Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro, pomoc potrzebna, zmniejszanie predkosci wiatrakow.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 cinuzuzia

cinuzuzia
  • 4 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 16:41

Wiatam, nabylem niedawno Macbooka pro i mam problem z wysoka predkoscia wiatrakow, caly czas nawet bez obciazenia kreca sie z max predkoscia, 6000rpm, probowalem kilka programow ale nic nie daly, czy to oznacza jakas usterke techniczna?

#2 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lutego 2012 - 17:22

Przede wszystkim najpierw sprawdź temperatury na procesorze, może te wiatraki nie kręcą się bez powodu (iStat Tobie pomoże)

#3 thorn

thorn
  • 99 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 17:30

Tutaj masz program do ustawiania "progów" załączania się chłodzenia.

Nie przesadź ze zbyt wysoką temperaturą.

Pozdrawiam,

#4 cinuzuzia

cinuzuzia
  • 4 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 19:18

Probowalem fan control, bez powodzenia, wiatraki chodza na maxa kiedy temperatura procesora jest 33 - 34 *C, juz jestem glupi totalnie,

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 20:21

Reset SMC zrobiony?

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 20:29

O widzisz renqien, miałem to już tutaj dawno napisać ale zapomniałem jak się to nazywa. Dzięki za przypomnienie ;) Zrób resecik i zobacz.

#7 cinuzuzia

cinuzuzia
  • 4 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 21:09

Zrobilem reset SMC (wylaczylem, wyjalem baterie, przytrzymalem przycisk wlacz przez 5 sekund) dalej to samo, temperatura 33*C wiatraki 6000 rpm, juz zaczynam watpic

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 21:14

Może czujnik temp. się odkleił. Chyba coś było na forum, że nawet jak czujnik od HDD się przesunął to wiatraki wchodziły na max., tak tylko coś kojarzę, mogę się mylić. Sprawdziłbym te czujniki jeszcze (pewnie serwis). Aha, reset SMC się różnie robi, jesteś pewien że w Twoim modelu trzeba było wyciągać baterię i robić w ten sposób? Upewnij się bo może wcale nie zrobiłeś tego resetu.

#9 cinuzuzia

cinuzuzia
  • 4 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 21:28

Jeszcze raz zrobilem ten reset, tak jak opisano dla tego modelu, bez zmian, jak sprawdzic czy reset byl zrobiony?

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 21:29

Tego nie wiem, chyba tego nie widać, kiedyś robiłem i też nie wiem czy się zrobił. Jakieś dziwne to resetowanie.

#11 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 21:39

Może czujnik temp. się odkleił...

A może po prostu ostatni "grzebacz" zapomniał go podłączyć.

#12 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 lutego 2012 - 01:40

jeśłi Twój komputer to Pro przed unibody (każdy ze srebrną klawiaturą) to winny może być dowolny czujnik temperatury, jeśli będzie odpięty będzie wycie wentylatorów. Jeśli wszystko jest podłączone a sam (lub poprzedni właściciel) rozkręcałeś komputer, duża szansa że uszkodziłeś taśmę klawiatury, na której też jest czujnik temperatury, i komputer będzie kręcić na pełnych obrotach. Pzodrawiam

#13 guliusz

guliusz
  • 5 postów

Napisano 29 czerwca 2012 - 18:57

Witam Po naprawie karty graficznej na moim macbooku pro wentylatory chodza caly czas na najwyzszych obrotach.Reset smc nic nie dal jak i proba zmniejszenia obrotow programem.Podejrzewam,ze nie podpiety zostal jakis czujnik.Czy zanim pojade do serwisu z reklamacja moglbym sam jakos sprawdzic czy wszystkie czujniki sa podlaczone?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych