Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ?

• Please log in to reply
199 replies to this topic

Poll: Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ? (0 member(s) have cast votes)

1. Dobrze (122 votes [73.49%] - View)

Percentage of vote: 73.49%

2. Źle (44 votes [26.51%] - View)

Percentage of vote: 26.51%

Vote Guests cannot vote

#151 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 March 2012 - 23:23

Backup na płytkach? Seb, serio? Czego się człowiek dowiaduje. Chmura ok, ujdzie do pierdół, ale jak dla mnie najwygodniejszy backup to na zew. HDD. Płytki? No nie wierze ;)

Wiesz pewnie że nagrywanie 4TB danych na płytach to kiepski pomysł. Ale małe rzeczy które są bardzo ważne to oprócz dropboxa lecą u mnie na płyte. Pewnie że po roku ta płyta ląduje w koszu ale jakoś tak czuje się pewniej :) Do tego używam też darmowego planu https://www.idrive.com/

#152 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 21 March 2012 - 23:28

Backup na płytkach? Seb, serio? Czego się człowiek dowiaduje. Chmura ok, ujdzie do pierdół, ale jak dla mnie najwygodniejszy backup to na zew. HDD. Płytki? No nie wierze ;)

Tez nie chce mi sie wierzyc, ze ktos robi backupy na dvd, rozumiem bluray ale dvd? To chyba jakas prowokacja :)

#153 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 March 2012 - 23:31

Tez nie chce mi sie wierzyc, ze ktos robi backupy na dvd, rozumiem bluray ale dvd? To chyba jakas prowokacja :)

Nie prowokacja, np pisałem prace licecjacką. Miałem ryzykować? Wolałem nie więc robiłem backupy na DVD w razie czego. Nie mówię a backupach tony danych w regularnych odstępach czasu. Ale taki backup dla własnego spokoju :)

#154 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 March 2012 - 23:44

Nie prowokacja, np pisałem prace licecjacką. Miałem ryzykować? Wolałem nie więc robiłem backupy na DVD w razie czego. Nie mówię a backupach tony danych w regularnych odstępach czasu. Ale taki backup dla własnego spokoju :)

Dropbox itp. plus zawsze w iPhonie i iPadzie (ifiles).

#155 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 21 March 2012 - 23:50

Jak dla mnie dropbox to do synchronizacji z innym urządzeniem jak najbardziej, a jako backup to przy okazji synchronizacji, ale główny to na HDD mam. Seb spoko, jak tak lubisz i czujesz się pewniej to luzik :)

#156 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 22 March 2012 - 00:04

od 1995 roku backupuje wszystkie zasoby dyskowe wszystkich studiów dźwiękowych na CD/DVD. Najpierw na Taio Yuden CD jeszcze bez stabilizatora azo w kompozycji cyaniny, za pomocą wypalarki Pinnacle Micro ze prędkością X.2 Dbając o archiwa udało mi się utrzymać odczyt na tych płytach do dziś. Potem kupowałem płytki z ftalocjaniną, potem jeszcze sabilizowanej azo. Żadne z tych archiwów nie zawiodły. Teraz używam DVD dwuwarstwowych. Niestety, dyski twarde nie nadają sie do wieloletniej archiwizacji danych (20 lat i więcej), bo nieużywane mechanizmy mogą się zaciąć. Pamięci Flash są nadal za drogie. 8GB za 20-40PLN w stosunku do kosztu DVD DL robi różnicę. Tak naprawdę, dopiero teraz - ponad 20 lat po rozpoczęciu ery cyfrowej, zaczynamy rozumieć problem archiwizacji i utrzymania odczytywalności danych. Rezygnowanie z kolejnych technologi pociąga za sobą degradację mediów wytworzonych dla tych technologii. Konsumenci cyfrowych mediów tu i teraz nie rozumieją, że zachowanie ciągłości zapisu/odczytu nośników naszej kultury jest krytyczne dla jej istnienia.

#157 adredy

adredy
  • 450 posts

Posted 22 March 2012 - 00:05

Zmienie troszke temat ale jesli to jest dbanie o klienta to dlaczego wgranej muzyki z ipoda nie moge przekopiowac na iphona ? czy to tez jest piractwo ? ipod i iphone zsynchronizowane na tym samym pc wiec problemow byc nie powinno a tu masz :/ to jest lekkie chamstwo moim zdaniem.

#158 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 22 March 2012 - 00:39

Zmienie troszke temat ale jesli to jest dbanie o klienta to dlaczego wgranej muzyki z ipoda nie moge przekopiowac na iphona ? czy to tez jest piractwo ? ipod i iphone zsynchronizowane na tym samym pc wiec problemow byc nie powinno a tu masz :/ to jest lekkie chamstwo moim zdaniem.

Hmm pierwsze słyszę, kupując płyte z muzyką mogę na własny użytek mieć utwory na 50 urządzeniach i teoretycznie prawa nie łamię :)

---------- Wpis dodano o 02:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 02:14 ----------

Jeszcze się odniosę do tego co napisał Roberto że ściągnięcie 20GB danych nie jest problemem, ja bym powiedział że nadal jest i to olbrzymim. Fakt w dużych aglomeracjach mamy kablówki które dają nam dość duże pasmo za grosze typu 100Mbit za 79zł/mc gdzie utrzymuje się te 90Mbit/s ale tutaj się piękne życie kończy. Wystarczy zobaczyć na mniej zaludnione uliczki i okazuje się że do dyspozycji mamy tylko linie telefoniczne gdzie prędkości zatrzymały się na 2Mbit/s kilka lat do tyłu i pewnie szybko się to nie zmieni bo inwestuje się tam gdzie użytkowników jest spora ilość. Mamy internet LTE gdzie przy zawrotnej prędkości w godzinach od 8 do 24 mam limit na 25GB także wynikało by iż reinstalacje komputerów najlepiej robić od 24 do 8 rano poza tym on też nie wszędzie ma zasięg i działa raczej w dużych skupiskach ludzi. Operatorów GSM czy jest sens brać pod uwagę poza dużymi miastami? raczej też nie.

Osoby mieszkające w dużych miastach, mających opcje skorzystania z kablówki czy innego lokalnego ISP na pewno nie odczują tych 20GB, ale osoby mieszkające na wsi lub w małych miastach z pewnością nie będą z tego faktu zadowolone.

#159 daro16

daro16
  • 169 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 22 March 2012 - 21:13

@Seb235 Dokładnie. Mieszkam na wsi, i pobieranie 20 gb to dla mnie bite 40 h pobierania z internetem 1 Mb/s (transfer ~140KB/s)

#160 CEHM

CEHM
  • 639 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 March 2012 - 11:51

czaku: przecież już znikają. Na rynku ULV nie ma chyba modelu z napędem (no może 1 czy 2), na rynku netbooków nie ma od początku.

Nie kojarze zbyt wielu ludzi, ktorzy kupowaliby netbooka jako jedyny komputer.

---------- Wpis dodano o 13:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:48 ----------

To czemu nie narzekasz na internet tylko na model dystrybucji Apple? Przecież nikt Ci nie każe mieć bezużytecznego łącza, kup lepsze.

Tak. Wszedzie w Polsce 25 MBit to standard....

#161 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 23 March 2012 - 12:20

Polityka Apple zmierzająca do stworzenia MacBooka Air jak najcieńszym uniemożliwia umieszczenie w nim napędu. Natomiast w MacBooku Pro sprawa przedstawia się zgoła inaczej. Jest on wystarczająco gruby, by pomieścić napęd, jednak nie każdemu na tym zależy i, jak wielu forumowiczów napisało wcześniej, jedni woleliby dodatkowy dysk, bądź pojemniejszą baterię. Z mojego punktu widzenia nie jest niemożliwym stworzenie kilku wariantów MacBooka Pro. Podejrzewam, że wielu klientów Apple chcąc kupić MacBooka decydowało się na Aira, bo Pro zawierał napęd, który był im niepotrzebny. W ten sposób wydawali mniej i zmniejszali zysk Apple.

#162 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 March 2012 - 12:54

Mamy internet LTE gdzie przy zawrotnej prędkości w godzinach od 8 do 24 mam limit na 25GB także wynikało by iż reinstalacje komputerów najlepiej robić od 24 do 8 rano poza tym on też nie wszędzie ma zasięg i działa raczej w dużych skupiskach ludzi.

nie za bardzo rozumiem co ma 20 GB do reinstalacji komputera? przecież system, jaki trzeba by było ewentualnie zaciągnąć tyle nie zajmuje.

@Seb235
Dokładnie. Mieszkam na wsi, i pobieranie 20 gb to dla mnie bite 40 h pobierania z internetem 1 Mb/s (transfer ~140KB/s)

pytanie jak często musisz coś takiego zrobić?

#163 Dawid_Silesia

Dawid_Silesia
  • 78 posts

Posted 23 March 2012 - 13:37

Ja nie pamiętam, kiedy ostatnio wkladalem plyte do kompa. Dla mnie naped jest bezuzyteczny.

#164 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 posts
  • SkądPolska

Posted 23 March 2012 - 14:38

Natomiast ja często korzystam z napędu: np. nagrać jakiś zmontowany film, zdjęcia na dvd bo potem, chociaż można go było odtworzyć na stacjonarnym dvd. Jakiś program, kupioną grę to tylko z płyty, bo jeszcze nie spotkałem się z programami na kartach pamięci. Ja i tak się upieram, że to złe posunięcie.

#165 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 March 2012 - 16:03

Natomiast ja często korzystam z napędu: np. nagrać jakiś zmontowany film, zdjęcia na dvd bo potem, chociaż można go było odtworzyć na stacjonarnym dvd.

Mi się też zdarzają akcje z nagrywaniem CD dla klientów, ale umówmy się, że DD (DupnyDrive) się do tego nie nadaje. Pomimo, że imak go ma, to nie używałem. Każdy zewnętrzny napęd za ~150zł sprawdzi się 10x lepiej, szybciej i ciszej. No tak, dodatkowo płyta zawsze wyjdzie:D
Co do internetu, to są miejsca w naszym kraju, gdzie internet leci po 256-512Kb, więc nie rozpędzałbym się z tą prędkością.

#166 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 March 2012 - 17:26

Natomiast ja często korzystam z napędu: np. nagrać jakiś zmontowany film, zdjęcia na dvd bo potem, chociaż można go było odtworzyć na stacjonarnym dvd.

pendrive, albo po Wi-Fi. Zdecydowanie wygodniejsze

Jakiś program

internet

kupioną grę to tylko z płyty

a internet?

bo jeszcze nie spotkałem się z programami na kartach pamięci.

a w internecie się spotkałeś?

#167 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 posts
  • SkądPolska

Posted 23 March 2012 - 19:27

pendrive, albo po Wi-Fi. Zdecydowanie wygodniejsze

internet

a internet?

a w internecie się spotkałeś?

Znaczy legalnie...

#168 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 March 2012 - 19:43

no tak. bo w internecie to nie idzie kupić legalnie programu czy gry. o ja głupi. Mac App Store, czy Steam to siedliska pirackiego softu. Że nie wspomnę o tych wszystkich stronach developerów na których można kupić od nich aplikacje...

#169 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 March 2012 - 19:53

@jasiex16
słyszałeś coś o zakupie przez internet? czy kupujesz tylko np w media markt pudełka a w nich krążki?
rany, myślałem że ja jestem na bakier w nowościami które są obecnie dostępne na rynku które przerastają po każdym względem zapis na krążku cd czy dvd
taniej i ekologicznie jest zakup oprogramowania poprze internet. producenci już tak robią a nie pakują w pudełka krążki jak te świstaki.
koszt innych nośników do zapisu danych jest tak niski obecnie że dziwie się kto jeszcze coś zapisuje krążku cd czy dvd.

---------- Wpis dodano o 19:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:52 ----------

o już Roberto udzielił pewnych wskazówek

#170 daro16

daro16
  • 169 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 23 March 2012 - 19:57

pytanie jak często musisz coś takiego zrobić?

Jednak gdy już będę musiał, to nie miałbym ochoty czekać 40 godzin na to, żeby móc używać dalej komputera...

#171 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 March 2012 - 20:07

daro16 - ale czemu masz zaciągać 20 GB żeby używać komputera? Instalka Liona zajmuje jakieś 5 razy mniej miejsca. Zostawić na jedną noc i tyle - 8 godzin to nie tragedia. No i to też nie jest rzecz o której się dowiadujesz 'nagle' - nikt ci nie broni sobie teraz zaciągnąć i zrobić instalki na fizycznym nośniku, skoro wiesz, że może to być problem dla ciebie.

#172 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 23 March 2012 - 20:14

daro16 - ale czemu masz zaciągać 20 GB żeby używać komputera? Instalka Liona zajmuje jakieś 5 razy mniej miejsca. Zostawić na jedną noc i tyle - 8 godzin to nie tragedia. No i to też nie jest rzecz o której się dowiadujesz 'nagle' - nikt ci nie broni sobie teraz zaciągnąć i zrobić instalki na fizycznym nośniku, skoro wiesz, że może to być problem dla ciebie.

Tylko weź po uwagę że ściągając Liona masz od razu najnowszą wersję a instalując system z płyty trzepa pobierać często ponad 1GB aktualizacji.

#173 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 March 2012 - 20:36

rybak-17 - co stoi na przeszkodzie w posiadaniu aktualnej wersji na pendrivie? Nie wychodzą na tyle często, żeby to było aż tak upierdliwe.

#174 daro16

daro16
  • 169 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 23 March 2012 - 21:52

Dobrze, mogę sobie wcześniej tą instalacje pobrać, ale mam trzymać pendrive tylko po to by mieć na nim instalacje systemu? Bo tak nagrałbym sobie na płytę, ale jeśli nie będzie jej gdzie włożyć?

#175 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 23 March 2012 - 22:40

Po cholerę szukać dziury w całym? Nie będzie Ci pasował MacBook, bo nie będzie miał napędu, to go po prostu nie kupisz. Apple straci klienta, ale Ty nie będziesz kombinował.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users