Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Żywotność komputerów Apple

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#1 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 18 March 2012 - 22:20

Jestem bardzo ciekaw jak wygląda w praktyce wiek użytkowania komputerów.

Jednym z powodów dla których wydaję większe pieniądze na sprzęt, jest właśnie solidność ich wykonania polegająca na jak najdłuższej w latach możliwości pracowania na danym sprzęcie.

Dokładnie chodzi mi o żywotność Macbook-ów, a jeszcze konkretniej o Macbook-a Pro 17, :D
jednak dla tego typu testu, aby lepiej można było porównać sobie wszystkie kategorie, bardzo prosiłbym o podanie wieku bez względu na to czy jest to produkt firmy Apple.

Proszę Forumowiczów o podanie też wieku kiedy zezłomował dany sprzęt, i ewentualne naprawy kiedy się pojawiły, i ile kosztowały, co było nie tak, itd.

Ja mogę podać dwa laptopy jakie używam od lat:

-Sony Vaio VGN-FE21S - korzystam z komputera od nowości około 7 lat - ani razu nie zepsuł się.

-Sony Vaio VGN-FW41 - korzystam z komputera od nowości około 2 lat - ani razu nie zepsuł się.

Dziękuję.

#2 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 18 March 2012 - 22:32

Stacjonarny komputer PC uzytkowalem ponad 4 lata. Teraz w ciagu roku mialem ponad 6 laptopow. Czy sie psuly? Nie, po prostu tak wychodzily okolicznosci, ze moglem zmienic, bo chcialem.

Jesli zadbasz o komputer to bedzie ci dlugo pracowal bez jakichkolwiek awarii. Rozne rzeczy moga sie zdarzyc w twoim komputerze, moze cos byc z wadliwej serii mozesz w cos przypadkowo uderzyc, wylac, itp itd. Moze sie zdarzyc tak ze nie bedziesz go zmieniac przez nastepne 5-6 lat.

Warto konserwowac regularnie komputer by nie miec pozniej przykrych niespodzianek. Polecam zajrzec do tego tematu:
http://myapple.pl/se...trojmiasto.html
Oraz tego:
http://myapple.pl/se...-komputera.html

P.S. Ja wiem, ze komputer ten bedzie kosztowal duzo pieniedzy, ale bedzie to udany zakup ;). MBP to najmniej awaryjne komputery Apple zaraz za Macami Mini.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 18 March 2012 - 22:36

Ja mam działającego Maca 5300 z 1995 roku

#4 Grehor

Grehor
  • 188 posts
  • SkądZabrze

Posted 18 March 2012 - 22:45

Sony Vaio VGN-FW41 - perfekcyjnie już prawie 3lata...ale będę sprzedawał jak wyjdą nowe Macbooki Pro

#5 thomasg73

thomasg73
  • 90 posts
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Posted 20 March 2012 - 20:55

Moj kuzyn ma MBP 17" 4-5 lat po raz pierwszy instalowal system na nowo przed 2-mcami, zepsul sie raz przez rokiem, chip graficzny ktory zostal za FREE wymeniony bo pochodzil "ponoc" z wadliwej serii...

#6 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 20 March 2012 - 21:08

Mój wspólnik ma działającego IBM'a z lat 1999-2000. W pełni działającego, z PII 366MHz. To nie znaczy jednak tego, ze wszystkie laptopy były bez wad. Tak samo nie oznacza, że ktoś ma 10 lat komputer Apple, to wszystkie będą tak długo działać. p.s. 2 lata temu pozbyłem się w pełni działające Atari STFM. W pełni, łącznie z napędem FDD :) Szkoda, ze pozbyłem sie wczesniej Atari 130XE :(

#7 thomasg73

thomasg73
  • 90 posts
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Posted 20 March 2012 - 21:13

Mój wspólnik ma działającego IBM'a z lat 1999-2000. W pełni działającego, z PII 366MHz.
To nie znaczy jednak tego, ze wszystkie laptopy były bez wad.
Tak samo nie oznacza, że ktoś ma 10 lat komputer Apple, to wszystkie będą tak długo działać.

p.s.

2 lata temu pozbyłem się w pełni działające Atari STFM. W pełni, łącznie z napędem FDD :)
Szkoda, ze pozbyłem sie wczesniej Atari 130XE :(

Nie masz nawet pojecia jak mi jesz szkoda mojego pierwszego "PC"-ta ATARi 65XE (z napedem magnetofonowym"TURBO")... Poszedl nawet juz teraz nie wiem gdzie... bo chcialbym go odkupic...

#8 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 20 March 2012 - 21:22

miałem iBooka G3 z 2003 roku,działał dzielnie i długo,u mnie nie miał lekko,padł z powodu wady fabrycznej 3 lata temu,a miałem go 3 lata,kupiony z drugiej ręki,teraz użytkuję MacBooka jak w opisie,pierwsza seria na Intelu z października 2006,(mam papiery i wszelką dokumentację),też z drugiej ręki,prócz wymiany padniętego wentylatora i nowej baterii działa jak marzenie

Bardzo proszę, zacznij pisać porządnie. Tutaj obowiązują zasady jęz. polskiego. renqien

#9 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 March 2012 - 22:12

Haha, a ja mam ATARI 65XE z napędem magnetofonowym"TURBO", pomimo, że magnetofon się zepsuł, to komputer działa:) Ze starszych komputerów mam też PowerMaca 2001, PowerBooka G4 17'' z 2004, Mac mini G4 z 2005 i Macbooka White z 2006. Wszystkie działają, żaden nie widział serwisu.

#10 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 posts

Posted 29 April 2012 - 10:01

Posiadam Macbook'a A1278 ( 13,3", C2D 2.0). Zakupiony na jesieni 2008. 2 miesiące temu padła mi matryca. A z rok temu napęd odmówił czytania wszystkich płyt. Generalnie polecam ;)

#11 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 29 April 2012 - 10:16

Moje doświadczenia: Mac Mini 2006 - Działa bez najmniejszego problemu do dzisiaj Mac 2009/2010 - Były co chwile problemy z matrycą i kilka innych po drodze. Miałem jeszcze pierwsze AppleTV które de-facto było komputerem i także działała bezawaryjnie do dzisiaj pomimo iż już go sprzedałem jakiś czas temu. Co ja mogę napisać na temat produktów Apple że zmiana CEO może wreszcie wprowadzi produkty na odpowiednią drogę, pewnie że wygląd też jest w jakiś sposób ważny ale kupując komputer w cenie x2 w stosunku do substytutu innej firmy oczekiwania są znacznie większe :)

#12 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 posts

Posted 29 April 2012 - 11:31

Niekoniecznie to jest cena x2. Mój znajomy kupował w tym samym czasie Toshibę o identycznych parametrach co mój Macbook. Od 1,5 roku jego laptop leży w szafie nieużywany bo nie może na niej komfortowo pracować a mój maczek śmiga do tej pory. Uprzedzę, że znajomek używa identycznych narzędzi jak ja.

#13 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 29 April 2012 - 11:40

seb235 zgadzam się. Apple postawiło na design, zbudowało przywiązanie do marki, postrzeganie marki jako coś, co jest modne. Niestety w dużej mierze zmniejszyła się jakość NIEKTÓRYCH komputerów.

#14 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 April 2012 - 11:41

seb235 zgadzam się.
Apple postawiło na design, zbudowało przywiązanie do marki, postrzeganie marki jako coś, co jest modne.
Niestety w dużej mierze zmniejszyła się jakość NIEKTÓRYCH komputerów.

Apple zbudowalo markę :)

#15 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 posts

Posted 29 April 2012 - 13:06

seb235 zgadzam się.
Apple postawiło na design, zbudowało przywiązanie do marki, postrzeganie marki jako coś, co jest modne.
Niestety w dużej mierze zmniejszyła się jakość NIEKTÓRYCH komputerów.

Widzę w Twoim opisie, że trochę sprzętu spod znaku jabłka posiadasz. Mógłbyś napisać o które sprzęty dokładniej Ci chodzi?

#16 kamikox

kamikox
  • 346 posts

Posted 29 April 2012 - 14:20

Ja mam PowerMac G3 B&W w pełni sprawny. Dysk tez "Oryginalny" od nowości IBM 9GB pod SCSI bez bad sector :)

#17 Jarson

Jarson
  • 139 posts

Posted 29 April 2012 - 14:28

Niedawno sprzedałem iMaca 2008. Stan idealny, żadnych problemów z matrycą ani niczym. Jedna rzecz, jaka powoli zaczęła wysiadać to SuperDrive. Czasami wyskakiwał z jakimś błędem, ale to raczej od święta.

#18 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 29 April 2012 - 14:39

Widzę w Twoim opisie, że trochę sprzętu spod znaku jabłka posiadasz. Mógłbyś napisać o które sprzęty dokładniej Ci chodzi?

Wiesz co tutaj nie chodzi konkretnie o czym ja pisze, miałem i posiadam dalej sporo sprzętu od Apple ale w moim wypadku komputer to nie tylko przeglądanie internetu, poczta czy multimedia. Ja kupując komputer chce móc na nim zrobić wszystko bez patrzenia na temp podzespołów zastanawiania się czy w pomieszczeniu nie jest przypadkiem zbyt gorąco itd ... Moje wymagania to w zasadzie tylko jedno - ma działać. Miałem mini były problemy małe ale były np z wydajnością USB, miałem iMaca były problemy z matrycą i z ogólną wydajnością sprzętu, czytając forum wiem że z pewnością te same problemy bym miał na MBP, a sam MP za 10 999 zł w wersji z 3GB ramu tak na prawdę nie nadaje się na start do użytku a trzeba jeszcze doliczyć monitor itd ...

Czy sprzęt apple jest dobry czy zły ja oceniać nie będę bo z pewnością osoba używająca komputera rzadko i do podstawowych czynności będzie zadowolona, problem jest z osobami które wymagają więcej a na zakup MP szkoda kasy bo nie ma sensu się w niego pchać :)

#19 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 posts

Posted 29 April 2012 - 14:51

Sprzętu potrzebujesz do obróbki grafiki? Wideo? Jak chcesz mocnego kompa złożyć to zapewne pójdziesz w podobne podzespoły co ma obecny iMac. Cena wyjdzie podobna jeśli do podobnego zestawu PC dokupisz podobnej klasy monitor, kamerę, mikrofon, głośniki, mysz, klawiaturę. To samo się tyczy Maca Pro. Windows też jest dobry systemem operacyjnym, ale dla mnie wygodniejszy jest OS X. Linux mimo całej mojej sympatii dla tego systemu nie jest dobry systemem na biurko, bo ma o wiele więcej ograniczeń niż OS X. To jest oczywiście tylko moja subiektywna opinia :)

#20 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 29 April 2012 - 14:55

Jak chcesz mocnego kompa złożyć to zapewne pójdziesz w podobne podzespoły co ma obecny iMac. Cena wyjdzie podobna jeśli do podobnego zestawu PC dokupisz podobnej klasy monitor, kamerę, mikrofon, głośniki, mysz, klawiaturę.

Cena wyjdzie podobna ewentualnie ciut niższa, ale dostanę pełnowartościowy sprzęt bez mobilnych układów, ograniczonych szyn itd ... i do tego należało by dodać 3 lata gwarancji minimum :)

#21 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 29 April 2012 - 16:09

Patrząc z perspektywy serwisu pogwarancyjnego, żywotność komputerów Apple jest z roku na rok coraz krótsza. Najczęściej serwisowanym komputerem w okresie gwarancyjnym i pogwarancyjnym są iMaki 21 i 27" (z ankiet wynika, że problemy ma 58-70% użytkowników)
Zakup maków obecnie jest na tyle ryzykowny, że najlepiej pozbyć się sprzętu przed końcem gwarancji, lub dokupić jej rozszerzenie do 3 lat.

Poniżej standardowe usterki występujące w komputerach Apple:
zawiasy – pierwsze wersje Powerbook i AIR
padające grafiki – Lampka (GF5200ultra), iBook, iMac (GF8800), MBP (8600m), Mac PRO (HD2600), iMac (HD4670, 4850) MBP (9400)
pękające obudowy – wszystkie wersje MB białych i czarnych
żółknące matryce dodatkowo podchodzące kurzem – wszystkie wersje iMac z LCD
Super Drive – wszystkie maki
łamiące się kabelki – wszystkie zasilacze do laptopów, iBook (taśma łącząca matrycę z płytą główną. O dziwo zastosowany zamiennik Fujitsu-Siemens nie pęka)
padające dyski - MB, iMac
padające płyty główne - MB i MBP unibody na C2D

#22 dziamdziak

dziamdziak
  • 36 posts

Posted 29 April 2012 - 18:29

Wnioskując z wcześniejszych wypowiedzi to nie opłaca się kupować stacjonarnych Mac-ów. Jeśli już to tylko dla OS X'a..

#23 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 April 2012 - 19:57

Patrząc z perspektywy serwisu pogwarancyjnego, żywotność komputerów Apple jest z roku na rok coraz krótsza. Najczęściej serwisowanym komputerem w okresie gwarancyjnym i pogwarancyjnym są iMaki 21 i 27" (z ankiet wynika, że problemy ma 58-70% użytkowników)
Zakup maków obecnie jest na tyle ryzykowny, że najlepiej pozbyć się sprzętu przed końcem gwarancji, lub dokupić jej rozszerzenie do 3 lat.

Poniżej standardowe usterki występujące w komputerach Apple:
zawiasy – pierwsze wersje Powerbook i AIR
padające grafiki – Lampka (GF5200ultra), iBook, iMac (GF8800), MBP (8600m), Mac PRO (HD2600), iMac (HD4670, 4850) MBP (9400)
pękające obudowy – wszystkie wersje MB białych i czarnych
żółknące matryce dodatkowo podchodzące kurzem – wszystkie wersje iMac z LCD
Super Drive – wszystkie maki
łamiące się kabelki – wszystkie zasilacze do laptopów, iBook (taśma łącząca matrycę z płytą główną. O dziwo zastosowany zamiennik Fujitsu-Siemens nie pęka)
padające dyski - MB, iMac
padające płyty główne - MB i MBP unibody na C2D

Z jakich ankiet? Tych co robiłeś tu na forum? A ilu klientów przyszło do serwisu pogwarancyjnego i powiedziało Tobie, że jest wszystko w porządku?

#24 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 29 April 2012 - 20:46

Dokładnie z jakich ankiet? Podaj źródła. I nie pisz "jestem serwisantem to wiem..." Konkretnie, wklej linka do ankiety.

#25 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 29 April 2012 - 23:45

Przecież wkleiłem!
To ankieta z tego forum dotycząca iMaków. kliknijcie na cyferkę 58.
Nie ja ją robiłem.

Po za tym Apple ciągle spada w rankingach niezawodności.
2010 3 miejsce
2011 4 miejsce.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users