Posted 04 April 2017 - 21:20
PURO Ultra Slim "0,3"
iPhone 7 Plus (czarny mat) od nowości noszony w tymże etui, niemal codziennie wieczorem przecierany ze wszelkich zabrudzeń. Noszony tylko i wyłącznie w kieszeni spodni przeznaczonej "na telefon" bez monet, kluczy itd. Używany w domu i biurze. Co się okazuje w miejscu otworu na aparat i dolnej osłony głośników dostawał się pył, kurz i inne drobiny, które niestety prędzej czy później znajdują się w każdej kieszeni. Skutkuje to trwale zarysowanymi paskami anten. Jest to widoczne szczególnie przy dobrym, dziennym świetle. Aluminiowa tylna obudowa nieskazitelna. Według moich przemyśleń płynących z zaistniałej sytuacji wynika, że tak na prawdę dbając o naszego iPhone jak tylko się da stosując różnego rodzaju etui, casy, nakładki itp., tak na prawdę nie mamy pewności prawidłowej ochrony naszego urządzenia przed zarysowaniem.
Jestem o tyle zdziwiony, że używałem dokładnie tego samego etui na iPhone 6 i nigdy nic nie dostawało się do środka. Ktoś mógłby teraz powiedzieć ,, Masz telefon za tyle kasy, a oszczędzasz na porządnym etui. " Problem polega na tym, że dane mi było używać oryginalnego silikonowego case od Apple (Product RED) właśnie na iP6, który po upływie niespełna roku czasu popękał przy prawym dolnym rogu. I szczerze zniechęciło mnie to skutecznie do wydawania kasy na etui średniej jakości z logo nadgryzionego jabłka. Dodatkowo silikonowe etui zbierało na odwrocie absolutnie wszystkie zanieczyszczenia i pyłki jakie tylko mogło. Zarówno z kieszeni, jak i z powietrza.
Teraz przy wyborze dobrego etui dla swojego iUrządzenia kierowałbym się przede wszystkim:
1. Wykończeniem etui w środku (najlepiej taka mikrofibra). Tu akurat duży plus dla etui od Apple.
2. Spasowaniem etui z samym urządzeniem (tzn. brak zbędnych luzów, które umożliwiają dostawanie się wszelkiej maści zabrudzeń pomiędzy etui a obudowę)
3. Trwałość zastosowanego materiału (silikon, skóra, plastik, aluminium itd.)
P.S.
Pozostaje mi jedynie niedosyt, że nie spróbowałem Leather Case od Apple. Z powodu mikrofibry w środku i przyjemnego materiału zewnątrz, który przy wyciąganiu telefonu z kieszeni nie powinien stawiać oporu. Jednak zawsze będąc zadowolony z produktów firmy PURO nie odczuwałem potrzeby jakiś dalszych poszukiwań etui doskonałego. A szkoda...