Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone a sieć Play

• Please log in to reply
63 replies to this topic

#51 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2012 - 19:27

Przeczytaj jeszcze raz mojego pierwszego posta. Czy tam nie napisałam, że na Plusie mam pełen zasięg?.

Jak na telefonie z kartą Plusa to nic niezwykłego, bo będzie traktowana priorytetowo względem kart z innych sieci.

Ale dlaczego? W domu na tej karcie mam full 3G.

Zapewne jesteś w zasięgu sieci Play.

Tylko w pracy natrafiłam na problem. Faktycznie jest tu słabszy zasięg playa, ale koledzy przełączają się na Orange. A ja nie mogę ani na Orange, ani na żadną sieć. Niby jest połączenie, a brak sieci.

Widocznie nadajniki są już obciążone i nie przyjmują kolejnych użytkowników z kartą Play.

#52 ygreko

ygreko
  • 27 posts

Posted 15 August 2012 - 19:27

Sam mam iPhone w Play , mój tato ma xperie w Plusie i co się okazuje ? Ja mam lepszy zasięg niż on. Jak to wytłumaczysz skoro play to taki syf?
Dodam że testowałem to zarówno w "szczerym polu" jak i w mieście oraz domu (mieszkam na obrzeżach miasta).

Nie wiem czemu uważasz, że Play to syf, dla mnie to bardzo dobra, jeśli nawet nie najlepsza sieć (osprzęt, oferta). Problemy są tylko wtedy, kiedy Play nie ma zasięgu ze stacji własnych, czyli sytuacja, która występuje na ogromnym terenie naszego kraju.

#53 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2012 - 19:36

Nie wiem czemu uważasz, że Play to syf, dla mnie to bardzo dobra, jeśli nawet nie najlepsza sieć (osprzęt, oferta). Problemy są tylko wtedy, kiedy Play nie ma zasięgu ze stacji własnych, czyli sytuacja, która występuje na ogromnym terenie naszego kraju.

Pomijasz kluczową wadę, do tego dochodzi wolna transmisja danych przez brak HSPA-DC i LTE.

#54 ygreko

ygreko
  • 27 posts

Posted 15 August 2012 - 19:39

Pomijasz kluczową wadę, do tego dochodzi wolna transmisja danych przez brak HSPA-DC i LTE.

Powiedzmy, że te dość stabilne 2mbit/s, które uzyskiwałem to nie był taki zły wynik, w porównaniu do np. Orange. Ale rzeczywiście - w T-Mobile obecnie w ok. 60% przypadków mam transfery rzędu 5-7 mbit/s, a poza tym z reguły więcej niż 2 mbit/s. Oczywiście w zasięgu 3G.
Teraz myślę o przejściu do Plusa, bo korzystając ze stacji Aero2, iPhone może się połączyć na 14,4 mbit/s, co powinno dać realne transfery na poziomie 8-12 mbit/s przy jeszcze mniejszym pingu, co stanowczo poprawi komfort korzystania z netu na iPhone.

#55 MacHania

MacHania
  • 25 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2012 - 19:40

Jak na telefonie z kartą Plusa to nic niezwykłego.

To była odpowiedź dla kolegi powyżej, który miał pretensje.

Zapewne jesteś w zasięgu sieci Play.

Naprawdę? Chciałam pokazać, że karta działa. Nie traktujcie mnie jak debila, tylko dlatego, że jestem kobietą, ludzie.

Widocznie nadajniki są już obciążone i nie przyjmują kolejnych użytkowników z kartą Play.

Dziwne, bo oni nie mają z tym żadnych problemów, nigdy. Wiec raczej coś innego musi być przyczyną. A czy to jest normalne, że iPhone pokazuje różne sieci do wyboru a nie może się z nimi połączyć?

Szkoda, bo będę musiała pozostać przy zdzierającym i mającym gdzieś klienta Plusie. A Play ma naprawdę świetne oferty. 39 zł/m-sc za 1GB i 440 minut do wszystkich sieci przy umowie na 12 miesięcy? Pomarzyć!

#56 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2012 - 19:43

Naprawdę? Chciałam pokazać, że karta działa. Nie traktujcie mnie jak debila, tylko dlatego, że jestem kobietą, ludzie.

Ale to w innym miejscu, zapewne z dobrym sygnałem.

Dziwne, bo oni nie mają z tym żadnych problemów, nigdy. Wiec raczej coś innego musi być przyczyną. A czy to jest normalne, że iPhone pokazuje różne sieci do wyboru a nie może się z nimi połączyć?

A który model i kiedy wyprodukowany?
Może z tych co miały wadliwe anteny.

A Play ma naprawdę świetne oferty. 39 zł/m-sc za 1GB i 440 minut do wszystkich sieci przy umowie na 12 miesięcy? Pomarzyć!

Popatrz na prędkości to zmienisz zdanie.

#57 ygreko

ygreko
  • 27 posts

Posted 15 August 2012 - 19:44

Ja naprawdę miałem dobrą radę, abyś określiła swój problem. Teraz to już wiem na pewno, że nie wiesz, ale nie chodzi mi o żadne wycieczki osobiste, nieważne...
Nie mamy szklanej kuli, aby wywnioskować dlaczego akurat twój iphone nie może się połączyć z innymi sieciami, gdy telefony kolegów mogą. Nie wiemy, jakie koledzy mają karty SIM, bo o tym łaskawie nie piszesz. Możnaby spróbować się pochylić nad tą sprawą, zwłaszcza, że takie rzeczy akurat mnie interesują i do testów mam w domu chyba ze 12 kart SIM różnych operatorów i w różnych formatach, ale skoro nie chcesz sobie pomóc, to znaczy, że zamierzasz radzić sobie inaczej.

#58 MacHania

MacHania
  • 25 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2012 - 20:04

A który model i kiedy wyprodukowany?
Może z tych co miały wadliwe anteny.

4S. Produkcja: Maj 2012

---------- Wpis dodano o 20:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:52 ----------

Ja naprawdę miałem dobrą radę, abyś określiła swój problem. Teraz to już wiem na pewno, że nie wiesz, ale nie chodzi mi o żadne wycieczki osobiste, nieważne...
Nie mamy szklanej kuli, aby wywnioskować dlaczego akurat twój iphone nie może się połączyć z innymi sieciami, gdy telefony kolegów mogą. Nie wiemy, jakie koledzy mają karty SIM, bo o tym łaskawie nie piszesz. Możnaby spróbować się pochylić nad tą sprawą, zwłaszcza, że takie rzeczy akurat mnie interesują i do testów mam w domu chyba ze 12 kart SIM różnych operatorów i w różnych formatach, ale skoro nie chcesz sobie pomóc, to znaczy, że zamierzasz radzić sobie inaczej.

Daruj sobie. Niepotrzebne mi Twoje testy, jak nie potrafisz odpowiedzieć, jak to się dzieje, że iphone pokazuje sieci do wyboru a nie potrafi się z nimi łączyć. Tyle właśnie chciałam się dowiedzieć. EOD.

---------- Wpis dodano o 20:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:54 ----------

Popatrz na prędkości to zmienisz zdanie.

Ja nie mam wielkich wymagań. Testuje od kilku dni i jest naprawdę ok.

---------- Wpis dodano o 21:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:55 ----------

Zrobiłam mały test. Wyszłam z budynku, iPhone chwycił zasięg Play 3G. Weszłam do ustawień: znów pokazał wszystkich operatorów, ale po wybraniu Orange, Plusa czy T.Mobile natychmiast wraca brak sieci. Może to wina tego, że mam prepaida Playa z taryfą typowo internetową? Ale wątpie. Jeśli ktoś potrafi pomóc, jak to ugryźć, będę baaardzo wdzięczna:)

#59 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2012 - 20:05

4S. Produkcja: Maj 2012

Z serią DN były problemy, więc moznaby próbować wymienić w sklepie na nowy.

Daruj sobie. Niepotrzebne mi Twoje testy, jak nie potrafisz odpowiedzieć, jak to się dzieje, że iphone pokazuje sieci do wyboru a nie potrafi się z nimi łączyć. Tyle właśnie chciałam się dowiedzieć. EOD.

Może nie może złapać zasięgu 3G, a koledzy mają ale 2G.

http://myapple.pl/ip...-zasiegiem.html

Sprawdź w pracy jak działa po wyłączeniu 3G w telefonie.

#60 MacHania

MacHania
  • 25 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2012 - 20:19

Z serią DN były problemy, więc moznaby próbować wymienić w sklepie na nowy.

Może nie może złapać zasięgu 3G, a koledzy mają ale 2G.

http://myapple.pl/ip...-zasiegiem.html

Sprawdź w pracy jak działa po wyłączeniu 3G w telefonie.

Dziwna sprawa. Wyszłam przed budynek, złapał Play 3G. Wyłączyłam 3G i brak sieci. Wcześniej miałam w nim kartę Orange i nie było takich problemów. Tylko czasem (rzadko) ktoś się nie mógł do mnie dodzwonić. Może rzeczywiście mam jakąś walniętą wersję? A może po prostu coś z tym Playem. Chyba kupię jeszcze prepaida Plusa i potestuję.

#61 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2012 - 20:23

[/COLOR]Zrobiłam mały test. Wyszłam z budynku, iPhone chwycił zasięg Play 3G. Weszłam do ustawień: znów pokazał wszystkich operatorów, ale po wybraniu Orange, Plusa czy T.Mobile natychmiast wraca brak sieci. Może to wina tego, że mam prepaida Playa z taryfą typowo internetową? Ale wątpie. Jeśli ktoś potrafi pomóc, jak to ugryźć, będę baaardzo wdzięczna:)

Dziwna sprawa. Wyszłam przed budynek, złapał Play 3G. Wyłączyłam 3G i brak sieci. Wcześniej miałam w nim kartę Orange i nie było takich problemów. Tylko czasem (rzadko) ktoś się nie mógł do mnie dodzwonić. Może rzeczywiście mam jakąś walniętą wersję? A może po prostu coś z tym Playem. Chyba kupię jeszcze prepaida Plusa i potestuję.

To to, bo Play Online nie działa na nadajnikach innych sieci.

http://myapple.pl/op...t-na-karte.html

#62 MacHania

MacHania
  • 25 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2012 - 20:27

To to, bo Play Online nie działa na nadajnikach innych sieci.

Aaaa i tu jest pies pogrzebany :) No dobra, to jutro kupię zwykłego pre-paida i zobaczymy jaka będzie reakcja. Przy okazji przetestuję też Plusa, żeby wykluczyć inne możliwości. Dziękuję za pomoc, jutro napiszę czy coś się zmieniło :)

No tak i Play Online działa tylko w 3G. To też wiele wyjaśnia.

#63 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 15 August 2012 - 23:24

Naucz się czytać ze zrozumieniem...

#64 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 15 August 2012 - 23:53

Swoją drogą już widzę jak po premierze iPhona 5 pojawią się wątki o nie działaniu LTE w Play.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users