Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

SKRADZIONO IPHONA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 zelkue

zelkue
  • 8 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 03:43

Witam Na wstępie chce od razu przeprosić za może nie dokładne przeglądanie forum czy coś takiego ale sytuacja jest kryzysowa ! Mianowicie byłem na zamkniętej imprezie gdzie skradziono mi telefon. Sytuacja wygląda tak że gdy zorientowałem się ze go nie mam zacząłem wydzwaniać na Mój nr ktoś zaczął odrzucać połączenie po czym wyłączył telefon - czyli jest to osoba z imprezy. Teraz moje pytanie brzmi czy jeśli telefon zostanie włączony a usluga findmyiphon byla włączona to ten telefon musi być podłączony do internetu wifi czy 3g czy poprostu gdy ktos go włączy odrazu sie namierzy ?. Przepraszam za chaotyczne pisanie , bo pisze to pod wplywem emocji i licze na odpowiedz a nie przeniesienie mnie do innego tematu , a jutro wybieram się na policje zlozyc zeznania i chciałbym sie dowiedziec jak sprawa wyglada w kwesti tego programu i czy jest mozliwosc namierzenia go w jakis inny sposob Proszę o wyrozumiałość

#2 pukko

pukko
  • 229 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 22 stycznia 2012 - 09:25

Gruba ekipa na tej imprezie

#3 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 stycznia 2012 - 09:26

Teraz moje pytanie brzmi czy jeśli telefon zostanie włączony a usluga findmyiphon byla włączona to ten telefon musi być podłączony do internetu wifi czy 3g czy poprostu gdy ktos go włączy odrazu sie namierzy ?.

Witam

Z tego co się orientuje, to jeśli złodziej włączy telefon i podłączy się do internetu 3g lub wifi to wtedy zlokalizujesz jego położenie.

#4 PhuyeR

PhuyeR
  • 59 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 stycznia 2012 - 11:17

Jedyny "plus" w temacie szukania złodzieja to,że masz określone grono osób. Zgłoś kradzież na policji,podaj osoby,które tam były. Przy odrobinie szczęścia ktoś się spruje. Jak chcesz rozwiązać sprawę bez udziału policji,to są inne metody: wpisz w youtube Marco P. i złodzieje rowerów ;)

#5 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 12:27

dziwne, ze od razu zakladasz, wylaczyl telefon to musi byc osoba z imprezy... to cale findmyphone to od du** wytluc, wiec nie licz, ze odzyskasz tego iphone dzieki temu programowi...prawdopodobnie juz masz po telefonie...

#6 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 stycznia 2012 - 12:49

Zamiast wypytywać na forum, nie prościej samemu od razu sprawdzić? W Find My iPhone masz wszystkie potrzebne opcje. Zamiast tracić czas na forum lepiej szukać telefonu... Przy czym, jeśli doprowadziłeś do tego, że ktoś telefon wyłączył a karta miała ustawiony PIN może być nieco trudniej - bo zlokalizować urządzenie uda się dopiero po podłączeniu do jakiejś sieci WiFi tudzież po wymianie karty...

#7 zelkue

zelkue
  • 8 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 17:22

Jasne że to wszystko zrobilem , została zgłoszona kradzież , zawiadomione odpowiednie osoby u operatora jak i ochrona ... chyba nie myslicie ze po kradzieży telefonu pojechalem do domu pisac posty na forum. Chcialem się tylko jeszcze dowiedzieć czy ktoś miał podobną sytuacje i jak została rozwiązana bo z tego co wiem jeśli Policja się do tego przyłoży to jest opcja odnalezienia tego telefonu . A co do karty sim wolałem ją zablokować niż jakiś gośćiu miałby mi dzwonić z mojej karty a ja bym płacił za niego rachunki , a że doprowadziłem do tego że ktoś go wyłączył to jest to odruchowa reakcja , orientuejsz się ze nie ma telefonu to dzwonisz do niego jeśli jest sygnal noto coś jest nie tak

#8 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 22 stycznia 2012 - 17:38

Na policję bym raczej nie liczył. Miałeś ustawiony tylko PIN czy również passcode ? Jeżeli tylko PIN to jest jakieś światełko w tunelu, że ktoś wymieni tylko kartę i będzie go używał. Wtedy go namierzysz. Jak trafił się ktoś kumaty, to wyzeruje telefon, a wtedy BYE BYE iPhone. Pilnuj icloud.com bez przerwy !

#9 zelkue

zelkue
  • 8 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 19:29

Tak był tylko Pin. Właśnie w tym momencie chyba liczę bardziej na policje bo Moja znajoma powiedziała mi że gdy zaginął jej telefon Policja namierzyła go poprzez IMEI i telefon został oddany po jakimś miesiącu ...

#10 skosu

skosu
  • 260 postów
  • SkądKielce, PL

Napisano 22 stycznia 2012 - 19:46

Sprawdzaj iCloud.com. Powodzenia w odnalezieniu złodzieja. Mam nadzieje, ze uda się go namierzyc. Wartość telefonu jest duża, więc Policja powinna się wziąć do roboty.

#11 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:51

Możesz liczyć tylko na to, że policja sprawdzi wszystkie osoby z tej zamkniętej imprezy. Choć i to nie jest pewne. A ze zlokalizowaniem prędzej sam sobie poradzisz przez Find My iPhone niż Ci to zrobi policja po numerze IMEI - nie robią tego na życzenie pokrzywdzonego ani tym bardziej z własnej i nieprzymuszonej woli...

#12 zelkue

zelkue
  • 8 postów

Napisano 28 stycznia 2012 - 14:07

Jeśli znam przypadki że namierzają telefon poprzez właśnie IMEI to jednak jeśli Policja chce się tym zajmować to to zrobią wystarczy odpowiednio podejść do sytuacji ... w każym razie na to licze.

#13 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2012 - 16:44

Oczywiście, wierzę, że znasz. Bo znajomy znajomego miał znajomego, którego znajomemu znajomy mówił, że słyszał, że ktoś gdzieś przeczytał, że policja na indywidualną prośbę pokrzywdzonego szukała (geolokalizowała, żeby sprecyzować) telefonu po nr IMEI. No wierzę... I w świstaka co zawija też zaczynam wierzyć...

#14 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 00:30

z tego co wiem tudziez slyszalem ze kradzione telefony apple blokuje gdy tylko sie go podlaczy pod itunesa i juz nic nie mozna z nimi zrobic, nie wiem ile w tym prawdy.

#15 911T

911T
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2012 - 01:31

Miałem podobną sytuacjie ,ukradł mi ktoś na imrpezie ip4, oczywiscie bylem na policji, wszystko zgłosiłem mają urządzenia które namierzaja ale wiadomo nie chce im sie .. Czarno to widzę

#16 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 29 stycznia 2012 - 08:54

z tego co wiem tudziez slyszalem ze kradzione telefony apple blokuje gdy tylko sie go podlaczy pod itunesa i juz nic nie mozna z nimi zrobic, nie wiem ile w tym prawdy.

Zero prawdy.

#17 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 stycznia 2012 - 09:17

Telefon można zablokować, ale tylko, jeśli jest na nim skonfigurowany FindMy iPhone, zalogujesz się na swoje konto np. z laptopa i wybierzesz opcję zablokowania telefonu. Możesz go też zdalnie wyzerować (choć wątpię, żeby ktoś ukradł iPhone'a, żeby zdobyć kontakty albo zdjęcia) i wysyłać na niego wiadomości.

Ale tak, jak pisałem - warunkiem jest skonfigurowanie aplikacji FindMy iPhone PRZED zdarzeniem.. A nie martwienie się PO.

#18 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 14:12

ale napewno operator moze zablokowac telefon ze nie bedzie mozna go uzywac w danym kraju , tzw. ban. Kiedys kupilem taki telefon w Irlandii od kolesia który pracował w salonie O2. Wypisywał lewe umowy na nie isteiejace osoby i tak sprzedawal iphony 3 do czasu az go oczywiscie nie wywalili. Telefon z karta działał jakies 3 miesiące , az pewnego dnia stracił nagle sygnał. Przełozylem więc kartę na inną aktywną wiedząc już ze tą starą kartę wyłaczyli, ale telefon dalej się nie logował , caly czas bylo brak sieci. Dopiero po przekroczeniu granicy w UK telefon się zalogował do sieci. W Polsce takze działał normalnie. Tak więc mozna zablokowac telefon zeby nie mozna bylo z niego korzystac.

#19 AdamDz

AdamDz
  • 376 postów
  • SkądEsbjerg Dania

Napisano 29 stycznia 2012 - 15:21

Do ostatniego zdania Pedro407 dodam że oprócz włączenia funkcji FindMyPhone w usłudze iCloud należy w zakładce ogólne włączyć ograniczenia wejść w konta i zaznaczyć opcję blokuj zmiany, wtedy znalazca lub złodziej nie będzie miał możliwości wyłączenia opcji FindMyPhone bez podania ustalonego hasła to wydłuży czas na odnalezienie sprzętu.

#20 zelkue

zelkue
  • 8 postów

Napisano 31 stycznia 2012 - 00:36

Zablokowanie telefonu poprzez operatora jest wykonywane na wniosek policji - z tego co się dowiedziałem .

#21 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 04 lutego 2012 - 12:45

I jak się sytuacja przedstawia z tym poszukiwaniem ?

#22 zelkue

zelkue
  • 8 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 17:16

Przesłuchują osoby które siedziały wokoło , ochroniarz widział jakaś tam podejrzana osobę ... czyli właściwie jeszcze nic się nie dzieje.

#23 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lutego 2012 - 09:05

Ja mam pytanie związane z tematem - jak to jest z tym wyszukiwanie temefonów przez IMEI?? Znajomy ze studiów też stracił telefon i chciałem się zapytać, czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenia. Przeczytaliśmy razem na prawdę dużo różnych forów i znam już teorię na wskroś. Wiem, że TEORETYCZNIE policja szuka telefonów po IMEI. Ale czy ktokolwiek z Was miał taką sytuację albo zna kogoś kto miał, że udało się telefon znaleźć po IMEI? I nie pytam też o "namierzenie" telefonu na aukcji z allegro, tylko konkretnie o tą całą triangulację, określanie położenia itd..

#24 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 lutego 2012 - 09:12

już pisałem w innym wątku.. do mojego kumpla zapukała policja, i pozbawili go iPhone'a kupionego 3-4 miesiące wcześniej na allegro. powiedzieli, że telefon widnieje u nich jako kradziony. nic więcej nie powiedzieli.

#25 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 09 lutego 2012 - 09:20

Teoretycznie tak. Praktycznie nie.
W Agorze kiedyś był artykuł jak straszono i szantażowano burmistrza jakiegoś z PL miast. Czego oni tam nie uruchomiali, jakieś specjalistyczne sprzęty sprowadzali, policja, CBA, FBI,CIA i Bóg jeden wie co jeszcze (FBI i CIA to żart oczywiście) i nie mogli chłopa przez pół roku namierzyć więc zapomnij że koledze chociaż zaczną go szukać, zrobią notatkę a za kilka tygodni przyjdzie list z umorzeniem z powodu nie wykrycia sprawcy. Jedyna szansa to że przypadkiem złapią małolata awanturującego się pod jakąś Disco i przy przeszukaniu i sprawdzeniu IMEI okaże się że to właśnie fon kolegi.

---------- Wpis dodano o 09:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:18 ----------

Quuba zapewne na allegro był podany IMEI tego telefonu i ktoś go rozpoznał po czym zgłosił na policję.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych