Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone a sieć Play

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paulus82

Paulus82
  • 5 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 13:08

Od niedawna jestem w sieci Play i odkąd w niej jestem co chwila jakiś błąd i problem. Codziennie gubie zasięg przez co zawiesza mi się telefon i muszę go podłączyć do iTunes który każe go zresetować do ustawień fabrycznych. Po tej czynności telefon działa przez jakiś czas po czym problem znów się powtarza. I tak w kółko. Myslałem że to może wina karty więc byłem w salonie i ją wymieniłem. U poprzedniego operatora nie miałem żadnych problemów odkąd mam Iphone'a. Od pewnego czasu jak formatuje telefon to wyskakuje mi komunikat o nieznanym błedzie (-1). Pojęcia nie mam co jest grane, czy to wina telefonu czy sieci?

#2 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 13:37

Witam, zrób reset , każda zamiana karty, czy operatora wymaga resetu urządzenia, żeby telefon "nauczył się" nowych ustawień. Co do Play to jak Ci gubi zasięg to przeloguj się ręcznie na Plusa (umożliwi Ci na korzystanie z infrastruktury Plusa).

#3 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 19:33

mialem dokladnie taki sam problem, po przesiadce z orange na play, jak bylem w miescie to wszystko bylo ok zasieg play 3g full, wracalem do domu poza miastem, gdzie zasiegu play nie ma wcale, a plusa to lapie jak stane przy oknie, za to zasieg orange mam full, i tez mialem problemy, ze chyba przeskakiwal co chwile z nadajnika na nadajnik, przez co iphone sie calkowicie zawieszal, musialem resetowac, reinstalowalem soft, wracalem na 4.2.1, i teraz znowu wrocilem na 5.0.1 i jak na razie wszystko jest ok i tel sie nie zawiesza. Ale mi sie zdaje, ze to przez to, ze play przechodzil na nadajniki orange i w koncu jakos to zsynchronizowali i teraz dziala wszystko cacy.

#4 Paulus82

Paulus82
  • 5 postów

Napisano 28 stycznia 2012 - 18:55

Reinstalacja nie pomaga, muszę robić ją co drugi dzień. za każdym razem kiedy gubi zasięg, albo podpinam go do kina domowego lub ostatnio podczas rozmowy mnie rozłacza zawiesza się i każe podłączyć do iTunes. raz się uda zainstalować ustawienia fabryczne a raz nie bo wyskakuje błąd (-1). teraz nie dziala bo twierdzi że nie ma wsadzonej karty SIM choć jest. czy siec moze tak wplywac na dzialanie telefonu? najlepsze ze na stronie apple'a w pomocach technicznych nie znajduje tego numeru błędu. bez sensu taki telefon kiedy musze co drugi dzien go resetowac i liczyc ze sie nie zawiesi na poczatku dnia i zostaje bez kontaktu do czasu powrotu do domu gdzie mam zaintalowanego iTunes

#5 Piotr2483

Piotr2483
  • 70 postów
  • SkądKętrzyn

Napisano 28 stycznia 2012 - 19:29

Przełącz się na orange od jakiegoś czasu play chodzi na antenach orange

#6 Paulus82

Paulus82
  • 5 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 10:55

Mam rozumieć ze przez skoki między nadajnikami iPhone mi swiruje bo nie wie ktory namierzyć i się zawiesza?

#7 Gość_betono_*

Gość_betono_*

Napisano 30 stycznia 2012 - 14:04

Z moich doswiadczen Play niestety nie sprawdza sie z Iphone 4S. Dopiero reczny wybor Orange zalatwia sprawe. Na Plusie mam dziwne jazdy z gubieniem zasiegu i wylogowywaniem z sieci (podobno Plus duzo teraz miesza z powodu MOCN z Aero2,na co naklada sie roaming krajowy z Play - efekt: kupa). Mailowalem trzykrotnie do Play, otrzymalem odpowiedz ze nie planuja zadnych zmian w sieci, wiec skoro moj telefon u nich kiepsko dziala to mam chyba spadac jednym slowem... Takie tez posuniecie wlasnie rozwazam - z tego co zauwazylem to najlepiej IP dziala w Orange i TMobile.

#8 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 14:57

Nie chce tu wywolywac burzy w szklance wody ani prowokowac do zbednych dyskusji nad wyzszoscia danego operatora ale moge powiedziec z czystym sumieniem - Play w moim (i nie tylko) przypadku jest do bani. Pisze te slowa z cala odpowiedzialnoscia. Przelaczanie sie pomiedzy nadajnikami, w konsekwencji ciagle zawiasy, utraty zasiegu oraz szybsze zuzycie baterii byloby dla mnie nie do zaakceptowania. Znajomy korzystal z Playa na iPhonie i powyzej wspomniane problemy doprowadzaly go do szewskiej pasji. Oczywiscie wszystkiemu winny byl iPhone (tak twierdzil znajomy). Zmienil terminal na Samsunga Galaxy SII. Problemy te same. A ja komfortowo nadal uzywam sieci T-mobile oraz od niedawna Orange - ale z innym smartfonem :) Maly update bo wlasnie mi sie przypomnialo jeszcze jedno ciekawe zdarzenie dot. sieci Play:\ - znajomy zakupil w Play Sony Ericssona Xperia (nie pamietam jaki model - zreszta niewazne, i tak sa kiepskie) - ciagle narzekal na znikanie zasiegu netu. - kilkukrotnie dzwonil na hotline celem uzyskania informacji i pomocy - w koncu zalecono wizyte w serwisie (oddanie terminalu do reklamacji) - w serwisie wgrano nowy soft i odeslano jako sprawny. - problemy z zasiegiem nadal wystepowaly - ponowna reklamacja. Oczywiscie uznana. Dokonano wymiany plyty glownej. Telefon odeslano - Nadal problemy z zasiegiem - ponowny kontakt z hotlinem do jasnej cholery ;) - wymiana karty sim - reprovisioning konta abonenckiego itp - w koncu jeden z konsultantow na hotline zaproponowal wlaczenie sobie takiej opcji jak roaming danych - zdziwienie znajomego ktory stwierdzil ze nie chce korzystac z transmisji za granica - wyprowadzenie znajomego z bledu i poinformowanie go ze nadajniki Plusa sa dla Playa tak jak w roamingu. - Konsternacja znajomego a potem niesamowite wkurwienie sie ;) I to jest wlasnie prawidziwa, nie zmyslona historyjka o Playu.

#9 Gość_betono_*

Gość_betono_*

Napisano 30 stycznia 2012 - 15:07

Czyli sie potwierdza z siecia Play. Ktos tu pisal z Wroclawia ze mu dobrze na Playu dziala - na razie to jedyna pozytywna opinia jaka udalo mi sie znalezc co do tej konfiguracji. Szkoda tylko ze ciezko znalezc rownie konkurencyjna oferte w TMobile albo Orange :/

#10 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 15:27

W miejscach w ktorych mieszkam i pracuje (Gliwice) najlepsze zasiegi maja Tmobile i Orange. Dodam ze w Gliwicach jest ogolnie naprawde swietne pokrycie, mnostwo nadajnikow itp, prozno szukac tu problemow z Tmobilem i Orange. A Play niestety... Kolega w pracy ze swoim Galaxy SII tylko zasieg EDGE. A ja 3G pelna geba w obu sieciach. W domu mam full kresek (iPhone w Tmobile pokazuje 3G a HTC w Orange H) a kolega wychodzi z Playem na balkon po to aby pogadac. Nie mowie juz o dostepie do sieci. Przy obecnych mrozach takie pogaduchy moga sie skonczyc niezlym zapaleniem pluc ;) Zartuje. Ogolnie rzecz biorac, Play nie ma dla mnie racji bytu ze wzgledu na rozmaite problemy. Oczywiscie sa w Gliwicach miejsca gdzie Play ma b.dobry zasieg. Ale nie sa to miejsca w ktorych najczesciej ja przebywam i potrzebuje dostepu do sieci z pelna predkoscia.

#11 Gość_betono_*

Gość_betono_*

Napisano 30 stycznia 2012 - 15:29

Ja mam full zasieg 3G Play ale w zaden sposob nie rozwiazuje to problemow z bateria w 4S.

#12 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 15:43

Problem z bateria byl juz na forum omawiany i nawet opisano jego rozwiaznie. Dodatkowo problem z zywotnoscia baterii w sieci play moze byc spowodowany wlasnie przez przelaczanie sie pomiedzy nadajnikami. I to nie tylko chodzi o iPhona. Tak jak wspomnialem w poprzednich postach, znajomego Galaxy SII czasem nie wytrzymuje 8 godzin w pracy(!). Serio! Miejsce pracy prawdopodobnie polozone jest na granicy "styku" playa i plusa. Wydawac by sie moglo ze telefon przelacza sie "bezszelestnie". Nie jest to tak pieknie do konca. Najpiew spada mu zasieg 3G Playa by przeskoczyc na EDGE. Po chwili lapie Plusa, nastepuje przelaczenie trasmisji czasem znow na EDGE a czasem na 3G i na odwrot. Tez potrafi miec full zasieg ale nie przez dlugi okres czasu. Ciagle wyszukiwanie i przelaczanie zjada baterie w przerazajacym tepie.

#13 Miedziak

Miedziak
  • 29 postów
  • SkądWarka/Warszawa

Napisano 30 stycznia 2012 - 16:10

Mi tez bateria z 3GS schodzi bardzo szybko, szczegolnie jak mam slaby zasieg i telefon w kolko przelacza i kombinuje... Chociaz powiem wam ze ostatnimi czasy jest poprawa. Nic nie zmienialem - tak samo z siebie :)

#14 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 30 stycznia 2012 - 16:35

Witam , używam 4S i Galaxy S w Play, wymienione wyżej problemy u mnie nie występują (Warszawa i okolice Olsztyna), na wsi w okolicach Olsztyna, jak sporadycznie występują spadki zasięgu to zawsze, oprócz Playa mam do wyboru nadajniki Plusa i Orange. Która sieć ma 3 infrastruktury do wyboru......????. Pozdrawiam.

#15 Gość_betono_*

Gość_betono_*

Napisano 30 stycznia 2012 - 16:41

Problemu z bateria w moim Iphone 4S nie powoduje NIC INNEGO JAK SIEC PLAY - zadne rozwiazania z forum nie dzialaja. Telefon na dokladnie tych samych ustawieniach: - standby Orange - spadek 10% w nocy przy 1 kresce zasiegu 3G - standby Play - spadek 30% w nocy przy pelnym zasiegu 3G bez zadnego "przelaczania" Play i Plus nie maja chyba relacji sasiedzkich wiec telefon najpierw musi zgubic zasieg Play i od zera zalogowac sie do Plus. Ma to na celu zminimalizowanie oplat za roaming krajowy i "zmaksymalizowanie" zasiegu Play.

#16 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 31 stycznia 2012 - 23:58

Witam , używam 4S i Galaxy S w Play, wymienione wyżej problemy u mnie nie występują (Warszawa i okolice Olsztyna), na wsi w okolicach Olsztyna, jak sporadycznie występują spadki zasięgu to zawsze, oprócz Playa mam do wyboru nadajniki Plusa i Orange. Która sieć ma 3 infrastruktury do wyboru......????. Pozdrawiam.

Oczywiscie ze nie musza wystepowac, jesli tylko nie znajdujesz sie na "granicy" zasiegow dwoch nadajnikow (telefon sie nie przelacza) oraz laczysz sie np tylko poprzez EDGE a 3G masz wylaczona w ustawieniach. Wtedy problem nie wystepuje.

Po co mi 3 infrastruktury do wyboru skoro mam zasieg praktycznie wszedzie i nie potrzebuje sie przelaczac.
Takie rzeczy to tylko w Play. Jak sie nie ma swoich anten to sie kombinuje...

#17 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 13:06

Witam, każdy wybiera sobie sieć według własnych preferecji ( ekonomicznych i zasięgu), nie ma "przymusu" wyboru. Jeśli komuś nie pasuję korzystanie z anten 3 operatorów(gdzie i jaka "kombinacja" ???), to korzysta z usług jednego optymalnego dla siebie operatora.

#18 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 02 lutego 2012 - 00:34

U mnie znowu podczas zmiany nadajnikow iphone sie normalnie zawiesza...ten caly play to straszny syf ciagle skacze z nadajnika na nadajnik na dodatek z uporem maniaka trzyma sie nadajnika play, ktory ma zerowy zasieg...dlatego moje pytanie czy da sie cos przestawic w sofcie, zeby, np. tylko dzialal na nadajnikach plusa?? I nie chodzi mi o opcje recznego wyboru operatora, bo ona jest niestala. Tylko moze jakas modyfikacja czy cos.

#19 eroberto1

eroberto1
  • 285 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lutego 2012 - 07:53

Niestety ja rownież muszę potwierdzić niektóre opinie dotyczące fatalnej jakości Play, moja żona ma HTC Wildfire S a w nim kartę playa i ciagle problemy z zasięgiem, telefon szybko sie rozladowuje i ciagle loguje do innego nadajnika, po ręcznym wyborze Orange na sztywno problemy znikają, ale co z tego jak jej taryfa ma pakiet danych tylko w zasięgu macierzystym, ogólnie play porażka i czekamy tylko na koniec umowy bo w jakości nic sie nie zmieni, play zamiast stawiać nowe nadajniki podpisuje umowe z Orange.

#20 tadziur88

tadziur88
  • 51 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 lutego 2012 - 08:20

Nie rozumiem za bardzo waszych problemow, mam play i iphonea 3GS. Ustawilem sobie wybór sieci na ręczny (na stałe Plus) i nie ma zadnych problemow - korzysta po prostu ciagle z plusa, zadnych przelaczen sieci. Chce skorzystac z neta darmowego - przelaczam sobie na play. Bateria trzyma 3-4 dni, przy sporadycznym uzytkowaniu lub 2-3 przy codziennym surfowaniu w necie - wiadomosci/pogoda itd. Mieszkam na zadupiu, w okolicach Szczecina.

#21 eroberto1

eroberto1
  • 285 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lutego 2012 - 08:48

tadziur88 po pierwsze moze jesteś cały czas w jednym miejscu, ja np cały czas jestem w drodze i poruszam sie pomiędzy różnymi miastami, raz jestem na zadupiu a raz w centrum Warszawy, zgodzę sie ze rozwiązaniem jest ustawienie sobie na sztywno plusa czy Orange ale nie kupowałem sobie telefonu dla logo tylko dla jego funkcji i istotne jest dla mnie odbieranie maili na bieżąco, potrzebuje ciągłego dostępu do sieci więc play tu całkowicie odpada, szczególnie w starszych taryfach gdzie pakiet internetowy dziala tylko na sieci macierzystej. Podsumowując jak bym potrzebował tylko połączeń glosowych i smsow to ok zgadzam sie play jest super a do tego nokia z mediamarkt za 99zl i na sztywno zasięg plusa lub Orange

#22 Gość_betono_*

Gość_betono_*

Napisano 02 lutego 2012 - 10:02

Proponuje sprawdzic jeszcze jedna opcje - zalogowac sie do PLAY i wylaczyc testowo dane pakietowe (np na noc) i zobaczyc jak to wplynie na baterie.

#23 maciejkami1

maciejkami1
  • 204 postów

Napisano 02 lutego 2012 - 10:14

Ja mam 3gsa w playu i nie mam żadnych problemów. Jeśli telefon nie znajduję nadajników playa, automatycznie łączy się z tymi plusa.

#24 Gość_betono_*

Gość_betono_*

Napisano 02 lutego 2012 - 10:20

Ustawienia sieci nie są takie same w całym kraju - są regiony z różna parametryzacją - spróbuj oddalać się z zasięgu Play i obserwuj pasek zasięgu - zobacz czy przeskoczy z Play na Plus bez pokazywania braku zasięgu.

#25 Paulus82

Paulus82
  • 5 postów

Napisano 02 lutego 2012 - 11:53

A mieliście taki problem by po zgubieniu zasięgu Play kiedy w telefonie jest na sztywno ustawione wyszukiwanie sieci Play by miał problem z ponownym podłączeniem do sieci. Taki właśnie miałem problem z telefonem, kiedy zgubił zasięg kombinował jak znaleść nowy i nie udawało mu się więc się zawieszał i kazał zrestartować przy pomocy iTunes'a. W każdym razie zareklamowałem w salonie więc zobaczymy co powiedzą spece w tej sprawie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych