Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple TV 3 - pytania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
765 odpowiedzi w tym temacie

#201 picik

picik
  • 288 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2012 - 09:47

Hej,
dzięki za podane linki. Trochę się wgryzłem w temat, ale mam jeszcze kilka pytań.

PUSZCZANIE FILMÓW NA TV:
Sprawa prosta. Mam zamiar przez iPada za pomocą systemowego AirPlay puszczać filmy na ATV. Pytanie czy filmy Full HD nie będą lagować ? Np. MKV puszczane np z AVPlayer lub AirVideo (Live Convertion) ? Ktoś to ćwiczył ?

MUZYKA Z ITUNES:
Proste - via AriPlay z Maca/iPada

MUZYKA Z SAFARI:
Tu się zaczynają schody.
Widziałem program AirParrot, który streamuje Audio+Video, ale z małym lagiem obrazu. Czy jest zatem opcja, żeby za pomocą tego programu streamować TYLKO AUDIO ?
Jeśli nie, to czy po podłączeniu Audio OUT z ATV do wzmacniacza i wyłączeniu telewizora, ATV będzie puszczał dzwięk na głośniki ? Czyli AirParrot będzie streamował A+V, ale że TV będzie wyłączony, nie będe widział opóźnienia kursora na telewizorze. Jednocześnie będe mógł puścić muzykę z kompa.

Programu AirFoil chcę uniknąć (za drogi i przeładowany ficzursami).
Pozdrawiam i dzięki !
P

#202 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 11:38

Podepnę się pod pytania czy w ATV3 jest możliwie uzyskanie poprzez streaming - dzwięku 5.1 ? Z tego co czytałem Air Video takiej opcji nie umożliwia, ale może są jakieś inne softy ?

#203 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 sierpnia 2012 - 12:18

Hej,
dzięki za podane linki. Trochę się wgryzłem w temat, ale mam jeszcze kilka pytań.

PUSZCZANIE FILMÓW NA TV:
Sprawa prosta. Mam zamiar przez iPada za pomocą systemowego AirPlay puszczać filmy na ATV. Pytanie czy filmy Full HD nie będą lagować ? Np. MKV puszczane np z AVPlayer lub AirVideo (Live Convertion) ? Ktoś to ćwiczył ?

Z iPada filmy nie będą lagować, bo sobie Apple TV zbuforuje film.
Filmy 720p przesyłane przez systemowy mirroring w Mountain Lion tną, gdyż AirPlay kompresuje cały pulpit i wysyła do ATV.
Filmy/teledyski z iTunes też są buforowane, więc działają płynnie nawet 1080p.

MUZYKA Z SAFARI:
Tu się zaczynają schody.
Widziałem program AirParrot, który streamuje Audio+Video, ale z małym lagiem obrazu. Czy jest zatem opcja, żeby za pomocą tego programu streamować TYLKO AUDIO ?
Jeśli nie, to czy po podłączeniu Audio OUT z ATV do wzmacniacza i wyłączeniu telewizora, ATV będzie puszczał dzwięk na głośniki ? Czyli AirParrot będzie streamował A+V, ale że TV będzie wyłączony, nie będe widział opóźnienia kursora na telewizorze. Jednocześnie będe mógł puścić muzykę z kompa.

Mountain Lion obsługuje urządzenie AirPlay jako wyjście dźwięku, więc bez problemu możesz przesyłać wyłącznie dźwięki (razem z systemowymi na Apple TV lub głośniki w AirPort Express)

#204 picik

picik
  • 288 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2012 - 12:38

Mountain Lion obsługuje urządzenie AirPlay jako wyjście dźwięku, więc bez problemu możesz przesyłać wyłącznie dźwięki (razem z systemowymi na Apple TV lub głośniki w AirPort Express)

Nawet w MBP 2010, który nie dostał wsparcia dla mirroringu ? I rozumiem, że wtedy streamuje cały dźwięk tak jak line out ?
Jeśli tak, to by było bosko, bo nie musiałbym AirParrota kupować. Z kompa chce tylko wysyłać muzykę. Filmy i reszte z iPada.

edit:
znalazłem:
http://www.macgasm.n...on-airplay-tip/

MEGA ! Tego właśnie potrzebowałem ! Dzięki !

#205 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:20

Nawet w MBP 2010, który nie dostał wsparcia dla mirroringu ? I rozumiem, że wtedy streamuje cały dźwięk tak jak line out ?
Jeśli tak, to by było bosko, bo nie musiałbym AirParrota kupować. Z kompa chce tylko wysyłać muzykę. Filmy i reszte z iPada.

edit:
znalazłem:
Stream all audio over AirPlay to an Apple TV in Mountain Lion for free

MEGA ! Tego właśnie potrzebowałem ! Dzięki !

Nawet prosty PC z Windows to potrafi: dźwięk przez Airplay na AppleTV, byleś miał zainstalowany iTunes...

#206 picik

picik
  • 288 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:13

No przez iTunes to ja od dawna wiem, ze można streamować. Ale Mountain Lion podobno robi mirror CALEGO audio, a nie tylko muzyki z iTunesow...

#207 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 00:42

No przez iTunes to ja od dawna wiem, ze można streamować. Ale Mountain Lion podobno robi mirror CALEGO audio, a nie tylko muzyki z iTunesow...

Co to znaczy całego audio? Przecież całe audio można odpalić z iTunes... No chyba, że jakieś radio internetowe, bo całą resztę - kupione w formie płyt czy innego audio i przekonwertowane do dowolnego formatu widzianego przez iTunes.

Przepraszam za określenie, ale to w pewnym sensie szukanie "dziury w całym".

#208 picik

picik
  • 288 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2012 - 07:21

Dobra, konczac OT: Wyobraz sobie, ze poza iTunes sa rowniez inne zrodla dzwieku, np programy do jej produkcji (takie jak Ableton, etc). Nie mowiac o calym SoundCloudzie opartym na web GUI, czy innych MixCloudach. iTunes to jest dla mnie ostatni program, jaki uzywam w kontekscie muzyki. Juz jak dany utwor przejdzie selekcje, aby znalezc sie w mojej bibliotece. A ze kabel idacy po srodku pokoju do Line Outa w MBP jest uciazliwy dla narzeczonej i kota, szukam rozwiazania wireless typu AirPlay. I ATV + ML wlasnie cos takiego mi daja.

#209 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 07:55

No to są jeszcze rozwiązania hardware'owe... Nadajniki i odbiorniki bezprzewodowe...

#210 osiek

osiek
  • 69 postów

Napisano 17 sierpnia 2012 - 23:58

Takie małe pytanie, choć pewnie odpowiedź znam. Sprzęt ATV3 + np. Synology DS112. Synology ma coś takiego jak iTunes Server, który niby współpracuje z klientami iTunes. Czy ATV3 będzie mógł odtwarzać muzykę z Synology, podczas gdy żaden komputer z iTunes nie będzie włączony? Domyślam się, że nie, ale wolę się upewnić. Co daje taki iTunes server w stosunku np. do dysku podpiętego po USB do routera? Czy w ogóle jest możliwe by ATV3 (prosto z fabrycznego pudełka) bez udziału komputera/iPada/iPoda/iPhona samodzielnie odtwarzał muzykę z dysku w sieci, np z takiego Synology czy np time Capsule?

#211 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 13:55

Mam podobną konfigurację. DS 110j. Nie da się. Do iTunes musisz mieć jakiś komputer uruchomiony z iTunes. Albo iTunes Match albo... dostęp do plików z biblioteki iTunes możesz mieć przez iPod Touch/iPhone i iPad przy pomocy aplikacji ds file (aplikacja specjalnie przygotowana przez Synology dla dysków Synology). Wtedy nie potrzebujesz komputera, ale potrzebujesz iDevice. Można wtedy streamować utwory na ATV przez Airplay.

#212 osiek

osiek
  • 69 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 19:58

Dzięki, czyli rozumiem że iPod/iPad/iPhone pobiera sobie treści z NASa i wysyła do aTV? Kombinuję jak koń pod górę jak tu odtworzyć nieskompresowany plik za pomocą aTV bez komputera. Czy iT Match obsługuje tylko skompresowane pliki 256kb i więcej się nie da? Bo domyślam się, że rip do ALAC nic nie zmieni w kontekście iT Match.

#213 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 00:37

Co do pierwszego pytania to jest tak dokladnie jak napisałeś. Program jest darmowy. Wpisz w appstore i powinieneś mieć dostęp do kilku programów. Co do szczegółów iTunes Match to gdzieś to można znaleźć: wiem, że to działa tak, że jak w ich bibliotece jest taki sam plik o lepszej jakości to iT Match zamienia Twoje pliki na pliki lepszej jakości.

#214 osiek

osiek
  • 69 postów

Napisano 21 sierpnia 2012 - 13:20

Juz sobie tego "rimota" do Synology znalazłem. Dzięki. Pytanie co iTunes Match robi w sytuacji odwrotnej, kiedy to mój plik jest lepszej jakości niż ten u nich. Podmienia na gorszy? Tego nigdzie nie znalazłem :(

#215 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 23:07

nie podmienia, zostawia Twój...

#216 osiek

osiek
  • 69 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 11:32

Czy dobrze się rozumiemy? Chodzi mi o odtwarzanie z aTV i strumieniowanie z iTMatch. Na kompie robię ripa z CD do ALAC. Mam wykupiony iT Match. Co będzie strumieniował aTV podpięty do tego konta? Dla ułatwienia dywagacji można założyć, że komp jest wyłączony i 500km dalej ;) Co z utworami których nie ma w ofercie iTunes?

#217 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 12:23

Myślę, że odpowiedzi na Twoje wszystkie pytania o iTunes Match znajdziesz tutaj: Apple - iTunes - Match

#218 blackorek

blackorek
  • 2 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 00:10

Apple TV3 i ladowanie youtuba oraz inne... Tez tak macie, ze jak co sie wyszuka na youtubie ( testowalem na iphonie 4) i odpalam poprzez airplay na tv to pare sekund musze czekac az zacznie sie np. teledysk albo film. Cos jakby ATV bufforowal sygnal. Przy filmie spoko mozna zaczekac, ale jak chce co chwile zmieniac teledyski, innymi słowy ogladac je po parenascie sekund to jest to mega uciążliwe. Jak sie odpala youtuba bezposrednio na macbooku , daje play to od razu mam teledysk , a przez air play trzeba czekac Drugie pytanie to czy jest jakis patent na glosniej/ciszej w iphonie ogldajac cos poprzez air play? I trzeciez co mnie mega wkurza. Ogladam cos i chce w miedzyczasie cos innego wyszukac to NIE DA SIĘ !. Daje cofnij w iphonie i teledysk wylacza sie i pojawia sie spis ostatnio wyszukanych rzeczy. DO bani takie rozwiazanie.

#219 rybinson

rybinson
  • 90 postów
  • SkądWlkp

Napisano 29 sierpnia 2012 - 14:55

AppleTV 3 gen + MacbookPro czy zadziala klonowanie ? Witam Przymierzam sie do kupna Apple TV 3. Sprawdzalem w sklepie jak chodzi z moim MBP i wszystko bylo ok, muzyka bezproblemowo,filmy z Itunes`a rowniez, jedynie zdjec nie moglem wyswietlic. Czlowiek ktory mnie obsługiwał stwierdzil ze nie ma mozliwosci ogladania zdjec na AppleTV co bardzo mnie zaskoczylo. W domu wyczytalem jednak ze wystarczy udostepnic w Itunes i zdjecia beda na ekranie TV. Nie sprawdziłem jednak klonowania obrazu i tak sie zastanawiam czy bedzie to działało na moim straszym juz MBP. Sprzedawca stwierdził ze raczej nie uciągne systemu Mountain Lion wiec moze pojdzie przez AirParrot? Komputer ktory chce podpiac to Macbook Pro A1226 2007 rok, 2.4 ghz Core 2 Duo , 4 GB ram Czy cos z tego bedzie ? Pozdrawiam

#220 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2012 - 19:39

Wspierane komputery wymienione są na stronie Apple.
Tutaj masz listę
About AirPlay Mirroring in OS X Mountain Lion
Twój się nie łapie, trzeba będzie korzystać z AirParrot. Z airparrotem możesz ustawić HDTV jako drugi wyświetlacz i puścić na nim iphoto w trybie pełnego ekranu.

#221 vvilk

vvilk
  • 8 postów

Napisano 30 sierpnia 2012 - 13:05

ATV3 i Zyxel NSA310

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

#222 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 11:45

Ja chciałem podsumować pytaniem jedną kwestię, która w tym wątku była poruszana, ale albo ja jestem nieogarnięty albo sam nie wiem ;) Sprawa prosta: Macbook 2012 --> Apple TV 3--> TV Lcd (pulpit Macbooka) 1. Czy ten AirPlay Mirroring przesyła poprostu to co widzę na ekranie komputera do telewizora. Ale nie poprzez jakieś itunesy, airparroty itp. tylko tak jak spinam kablem HDMI komputer z tv, czyli widać wszystko co robię w kompie, zarówno pocztę, docka, dashboard, odpalane programy itp.? Nie jest to tak jasne dla mnie z odpowiedzi jakie tu padły. 2. W związku z powyższym, czy jak puszczę sobie film z Divx-a to poprostu będzie widoczny w TV (jak na pulpicie będzie okienko to w okienku, jak zrobie na cały ekran to na całym itp)? 3. I czy ten streaming jest na tyle szybki że niema jakiś cięć itp. tak jakbym na twardo kablem HDMI połączył? Dodam, że nie interesują mnie żadne JB, nakładki itp. tylko czysta prosta funkcja powielania pulpitu komputera na TV poprzez Apple TV 3. Pozdrawiam

#223 banzajek

banzajek
  • 19 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:15

1. Czy ten AirPlay Mirroring przesyła poprostu to co widzę na ekranie komputera do telewizora. Ale nie poprzez jakieś itunesy, airparroty itp. tylko tak jak spinam kablem HDMI komputer z tv, czyli widać wszystko co robię w kompie, zarówno pocztę, docka, dashboard, odpalane programy itp.?
Nie jest to tak jasne dla mnie z odpowiedzi jakie tu padły.

- Dokładnie tak .Przesyła to co w danej chwili robisz na ekranie swojego komputera

2. W związku z powyższym, czy jak puszczę sobie film z Divx-a to poprostu będzie widoczny w TV (jak na pulpicie będzie okienko to w okienku, jak zrobie na cały ekran to na całym itp)?

- Tak , będzie tak jak się spodziewasz.

3. I czy ten streaming jest na tyle szybki że niema jakiś cięć itp. tak jakbym na twardo kablem HDMI połączył?

Dodam, że nie interesują mnie żadne JB, nakładki itp. tylko czysta prosta funkcja powielania pulpitu komputera na TV poprzez Apple TV 3.

Tutaj mniej przyjemna kwestia. Tnie jak cholera. Przynajmniej u mnie nie nadaje się to do zwykłego używania. Mam Macbooka Air 2011 i7 4Gb ramu.

#224 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:29

dziekować dziękować :)

#225 Baileathacliath

Baileathacliath
  • 44 postów
  • SkądDublin

Napisano 31 sierpnia 2012 - 23:09

3. I czy ten streaming jest na tyle szybki że niema jakiś cięć itp. tak jakbym na twardo kablem HDMI połączył?

U mnie działa bez problemu, nic nie tnie, filmy wyświetlają się płynnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych