Apple TV 3 - pytania
Napisano 16 sierpnia 2012 - 09:47
dzięki za podane linki. Trochę się wgryzłem w temat, ale mam jeszcze kilka pytań.
PUSZCZANIE FILMÓW NA TV:
Sprawa prosta. Mam zamiar przez iPada za pomocą systemowego AirPlay puszczać filmy na ATV. Pytanie czy filmy Full HD nie będą lagować ? Np. MKV puszczane np z AVPlayer lub AirVideo (Live Convertion) ? Ktoś to ćwiczył ?
MUZYKA Z ITUNES:
Proste - via AriPlay z Maca/iPada
MUZYKA Z SAFARI:
Tu się zaczynają schody.
Widziałem program AirParrot, który streamuje Audio+Video, ale z małym lagiem obrazu. Czy jest zatem opcja, żeby za pomocą tego programu streamować TYLKO AUDIO ?
Jeśli nie, to czy po podłączeniu Audio OUT z ATV do wzmacniacza i wyłączeniu telewizora, ATV będzie puszczał dzwięk na głośniki ? Czyli AirParrot będzie streamował A+V, ale że TV będzie wyłączony, nie będe widział opóźnienia kursora na telewizorze. Jednocześnie będe mógł puścić muzykę z kompa.
Programu AirFoil chcę uniknąć (za drogi i przeładowany ficzursami).
Pozdrawiam i dzięki !
P
Napisano 16 sierpnia 2012 - 11:38
Napisano 16 sierpnia 2012 - 12:18
Hej,
dzięki za podane linki. Trochę się wgryzłem w temat, ale mam jeszcze kilka pytań.
PUSZCZANIE FILMÓW NA TV:
Sprawa prosta. Mam zamiar przez iPada za pomocą systemowego AirPlay puszczać filmy na ATV. Pytanie czy filmy Full HD nie będą lagować ? Np. MKV puszczane np z AVPlayer lub AirVideo (Live Convertion) ? Ktoś to ćwiczył ?
Z iPada filmy nie będą lagować, bo sobie Apple TV zbuforuje film.
Filmy 720p przesyłane przez systemowy mirroring w Mountain Lion tną, gdyż AirPlay kompresuje cały pulpit i wysyła do ATV.
Filmy/teledyski z iTunes też są buforowane, więc działają płynnie nawet 1080p.
MUZYKA Z SAFARI:
Tu się zaczynają schody.
Widziałem program AirParrot, który streamuje Audio+Video, ale z małym lagiem obrazu. Czy jest zatem opcja, żeby za pomocą tego programu streamować TYLKO AUDIO ?
Jeśli nie, to czy po podłączeniu Audio OUT z ATV do wzmacniacza i wyłączeniu telewizora, ATV będzie puszczał dzwięk na głośniki ? Czyli AirParrot będzie streamował A+V, ale że TV będzie wyłączony, nie będe widział opóźnienia kursora na telewizorze. Jednocześnie będe mógł puścić muzykę z kompa.
Mountain Lion obsługuje urządzenie AirPlay jako wyjście dźwięku, więc bez problemu możesz przesyłać wyłącznie dźwięki (razem z systemowymi na Apple TV lub głośniki w AirPort Express)
Napisano 16 sierpnia 2012 - 12:38
Mountain Lion obsługuje urządzenie AirPlay jako wyjście dźwięku, więc bez problemu możesz przesyłać wyłącznie dźwięki (razem z systemowymi na Apple TV lub głośniki w AirPort Express)
Nawet w MBP 2010, który nie dostał wsparcia dla mirroringu ? I rozumiem, że wtedy streamuje cały dźwięk tak jak line out ?
Jeśli tak, to by było bosko, bo nie musiałbym AirParrota kupować. Z kompa chce tylko wysyłać muzykę. Filmy i reszte z iPada.
edit:
znalazłem:
http://www.macgasm.n...on-airplay-tip/
MEGA ! Tego właśnie potrzebowałem ! Dzięki !
Napisano 16 sierpnia 2012 - 22:20
Nawet w MBP 2010, który nie dostał wsparcia dla mirroringu ? I rozumiem, że wtedy streamuje cały dźwięk tak jak line out ?
Jeśli tak, to by było bosko, bo nie musiałbym AirParrota kupować. Z kompa chce tylko wysyłać muzykę. Filmy i reszte z iPada.
edit:
znalazłem:
Stream all audio over AirPlay to an Apple TV in Mountain Lion for free
MEGA ! Tego właśnie potrzebowałem ! Dzięki !
Nawet prosty PC z Windows to potrafi: dźwięk przez Airplay na AppleTV, byleś miał zainstalowany iTunes...
Napisano 16 sierpnia 2012 - 23:13
Napisano 17 sierpnia 2012 - 00:42
No przez iTunes to ja od dawna wiem, ze można streamować. Ale Mountain Lion podobno robi mirror CALEGO audio, a nie tylko muzyki z iTunesow...
Co to znaczy całego audio? Przecież całe audio można odpalić z iTunes... No chyba, że jakieś radio internetowe, bo całą resztę - kupione w formie płyt czy innego audio i przekonwertowane do dowolnego formatu widzianego przez iTunes.
Przepraszam za określenie, ale to w pewnym sensie szukanie "dziury w całym".
Napisano 17 sierpnia 2012 - 07:21
Napisano 17 sierpnia 2012 - 07:55
Napisano 17 sierpnia 2012 - 23:58
Napisano 20 sierpnia 2012 - 13:55
Napisano 20 sierpnia 2012 - 19:58
Napisano 21 sierpnia 2012 - 00:37
Napisano 21 sierpnia 2012 - 13:20
Napisano 22 sierpnia 2012 - 23:07
Napisano 24 sierpnia 2012 - 11:32
Napisano 24 sierpnia 2012 - 12:23
Napisano 27 sierpnia 2012 - 00:10
Napisano 29 sierpnia 2012 - 14:55
Napisano 29 sierpnia 2012 - 19:39
Tutaj masz listę
About AirPlay Mirroring in OS X Mountain Lion
Twój się nie łapie, trzeba będzie korzystać z AirParrot. Z airparrotem możesz ustawić HDTV jako drugi wyświetlacz i puścić na nim iphoto w trybie pełnego ekranu.
Napisano 30 sierpnia 2012 - 13:05
[CIACH]
Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].
Napisano 31 sierpnia 2012 - 11:45
Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:15
Nie jest to tak jasne dla mnie z odpowiedzi jakie tu padły.
- Dokładnie tak .Przesyła to co w danej chwili robisz na ekranie swojego komputera
2. W związku z powyższym, czy jak puszczę sobie film z Divx-a to poprostu będzie widoczny w TV (jak na pulpicie będzie okienko to w okienku, jak zrobie na cały ekran to na całym itp)?
- Tak , będzie tak jak się spodziewasz.
3. I czy ten streaming jest na tyle szybki że niema jakiś cięć itp. tak jakbym na twardo kablem HDMI połączył?
Dodam, że nie interesują mnie żadne JB, nakładki itp. tylko czysta prosta funkcja powielania pulpitu komputera na TV poprzez Apple TV 3.
Tutaj mniej przyjemna kwestia. Tnie jak cholera. Przynajmniej u mnie nie nadaje się to do zwykłego używania. Mam Macbooka Air 2011 i7 4Gb ramu.
Napisano 31 sierpnia 2012 - 21:29
Napisano 31 sierpnia 2012 - 23:09
3. I czy ten streaming jest na tyle szybki że niema jakiś cięć itp. tak jakbym na twardo kablem HDMI połączył?
U mnie działa bez problemu, nic nie tnie, filmy wyświetlają się płynnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych