Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
199 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ? (0 użytkowników oddało głos)

1. Dobrze (122 głosów [73.49%] - Zobacz)

Procent z głosów: 73.49%

2. Źle (44 głosów [26.51%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.51%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#26 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 marca 2012 - 21:34

Ciekawe jak wsadzisz napęd do Macbooka Air. Powodzenia ;-)

#27 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 18 marca 2012 - 21:39

Jak dla mnie napędy optyczne w komputerach to faktycznie już przeszłość bo tak na prawdę każdy z nas w domu ma szybki dostęp do internetu i pobranie sobie aplikacji zamiast przekopywanie się przez sterty płyt jest znacznie szybsze, jak mamy w domu więcej niż jeden komputer to przerzucenie sobie aplikacji przez sieć lan 1Gbit/s trwa zdecydowanie krótko, idąc do znajomego o wiele łatwiej jest nam wrzucić pliczek na pendrive'a niż nagrywać płytę u siebie i próbować ją odczytać u kogoś bo nie zawsze jest to takie łatwe. Drugą stroną medalu jest instalacja systemu, to jest jedna z rzeczy którą lubię mieć na płycie i z niej przejść ten proces. Pobieranie 4GB jednak troche trwa co zmusza do czekania.

#28 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 marca 2012 - 21:43

Przecież od czasów Liona tworzy się na dysku partycja recovery - nie trzeba nic ściągać :)

#29 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 18 marca 2012 - 21:46

Przecież od czasów Liona tworzy się na dysku partycja recovery - nie trzeba nic ściągać :)

Owszem ale z tego co wiem ona sobie pobiera instalke z appstore w razie potrzeby :)

#30 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 marca 2012 - 21:46

Zawsze też można zrobić sobie obraz DMG i nagrywać na pendrive ;-)

#31 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 18 marca 2012 - 21:53

to jest złożony problem - z jednej strony nie używam napędu do oprogramowania, back-up'u itp., ale z drugiej strony jak kupuję płytę z muzyką to chciałbym ją mieć gdzie posłuchać - więc w przyszłości albo będę zmuszony do kupna zewnętrznego napędu albo osobnego sprzętu do tego celu, co mnie zupełnie nie interesuje, bo lubię mieć wszystko w jednym miejscu. W dodatku wieży/radia nie zabiorę przecież ze sobą w podróż, liczy się wygoda. No ale cel jest wiadomy - po co wam napędy skoro macie iTunes Store. Tylko, że nie każdy lubi kupować muzykę jako pliczki w internecie.

Tylko ja nie wiem co płyta CD/DVD ma wspólnego z wygodą? Nie rozumiem też zbytnio sensu kupowania płyty CD żeby jej słuchać w laptopie...

Większość chociażby gier, programów jest na płytach więc i tak pozostaje kupno.

Na szczęście w iMac'ach są wciąż napędy

Większość, tzn, które? Nie wiem skąd tyś się wziął...

napęd typu slim spokojnie dostaniesz za ok 220 zeta,ale rezygnacja z napędu to pomyłka...niektórzy zapewne korzystają z napędów optycznych,może nie często,ale korzystają....chociaż żeby zgrać muzykę z CD albo zarchiwizować swoje dane.....a tak...muszą korzystać z pendrajwów albo szukać muzyki na necie...albo po prostu Apple rozpowszechnia tręd na wywalanie z laptopów co się da,lub chce wyzbyć się zawodnego dziadostwa które tak usilnie nam wciskało

Niektórzy... więc skoro niektórzy tego potrzebują to sobie napęd mogą kupić.

#32 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 18 marca 2012 - 21:55

Po co komu naped ktory i tak mial krotka swoja zywotnosc. jak ktos bedzie chcial to kupi sobie zewnetrzengo na usb albo fw i po klopocie. Zapewne skoro nie bedzie napedu to dyski tez wmontuja na stale jak w Airach i juz tego nie bedzie mozna zmieniac...

#33 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 18 marca 2012 - 22:07

Olśniło mnie, że mogliby zrobić jedynie "szparę" na płytę, a wysuwanie za pomocą F12.

#34 Ninetou

Ninetou
  • 390 postów
  • SkądUK

Napisano 18 marca 2012 - 23:14

Zdecydowanie jestem za usunięciem napędów z MBP i zastąpieniem wolej przestrzeni wydajniejszą baterią i/lub chłodzeniem. Kapitalnie by było gdyby do np Time Capsule lub Airport Extreme można było podpiąć napęd po USB i mieć do niego dostęp po Wi-Fi.

#35 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 18 marca 2012 - 23:44

No wlaśnie, wiec najpierw pozbeda sie napedu, potem dysk wmontuja na stale, usuną niepotrzebne "dziury w obudowie" (czyt. Porty)... Pozarym nie rozumiem twojego zdziwienia przeciez to oczywiste ze najpopularniejsza forma dystrybucji jst plyta cd... Powtorze siE czy wy nic nie rozumiecie? Do czego nas zaprowadzi to usuwanie "ZBĘdnych komponentow"?! Zaraz Apple zablOkuje możliwość podłączania napędów (znając apple byloby dO tego na 95% zdolni) bo na co to komu? Sory za bledy ale pisze z ipoda na szybko.

#36 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 18 marca 2012 - 23:47

Pozarym nie rozumiem twojego zdziwienia przeciez to oczywiste ze najpopularniejsza forma dystrybucji jst plyta cd... Powtorze siE czy wy nic nie rozumiecie?

Dystrybucji czego?

#37 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 18 marca 2012 - 23:58

Programów, filmów itp. A jak kolega wspomniał ja również lubie mieć instalacje systemu a nie ciagnac ją 3 dni...

#38 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 18 marca 2012 - 23:59

Najlepszy tekst roku "zrobie sobie kopię z płyt, więc nie jest mi potrzebny napęd - znikna płyty"... Brawo! Jestem ciekaw jak: - padnie dysk z danymi i zostaniesz za jednym razem bez niczego - zrobisz sobie kopię czegoś, co dopiero ma wyjść/wyjdzie lub będziesz chciał porzywrócić...bez napędu??? Czy naiwnośc jest az tak wielka? Apple nie chodzi o to, ze CD/DVD jest nie modne/stare. Apple chce skupić całą sprzedaż wokół siebie. Wszystkiego, od muzyki, filmów poprzez oprogramowanie. Juz są zapowiedzi o sofcie, za chwilę będzie muzyka, skończy sie na tym, ze kolejna edycja systemu nie umozliwi odtworzenia żadnego filmu pochodzącego spoza sklepu Apple. Jeśli ktoś chce zapłacić drożej za kiepskiej jakości muzykę /AAC256kbps vs CD z jakością 1411kbps/ jesli ktoś lubi pseudo HD w plikach mniejszych, niż film z DVD...OK. Nie każdy jednak na tym swiecie nalezy do "Amejzing religii", widzi świat bardziej otwarty i z wiekszymi wyborami dla siebie. Apple nie daje wyboru, Apple chce zarabiać na wszystkim. Dosłownie na wszystkim. Pozbywają sie pośredników do sprzedaży produktów, akcesorii, programów... Jestem ciekaw co bedzie, gdy nagle staniecie przed wyborem, ze inni maja ciagle wybór, Wy juz nie, bo wszystko trzeba kupić u Apple za kilkadziesiąt % więcej, niż gdyby było kilka źródeł dostępu do tego samego / konkurencja/...Apple, tam liczą korporacyjne zyski, nie wolność wyboru. Ale oczywiście teraz mydlą niektórzy oczy tym, ze pozbycie sie napędu to dodatkowy dysk, wieksza bateria. Nie, nie będzie dodatkowego dysku, nie będzie wiekszych baterii. Więc po co to zaciemnianie rzeczywistości? Chodzi o kasę, która Apple chce zarobić na każdym uzytkowniku, który kupi sprzęt od Apple. Dodatkowo jakie macie gwarancje, że Apple nie wprowadzi więcej ograniczęń , mn. brak mozliwości podłączenia zewnętrznych napędów bez logo Apple, lub całkowita rezygnacja z napędów i programowa/systemowa blokada mozliwości podłączenia napędu? O tym, że Apple wprowadza basurdalna politykę wiadomo nie od dzis. Ale nie to jest złe, najgorsze, że niektórzy uważają, że to dla ogólnego dobra, ze zabieranie czegoś to "wybór" i "wolnośc". Faktycznie, swiat PC będzie korzystał ze wszystkiego: kompatybilnego portu LP, Apple juz nie, z napędów CD/DVD/BD, Apple juz nie. Świat PC zainstaluje sobie system/aplikacje, zrzuci film/muzykę bez konieczności ściągania setek MB lub nawet dziesiątek GB, u Apple tego sie nie da. Ale będą tacy, co napiszą, ze to dla dobra uzytkowników, by lepiej im się zyło. Po co w ogóle było walczyć o wolnośc wyboru? Z jednej strony krzykacze nagłaśniają, że ACTA zabiera wolność wyboru, z drugiej twierdzi się, że Apple jest firmą, która daje, daje, daje...a ograniczenia sa dla dobra użytkowników...

#39 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 19 marca 2012 - 00:01

A jak kolega wspomniał ja również lubie mieć instalacje systemu a nie ciagnac ją 3 dni...

Przecież to nowe MBP, z Lionem. Lion nie jest już na płytach.

*

Ja zagłosowałem na 'Dobrze'. Osobiście napędu używam raz na pół roku (a i bez tego mógłbym się obejść).
Poczekam na nowe MBP i jak faktycznie zachowają moc obecnych przy obudowie bliskiej MBA to prawdopodobnie się przesiądę.

#40 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 19 marca 2012 - 00:12

Programów, filmów itp. A jak kolega wspomniał ja również lubie mieć instalacje systemu a nie ciagnac ją 3 dni...

O tak... w szczególności programów. Ja nie wiem w jakim ty świecie żyjesz...

Najlepszy tekst roku "zrobie sobie kopię z płyt, więc nie jest mi potrzebny napęd - znikna płyty"...
Brawo! Jestem ciekaw jak:
- padnie dysk z danymi i zostaniesz za jednym razem bez niczego
- zrobisz sobie kopię czegoś, co dopiero ma wyjść

Czy naiwnośc jest az tak wielka? Apple nie chodzi o to, ze CD/DVD jest nie modne/stare.

Nie wiem jaka jest naiwność, ale Twoje usilne próby niezauważenia rzeczy oczywistych są niedoścignione. Jak Ci padnie dysk to co Ci płyta da? Nagrywasz co godzinę nowy backup? Płyta do backupu była dobra 10 lat. Teraz masz Time Capsule, NAS-y, clouda.

I zapytam jeszcze raz: kto normalny kupuje płytę CD czy DVD-Audio do słuchania w laptopie? Zakładając, że potrzebuje jej do czegoś innego to koszt napędu w wysokości 80zł w porównaniu do płyty za 50zł chyba nie jest olbrzymi? Natomiast zaleta braku napędu i oszczędzonego miejsca jest niepodważalna.

#41 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 19 marca 2012 - 00:15

@ArrasB
Miło zobaczyć, że w końcu ktoś na tym forum ocenia trzeźwo sytuacje i nie jest zaślepiony japkiem

---------- Wpis dodano o 00:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:13 ----------

Płyta to mi da, że jak serwis naprawi mi dysk badz dam szybko go podmienie to moge na nim postawić system...
Wybacz, ale niektorzy maja obszerna juz kolrkcje plyt cd z muzyka. No i co? Mają wszytko wywalic?

#42 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 19 marca 2012 - 00:21

@ArrasB
Miło zobaczyć, że w końcu ktoś na tym forum ocenia trzeźwo sytuacje i nie jest zaślepiony japkiem

Jeżeli Twoim zdaniem to, że ja od 4 lat nie miałem potrzeby, ani okazji użycia płyty a tym samym napędy oznacza "zaślepienie japkiem" to ja Ci synu bardzo gratuluję. Z takimi argumentami to dla Ciebie onet jest.

---------- Wpis dodano o 00:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:16 ----------

Płyta to mi da, że jak serwis naprawi mi dysk badz dam szybko go podmienie to moge na nim postawić system...
Wybacz, ale niektorzy maja obszerna juz kolrkcje plyt cd z muzyka. No i co? Mają wszytko wywalic?

To ja wolę recovery zrobić na pendrivie za 15zł.

#43 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 19 marca 2012 - 00:27

Ja nie oceniam "zaślepienia japkiem" po tym cy używasz napędu czy też nie. Ja mowie o tym jacy tutaj wszyscy przeszeslIey ze nie bedzie juz napedu. Więc nie bede znow tlumaczyc po raz 3 co z takich zabiegow wyniknie. O sądze tak jak ArrasB zauwazyl, ze w nastepnym os x nie bedzie mozliwosci obslugi plyt dvd. (o ile wprowadza ten zabieg). A potem nie bedzie juz mozliwosci wymiany dysku (BO przeciez zaoszcZedzimy miejsce)... Gz...

#44 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 19 marca 2012 - 00:28

maja obszerna juz kolrkcje plyt cd z muzyka. No i co? Mają wszytko wywalic?

1) skoro mają tak obszerną kolekcję to lubią słuchać muzyki. A jak lubią słuchać aż tak bardzo że mają tak dużą kolekcję to na 99% nie słuchają tych płyt na komputerze. Ja również mam dużo płyt i ani razu nie zdarzyło mi się słuchać ich na komputerze (to mielenie płyty w laptopie chyba by mnie dobiło)
2) czemu wywalić? Widzę masz tendencję do popadania ze skrajności w skrajność. Czy brak napędu DVD w laptopie równa się dla Ciebie brakowi możliwości słuchania muzyki? Jeżeli tak to współczuję.

#45 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 19 marca 2012 - 00:28

Jesli Ty czegos nie uzywasz, nie oznacza, że nie uzywa tego ktoś inny. Zadałem konkretne pytanie: gdzie jest stwierdzenie, ze bedzie mozna zamontować 2 napęd HDD lub zwiekszy się bateria? Nigdzie, nawet więcej...nie zostanie to zrobione. To jedynie takie pisanie naiwnych z wielkimi marzeniami. Co do napędu...znam sporo ludzi, dla których napęd nie jest podstawą, ale uzywają go od czasu, do czasu. Jestem ciekaw po co w ogóle iTunes i mozliwość dokonywania rip'ów płyt CD. Koeljna sprawa o ktorej pisałem wczesniej...a skąd wiadomo, ze za chwile nie zostanie zablokowana mozliwosc podpinania jakichkowliek napędów...wtedy Twój naprawdę osobisty komputer nie zrobi tego, co moze zrobic milion innych "osobistych komputerów"... Nie zrzucisz sobie nowo zakupionej płyty do postaci plików by przeniesc je np. na pen drive do auta lub odtwarzacza plików audio/video. Ale na 100% kupisz drozej ta sama płyte od Apple, z ta róznicą, ze wtedy juz na pewno nie będziesz miał ani mozliwosci posłuchania na zestawie stereo, ani nie napiszesz, ze masz muzyke w jakości CD. Ale to się nazywa "wolnośc wyboru made in Apple". Nowy slogan reklamowy Apple "masz wybór, jeśli twoim wyborem jest wszystko od Apple, tak jak chce Apple"... Świetnie.

#46 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 marca 2012 - 00:30

500PLN? o_0 Pierwsze zapytanie w googlu:
ASUS Napęd DVD-/ RW 8x , zewnętrzny, USB, retail - porównaj ceny - NOKAUT.pl

95% kupujacych pieniadze zostawi wlasnie zakupujac naped Apple. I smieszy mnie troche chwalenie, ze jaki to wspanialy jest sprzet, ktory nie ma napedu, skoro brakuje mu jednej podstawowej cechy pelnej mobilonosci: seryjnego matowego wyswietlacza. Laptop powinien dostosowywac sie do miejsca pracy, nie odwrotnie.

#47 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 19 marca 2012 - 00:33

Jesli Ty czegos nie uzywasz, nie oznacza, że nie uzywa tego ktoś inny.

Zadałem konkretne pytanie: gdzie jest stwierdzenie, ze bedzie mozna zamontować 2 napęd HDD lub zwiekszy się bateria?
Nigdzie, nawet więcej...nie zostanie to zrobione. To jedynie takie pisanie naiwnych z wielkimi marzeniami.

To ja odpowiem parafrazując - to, że ty czegoś używasz nie oznacza, że inni tego też używają.

Nigdzie nie ma takiego stwierdzenia. Zwolni się miejsce i temu nie zaprzeczysz. A niezależnie czy wsadzisz/wsadzą tam drugi dysk, większą baterię czy też rozmiar i waga laptopa się zmniejszy to ja widzę w tym same plusy.

#48 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 19 marca 2012 - 00:35

No mat by sie przydal, ale w szczególnosci w Pro bo ram jest to szkło :/ a 13" pro nie ma nawet w opcji mat.

#49 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 19 marca 2012 - 00:38

...a skąd wiadomo, ze za chwile nie zostanie zablokowana mozliwosc podpinania jakichkowliek napędów...

Jak do tego dojdzie to kupie laptopa Manta albo jakiegos innego Acera z jednym napedem albo od razu dwoma, zebym mogl "w locie" nagrywac do auta, w czym problem? :D

#50 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 19 marca 2012 - 00:50

Nie chce Pisać bezsensownego posta, ale pragne zauważyć, iż na "Źle" głosowała "elita" forum (ci, ktorzy najbardziej sie udzielaja w pozytywnym znaczeniu), a na "Dobrze" głosy podbił mlody "motłoch". To tak, zeby ostudzic emocje hehe ;D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych