Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[TUTORIAL] MacOSX a drukarki sieciowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 29 czerwca 2007 - 22:32

Problem drukarek sieciowych na MacOSX powraca na forum jak bumerang...
Postanowiłem trochę ułatwić życie innym i stworzyć mały howto na ten temat :) Opiszę jak wykorzystać stary, dobry protokół LPR/LPD. Można też drukować przez SMB, ale... wtedy trzeba się uwierzytelniać, a to potrafi sprawiać sporo problemów, więc ten przypadek pomijamy ;-)

Przypadek 1
Mac ma skorzystać z drukarki podłączonej do PC

Założenia:
  • drukarka działa, aplikacje na PC drukują bez problemów
  • na czas konfiguracji wyłączamy wszelkie firewalle i inne cuda wianki na PC i MAC (włączymy po pomyślnej instalacji, jeśli wtedy przestanie działać, to wiemy, gdzie szukać problemu)
  • znamy adresy IP PC oraz MACa
  • PC jest podłączony do sieci i można z niego uzyskać ping na MACa
  • opis bazuje na WinXP i MacOS 10.4
  • w tym przykładzie do PC o IP 172.22.113.178 podłączona jest drukarka HP2100

Całość zabawy zaczynamy od zainstalowania na PC Usługi drukowania dla systemu UNIX
START | Panel Sterowania | Dodaj lub Usuń Programy
dalej klik: Dodaj/Usuń składniki systemu Windows, zaznaczyć Inne usługi plików i drukowania w sieci

Dołączona grafika

klik "Szczegóły" i w okienku które się pojawi zakliknąć Usługi drukowania dla systemu UNIX, potem OK i się modlimy :)

Dołączona grafika

Następnie udostępniamy działającą drukarkę - prawoklik na drukarce, wybieramy Właściwości. Dalej zakładka udostępnianie, zaznaczamy Udostępniej tę drukarkę i nadajemy Nazwę udziału (nazwę kolejki tak na prawdę).

Dołączona grafika

Teraz przesiadamy się do MACa :) Uruchamiamy preferencje Druk i Fax wciskamy "+" i wybieramy Drukarka IP, Protokół Deamon drukarki wierszowej - LPD, adres - wpisujemy IP PCta, który udostępnia drukarkę, kolejka - wpisujemy nazwę kolejki udostępnianej drukarki, i na dole wybieramy driver drukarki. Driver odpowiadający drukarce podpiętej do PC!

Dołączona grafika

Klik Dodaj i już :) Cieszymy się działającą po sieci drukarką!!

Przypadek 2
PC ma skorzystać z drukarki skonfigurowanej na MACu

Założenia:
  • drukarka działa, aplikacje na MACu drukują bez problemów
  • na czas konfiguracji wyłączamy wszelkie firewalle i inne cuda wianki na PC i MAC (włączymy po pomyślnej instalacji, jeśli wtedy przestanie działać, to wiemy, gdzie szukać problemu)
  • znamy adresy IP PC oraz MACa
  • PC jest podłączony do sieci i można z niego uzyskać ping na MACa
  • opis bazuje na WinXP i MacOS 10.4
  • w tym przykładzie MAC o IP 172.22.113.191 udostępnia drukarkę HP4L

Zabawa zaczyna się na MACu. Odpalamy preferencje | Udostępnianie i w Usługi zaklikujemy Udostępnianie drukarek, dalej odpalamy Druk i Faks, klik Udostępnianie i zaklikujemy Udostępniaj te drukarki innym komputerom a następnie zaklikujemy drukarkę, którą chcemy udostępnić (u mnie HP4L).
Musimy teraz sprawdzić jak nazywa się kolejka wydruku. Klik Drukowanie, potem Opcje Drukarki, z listy wybieramy Nazwa i lokalizacja. Zapamiętujemy nazwę kolejki wydruku (_172_22_113_191)

Dołączona grafika

Teraz najtrudniejsze, czyli przesiadka na Win :(
Przechodzimy do konfiguracji drukarki w WinXP. Klik Panel Sterowania, klik Drukarki i Faksy, klik dodaj drukarkę, dodajemy drukarkę LOKALNĄ.

Dołączona grafika

Tworzymy nowy port LPR

Dołączona grafika

Wpisujemy adres IP MACa oraz nazwę kolejki wydruku, którą zapamiętaliśmy wcześniej

Dołączona grafika

Wybieramy sterownik obsługujący naszą drukarkę

Dołączona grafika

Klikamy Dalej, Dalej, Dalej i po chwili cieszymy się z naszego MACa pracującego jako serwer wydruku dla klientów Win :)

UWAGA: Jeśli przy dodawaniu portu drukarki na PC nie ma możliwości wyboru LPR, to należy wybrać Standard TCP/IP Port, w kolejnym oknie wpisać IP MACa z drukarką (nazwy portu, która się utworzy nie zmieniamy), potem w kolejnym oknie - Device Type wybrać Custom i klik Settings. Kolejne okienko zakliknąć LPR w sekcji Protocol, dalej w Queue Name wpisać nazwę kolejki i OK.

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 czerwca 2007 - 23:57

Oooo, super! A jeszcze może jak udostępnić drukarkę z Win98? Mam Apple LaserWriter 360.

#3 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 30 czerwca 2007 - 09:37

Przyda mi sie, podepne sie pod drukarke pry kompie mojej mamuśki ;)

#4 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 30 czerwca 2007 - 11:13

Oooo, super! A jeszcze może jak udostępnić drukarkę z Win98? Mam Apple LaserWriter 360.

Hmmm, nie mam jak sprawdzić za bardzo... może trza zrobić upgrade W98 -> W2k ;)

#5 Krzysiek@mac.com

Krzysiek@mac.com
  • 5 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 11:48

Przeczytałem instrukcję i wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że nie mogę wybrać swojej drukarki sieciowej, bo nie ma jej na liście. Chodzi o drukarkę HP Busines Inkjet 1200. Ściągnąłem sterownik ([URL="http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=pl&cc=pl&prodTypeId=18972&prodSeriesId=411179&prodNameId=433409&swEnvOID=13&swLang=8&mode=2&taskId=135&swItem=bi-24011-1"]link[/URL])i zainstalowałem, ale najwyraźniej nie mogę podłączyć tych sterowników i nie znajduję sposobu jak to zrobić...

#6 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 18 lipca 2007 - 13:01

Chodzi o drukarkę HP Busines Inkjet 1200. Ściągnąłem sterownik (link)i zainstalowałem, ale najwyraźniej nie mogę podłączyć tych sterowników i nie znajduję sposobu jak to zrobić...

Hmm a przeczytałeś co ściągnąłeś... :)?? Dużą czcionką stoi napisane, że drivery są do MacOS 9 "Full Printing MAC OS 9 Driver for HP Business Inkjet 1200 series".

Spróbuj jakiegoś innego sterownika do serii Inkjet (jeśli jest w systemie...)

#7 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 13:11

Hmm mi pod mackiem chodzą ładnie na jednym sterowniku dwie drukarki jedna ricoh 200 druga hp lj 2100 ;) Sterownik to HP laserjet series Gimp print v6 coś tam coś tam ;)

#8 Krzysiek@mac.com

Krzysiek@mac.com
  • 5 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 22:58

Przeczytałem, ale jakoś za krótko używam tego MacBookPro, aby kojarzyć jaki mam system. :) Dzięki za info. Niestety żadna inna drukarka nie chce zadziałać. :(

#9 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 19 lipca 2007 - 07:42

Jabco klikasz na górze po lewej i About this Mac - not main, only yours :-)

#10 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 17 września 2007 - 02:02

Po dłuuugich przebojach z drukarkami w firmie dodam coś od siebię.
Po pierwsze to żeby port LPR pojawił się w opcjach trzeba go doinstalować z dysku systemowego.

Ale od unixowego demona drukarkowego (LPD) jest trochę lepsza opcja (aczkolwiek minimalnie wolniejsza). Mianowicie protokół IPP opracowany między innymi przez MS.
Aby w ten sposób zainstalować drukarkę podpiętą do OSX (lub jakiegoś unixa używającego CUPS) trzeba wybrać drukarkę sieciową i wpisać adres http://SERWER_DRUKAR...OLEJKA_DRUKARKI
Nie wiem jak działa przy Win2k w dół.
Przy sieciach WiFi okazuje się to bardziej niezawodnym rozwiązaniem od protokołu windowsowego czy LPD.

#11 am2am

am2am
  • 24 postów

Napisano 17 września 2007 - 10:34

a u mnie nie działa :( kupiłem dzieciom nowy komputer z Vistą. Pod XP wszystko drukowało cacy a tu ......%&#$%&$!!!! Czy ktoś ma jakiś pomysł jak drukować z Visty na drukarkę pod macos?

#12 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 17 września 2007 - 21:29

poprawka. Adres drukarki to: http://SERWER_DRUKAR...OLEJKA_DRUKARKI
czyli to samo tylko na porcie 631

@am2am: ten sposób który podałem działa mi na viscie
  • am2am lubi to

#13 am2am

am2am
  • 24 postów

Napisano 18 września 2007 - 11:12

Dzięki grzegor - dzisiaj wieczorem sprawdzę Póki co rozwiązałem problem drukowania metodą opisaną przez bazant. 1. dodałem w Vista obsługę LPR Port 2. wybrałem drukarkę z obsługą PS Zadziało - drukuje. Jak zmienię driver pod Windows na właściwy dla mojej drukarki (HP Photosmart bez obsługi PS) - nie działa. Wniosek (mam nadzieję, że uprawniony): W Windows należy wybrać DOWOLNĄ DRUKARKĘ z obsługą PS
  • grzegor lubi to

#14 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 20 września 2007 - 16:18

Chciałbym poprosić o podobny tutorial, ale dla Linuxa.

#15 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 20 września 2007 - 16:33

Chciałbym poprosić o podobny tutorial, ale dla Linuxa.

Wszystko tak samo tylko edytujesz plik cupsd.conf żeby znalazło się coś takiego
< Location />
Order Deny,Allow
Deny From All
Allow From 127.0.0.1
Allow From 192.168.0.*
< /Location>

gdzie 192.168.0.* zatępujesz swoją siecią np. 10.0.0.* czy co tam nie masz.
Chodzi o to że standardowo CUPS na linuxach działa tylko lokalnie. Dodatkowo jeśli używasz jakieś firewalla to musisz mu odblokować port 631 (jak to już Ci nie napiszę bo każda dystrybucja ma inny program do konfiguracji).

Żeby zobaczyć nazwy kolejek wpisz w przeglądarkę http://ADRES_SERWERA_Z_DRUKARKĄ:631/printers/
i wybierz swoją z listy.

Jeśli klientem ma być windows to identycznie do podanego przeze mnie wcześniej sposobu.
Jeśli OSX to System Preferences -> Print & Fax -> [ + ] -> IP Printer - > Protocol : IPP
Adress i Queue to odpowiedznio IP serwera z drukarką i nazwa kolejki odczytanej jak powyżej przez przeglądarkę.

---- Dodano 20-09-2007 o godzinie 17:38 ----
Aha - jeśli chcesz żeby z jakiegokolwiek adresu można było drukować to zamień 192.168.0.* na All. Ale wtedy lepiej upewnij się że firewall działa bo każdy na świecie będzie mógł w przeciwnym wypadku używać Twojej drukarki.

#16 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 20 września 2007 - 23:12

Witam, Ja mam problem z tym tematem. Mam w firmie siec oparta w 100% na windowsie. Mamy 5 drukarek. Po podlaczeniu maczka do sieci w dowolnym punkcie w firmie mac widzi tylko 4 drukarki. Te 4 drukarki to HP laserjet 2100 czy jakos tak oraz jedna laserowa Minolta. Maczek widzi ja w ogole jako samsunga ale za nic w swiecie nie chce na niej drukowac. Wpisuje adres IP wybieram rozne ustawienia i ciagle bez powodzenia. Moze maczek nie ma driverow do minolty? Parowal ktos z Was kiedys taki komplet?

#17 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 22 września 2007 - 21:16

Zadziało - drukuje.
Jak zmienię driver pod Windows na właściwy dla mojej drukarki (HP Photosmart bez obsługi PS) - nie działa.
Wniosek (mam nadzieję, że uprawniony): W Windows należy wybrać DOWOLNĄ DRUKARKĘ z obsługą PS

To nie bug tylko feature :) CUPS udostępniając drukarkę przez IPP spodziewa się strumienia postscript czyli nie trzeba instalować sterowników do drukarki na każdym kompie tylko wybrać jakąkolwiek PS (ja wybieram apple laserwritery ale to ze względu na to że są zaraz na początku listy). To dla mnie bardzo duże ułatwienie bo nie wiedzieć czemu często nawet zainstalowanego sterownika windows nie wyświetla na liście przy instalacji drukarki sieciowej :(

Aczkolwiek, z tego co zauważyłem czasem akceptuje też sterowniki dedykowane (np Samsung ML 1510 która na pewno nie jest PS bo jest GDI).

Jak ktoś jest zainteresowany to mogę też podać sposób jak udostępnić nawet najbardziej egzotyczną drukarkę ze sterownikami po 200mega w Windows XP która i tak będzie widziana w sieci jako PS (dobre gdy podłączamy maca/linuxa na którego producent nie napisał żadnych sterwoników).
Niestety przez LPD. Do udostępniania IPP trzaba mieć Windows 2k3 Server (a może ktoś zna jakiś sposób pod XP ?).

#18 airsky

airsky
  • 2 postów

Napisano 13 października 2007 - 17:11

Kolega w sieci ma drukarke Lexmarka x3330, niestety nie ma takiej na liscie drukarek przy dodawaniu, gdy wybieram inne to niestety nie dziala. Chcialem sciagnac sterowniki do niej, ale na stronie producenta znalazlem tylko pod rozne wersje windowsa, Czy ktos ma pomysl w jaki inny sposob moglbym sie skomunikowac z tą drukarką?

#19 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 13 października 2007 - 17:40

Działa ponoć z driverami do x3350: http://downloads.lex...s=229:1:0:0:0:0

#20 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 października 2007 - 15:54

Mam problem. Mam kombajn F380 [HP] [seria f300]. Zainstalowalem dostepne w sieci sterowniki ze strony HP - najnowsze jakie były. Pełno aplikacji HP dodało się w teczce applicatios, wszystkie dają sie uruchomić, ale imo to nie ma tam opcji wśród opcji drukarek DeskJet F3XX żadnych. Probowałem dodać inną, ale wyświetlało się za każdym razem server busy.

#21 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 24 października 2007 - 16:03

a co jest w HP Device Manager?

---- Dodano 24-10-2007 o godzinie 17:06 ----

Probowałem dodać inną, ale wyświetlało się za każdym razem server busy.

Tzn. gdzie próbowałeś ją dodać?
To jest wątek o drukarkach sieciowych. Czym udostępniasz ją makowi (win, linux, osx)?

#22 karak67

karak67
  • 67 postów

Napisano 13 stycznia 2008 - 18:52

Mój Mac i PC w sieci Chciałbym dorzucić garść informacji odnośnie sposobu, w jaki Mac i PC korzystają z drukarki w mojej sieci. Po pierwsze - sprzęt: MacMini 1,42 PPC, 80 HDD, SD, bez Airport, MacOSX Tiger 10.4.11; Laptop Acer Aspire 5315, Celeron 1,73, 120 HDD, DVD +/-RW DL, Win XP z Service Pack 2, WiFi b/g Atheros; Drukarka - HP Desk Jet 3745 podłączona do MacMini Po drugie - sieć: Dostawca - kablówka, router D - Link Di-524 z WiFi. MacMini do routera podłączony jest kablem sieciowym, Laptop korzysta z sieci za pośrednictwem WiFi. Ze strony Apple ściągnąłem program "bonjour" dla Windows. Zainstalowałem go na laptopie. W czasie instalacji oprogramowania zainstalowany został program "Bonjour Printer Wizard". Po instalacji oprogramowania na laptopie włączyłem MacMini i drukarkę. Kolejno uruchomiłem "Bonjour Printer Wizard". Program wskazał, że w sieci jest drukarka, określił jej nazwę i lokalizację (podłączoną do MacMini). Ze strony HP ściągnąłem sterownik do DeskJet 3745. W czasie instalacji instalator stwierdził, że drukarka nie jest podłączona do laptopa i zakończył instalację (ale sterownik w systemie zainstalował). Kolejno w oknie "Bonjour Printer Wizard" zaznaczyłem znalezioną przez program drukarkę, jednocześnie określając ją jako domyślną. Próbny wydruk - i wszystko działa. Drukarka drukuje dokumenty z laptopa za pośrednictwem WiFi i MacMini. Jedyny ból - Musi być włączony MacMini (no i oczywiście podłączona do niego drukarka) aby można było drukować z laptopa. I jeszcze jedno - na MacMini : System Preferences/Sharing/Services zaznaczyć Printer Sharing.

#23 zu_user

zu_user
  • 7 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:31

To strasznie dołujące, ale nie wychodzi mi ani w jedną, ani w drugą stronę. Mam stacjonarnego peceta i MBP, router Linksys, sieć działa pięknie, sharing plików też. Pierwszą próbę pc > mac wykonałam samodzielnie, zanim dotarłam do tej instrukcji (udostępniłam na pc, odnalazłam na macu przez Default Browser, przy próbie wydruku komunikat o błędzie). Niestety, z instrukcją też nie wychodzi. Fakt, że nie wyłączyłam przed instalacją "wszelkich firewalli i innych cuda wianek na PC i MAC", ale to dlatego, że jak znam życie, to potem włączyłabym je nie tak. Pomyślałam zresztą, że skoro sharing plików działa normalnie w obie strony, to może nie muszę nic wyłączać? Zacznę od przypadku drugiego: wszystko zrobione zgodnie z instrukcją (nie licząc punktu wyżej), drukarka dodana, ale kiedy klikam Print i wybieram drukarkę z Maca (oczywiście włączonego) nie dzieje się nic. Przypadek pierwszy: poległam już na IP peceta - czy to jest to, co widzę w ustawieniach routera jako "local IP address"? a jeśli nie, to gdzie to znajdę? Znam adres mac mojego peceta, ale tego konfigurator drukarki nie łyka. Druga zagwostka to to, że na liście drukarek Canona nie ma tej mojej (choć oczywiście jest, na obu kompach ma sterowniki zainstalowane). Przy próbie wydruku (IP wpisane to z routera) mam "czas przekroczony" itp. Będę wdzięczna za uprzystępnienie tej instrukcji jeszcze bardziej, bo najwyraźniej odstaję poziomem in minus ;)

#24 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 24 lutego 2008 - 11:04

Podziele się swoimi spostrzeżeniami.

Z uwagi na fakt, iż mam iBooka, a mój kolega ma komputer z Ubuntu, więc wybór padł na protokół IPP, który wykorzystuje uniksowy system CUPS. Drukarka jest podpięta do mojego Maca, więc czynności konfiguracyjne poczyniłem na Linuxie. Dodanie drukarki było banalne, wystarczyło podać URL dla IPP typu http://adres.ip.maca...s/Nazwa_kolejki (nazwę kolejki drukarki można otrzymać poprzez wejście na Macu na stronę http://localhost:631/printers/).

Ważne jest, aby pod Linuxem bezwzględnie wybrać pierwszą z brzegu drukarkę postscriptową (np. Apple LaserWriter lub któryś z LaserJetów HP) jako typ udostępnionej drukarki. W przeciwnym razie nie pójdzie...

Jest jednak problem: pod Linuxem nie ma kontroli nad jakością wydruku. :( Wszystko leci na domyślnych wartościach, których nie ma jak zmienić. :( Są jakieś sugestie?

#25 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 25 lutego 2008 - 01:49

Lepszym pomysłem będzie wybranie sterownika drukarki właściwiej a na reszcie podpietych do sieci kompów — postsciptowej. Przy większej ilości kompów omijasz instalacje tłustych sterowników. Przez IPP nie masz raczej kontroli nad jakością. Można za to ustawić na maszynce podpiętej do drukarki defaultowe wartości.
  • DoktorNo lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych