tak ja mam dokladnie taki sam problem...na sztywno mam plus, po stracie nie moze znowu sie polaczyc i sie zawiesza na ponad pol minuty...nie wiem co to ma byc...lekko mnie to wkur***A mieliście taki problem by po zgubieniu zasięgu Play kiedy w telefonie jest na sztywno ustawione wyszukiwanie sieci Play by miał problem z ponownym podłączeniem do sieci. Taki właśnie miałem problem z telefonem, kiedy zgubił zasięg kombinował jak znaleść nowy i nie udawało mu się więc się zawieszał i kazał zrestartować przy pomocy iTunes'a.
W każdym razie zareklamowałem w salonie więc zobaczymy co powiedzą spece w tej sprawie

Iphone a sieć Play
Napisano 02 lutego 2012 - 15:32
Gość_betono_*
Napisano 02 lutego 2012 - 15:43
Napisano 02 lutego 2012 - 16:01
ani nie moge ustawic na reczne ani na automatyczne...bo albo na recznie wybranym plusie straci zasieg i zeby wrocic sie zatnie...to na automatycznym trzyma sie jak maniak nadajnika play (gdzie zasieg jest bliski zeru) i skacze miedzy play>brak zasiegu>plus i tak w kolko...No to jest minus recznego wyboru operatora a co za tym idzie minus pozostawania przy Play, w ktorego wlasnej sieci niestety bateria pada okropnie szybko.
U mnie pomaga kilkukrotne wlaczenie i wylaczenie trybu samolot - telefon musi ponownie przeszukac sieci.
Za jakims 4-5 razem na ogol juz lapie.
Jesli nie lapie to wlaczam tryb samolot na jakies 10-20 sekund i dopiero wylaczam znowu.
jedynie w miescie chodzi normalnie, bo zasieg play jest normalny...no masakra...
Gość_betono_*
Napisano 02 lutego 2012 - 16:03
Napisano 02 lutego 2012 - 16:16
no orange smiga pieknie i zasieg mam full, ale na orange z tego co slyszalem to nie dzialaja pakietyno z plusem jest ostatnio kiepsko - ja tez odpuscilem sobie ta siec do wyboru recznego.
U mnie smiga Orange - moze sprobuj na tym?
Napisano 02 lutego 2012 - 23:17
Nie rozumiem za bardzo waszych problemow, mam play i iphonea 3GS. Ustawilem sobie wybór sieci na ręczny (na stałe Plus) i nie ma zadnych problemow - korzysta po prostu ciagle z plusa, zadnych przelaczen sieci. Chce skorzystac z neta darmowego - przelaczam sobie na play. Bateria trzyma 3-4 dni, przy sporadycznym uzytkowaniu lub 2-3 przy codziennym surfowaniu w necie - wiadomosci/pogoda itd. Mieszkam na zadupiu, w okolicach Szczecina.
No widzisz, tadziur. Nie rozumiesz dlatego, ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Cos co dla Ciebie jest sporadycznym uzytkowaniem dla kogos byc nie musi. Intensywnosc uzytkowania dla kazdego moze byc pojeciem zupelnie innym.
Dla mnie iphone bylby zupelnie idealnym smartfonem gdyby bateria trzymala mi tak dlugo jak u Ciebie.
Przy moim normalnym uzytkowaniu iP4 wytrzymuje 1,5 dnia a przy intensywnym 0,5. Niestety, sprzet swietny ale musze miec zrodlo ladowania w domu, pracy i w aucie. Miara tego jak intensywnie uzytkujesz swoj sprzet moglaby byc ilosc przeslanych/odebranych danych, rodzaj uzywanych aplikacji (np. ogladanie video, sluchanie muzyki, granie w gry itp.), jak dlugo dziennie ich uzywasz, ile minut rozmawiasz itd. Przy moim polykaniu ok 200MB danych dziennie w sieci 3G moj iPhone nie ma prawa wytrzymac 3 dni.
A wracajac do dyskusji, bo odbiglem znacznie od tematu, wez pod uwage kilka cennych uwag moich przedmowcow, o braku transmisji poza miacierzysta siecia w starych taryfach, o problemach z powrotem do sieci np plus gdy sie ma ja ustawiona na sztywno (zakladam ze problem polega na tym iz po calkowitej utracie zasiegu telefon musi najpierw zalogowac sie do macierzystej play a dopiero pozniej moze skakac po nadajnikach innych operatorow) i wiele innych upierdliwych problemow ktore w moich oczach dyskwalifikuja play jako operatora obslugujacego mojego smartfona (nie tylko iPhona). Podsumowujac - nie jest do konca istotnym tez fakt, iz mieszkasz, jak to okresliles "na zadupiu". Znam niezle zadupia z bardzo dobrym pokryciem (niekoniecznie siecia 3G) i nie koniecznie musi to miec jakikolwiek wplyw na zuzycie baterii, ba, nawet jej oszczednosc gdyz sygnal jest mocny, dostepny tylko EDGE, wiec po co mam miec wlaczone 3G. Wylaczam i oszczedzam prad. Zadupia to czesto, gesto powtarzany w kolko stereotyp i maly mit z zakresu obecnej telefonii komorkowej. Zadupia bywaly kiedys. Teraz nawet tam mozna znalezc niezly zasieg.
Napisano 03 lutego 2012 - 10:27
No widzisz, tadziur. Nie rozumiesz dlatego, ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
Cos co dla Ciebie jest sporadycznym uzytkowaniem dla kogos byc nie musi. Intensywnosc uzytkowania dla kazdego moze byc pojeciem zupelnie innym.
Dla mnie iphone bylby zupelnie idealnym smartfonem gdyby bateria trzymala mi tak dlugo jak u Ciebie.
Przy moim normalnym uzytkowaniu iP4 wytrzymuje 1,5 dnia a przy intensywnym 0,5. Niestety, sprzet swietny ale musze miec zrodlo ladowania w domu, pracy i w aucie. Miara tego jak intensywnie uzytkujesz swoj sprzet moglaby byc ilosc przeslanych/odebranych danych, rodzaj uzywanych aplikacji (np. ogladanie video, sluchanie muzyki, granie w gry itp.), jak dlugo dziennie ich uzywasz, ile minut rozmawiasz itd. Przy moim polykaniu ok 200MB danych dziennie w sieci 3G moj iPhone nie ma prawa wytrzymac 3 dni.
A wracajac do dyskusji, bo odbiglem znacznie od tematu, wez pod uwage kilka cennych uwag moich przedmowcow, o braku transmisji poza miacierzysta siecia w starych taryfach, o problemach z powrotem do sieci np plus gdy sie ma ja ustawiona na sztywno (zakladam ze problem polega na tym iz po calkowitej utracie zasiegu telefon musi najpierw zalogowac sie do macierzystej play a dopiero pozniej moze skakac po nadajnikach innych operatorow) i wiele innych upierdliwych problemow ktore w moich oczach dyskwalifikuja play jako operatora obslugujacego mojego smartfona (nie tylko iPhona). Podsumowujac - nie jest do konca istotnym tez fakt, iz mieszkasz, jak to okresliles "na zadupiu". Znam niezle zadupia z bardzo dobrym pokryciem (niekoniecznie siecia 3G) i nie koniecznie musi to miec jakikolwiek wplyw na zuzycie baterii, ba, nawet jej oszczednosc gdyz sygnal jest mocny, dostepny tylko EDGE, wiec po co mam miec wlaczone 3G. Wylaczam i oszczedzam prad. Zadupia to czesto, gesto powtarzany w kolko stereotyp i maly mit z zakresu obecnej telefonii komorkowej. Zadupia bywaly kiedys. Teraz nawet tam mozna znalezc niezly zasieg.
No przy takim użytkowaniu jak opisałeś to faktycznie nie ma prawa iphone długo pociągnąć na baterii.

Napisano 03 lutego 2012 - 12:26
Mozesz to wyjasnic jak wykupic pakiet zeby dzialal na kazdym nadajniku? Jesli cos takiego istnieje to by rozwiazalo moj problem...No przy takim użytkowaniu jak opisałeś to faktycznie nie ma prawa iphone długo pociągnąć na baterii.
. Brak transmisji danych poza siecią niewątpiliwie jest wadą (w nowych, wybranych taryfach play na szczęście nie ma ograniczenia na sieć play). Jeżeli ktoś ma starą taryfę to może również wykupić pakiet internetowy na wszystkie sieci(aktywacja smsem, około 15zł za 200mb z tego co pamiętam). Dla takich użytkowników jak ja - w zupełności wystarczy. Z drugiej strony jeżeli ktoś intensywnie użytkuje internet, to te 200mb może wciągnąć w jeden dzień i po pakiecie
.
Napisano 03 lutego 2012 - 12:54
Mozesz to wyjasnic jak wykupic pakiet zeby dzialal na kazdym nadajniku? Jesli cos takiego istnieje to by rozwiazalo moj problem...
Takie pakiety dostępne są, zdaje się, tylko w nowych ofertach all inclusive.
Od kiedy przełączyłem swojego iP4 na sztywno na nadajniki plusa bateria wytrzymuje niemal 2x dłużej - spokojnie 8h w użyciu, czyli ok 2 dni przy dosyć intensywnym użytkowaniu, więc zdecydowanie polecam taką opcję

Napisano 03 lutego 2012 - 15:10
Napisano 03 lutego 2012 - 15:19
na orange tez dziala?Zaloguj sie na stronie playa do play24. Zakładka usługi->pakiety. Tam jest możliwość włączenia np "Internet w telefonie 250 MB" za 20zł miesięcznie, lub "Internet w telefonie 500 MB" - 35zł miesięcznie. Działa we wszystkich sieciach. Mam starą taryfę One Play PRO 60 i też działa mi ta usługa.
Napisano 03 lutego 2012 - 18:02
Napisano 03 lutego 2012 - 19:42
Napisano 03 lutego 2012 - 19:48
Kartę microsim dostałeś za darmo, to ściągnięcie simlocka kosztuje w Orange 77zł. W ofercie na kartę wymiana sim na microsim kosztuje 25zł, chyba że kupujesz nowy numer to kup odrazu starter microsim, ale z doświadczenia wiem że w wielu salinach nie ma... ja osobiście kupiłem zwykły starter za 5 zł i poszedłem do salonu wymienić na microsim za 25zł.Witam, kupując usługę w Salonie Orange, możesz poprosić o karte micro. Mojego 4S kupiłem w Salonie Orange i otrzymałem micro sim, za 77zł dodatkowo poprosiłem o zdjęcie simlocka....po dwóch dniach telefon był już bez blokady.Obecnie używam go między innymi "na karte" w PLAY. Po każdej zamianie karty robię reset, żeby telefon "nauczył się " nowych ustawień i wszystko u mnie działa OK.
Napisano 03 lutego 2012 - 22:14
Napisano 03 lutego 2012 - 22:21
Napisano 15 sierpnia 2012 - 18:25
Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:01

Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:04

Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:08
Pewnie nie posłuchasz rady, aby nie przechodzić z iPhone do Play, więc nie próbuję, aczkolwiek uważam to za bardzo złą decyzję, dzięki której będziesz miała okazję odpowiednio się sfrustrować. Na pytanie nie odpowiem, bo jak nie będziesz korzystać z Playa to nie będziesz miała problemuJak to rozwiazać?

---------- Wpis dodano o 20:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:04 ----------
Tak, ja. Otóż telefon z Plusa może korzystać ze stacji bazowych Aero2, które nadają w 3G. Karta SIM Play nie ma prawa się logować do tych stacji i na razie nie ma prac, aby to umożliwić. Krótko mówiąc: najlepszy zasięg Plusa tylko z kartą Plusa. Klienci Play mają dostęp tylko do GSM i 3G na stacjach własnych Plusa.Obok leży telefon z Plusa i ma full 3G. Może coś robię nie tak? Miał ktoś taki przypadek?
Dokładnie to samo w moim domu: iPhone z kartą Play ma zasięg 1/5 w 3G Plusa (i go gubi), a ten sam telefon z kartą Plusa ma zasięg 4/5 i jest stabilny (testowałem rozmowę z betonowej piwnicy...).
---------- Wpis dodano o 20:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:07 ----------
PS. Pisaliśmy równocześnie, stąd małe zamieszanie w godzinach postów.
Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:10
Tak, ja. Otóż telefon z Plusa może korzystać ze stacji bazowych Aero2, które nadają w 3G. Karta SIM Play nie ma prawa się logować do tych stacji i na razie nie ma prac, aby to umożliwić. Krótko mówiąc: najlepszy zasięg Plusa tylko z kartą Plusa. Klienci Play mają dostęp tylko do GSM i 3G na stacjach własnych Plusa.
Tylko jak to się dzieje, że u mnie w firmie (w centrum Poznania) mnóstwo kolegów ma Playa i ma normalnie zasięg (korzystają właśnie z nadajników innych sieci), a ja go nie mam? Problem leży w iPhonie?
Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:14
No tak, pewnie jeszcze masz siłę i energię do ciągłego grzebania w ustawieniach. To bardzo ergonomiczne... (ironia). Czyli rozumiem, że zanim sprawdzisz maila to wchodzisz w ustawienia, czekasz aż się znajdzie sieć, podłączasz się do niej, sprawdzasz maila, wracasz do ustawień, czekasz aż się znajdzie Plus, włączasz go i tyle. Po czym przypominasz sobie, że miałeś napisać maila więc wchodzisz do ustawień... dobra, już, załapałem.Nie rozumiem za bardzo waszych problemow, mam play i iphonea 3GS. Ustawilem sobie wybór sieci na ręczny (na stałe Plus) i nie ma zadnych problemow - korzysta po prostu ciagle z plusa, zadnych przelaczen sieci. Chce skorzystac z neta darmowego - przelaczam sobie na play.
Nie to, żebym się czepiał, ale jak sądzę bateria trzyma ci 3-4 dni, bo telefon leży na półce a przełączanie między sieciami stestowałeś raz czy dwa, albo jesteś masochistą, skoro za każdym razem wykonujesz te wszystkie czynności, które opisałem wyżej

---------- Wpis dodano o 20:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:13 ----------
Tylko jak to się dzieje, że u mnie w firmie (w centrum Poznania) mnóstwo kolegów ma Playa i ma normalnie zasięg (korzystają właśnie z nadajników innych sieci), a ja go nie mam? Problem leży w iPhonie?
Coś mi się wydaje, że nie piszesz wszystkiego... Najpierw że obok telefon w Plusie, teraz że koledzy mają a ty nie masz... No nie wiem jak ci pomóc, może najpierw określ jaki masz problem.
Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:15
I szkoda że nie zostałeś w tej piwnicy.Pewnie nie posłuchasz rady, aby nie przechodzić z iPhone do Play, więc nie próbuję, aczkolwiek uważam to za bardzo złą decyzję, dzięki której będziesz miała okazję odpowiednio się sfrustrować. Na pytanie nie odpowiem, bo jak nie będziesz korzystać z Playa to nie będziesz miała problemu
.
---------- Wpis dodano o 20:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:04 ----------
Tak, ja. Otóż telefon z Plusa może korzystać ze stacji bazowych Aero2, które nadają w 3G. Karta SIM Play nie ma prawa się logować do tych stacji i na razie nie ma prac, aby to umożliwić. Krótko mówiąc: najlepszy zasięg Plusa tylko z kartą Plusa. Klienci Play mają dostęp tylko do GSM i 3G na stacjach własnych Plusa.
Dokładnie to samo w moim domu: iPhone z kartą Play ma zasięg 1/5 w 3G Plusa (i go gubi), a ten sam telefon z kartą Plusa ma zasięg 4/5 i jest stabilny (testowałem rozmowę z betonowej piwnicy...).
---------- Wpis dodano o 20:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:07 ----------
PS. Pisaliśmy równocześnie, stąd małe zamieszanie w godzinach postów.
Sam mam iPhone w Play , mój tato ma xperie w Plusie i co się okazuje ? Ja mam lepszy zasięg niż on. Jak to wytłumaczysz skoro play to taki syf?
Dodam że testowałem to zarówno w "szczerym polu" jak i w mieście oraz domu (mieszkam na obrzeżach miasta).
Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:17
Na innych telefonach będzie to samo, więc to nie jest problem z iPhonem.Nie wiem, czemu Play sprzedaje iPhone, bo ten telefon jest kompletnie niekompatybilny z tą siecią, chyba, że ktoś siedzi non-stop w centrum wielkiego miasta tak, że ma 100% pokrycie Play. Biorąc to pod uwagę i ceny w tej sieci (_zdecydowanie_ najatrakcyjniejsza oferta), to chyba oznacza, że dostajesz to, za co płacisz. Ja w każdym razie do Playa nie wrócę.
Raczej w karcie Play i jej niskim priorytecie na nadajnikach Plusa.Tylko jak to się dzieje, że u mnie w firmie (w centrum Poznania) mnóstwo kolegów ma Playa i ma normalnie zasięg (korzystają właśnie z nadajników innych sieci), a ja go nie mam? Problem leży w iPhonie?
Napisano 15 sierpnia 2012 - 19:23
Coś mi się wydaje, że nie piszesz wszystkiego... Najpierw że obok telefon w Plusie, teraz że koledzy mają a ty nie masz... No nie wiem jak ci pomóc, może najpierw określ jaki masz problem.
Przeczytaj jeszcze raz mojego pierwszego posta. Czy tam nie napisałam, że na Plusie mam pełen zasięg? Jeśli nie chcesz mi pomóc, to nie pomagaj, ale nie rzucaj jakiś dziwacznych podejrzeń. Problem określiłam jasno - nie mogę zmienić operatora.
EDIT. Ja nie mam Jailbreak. Koledzy nie mają iPhone.
---------- Wpis dodano o 20:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:17 ----------
Raczej w karcie Play.
Ale dlaczego? W domu na tej karcie mam full 3G. Tylko w pracy natrafiłam na problem. Faktycznie jest tu słabszy zasięg playa, ale koledzy przełączają się na Orange. A ja nie mogę ani na Orange, ani na żadną sieć. Niby jest połączenie, a brak sieci.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych