Witam,
dodam coś od siebie, aktualnie:
- Spigen Ultra Hybrid Metal Slate, etui super wykonane, łatwy dostęp do przycisków, przyjemne ich skoki, tył z tworzywa, które, co ważne, nie blaknie, jest sztywne i idealnie dolega, moim zdaniem jedno z najlepszych dla tych użytkowników, którzy nie chcą zasłaniać tyłu urządzenia. Ramka delikatnie wystaje nad krawędź ekranu pomimo szkła 0,2mm, przez co bez problemu telefon można położyć dołem i nic się nie rysuje.
- Apple leather case Black/Beige - przyjemna skóra, wyściółka wewnątrz z przyjemnego materiału, który jest łagodny dla tyłu iPhone'a, jednak ekran w połączeniu ze szkłem 0,2mm jest na tej samej wysokości co rant obudowy, dlatego też kładzenie ekranem do dołu odpada. Co więcej, oryginalne case'y mają odsłonięty dół, przez co trzeba bardziej uważać, ażeby gdzieś nie złapać ryski (mi na szczęście się to udało). Dodatkowo, przyciski działają ciężej a przycisk Głośny/Wibracja jest trudniejszy w przełączeniu od Spigena. Wreszcie najważniejsze, trwałość. O ile w przypadku Spigena wygląda to bardzo dobrze, ramka idealna, tył delikatne niewidoczne ryski, o tyle w przypadku Apple Case'ów już tak dobrze nie jest. Rogi ramki dość szybko się ścierają, w czarnym jeszcze pół biedy, bo prawie tego nie widać, natomiast w modelu beżowym strasznie szybko wszystko zaczęło się niszczyć w krótkim czasie (etui mają po ok 2 miesiące, Spigen koło roku).
Podsumowując, apple case może tak, aczkolwiek silikonowy (chyba nawet lepiej w testach wypada), skórzany owszem wygląda stylowo, jednak coś kosztem czegoś, tak jak napisałem, do codziennego użytkowania polecam zdecydowanie Spigen'a, który w kolorze Metal Slate zarówno w białym, jak i czarnym i złotym iPhone'ie wygląda naprawdę fajnie. Do tego jeśli dorzucić cenę (Spigen kosztuję 1/3 ceny Apple Case'a) pozostaje najlepszym wyborem, wg mnie.