Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co wybrać iPhone 4 z dużą pamięcią czy 4S z miejszą pamięcią? I gdzie kupić najlepiej?

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#1 panjarekp

panjarekp
  • 89 posts
  • SkądPL Jelcz-Laskowice

Posted 15 January 2012 - 12:40

Jestem użytkownikiem iPhona 3. Telefon jak na razie działa bardzo dobrze i jestem z niego zadowolony. Jednak coraz więcej aplikacji potrzebuje nowsze oprogramowanie (ja mam wersję 4,0). Zastanawiam się nad zmianą na iPhona 4 lub 4S. Jestem trochę zszokowany cenami jakie są na te telefony. IPhone 4 S jest dużo droższy niż iPad - trochę to dziwne. Poczytałem recenzje iPhonów 4 i 4S i zastanawiam się, czy warto dokładać co najmniej 500 zł do 4S. Największa różnica jaka jest między tymi dwoma wersjami, czyli Siri (sterowanie głosem) nie będzie prze ze mnie wykorzystywana - nie działa w naszym języku. Szybsza transmisja danych też mi nic nie da, ponieważ mój dostawca internetu podaje tylko 7,2 Mb/s. A bateria w 4S jest słabsza niż w 4. Różnice w uruchomieniu aplikacji i wyświetlaniu zdjęć są znikome (jakoś do tej pory daję radę na iPhonie 3). Co mi poradzicie? Drugi problem to gdzie kupić? Swojego iPhona 3 kupiłem na Allegro z amerykańskim simlockiem. Trochę się napracowałem, aby zrobić jailbreak i usunąć simlocka. Czy iPhone 4 i 4S też trzeba jailbrekować. Może lepiej kupić od kogoś kto sprzedaje z sieci polskiej np. Orange? Z góry dziękuję za rady.

#2 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 15 January 2012 - 12:53

Jak ci nie zależy na pięciominutowej zabawie z Siri to bierz czwórkę :-) jest szybka i ma tyle samo RAMu co 4S :) chyba,mże będzie ci zależało na najnowszych grach, chociaż te tez działają dobrze ;) Ja jak szukam iPhone'a na Allegro to z ery/T-mobile bo wtedy jest pewność, że będzie bez sim-locka... A te z śmigłowiec na Orange to możesz zdjąć simlock w samym orange za chyba 70 zł albo na simlock.pl

#3 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 January 2012 - 12:59

Stoję przed podobnym wyborem, z tą różnicą, że kupuję swojego pierwszego iPhone'a ;). Rozglądam się już od jakiegoś czasu i z moich obserwacji wynika, że ciężko jest dziś dostać nowego, zafoliowanego iPhone'a 4 16gb. 8-gigowe są zdecydowanie za małe, a używane 16-stki można dostać za 1400-1800, tylko czy warto kupować używany telefon z 2010 r. bez gwarancji za tak dużą kwotę? Z kolei 4S na Allegro również jest nieopłacalne, bo w niskiej cenie znajdziemy tylko te z simlockiem, a droższych już się nie opłaca, bo swoją ceną zbliżają się do Apple Online Store. Jeśli chodzi o wybór 4 vs 4S: moim zdaniem jeśli interesuje Cię tani, używany, to czwórka, a jeżeli nowy, to tylko 4S. Po części z powodów, które wymieniłem wyżej, ale też dlatego, że potem przy ewentualnej odsprzedaży DUŻO więcej weźmiesz za używanego 4S z pierwszej ręki, niż za używanego 4 z drugiej ręki. 4S poza Siri ma też dużo lepszy aparat, dwurdzeniowy procesor oraz siedmiokrotnie szybszą grafikę (chyba), a więc jest jakby bardziej nowoczesnym telefonem, który może śmiało konkurować z nowymi słuchawkami innych firm. Czwórka nie jest już najnowszym telefonem i trzeba się z tym liczyć ;). Jeśli mowa o simlocku, to myślę, że lepiej jest trochę dopłacić i kupić telefon fabrycznie bez simlocka, ew. z simlockiem na sieć, której używasz. Szkoda nerwów i przyjemności korzystania z iPhone'a, żeby bawić się w Geveye, czy ultrasn0wy, czy jakoś tak. Masz wtedy swobodę aktualizacji, restore, wyboru sieci ;). Ja aktualnie już sam nie wiem, który wybiorę, ale to zależy w dużej mierze od budżetu. Coraz bardziej skłaniam się jednak ku nowemu iPhone'owi 4S 16gb z Apple Online Store - pewne źródło, świetna gwarancja ;).

#4 JJ PartyBoy

JJ PartyBoy
  • 153 posts

Posted 15 January 2012 - 13:08

Jak ci 3 nie przeszkadza to możesz poczekać na iphona 5 , nawet jak nie bedziesz chcial go kupic to 4 i 4s bardzo stanieja ;] . A przy twoim wyborze jak znajdziesz nowego to bierz 4 , 4s nie jest jakos specjalnie lepszy chyba ze lubisz robic zdjecia aparatem z telefonu

#5 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 15 January 2012 - 13:24

Różnica jest procesorow (4S ma A5) i dzięki temu jest o 80% szybszy . Ja bym brał 4Sa naprawdę A5 powala .

#6 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 January 2012 - 13:35

Ja bym brał 4Sa naprawdę A5 powala .

Ale tylko w grach 3D, których zreszta nie ma zbyt wiele pod A5.

#7 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 January 2012 - 13:51

Ale skoro do tej pory ma 3G, tzn. że raczej nie wymienia często telefonów, a A5 posłuży mu dłużej niż A4, bo logiczne jest, że te coraz bardziej wymagające aplikacje będą powoli wypierać te pod A4 ;).

#8 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 January 2012 - 13:53

Autorze, chyba sam sobie odpowiedziałeś, który wybrać. Nic co ma 4s jest Ci nie potrzebne, więc chyba logiczne, że kupisz czwórkę z większą pamięcią. Dziwny temat.

#9 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 15 January 2012 - 14:11

Ale skoro do tej pory ma 3G[...]

A nie chodziło mu o 3Gs? Napisał 3, więc ja to rozumiem jako trzecią generację...

#10 panjarekp

panjarekp
  • 89 posts
  • SkądPL Jelcz-Laskowice

Posted 15 January 2012 - 14:15

W sumie to dziwne, ale na Allegro nowe iPhone 4S jest droższy niż w sklepie Apple: iPhone 4S: czarny lub biały od Apple - Apple Store (Polska) iPhone 4 znalazłem w Apple Store za 2199 zł ale są tylko z 8 GB pamięci. Dostawa gratis.... Kupowanie na Allegro, a szczególnie używanych, wiąże się dużym ryzykiem. Co gorsza, raczej szybko nie stanieją, zważywszy na duże zainteresowanie wytworami Apple i wciąż rosnącym kursem dolara i euro...

#11 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 15 January 2012 - 14:36

Ale skoro do tej pory ma 3G, tzn. że raczej nie wymienia często telefonów, a A5 posłuży mu dłużej niż A4, bo logiczne jest, że te coraz bardziej wymagające aplikacje będą powoli wypierać te pod A4 ;).

Dokladnie, jezeli tworca tematu ma 3G od jakiegos czasu to znaczy ze zadko wymienia telefony i ja na jego miejscu wolalbym zainwestowac w 4S i miec telefon na lata. 4G pod wzgledem szybkosci nie jest o wiele szybszy od starego 3gsa, dopiero 4S to skok w wydajnosci, dlatego wybralbym 4S bo ma 2rdzenie, bdb. grafike, super aparat + 1080p. Pozatym pytanie, lepiej miec lepsze mozliwosci, czy wiecej pamieci? Ja mam 16GB i fakt, to dla mnei za malo po tym jak mialem 3Gs tylko roznica jest taka, ze gry sa coraz wieksze, muzyke obecnie mam jezeli mozna to tylko w 320kbps, ale jezeli autor tematu nie jest wielkim graczem, nie ma tez duzo muzyki, to lepiej wybrac nowszy sprzet. A co do allegro jezeli spedzi sie troche czasu i madrze podejmie decyzje to nie powinno byc problemu. Ja niestety przy kupnie 3Gs dalem sie troche oszukac, bo kupilem bez simlocka fabrycznie, a okazalo sie ze jest zdjety programowo, ale akurat to mi nie przeszkadzalo bo i tak korzystlaem z orange pl, teraz bym sprawdzil wszystkie numery i wiedzial z jakiej jest sieci i czy unlocked. 4 kupilem tutaj na forum po bardzo okazyjnej cenie 1500zl bez sima w stanie idealnym i to pol roku temu i nie mam absolutnie zadnych problemow, telefon bez sima, bez wad.

#12 jabłko-fan

jabłko-fan
  • 205 posts

Posted 15 January 2012 - 15:02

Moim zdaniem 64GB to minimum. Sam mam iPada i byłem zdziwiony tym, ile gry muzyka i filmy potrafią zająć pamięci. Jeśli zależy ci na programu w najnowsze tytuły z całkowitą płynnością bierz 4s. Ja uzbierał bym na 4s 64GB. Jeśli chodzi o to, gdzie kupić, nie mam pojęcia:)

#13 KvM

KvM
  • 336 posts

Posted 15 January 2012 - 15:16

Pamięć w dzisiejszych czasach zarówno w tablecie jak i telefonie traktuję wyłącznie jak podręczny bufor - zawsze kupuję najmniejsze bo I tak zapełniam je w połowie maks. Imho lepiej zainwetować w NAS i mieć dostęp do przestrzeni liczonej w TB, a nie GB, a media wspólne dla całej rodziny. Owszem trzeba być w zasięgu netu, ale to dziś zwykle nie jest problem. 4s kupił bym tylko ze względu na aparat/kamerę. Tu jednak akurat bufor jest potrzebny większy ze względu na praktyczną niemożność wybrania 720p czy fotek 4mpix.

#14 panjarekp

panjarekp
  • 89 posts
  • SkądPL Jelcz-Laskowice

Posted 15 January 2012 - 15:42

Aparat w telefonie jest dla mnie bardzo ważny. W moim starym iPhonie 3 jest aparat, który nie raz mnie zadziwił, że takie robi ładne zdjęcia (a mam porównanie z profesjonalnym Canonem). Co do pamięci to na dziś wg mnie minimum to 16 Gb. Za iPhonem 4S przemawia mi też to, że podobno nie jest konieczne łączenie się z komputerem poprzez kabelek. Coraz bardziej przychylam się do zakupu 4S, teraz pozostanie mi znalezienie najbardziej konkurencyjnej oferty.

#15 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 15 January 2012 - 15:46

Aparat w telefonie jest dla mnie bardzo ważny. W moim starym iPhonie 3 jest aparat, który nie raz mnie zadziwił, że takie robi ładne zdjęcia (a mam porównanie z profesjonalnym Canonem). Co do pamięci to na dziś wg mnie minimum to 16 Gb. Za iPhonem 4S przemawia mi też to, że podobno nie jest konieczne łączenie się z komputerem poprzez kabelek.
Coraz bardziej przychylam się do zakupu 4S, teraz pozostanie mi znalezienie najbardziej konkurencyjnej oferty.

W czwórce też nie jest konieczne łączenie się z komputerem przez kabel :) Poza tym czwórka robi zdjęcia bardzo dobrej jakości, w każdym razie ja nie narzekam

#16 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 January 2012 - 15:50

Ja mam iPada z 16gb i spokojnie się wyrabiam, a wiadomo, że aplikacje na niego ważą trochę więcej. Klucz to nie traktowanie urządzenia jako przenośnego dysku, tylko posiadanie na nim tego, z czego rzeczywiście korzystamy ;). Np. muzyka - przecież nie musimy mieć tutaj całej biblioteki, od tego mamy iPody, filmy - obejrzany wylatuje, aplikacje - ta, która się znudzi lub przejdziemy grę - również out. Ja aktualnie mam sporo muzyki, jeden film, duużo aplikacji i niczego mi nie brakuje ;). Raz na jakiś czas robię po prostu porządek, a zaoszczędzona kasa spoczywa w kieszeni. Poza tym, mamy iCloud, czy inne nie-Apple'owskie dyski w chmurze. Jeśli chodzi o 4S, to myślę, że najbardziej opłacalne jest Apple Online Store. Ceny na Allegro są bliskie cenom w sklepie, a w AOS masz pewność, świetną gwarancję i brak pośredników :). Innym wyjściem jest wyhaczenie jakiejś oferty na tablicach, gumtree, czy innych podejrzanych serwisach, ale ciężko tam o jakiegokolwiek zaufanego sprzedawcę.

#17 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 15 January 2012 - 19:18

Mi na iPhone 16 GB nie starcza ... mam 500MB wolne...

#18 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 January 2012 - 19:51

A ja bym sie ledwo w 256GB zmiescil ze swoją biblioteka iTunes, więc jest to kwestia czysto osobista. Zadawanie pytań typu: najem sie samymi nuggetsami czy lepiej wziąć McZestaw jest conajmniej głupie...

#19 panjarekp

panjarekp
  • 89 posts
  • SkądPL Jelcz-Laskowice

Posted 15 January 2012 - 21:47

Na Allegro w dobrej cenie są telefony z simlokiem np. szwedzkim Telenor czy angielskim O2. Czy pozbycie się takich simloków i wgranie polskiego menu to duży kłopot?

#20 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 January 2012 - 21:57

Zależy jaki BB. A polskiego menu się nie wgrywa tylko ustawia w opcjach.

#21 panjarekp

panjarekp
  • 89 posts
  • SkądPL Jelcz-Laskowice

Posted 15 January 2012 - 22:24

Skoro telefon z simlockiem angielskiej sieci sprzedaje sklep i komis GSM to chyba nie tak łatwo pozbyć się locka... NOWY IPHONE 4S 32GB SIMLOCK O2 UK FONE-EXPERT (2038897715) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#22 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 15 January 2012 - 22:25

Angielskie mogą być bo są stosunkowo tanie w usunięciu 160-250zł, mówimy oczywiście o usunięciu przez operatora.

#23 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 January 2012 - 22:51

simlock.pl podaje cene 550 zł z 4S O2. Inwestycja nieopłacalna zatem. Mozesz także kupic sobie bilet lotniczy do Londynu (np WizzAir do Luton) i na lotnisku kupić starter O2 za 15 funtów :D wypełniasz formularz, czekasz 2 dni (śpisz na lotnisku) i ściągają Ci simlocka, wracasz do kraju i cieszysz sie z iPhone.

#24 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 posts

Posted 15 January 2012 - 23:15

Co myslicie czy opłaca sie kupic iphone 4s 16gb w Orange za 1589zl w abonamecie na 24m za 89zl bo w rodzinie siostra chce kupic. dodatkowo bedzie upust 15zl poniewaz juz korzysta z oferty orange wiec abonament wyjdzie 75zl 300minut i 1,5gb internetu. Według moich obliczeń abonament przez 2 lata wyjdzie 1800zl + iphone 4s 1589 + aktywacja 50zl = 3439 calkowity koszt teraz od tego odjac wartosc telefonu 2699zl (nawet na allegro taniej nie kupi sie) to daje koszt samego abonametu 740zl podzielic na 24 = 30zl wyjdzie realny koszt abonamentu wydaje sie wiec ze to sie oplaca! czy myslicie tak samo ? za porady bede wdzieczny ;)

#25 panjarekp

panjarekp
  • 89 posts
  • SkądPL Jelcz-Laskowice

Posted 16 January 2012 - 20:08

Na Allegro można kupić taniej niż w sklepie Apple. Wystarczy trochę poszukać i korzystać ze snajpera aukcyjnego. Ja polecam zakup telefonu nowego, najlepiej zafoliowanego z polskich sieci komórkowych Orange lub T-mobile. Takie telefony są sprzedawane przez ludzi, którzy mają wysokie abonamenty, a nie chcą korzystać z telefonów z dotykowym ekranem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users