Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ekspress na kapsułki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 13:29

Heh :) ja nie mam problemu naszczescie :) w garazu mam jakies specjalne urzadzenie do oczyszczenia wody + dodatkowow w kuchni pod kranem :) wspołczuje wam:)

#27 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 stycznia 2012 - 14:05

No tak ale takie kombinowanie to troszke,a ja go głównie kupuje dla tej czekolady :P To troche mija się z celem....Ale zły jestem że Nespresso nie ma czekolady,takie ładne ekspressy i wogóle a samą kawe robią...

Ale kombinacje...
2 razy nacisnąć guzik :)

#28 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2012 - 15:22

Ja tam filtruję wodę przez Britę (też Warszawa) i kawa wychodzi super... Sprzęt nie ma znaczenia przy espresso, prawda jest taka że i kawiarka/kafetiera (jak zwał tak zwał) za 80zł i ekspres za 1500 zł działają na tej samej zasadzie... (ok, może ten drugi często ma możliwość mielenia kawy, ale jak się kupuje małe porcje mielonej i dobrze przechowuje, to nie traci ona aromatu). Jedyne, po co chcę pójść do Starbucksa niedługo to po samą kawę zmieloną (można kupić), żeby sobie porównać ichniejszą firmową i Lavazzę

#29 GIMLI18

GIMLI18
  • 41 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 15:34

Jest gorsza :) btw w starbucksie mają tylko fajne kubki :P

#30 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2012 - 16:33

Dzięki za sugestię ;) Fakt, kubki fajne, szczególnie te termiczne, ale wiadomo, jak bym wyglądał bawiąc się w tramwaju iPhone'm i trzymając w ręku kubek ze Starbucksa ;) Dlatego szkoda, że nie mają wersji bez logo zbyt wielu ;) Ok, ja na razie jestem zakochany w Lavazzie, ale też pewnie niejedna z osób czytających ten temat poszuka innych inspiracji.. zatem - jakie kawy proponujesz?

#31 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 18:32

ex3v, przy espresso właśnie, ze wszystkich rodzajów kaw, rodzaj ekspresu ma największe znaczenie ;) Odpowiednia temperatura, odpowiednie ciśnienie i czas przelewania, to odpowiednia crema, czyli to, co w espresso najważniejsze. Do latte, czy cappuccino rodzaj ekspresu ma mniejsze znaczenie, ważne, żeby mleko było prawidłowo ubite, czyli dobra dysza i kubek z termometrem lub trochę wprawy, żeby nie przegrzać mleka. Kawy? Lavazza jest OK. Jedna z najlepszych "popularnych" kaw na rynku. W dodatku jest kilka rodzajów, można wybrać taki, jaki się lubi. Z popularnych polecam jeszcze Dallmayr. Tania i dobra kawa. Prodomo dla wrażliwszych żołądków, jak mój, doskonała rano, żeby nie zagryzać jakimś Rennie albo innym specyfikiem na zgagę. Dallmayr Ethiopia, moja ulubiona tej firmy (lubię kawy afrykańskie), ale lekko kwaskowa, nie każdy to akceptuje. Swego czasu była jeszcze oryginalna Movenpick, świetna kawa, ale teraz rynek zawalony jest jakimś niemieckim dziadostwem o tej nazwie i to już nie jest to samo. Generalnie, jakość kawy ostatnio spadła. Coraz trudniej dostać naprawdę dobrą, a jeśli już się uda, to ceny są nieakceptowalne na co dzień. A w ogóle, to zabierzcie mi prawo do pisania w tym wątku, bo Wam cały zaspamuję ;)

#32 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 19:43

NNIIIIEEEEEEEE!!!!
Te ekspresy robią całkiem dobrą kawę i inne wynalazki - na przykład gorące czekolady, dobre macchiato itp. Problem pojawia się wraz z dłuższym użytkowaniem - problem cenowy. Jedna paczka 16 kapsułek kosztuje 20 zł. Najlepiej jest pić czarną kawę, bo wtedy schodzi jedna kapsułka, ale cokolwiek innego to już zazwyczaj dwie (jedna z kawą, druga z mlekiem), co daje w prostym rachunku koszt jednej kawy na poziomie 2,50 zł. Pijąc dwie kawy dziennie miesięcznie wywalamy 150 zł na kapsułki... Mam wrażenie, że firmy, które robią "kapsułkowe" ekspresy, działają na zasadzie drukarki atramentowej - sprzedają sprzęt tanio, ale później zarabiają na kartridżach ;)

Właśnie dlatego ciągle nie mogę się przekonać do zakupu :) Nie jestem jakimś maniakiem i znawcą kawy, ale bardzo lubię dobrą kawę, zwłaszcza rano. Z tego co się orientuję ekspresy na kapsułki są bardzo dobre jakościowo, zwłaszcza jak na cenę jaką trzeba za nie zapłacić. Niestety jest to transakcja wiązana - kupujemy tanio dobry ekspres, ale później dobrze zarabia na nas producent kawy... Gdyby tylko cena kapsułek troszkę spadła kupuję od razu bo to idealne rozwiązanie dla takich porannych leni jak ja ;)

#33 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 21:10

Właśnie dlatego ciągle nie mogę się przekonać do zakupu :) Nie jestem jakimś maniakiem i znawcą kawy, ale bardzo lubię dobrą kawę, zwłaszcza rano. Z tego co się orientuję ekspresy na kapsułki są bardzo dobre jakościowo, zwłaszcza jak na cenę jaką trzeba za nie zapłacić. Niestety jest to transakcja wiązana - kupujemy tanio dobry ekspres, ale później dobrze zarabia na nas producent kawy... Gdyby tylko cena kapsułek troszkę spadła kupuję od razu bo to idealne rozwiązanie dla takich porannych leni jak ja ;)

To może kup tchibo cafissimo :) kapsułki 10 zł za 10 :) po kupieniu ilus pudełek 1 dostajesz gratis :D

#34 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2012 - 21:13

@renqien Ty to uważasz za spamowanie, a ja za cenne wskazówki ;) @zanskar to zainwestuj sobie może 100 zł w taki zestawik (licząc z trzepaczką do spieniania mleka) albo namierz jakiegoś znajomego, który to ma. Gwarantuję Tobie, że się nie zawiedziesz... a jeżeli tak, to przecież zmarnowałeś co najwyżej równowartość picia kawy z kapsułek przez miesiąc ;)

#35 GIMLI18

GIMLI18
  • 41 postów

Napisano 07 stycznia 2012 - 21:51

Ja polecam Ugandyjską kawę "Good African Coffee" Good African w Polsce jej nie spotkałem ale prowadzą chyba sklep internetowy, w Wielkiej Brytanii jest w supermarketach więc może jakiś ichniejszy sklep wysyłkowy tez ją ma. Jest naprawdę wyborna :)

#36 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 stycznia 2012 - 12:58

... a z takich dostępnych w Polsce? ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych