do iPhona, iPoda touch czy iPada. Podpinam te urządzenia po kilkadziesiąt razy dziennie i żaden mi się nie rozwalił.
Lamiace sie kable zasilacza to klasyka Apple. Ten od iBooka poszedl po poltora roku, od PB przezyl nieco dluzej. Wkurzala mnie rowniez oryginalna wtyczka. Odlaczajac laptopa od zasilacza trzeba ja bylo "podwazac" paznokciami i tak wyciagac. Inaczej pewnego dnia trzymalo sie w rekach sama obudowe, a wtyczka wciaz tkwila w gniezdzie.
Kabel FW od iPoda tez wytrzymal moze poltora roku. Zastapilem go multifunkcjonalnym Hama, i ten, chociaz i niebo tanszy, sluzyl az do "smierci" odtwarzacza.
Napisano 01 maja 2012 - 15:33

Napisano 01 maja 2012 - 15:43
No nie do końca, bo nowe Priusy są bardziej niezawodne od starych Coroll, Golfów itp.Zgadza się. Oczywiście rzecz taka ma się wszędzie- pojedź do warsztatu samochodowego to nic innego nie usłyszysz.
Napisano 02 maja 2012 - 10:01
Obecnie używam PowerPC G5 1,8Ghz cóż boję się ze dogorywa... mam go od 3 lat działał do tej pory bezawaryjnie teraz głosna praca wentylatorów obudziła by ojca Steva - mój stary PM 8600/200 działa
g 4 też działa.
W zwiazku z tym że G5 pada zastanawiam się nad kupnem Macbooka lub mini ale nie wiem sam co kupić .....
Wentylatory wystarczy nasmarować olejem syntetycznym - może być taki do łańcucha rowerowego. Cała operacja zajmie ci pół godziny.
Napisano 02 maja 2012 - 14:53
Obecnie używam PowerPC G5 1,8Ghz cóż boję się ze dogorywa... mam go od 3 lat działał do tej pory bezawaryjnie teraz głosna praca wentylatorów obudziła by ojca Steva - mój stary PM 8600/200 działa
g 4 też działa.
W zwiazku z tym że G5 pada zastanawiam się nad kupnem Macbooka lub mini ale nie wiem sam co kupić .....
mam PM G5 late 05, wszystko chodzi pięknie sprawnie i w miarę cicho.
PowerBooka G4 mam early 05, też sobie chodzi w miarę ładnie
iBook Clamshell rocznik 2000 po wymianie dysku działa jako szafa grająca

MacBooka miałem late 2008 ale był tak awaryjny że wylądował na allegro.
Napisano 04 maja 2012 - 08:02
Napisano 04 maja 2012 - 10:09
Dodam, że jest marka PC robiona specjalnie pod obróbkę wideo. Niestety ich jednostki adekwatne do MP, są zawsze droższe, o ok. $200-300. A obudowa, czy zagospodarowanie wnętrza obudowy, nie powala...Sprzętu potrzebujesz do obróbki grafiki? Wideo?
Jak chcesz mocnego kompa złożyć to zapewne pójdziesz w podobne podzespoły co ma obecny iMac. Cena wyjdzie podobna jeśli do podobnego zestawu PC dokupisz podobnej klasy monitor, kamerę, mikrofon, głośniki, mysz, klawiaturę.
To samo się tyczy Maca Pro.
Daj spokój. Na to forum wchodzą ludzie dopiero jak mają problem. Ta ankieta jest tak samo użyteczna jak ankieta MacToma o ilości zagrożeń na OSXNajczęściej serwisowanym komputerem w okresie gwarancyjnym i pogwarancyjnym są iMaki 21 i 27" (z ankiet wynika, że problemy ma 58-70% użytkowników)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych