Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kradzież telefonu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 20:57

Witam. Mam pytanie odnośnie tak naprawdę wszystkich sprzętów Apple, natomiast przede wszystkim iPhone'a. Dzisiaj ukradli mi telefon (nie iPhone'a, całkiem inny) i - jak się dowiedziałem - nr IMEI jest zbędny, bo w PL nie namierzają telefonów za sprawą "zwykłych kradzieży". Ogólnie telefon wydaje się być stracony. Kumpel się jednak śmiał, bo radził mi kupić iPhone'a w tej samej cenie i powiedział, że w takiej sytuacji skończyłoby się to całkiem inaczej, bo... on w każdej chwili może sprawdzić położenie któregokolwiek ze swoich iPhonów, MacBook'ów itd. Wystarczy, że sprzęt będzie włączony - mało tego : udostępniona jest ponoć informacja gdzie ostatnio był uruchamiany (choćby na chwilę). Ile w tym jest prawdy i na czym to polega?

#2 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:03

Poczytaj sobie o Find my iPhone/Mac :)

#3 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:14

Czytam, jednak wolałbym dowiedzieć się czegoś od prawdziwych użytkowników ;) Bo teoretycznie może i działa, a praktycznie może okazać się, że ogarnięty gość po kradzieży po prostu usunie jakąś aplikację i jest po wszystkim...

#4 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:20

To musiałby usunąć system operacyjny żeby przestał działać albo znać Twoje loginy i hasła do find my iP/Mac

#5 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:22

Bez dostępu do internetu też nie wysyła położenia :)

#6 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:24

O proszę, bez dostępu do internetu nie działa. A dostęp do internetu w PL jeszcze wieeele kosztuje...

#7 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:24

Wystarczy że wyłączy iphona. Cudów nie ma. Ale jeżeli usluga Find My iPhone jest włączona i telefon ma kod blokady, to złodziej niczego nie odinstaluje. Nie ma 100% gwarancji ale bardzo pomaga w znalezieniu zagubionego iPhona. Zresztą programów lokalizacyjnych jest masa, praktycznie na wszystkie telefony z dostępem do internetu np. Google Latitude. A nawet jak nie ma internetu to można namierzyć każdy telefon po sieci GSM. Każdy operator ma taką usługę.

#8 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:26

Tylko na wniosek policji można namierzać telefony poprzez operatora :)

#9 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 21:53

Tak jak pisałem wyżej - namierzanie telefonów nie jest wykorzystywane do "zwykłych kradzionych telefonów"... jakby były rozboje czy coś jeszcze poważniejszego to dopiero ^^ także... witamy w PL. Nikogo nie obchodzi, że takie rzeczy dzieją się przez ostatni miesiąc w mojej szkole REGULARNIE. Nikt nie chce z tym niczego robić. Nie jest to jednak forum do tego typu dyskusji, więc przepraszam za off-top, ale mimo wszystko - jak ktoś wie co mogę zrobić, to niech da znać..

#10 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 14 stycznia 2012 - 01:03

Tylko na wniosek policji można namierzać telefony poprzez operatora :)

Chodzi mi o takie usługi jak ta Gdzie jesteście? - Usługi - www.orange.pl

---------- Wpis dodano o 01:03 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:01 ----------

Tak jak pisałem wyżej - namierzanie telefonów nie jest wykorzystywane do "zwykłych kradzionych telefonów"... jakby były rozboje czy coś jeszcze poważniejszego to dopiero ^^ także... witamy w PL.

Nikogo nie obchodzi, że takie rzeczy dzieją się przez ostatni miesiąc w mojej szkole REGULARNIE. Nikt nie chce z tym niczego robić.

Nie jest to jednak forum do tego typu dyskusji, więc przepraszam za off-top, ale mimo wszystko - jak ktoś wie co mogę zrobić, to niech da znać..

Zdecydowanie zgłoś kradzież na Policji.

#11 wieniu26

wieniu26
  • 61 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 07:14

Fajnym programem jeszcze jest IGotYa ale płatny w cydii

#12 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 11:06

Kummer, sprawa jest zgłoszona na policji, jednak oni "nie są w stanie nic zrobić" ;) Oczywiście szukać będą itd., ale czegoś, co naprawdę mogłoby pomóc, nie zrobią. W poniedziałek zostanie przydzielony jakiś "człowiek" do mojej sprawy i to z nim mam spróbować prosić o namierzenie (jestem z okolic Bielska-Białej, takie rzeczy robią w Katowicach), chociaż zaznaczają, że raczej nie ma szans. Będę jeszcze próbował oferować trochę pieniędzy za tę 'usługę', ale nie wiem czy to cokolwiek da ^^

#13 kebab

kebab
  • 132 postów
  • SkądOstrowiec Świętokrzyski/Kraków

Napisano 14 stycznia 2012 - 12:53

Zasadniczo ciekawe czy funkcja Find my iphone w ogóle by się sprawdziła w przypadku kradzieży - lokalizacja pokazuje Ci blok 4 piętrowy i rób co chcesz. Jak zgubisz to może się jeszcze przyda ale odnośnie kradzieży jakoś nie jestem przekonany, może lepiej żebym się nigdy nie przekonał...

#14 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:00

Jak to się nie sprawdzi? Czekasz aż ktoś wyjdzie z bloku, lokalizacja się zmienia i chyba nie muszę pisać co dalej by się działo?

#15 marek911

marek911
  • 46 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:19

po co operatorzy mają ścigać kradzione telefony? Gdyby wyłączyli wszystkie kradzione aparaty, ich przychody pewnie zmalałby o ładnych kilka procent... :)

#16 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:21

Nie rozumiem - właściciel ma mniejsze wydatki niż złodziej?

#17 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:30

Ostatnio mojemu znajomemu Policja wbiła do mieszkania, i zabrali iPhone'a 3GS kupionego na allegro 5 miesięcy wcześniej. Czyli jednak działają ; ) Całe szczęście kolega odzyskał pieniądze za kupiony telefon.

#18 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:33

A jest wiadomo jak go znaleźli? Jak daleko mieszka od sprzedającego (skoro kupił na allegro)?

#19 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:37

Wrocław-Gdańsk nie wiadomo jak, ale podobno w sieci widnieje, że kradziony ; )

#20 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 13:52

Heh, udało mu się :D Skoro nie mam szans namierzyć telefonu, muszę zacząć robić szum w tej sprawie. W poniedziałek zamawiam taki ładny baner (3m x 1m) i powieszę go przy wejściu do szkoły : na pewno nie zostanie niezauważony :D Może ktoś się odezwie, będę kusił 'wysoką nagrodą pieniężną za jakąkolwiek informację' :P na FB też już jest akcja, byłem w chyba wszystkich komisach z telefonami i dałem o tym znać (zostawiłem nr IMEI), po cichu znajomi też coś kombinują ;) Jak to nic nie da, nie zostaje mi nic innego jak zablokować telefon też tym numerem. Słyszałem jednak, że jak się go zablokuje, to już nie można odblokować? Btw. jaką będę miał pewność, że telefon będzie zablokowany? Faktycznie nie będzie można z niego już w żaden sposób korzystać??

#21 Pekus12

Pekus12
  • 369 postów
  • SkądM-ka

Napisano 14 stycznia 2012 - 14:48

Kolego odpuść sobie. Lubię handlować telefonami i jakoś zaraz po premierze zamówiłem sobie 3GS (ale to byłą maszyna droga) Oczywiście wystawiłem na allegro przesyłka pobraniowa i co? Po tygodniu jakiś gląb chętny się znalazł. Telefonik wysłałem a na kase do tej pory czekam. Będzie juz ze 2 lata. Reklamacja/Sprawa na policji/Nagłaśnianie na forach/Allegro nic nie pomogło. Także wątpie by kochana policja polska coś potrafiła zrobić żebyś odzyskał telefonik

#22 A-One

A-One
  • 194 postów

Napisano 14 stycznia 2012 - 14:54

Czasami się udaje, częściej nie, ale jednak. Jak sprawę się nagłośni chociaż w mojej miejscowości i okolicy, normalny gość tego nie kupi. Oczywiście w żaden sposób nie nastawiam się, że go odzyskam. Ale nawet jak po 2 latach dostanę imię i nazwisko, reakcja będzie u mnie taka sama jaka byłaby teraz ;) Ponawiam pytanie o blokadę telefonu za pomocą IMEI. Co się z telefonem dzieje po takim czymś, czy da się sprawdzić czy faktycznie jest zablokowany i czy w razie konieczności będzie można odblokować?

#23 VeNom3g

VeNom3g
  • 40 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2012 - 02:42

jesli telefon zostanie zablokowany na imei . to IMEI jest wymazywany z rejestru telefonow komorkowych na danym regionie tej blokady nie da sie cofnac telefon juz nigdy nie zlapie zasiegu na danym regionie sprawdzone na wlasnej skorze ;P myslalem ze ukradli mi n900 ja glupi zablkowalem a okazalo sie ze zostal w samochodzie pod siedzeniem w taksowce . i nie ma mozliwosci dodania imei lecz telefon bez problemu dziala w angli .

#24 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 15 stycznia 2012 - 04:16

A nie jest tak, że złodziej wyłączy w opcjach lokalizację i find my iPhone przestaje działać?

#25 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 stycznia 2012 - 05:15

Jest, dlatego trzeba włączyć ograniczenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych