Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[TUTORIAL] MacOSX a drukarki sieciowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#26 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 22:04

Przez IPP nie masz raczej kontroli nad jakością. Można za to ustawić na maszynce podpiętej do drukarki defaultowe wartości.

No właśnie; ale gdzie?? Domyślne wartości wyglądają na wbite na stałe na Macu...

#27 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 26 lutego 2008 - 22:10

O tu — http://localhost:631/printers

#28 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 27 lutego 2008 - 21:19

O tu — http://localhost:631/printers

"Modify Printer", czy "Configure Printer"? Pyta mnie o login i hasło...

#29 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 27 lutego 2008 - 22:14

No skoro pyta to chyba trzeba wpisać, nie?

Pod Leo to jest Set Printer Options a pod Tigerem to pewnie będzie Configure Printer i w zależności od typu drukarki będą tam inne opcje.

Ja mam na przyklad tak:
Dołączona grafika

#30 zu_user

zu_user
  • 7 postów

Napisano 28 lutego 2008 - 00:17

Dobra, Canon IP 4200 podpięty do peceta zadziałał wreszcie na macu, dzięki za instrukcje! Niestety, zadziałał niedoskonale, tzn. tak jak na usb na macu PRZED zainstalowaniem sterowników - wszystko pomniejszone, np. font 12 drukuje się w rozmiarach 8. Co mogę z tym fantem zrobić? Na liście Canona w oknie dodawania drukarek nie ma IP 4200, a przy próbie wybrania Generic Postscript czy jakiejkolwiek innej drukarki Canon nie drukuje w ogóle...

#31 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 26 marca 2008 - 16:33

Interesuje mnie przypadek 2. Jak uzyskać w leopardzie numer kolejki? Zainstalowałem bonjur na pc, konfiguracja kilka kliknięć bez grzebaniny, ale kolory są wyblakłe... (canon ip2000)

#32 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 31 maja 2008 - 13:15

No skoro pyta to chyba trzeba wpisać, nie?

Pod Leo to jest Set Printer Options a pod Tigerem to pewnie będzie Configure Printer i w zależności od typu drukarki będą tam inne opcje.

Ja mam na przyklad tak:
Dołączona grafika

Odświerzam, bo problem znowu mi doskwiera.

No i klimam na "Configure Printer", podaje hasło i nie przyjmuje go. Podaje jeszcze raz i nic...

Mam 10.3.9.

#33 zu_user

zu_user
  • 7 postów

Napisano 15 lipca 2008 - 18:36

Mam ten sam problem, co przedmówca. Nie mogę się zalogować na [url]http://localhost:631/printers[/url] (tzn. nie mogę wykonać żadnej operacji), hasło cały czas jest błędne. A kiedyś się logowałam z powodzeniem! Co jest grane?

Pardon, miałam lekkie otumanienie: po prostu ma być skrócony login zamiast pełnego

#34 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 20 lipca 2008 - 23:12

Witam Probelm z drukarkami pod Leopardem a udostępnionymi przez Windows da się zozwiązać w prosty sposób. Jeżeli dodając drukarkę , w zakladce Windows widzisz ciągle szare pole nie martw się , jedynie musisz dodać przycik zaawansowane ustawienia. Jak już masz ten przycisk klikasz go wybierasz Windows, czakasz chwileczkę szare pola się odblokują podajesz adres IP lub naze kompuera w sieci gdzie jest drukarka udostępniona nazwę udziału(kolejki) wybierasz sterownik i włala. Już możesz drukować na drukarce, mimo iż system jej nie widział wczesniej. U mnie to działa bez problemu.

#35 luksta

luksta
  • 154 postów
  • SkądLuboń/Poznań

Napisano 11 sierpnia 2008 - 23:16

Witam

... dodając drukarkę , w zakladce Windows widzisz ciągle szare pole nie martw się , jedynie musisz dodać przycik zaawansowane ustawienia. Jak już masz ten przycisk klikasz ...

Czy możesz rozjaśnić trochę o którym przycisku mówisz? Nie mogę znaleźć sposobu jak "dodać przycisk zaawansowane".

Mam drukarkę HP LaserJet 6PM podłączoną i udostępnioną pod winXP i nie mogę jej podłączyć na MacBook-u.

Pozdrawiam
Łukasz

#36 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 21:24

Witam, temat ma już kilka miechów ale nie mogę sobie poradzić, mam drukarkę HP Officejet 4300 series podpiętą do Visty, jak skonfigurować maca i vistę, żebym mógł drukować z maca ? dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

#37 jazz77

jazz77
  • 19 postów

Napisano 19 marca 2010 - 17:05

Udostepnianie drukarki przez XP dla Mac OS Jeśli ktoś jest w stanie podać DZIAŁAJĄCY sposób na udostepnienie drukarki - stawiam kolejkę. Sprawdzałem już wszytskie opisane metody i ... pudło. Frustracja. Drukarka Canon MP520 podłaczona do laptopa DELL (XP) , sieć bezprzewodowa, chciałbym tę drukarkę widzieć i zniej drukować używając mojego MBP (Leopard 10.5.8) .... CZY TO JEST MOZLIWE????

#38 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 19 marca 2010 - 20:39

jazz77 mam identycznie wszystko podłączone i też robiłem już wszystko co możliwe i lipa, mój iMac drukarki nie widzi, na razie dałem sobie spokój, jeżeli mam coś do wydrukowania to zrzucam pliki przez sieć na della i z niego drukuję nie wiem co jest przyczyną...po normalnej procedurze konfiguracji maca i windy wszystko powinno być ok ale...nie jest, będę śledził ten temat, może w końcu problem rozwiążemy ;) pozdrawiam

#39 jazz77

jazz77
  • 19 postów

Napisano 25 marca 2010 - 20:02

btonga Mam! Dało radę. Nie wiem jak to zrobiłem ;) Ale drukarka drukuje. Jest tylko małe ograniczenie, papier podaje tylko z górnej tacy. Nie działają żadne konfiguracje z IP, mimo wyłączonego firewall'a w Dellu nie mogłem się połaczyć z drukarką.
Najpierw udostepniłem drukarkę w sieci domowej na Dellu XP , potem na MBP wszedłem w Print & Fax , plusem w lewym dolnym rogu - dodaj drukarkę - klik na ikonkę Windows , pojawi się sieć domowa (u mnie były dwie grupy: workgroup oraz mshome ) , klikając na grupę mshome otwiera się dalej nazwa komputera, klik na nazwę komputera - pojawia się udostepniona drukarka. Wybierasz dla niej z listy sterownik i już ją masz w preferencjach systemowych Print & Fax. Teraz weź jakiś tekst do drukowania ,wybierz własnie tę udostępnioną drukarkę i drukuj! U mnie zadziałało. Inne metody zawiodły, więc znalazłem własny sposób :) Mam nadzieję , że u Ciebie też zadziała!

#40 btonga

btonga
  • 188 postów

Napisano 27 marca 2010 - 19:42

jazz77 u mnie niestety nie działa, jak dodaję drukarkę, klikam windows to pokazuje mi się home ale to wszystko, jak na to klikam nic nie widać... sieć mac - win mam skonfigurowaną, pliki przechodzą bez problemu, no i dalej nie wiem co jest grane :confused:
no nic, dzięki za wiadomość, że chociaż Tobie się udało

#41 marrylin

marrylin
  • 14 postów

Napisano 23 kwietnia 2010 - 13:57

Ok, a jeśli wszystko teoretycznie działa - ale drukarka drukuje mi puste kartki? Wiem, że brzmi to conajmniej absurdalnie ale naprawdę tak jest O_o

#42 makowy

makowy
  • 120 postów

Napisano 04 maja 2010 - 19:57

witam, ja mam inny problem. Korzystam z 2 druakrek sieciowych. 1-HP2015dn z wbudowanym printserwerem(w pracy) ma ip 192.200.200.5 i kiedy dodam drukarkę i wpiszę ip, mac rozpoznaje drukarke i wszystko się ładnie instaluje i działa. Gorzej w drugim rozwiązanie. W domu mam router edimax i tam mam wbudowany print serwer. Niestety po wpisaniu 192.168.2.1 mac nie wykrywa drukarki, a nawet jak wskażę mu mój model Samsung SCX-4021 to i tak nie działa. To samo rozwiązanie na moim pc działa bardzo dobrze. Gdzie problem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych