Co sądzicie na temat rezygnacji Apple z napędów optycznych w macbook'ach ?
Napisano 18 marca 2012 - 21:34
Napisano 18 marca 2012 - 21:39
Napisano 18 marca 2012 - 21:43

Napisano 18 marca 2012 - 21:46
Przecież od czasów Liona tworzy się na dysku partycja recovery - nie trzeba nic ściągać
Owszem ale z tego co wiem ona sobie pobiera instalke z appstore w razie potrzeby

Napisano 18 marca 2012 - 21:46
Napisano 18 marca 2012 - 21:53
Tylko ja nie wiem co płyta CD/DVD ma wspólnego z wygodą? Nie rozumiem też zbytnio sensu kupowania płyty CD żeby jej słuchać w laptopie...to jest złożony problem - z jednej strony nie używam napędu do oprogramowania, back-up'u itp., ale z drugiej strony jak kupuję płytę z muzyką to chciałbym ją mieć gdzie posłuchać - więc w przyszłości albo będę zmuszony do kupna zewnętrznego napędu albo osobnego sprzętu do tego celu, co mnie zupełnie nie interesuje, bo lubię mieć wszystko w jednym miejscu. W dodatku wieży/radia nie zabiorę przecież ze sobą w podróż, liczy się wygoda. No ale cel jest wiadomy - po co wam napędy skoro macie iTunes Store. Tylko, że nie każdy lubi kupować muzykę jako pliczki w internecie.
Większość, tzn, które? Nie wiem skąd tyś się wziął...Większość chociażby gier, programów jest na płytach więc i tak pozostaje kupno.
Na szczęście w iMac'ach są wciąż napędy
Niektórzy... więc skoro niektórzy tego potrzebują to sobie napęd mogą kupić.napęd typu slim spokojnie dostaniesz za ok 220 zeta,ale rezygnacja z napędu to pomyłka...niektórzy zapewne korzystają z napędów optycznych,może nie często,ale korzystają....chociaż żeby zgrać muzykę z CD albo zarchiwizować swoje dane.....a tak...muszą korzystać z pendrajwów albo szukać muzyki na necie...albo po prostu Apple rozpowszechnia tręd na wywalanie z laptopów co się da,lub chce wyzbyć się zawodnego dziadostwa które tak usilnie nam wciskało
Napisano 18 marca 2012 - 21:55
Napisano 18 marca 2012 - 22:07
Napisano 18 marca 2012 - 23:14
Napisano 18 marca 2012 - 23:44
Napisano 18 marca 2012 - 23:47
Dystrybucji czego?Pozarym nie rozumiem twojego zdziwienia przeciez to oczywiste ze najpopularniejsza forma dystrybucji jst plyta cd... Powtorze siE czy wy nic nie rozumiecie?
Napisano 18 marca 2012 - 23:58
Napisano 18 marca 2012 - 23:59
Napisano 19 marca 2012 - 00:01
Przecież to nowe MBP, z Lionem. Lion nie jest już na płytach.A jak kolega wspomniał ja również lubie mieć instalacje systemu a nie ciagnac ją 3 dni...
*
Ja zagłosowałem na 'Dobrze'. Osobiście napędu używam raz na pół roku (a i bez tego mógłbym się obejść).
Poczekam na nowe MBP i jak faktycznie zachowają moc obecnych przy obudowie bliskiej MBA to prawdopodobnie się przesiądę.
Napisano 19 marca 2012 - 00:12
O tak... w szczególności programów. Ja nie wiem w jakim ty świecie żyjesz...Programów, filmów itp. A jak kolega wspomniał ja również lubie mieć instalacje systemu a nie ciagnac ją 3 dni...
Nie wiem jaka jest naiwność, ale Twoje usilne próby niezauważenia rzeczy oczywistych są niedoścignione. Jak Ci padnie dysk to co Ci płyta da? Nagrywasz co godzinę nowy backup? Płyta do backupu była dobra 10 lat. Teraz masz Time Capsule, NAS-y, clouda.Najlepszy tekst roku "zrobie sobie kopię z płyt, więc nie jest mi potrzebny napęd - znikna płyty"...
Brawo! Jestem ciekaw jak:
- padnie dysk z danymi i zostaniesz za jednym razem bez niczego
- zrobisz sobie kopię czegoś, co dopiero ma wyjść
Czy naiwnośc jest az tak wielka? Apple nie chodzi o to, ze CD/DVD jest nie modne/stare.
I zapytam jeszcze raz: kto normalny kupuje płytę CD czy DVD-Audio do słuchania w laptopie? Zakładając, że potrzebuje jej do czegoś innego to koszt napędu w wysokości 80zł w porównaniu do płyty za 50zł chyba nie jest olbrzymi? Natomiast zaleta braku napędu i oszczędzonego miejsca jest niepodważalna.
Napisano 19 marca 2012 - 00:15
Miło zobaczyć, że w końcu ktoś na tym forum ocenia trzeźwo sytuacje i nie jest zaślepiony japkiem
---------- Wpis dodano o 00:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:13 ----------
Płyta to mi da, że jak serwis naprawi mi dysk badz dam szybko go podmienie to moge na nim postawić system...
Wybacz, ale niektorzy maja obszerna juz kolrkcje plyt cd z muzyka. No i co? Mają wszytko wywalic?
Napisano 19 marca 2012 - 00:21
Jeżeli Twoim zdaniem to, że ja od 4 lat nie miałem potrzeby, ani okazji użycia płyty a tym samym napędy oznacza "zaślepienie japkiem" to ja Ci synu bardzo gratuluję. Z takimi argumentami to dla Ciebie onet jest.@ArrasB
Miło zobaczyć, że w końcu ktoś na tym forum ocenia trzeźwo sytuacje i nie jest zaślepiony japkiem
---------- Wpis dodano o 00:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:16 ----------
To ja wolę recovery zrobić na pendrivie za 15zł.Płyta to mi da, że jak serwis naprawi mi dysk badz dam szybko go podmienie to moge na nim postawić system...
Wybacz, ale niektorzy maja obszerna juz kolrkcje plyt cd z muzyka. No i co? Mają wszytko wywalic?
Napisano 19 marca 2012 - 00:27
Napisano 19 marca 2012 - 00:28
1) skoro mają tak obszerną kolekcję to lubią słuchać muzyki. A jak lubią słuchać aż tak bardzo że mają tak dużą kolekcję to na 99% nie słuchają tych płyt na komputerze. Ja również mam dużo płyt i ani razu nie zdarzyło mi się słuchać ich na komputerze (to mielenie płyty w laptopie chyba by mnie dobiło)maja obszerna juz kolrkcje plyt cd z muzyka. No i co? Mają wszytko wywalic?
2) czemu wywalić? Widzę masz tendencję do popadania ze skrajności w skrajność. Czy brak napędu DVD w laptopie równa się dla Ciebie brakowi możliwości słuchania muzyki? Jeżeli tak to współczuję.
Napisano 19 marca 2012 - 00:28
Napisano 19 marca 2012 - 00:30
500PLN? o_0 Pierwsze zapytanie w googlu:
ASUS Napęd DVD-/ RW 8x , zewnętrzny, USB, retail - porównaj ceny - NOKAUT.pl
95% kupujacych pieniadze zostawi wlasnie zakupujac naped Apple. I smieszy mnie troche chwalenie, ze jaki to wspanialy jest sprzet, ktory nie ma napedu, skoro brakuje mu jednej podstawowej cechy pelnej mobilonosci: seryjnego matowego wyswietlacza. Laptop powinien dostosowywac sie do miejsca pracy, nie odwrotnie.
Napisano 19 marca 2012 - 00:33
To ja odpowiem parafrazując - to, że ty czegoś używasz nie oznacza, że inni tego też używają.Jesli Ty czegos nie uzywasz, nie oznacza, że nie uzywa tego ktoś inny.
Zadałem konkretne pytanie: gdzie jest stwierdzenie, ze bedzie mozna zamontować 2 napęd HDD lub zwiekszy się bateria?
Nigdzie, nawet więcej...nie zostanie to zrobione. To jedynie takie pisanie naiwnych z wielkimi marzeniami.
Nigdzie nie ma takiego stwierdzenia. Zwolni się miejsce i temu nie zaprzeczysz. A niezależnie czy wsadzisz/wsadzą tam drugi dysk, większą baterię czy też rozmiar i waga laptopa się zmniejszy to ja widzę w tym same plusy.
Napisano 19 marca 2012 - 00:35
Napisano 19 marca 2012 - 00:38
Jak do tego dojdzie to kupie laptopa Manta albo jakiegos innego Acera z jednym napedem albo od razu dwoma, zebym mogl "w locie" nagrywac do auta, w czym problem?...a skąd wiadomo, ze za chwile nie zostanie zablokowana mozliwosc podpinania jakichkowliek napędów...

Napisano 19 marca 2012 - 00:50
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych