Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Szukam opinii o iPod Shuffle

• Please log in to reply
33 replies to this topic

#1 Misty

Misty
  • 46 posts

Posted 09 July 2007 - 20:33

Cześć! Jestem nowa na forum i chciałam się na początku przywitać! Następnie zwracam się do Was z pytaniem: chciałabym kupić sobie iPoda Shuffle z kilku powodów: -1gb mi wystarczy w zupełności, podobnie jak mniej niż 12 godzin odtwarzania -potrzebuje małego odtwarzacza, z którym będę mogła biegać, jeździć na rowerze itp itd. -powinien być raczej tani, ale zarazem mały i estetycznie wykonany brak ekranu mnie martwi, ale nie jestem jakoś bardzo przywiązana do odtwarzaczy mp3. Gdy potrzebuje czegoś większego to mam odtwarzacz MD. i moje pytania: -nie jestem audiofilką, ale czy shuffle ma duże problemy z jakością odtwarzania muzyki? tzn czy szumi albo inne takie, czy jest jakościowo podobny do zwykłych odtwarzaczy? -czy wie ktoś, gdzie mogę znaleźć tego iPoda w cenie niższej niż 340 zł? patrzyłam na allegro, ale boje się że trafię na podróbkę, albo będzie problem z gwarancją... :/ (może jakiś przystojniak by pomógł ? :P ) -czy są jakieś znane wady, występujące we wszystkich modelach? pozdrawiam :* Misty a w przyszłości iMisty :)

#2 MacGyver

MacGyver
  • 1263 posts

Posted 09 July 2007 - 20:57

[URL="http://www.google.com/search?client=safari&rls=pl-pl&q=opinie+o+iPod+shuffle&ie=UTF-8&oe=UTF-8"]Opinie o iPod shuffle[/URL].

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 09 July 2007 - 21:01

Shuffle jest super, o czym wielokrotnie zapewniałem na forum.

Wady? Jak we wszystkich iPodach - słuchawki. Wygodnie się trzymają w uszach, świetnie wygladają, tylko jakość nie ta... Większości pewnie odpowiada, ale wystarczy spróbować czegoś lepszego i nie chcesz już wracać ;)

Pozdr.

#4 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 09 July 2007 - 22:12

i moje pytania:
-nie jestem audiofilką, ale czy shuffle ma duże problemy z jakością odtwarzania muzyki? tzn czy szumi albo inne takie, czy jest jakościowo podobny do zwykłych odtwarzaczy?
-czy wie ktoś, gdzie mogę znaleźć tego iPoda w cenie niższej niż 340 zł? patrzyłam na allegro, ale boje się że trafię na podróbkę, albo będzie problem z gwarancją... :/ (może jakiś przystojniak by pomógł ? :P )
-czy są jakieś znane wady, występujące we wszystkich modelach?

1. Niestety troche szumi i ma wąskie pasmo - ale biegając audiofilska jakość Ci raczej nie będzie potrzebna :D

2. W sumie to ja mam takiego jednego niebieskiego Shuffle, używanego może z godzinę, mającego raptem jeden cykl ładowania oraz 11 miesięcy gwarancji SADu i możliwe, że będę zainteresowany jego sprzedażą ze względu na moje, uzyskane gratisowo na koncercie, szumy uszne i nadwrażliwość słuchową - słuchawki mnie niesamowicie męczą i muszę z nich zrezygnować :/ Jakby co, to kontakt przez PW ale zastrzegam, że nie jestem pewien czy jestem przystojniakiem - to już musisz sama sprawdzić ;) :D

3. Kiepskie, choć piekielnie wygodne, słuchawki. Z tym, że Shuffle nie wydaje znowu tak genialnego dźwięku, więc zamiana pomoże tylko odrobinkę :)

#5 MaciekM

MaciekM
  • 352 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 July 2007 - 23:21

Pozwolę się podłączyć do tematu. Mam Shuffle 2G i po zakupie lepszych słuchawek niż miałem do tej pory, słyszę szumy. Czy Nano 2G jest pozbawiony tej "wady" i czy przetworniki dźwięków są w nim lepsze?

#6 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

Posted 10 July 2007 - 01:07

iPod Shuffle + Sennheiser MX-51 to zestaw godny polecenia. Sam używam MD do większości zastosowań, ale biegać z takim nijak. polecam więc powyższy. Chętnie pomogę≤ gdybyś czegoś potrzebowała (priv lub mail - zapraszam). Powodzenia.

#7 piekamil

piekamil
  • 117 posts

Posted 10 July 2007 - 06:40

moja szufla wypadła z pociągu na kamienie - obiła się niemiłosiernie ale dalej działa bez problemów. wady: kiepska jakość dźwięku, beznadziejne słuchawki (ale ten design...), zalety: śliczny, mały, dezajnerski ale wygodny i praktyczny

#8 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 10 July 2007 - 08:37

Tak najeżdżacie z tą jakością dźwięku, ale jak się przejdę po znajomych z ich "eMPeCzy" albo "eMPeCztery", to od razu odechciewa się takich wynalazków... Chyba, że porównujecie do jakości iPod Video ;-)

#9 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 10 July 2007 - 11:26

Tak najeżdżacie z tą jakością dźwięku, ale jak się przejdę po znajomych z ich "eMPeCzy" albo "eMPeCztery", to od razu odechciewa się takich wynalazków...

Wiesz, co drugi eMPeCzy i tak ma lepszą jakość niż Shuffle - tylko gorsze słuchawki :)

#10 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 10 July 2007 - 11:57

Mam Kossy Sprak Plug - właśnie na nich porównywałem do Shuffle, który teraz ma sąsiad (1. generacji, ale chyba 2. nie jest gorsza?)

#11 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 July 2007 - 17:05

Na jednym forum czytałem, że iPod shuffle 1G jest jednym z najlepiej grających iPodów ;)

#12 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 10 July 2007 - 20:08

Mam Kossy Sprak Plug - właśnie na nich porównywałem do Shuffle, który teraz ma sąsiad (1. generacji, ale chyba 2. nie jest gorsza?)

2. Gen niestety ma gorszy dźwięk - efekt miniaturyzacji.

Sprawdzałem podłączając do mojego systemu audio :D

#13 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 10 July 2007 - 20:56

Ja osobiscie bralbym 2g - i tak jest malutki, da sie go dostac nie wiele drozej a ma ekran i lepsza jakosc dzwieku. Dodatkowo, skoro biegasz, to fajnym dodatkiem dla ciebie bylby zestaw "Nike + iPod" - sam go niedawno zakupilem i jestem zachwycony. Jak dotychczas mialem zawsze wymowke przed bieganiem (na dworzu nie lubilem takiego biegania bez celu, a na silowni mnie to nudzilo patrzac w ten sam punkt na scianie) to teraz moge sledzic kazdy przebiegniety kilometr. Malo tego - widze nawet malutkie postepy, dzieki wizualizacji danych z iPoda - np. widze ze poprawia mi sie tempo pod koniec biegu, czy tez srednia dlugosc. Niestety, ten zestaw dziala tylko i wylacznie z Nano.

#14 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 10 July 2007 - 21:54

Ja osobiscie bralbym 2g - i tak jest malutki, da sie go dostac nie wiele drozej a ma ekran i lepsza jakosc dzwieku. Dodatkowo, skoro biegasz, to fajnym dodatkiem dla ciebie bylby zestaw "Nike + iPod" - sam go niedawno zakupilem i jestem zachwycony. Jak dotychczas mialem zawsze wymowke przed bieganiem (na dworzu nie lubilem takiego biegania bez celu, a na silowni mnie to nudzilo patrzac w ten sam punkt na scianie) to teraz moge sledzic kazdy przebiegniety kilometr. Malo tego - widze nawet malutkie postepy, dzieki wizualizacji danych z iPoda - np. widze ze poprawia mi sie tempo pod koniec biegu, czy tez srednia dlugosc. Niestety, ten zestaw dziala tylko i wylacznie z Nano.

Co za stek bzdur.

Shuffle z ekranem?

Wow...

#15 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 10 July 2007 - 23:09

Co za stek bzdur.

Shuffle z ekranem?

Wow...

Wow, naprawde nie domysliles sie, ze chodzi o nano?

Takie zwroty jak "niewiele drozszy", "2g", "z ekranem", "mozesz dokupic nike+ipod"(dzialajacy tylko z nano) to za malo dla ciebie by zaswitala w twojej glowie mysl, ze jednak nie mowie o shuffle?

#16 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 July 2007 - 23:16

oj nie tak agresywnie, czlowiekowi sie pomylilo z nano/nano2

#17 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 11 July 2007 - 10:31

Wow, naprawde nie domysliles sie, ze chodzi o nano?

Takie zwroty jak "niewiele drozszy", "2g", "z ekranem", "mozesz dokupic nike+ipod"(dzialajacy tylko z nano) to za malo dla ciebie by zaswitala w twojej glowie mysl, ze jednak nie mowie o shuffle?

Okej, ale mieszasz w temacie, który dotyczy Shuffle.

No ale dobra, sorry - tylko osobie, która sie na tym nie zna trudno zrozumieć Twoje słowa :)

#18 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 11 July 2007 - 11:58

Temat dotyczy shuffle, a ja polecam model wyzej - czyli Nano - bo imo warto dolozyc te 100zl. Dodatkowy 1GB pamieci, lepsza jakosc, ekran - to nie sa tylko zmiany kosmetyczne.

#19 Simborek

Simborek
  • 1272 posts

Posted 11 July 2007 - 20:50

Temat dotyczy shuffle, a ja polecam model wyzej - czyli Nano - bo imo warto dolozyc te 100zl. Dodatkowy 1GB pamieci, lepsza jakosc, ekran - to nie sa tylko zmiany kosmetyczne.

Wiesz, to zależy.

Skoro ma odtwarzacz MD to po co jej Nano?
MD gwarantuje raczej lepszą jakość dźwięku, chociaż patrząc z drugiej strony to ergonomia zapewne kuleje jak w większości odtwarzaczy MD.

A skoro potrzebuje go do biegania, żeby gdzieś wyskoczyć z muzą na uszach - Shuffle będzie chyba lepsze, a to nie jest tylko 100 złotych różnicy. Przynajmniej w SADzie :)

No ale nie będę z Tobą polemizował, bo pewnie masz większą wiedze dotyczącą iPodów :)

#20 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 July 2007 - 21:32

imo warto dolozyc te 100zl

a tu sie calkowicie zgadzam

#21 KrisP

KrisP
  • 802 posts

Posted 11 July 2007 - 21:45

349zl za iPod'a Shuffle 1GB 569zl za iPod'a Nano 2GB Ceny ze sklepu Media Markt - gdzie tutaj te 100zl roznicy? ;) Jesli iPod mialby byc do jazdy na rowerze to wygodniej Shuffle - przelaczyc piosenke mozna wygodniej niz odblokowac Nano itd. Shuffle wciskamy raz i juz dalej leci kolejny kawalek. Mniejsza szansa na wypadek jakis jak nie patrzymy na wyswietlacz :) Ale jak pisala autorka tematu chce rowniez biegac z tym odtwarzaczem - jesli robi to w miare czesto to jednak Nano jest ciekawszym rozwiazaniem. Dokupic mozna zestaw Nike+ i mamy pomiar przebiegnietych metrow / kilometrow, dobieranie muzyki do naszego tempa (bpm) i statystyki na komputerze. Wybor nalezy do Ciebie Misty :)

#22 dodoni

dodoni
  • 73 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 July 2007 - 21:49

iPod Shuffle 2 generacji jest super. Kupiłem go właśnie z takich samych powodów, co Ty. Coś małego wygodnego i ładnego (niestety jestem strasznym estetą). iPoda używam w drodze do pracy, na rowerze i podczas biegania. Sprawuje się dzielnie. Nosze go przypiętego do szlufki i obsługuje go już niczym wirtuoz fortepianu. Jestak prosty w obsłudze tak dobrze rozmieszczone i zaprojektowane przyciski że jego obsługa jest bardzo prosta a do tego całkowicie nie jest potrzeby wyświetlacz (wrecz przy jezdzie na rowerze może by niebezpieczny :). Jakość odtwarzanej muzyki?? No morze nie jestem wybitym audiofilem ale pare mp3 przeżyłem a iPod uważam ze dźwięk ma dobry. Bardzo prawdziwy a przez to może trochę dla niektórych za suchy (ja taki lubie zwłaszcza przy koncertach). Mam iPodaod miesiąca i żadnych szmerów nie słyszę. Czasami używam słuchawek Sennheisery HD 437 (najniższy model) a czasami Kossy Porta Pro i bardzo znaczącej różnicy w porównaniu z oryginalnymi nie zauważyłem. Znaczącej nie, ale z Sennheiserem graja bosko. Testowałem u znajomego w sklepie z różnymi słuchawkami i z tymi wypadł najlepiej. Do zwykłych odtwarzaczy mp3 dzwiek iPOda nie jest podobny no może tylko do nowych telefonów (SonyE lub muzyczne Nokie). Ja swojego kupiłem na allegro za 217 +przesyłka. Na razie gra jak burza ale wybór należy do Ciebie:) Mam nadzieje, cos się z tego przyda.

#23 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 11 July 2007 - 22:32

349zl za iPod'a Shuffle 1GB
569zl za iPod'a Nano 2GB
Ceny ze sklepu Media Markt - gdzie tutaj te 100zl roznicy? ;)

Jesli iPod mialby byc do jazdy na rowerze to wygodniej Shuffle - przelaczyc piosenke mozna wygodniej niz odblokowac Nano itd.
Shuffle wciskamy raz i juz dalej leci kolejny kawalek. Mniejsza szansa na wypadek jakis jak nie patrzymy na wyswietlacz :)

Ale jak pisala autorka tematu chce rowniez biegac z tym odtwarzaczem - jesli robi to w miare czesto to jednak Nano jest ciekawszym rozwiazaniem. Dokupic mozna zestaw Nike+ i mamy pomiar przebiegnietych metrow / kilometrow, dobieranie muzyki do naszego tempa (bpm) i statystyki na komputerze.

Wybor nalezy do Ciebie Misty :)

Wystarczy popatrzyc na Allegro.

Do nano jest masa roznych rodzaju pokrowcow, ktore pozwalaja go trzymac czy to na nadgarstku, ramieniu czy pasie - zmiana wtedy rownie bezproblemowa co w shuffle.
Shuffle to zabawka, Nano to pelnowartosciowy player a roznica w cenie, jak juz pisalem, przemawia na korzysc drugiego.

#24 KrisP

KrisP
  • 802 posts

Posted 11 July 2007 - 22:42

Z allegro bywa roznie. IMHO lepiej kupic cos w sklepie i miec 101% pewnosci, ze ma sie gwarancje ktora bedzie obowiazywala i ma sie oryginalny produkt :) Ale jasne - na allegro itp aukcjach zdarzaja sie super okazje. Wiem, ze sa etui do Nano ale nadal aby przelaczyc kawalek jakis trzeba spojrzec na ten ekran - no przynajmniej jest tak wygodniej :) Dlatego opisalem do czego bardziej nadaje sie Shuffle a do czego Nano. Niech teraz Misty zdecyduje czy wiecej biega czy jezdzi na rowerze i tym bym ja sie kierowal przy zakupie odtwarzacza. Oczywiscie jak ma sie dobrze zrobione playlisty to nie trzeba nic przelaczac i taki Nano bedzie lepszy bo na przyszlosc kupic mu mozna Nike+, radio itp akcesoria rozszerzajace mozliwosci naszego iPod'a :)

#25 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 11 July 2007 - 22:49

Taa, jasne. 6 czerwca (ponad miesiąc temu!!!) oddałem do gwarancji słuchawki kupione w Media Markt. Dzwonię codzennie, ale zawsze otrzymuję tylko info, że dostanę nowe i że czekają na dostawę. To się nazywa "101% pewności kupowania w sklepie".

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users