Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ekspress na kapsułki

• Please log in to reply
35 replies to this topic

#1 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 posts

Posted 06 January 2012 - 21:02

Cześć chciałbym zakupić ekspress na kapsułki.Zależy mi głównie na czarnej kawie i gorącej czekoladzie.Strasznie mi się spodobała Nespresso lecz oni ponoć nie mają w ofercie gorącej czekolady,a może zostałem błędnie poinformowany.Czy użytkownicy tych ekspresów mogą wyrazić swoją opinie na temat własnych urządzeń?Tassimo ponoć jest bardzo dobre i ma duży wybór kapsułek.Ale czekam na wasze opinie

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 06 January 2012 - 21:13

Ja używam coś takiego: https://www.dolce-gu...d=0010942209454 - ekspres Krupsa. Fajnie wygląda, jest mały i ma duży wybór kaw. Oczywiście czekolada jest dostępna (chyba 2 rodzaje) :)

#3 GIMLI18

GIMLI18
  • 41 posts

Posted 06 January 2012 - 21:14

Polecam Dolce Gusto. Tassimo nie jest ekspresem ciśnieniowym to zwykła przelewówka. Kawa może robi się szybciej ale jest (jak dla mnie) zdecydowanie gorsza. Ogólnie jeśli naprawdę lubisz kawę kup zwykły ekspres ciśnieniowy. Jeśli chcesz pić dobrą kawę a używasz kapsułek z mlekiem w proszku to to się mija z celem. Jeśli jednak już chcesz mieć taki gadżet to zdecydowanie nie Tassimo.

#4 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 06 January 2012 - 21:22

Ogólnie jeśli naprawdę lubisz kawę kup zwykły ekspres ciśnieniowy. Jeśli chcesz pić dobrą kawę a używasz kapsułek z mlekiem w proszku to to się mija z celem. .

Tyle, że porządny ekspres to porządna kasa.

#5 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 06 January 2012 - 21:58

Ja mam Krupsa KP 2106 i również polecam ! Dużo smacznych kaw do wyboru.
Dołączona grafika

Rodzice mają Tshibo, coś takiego:
Dołączona grafika
ale nie polecam. Kawa moim zdaniem dużo gorsza (kwaśna) i ma takie ograniczenie, że każdy guzik przypisany jest jednemu rodzajowi kawy (kapsułki), a co za tym idzie również objętości/ilość kawy. Nie można swobodnie regulować ile chcemy kawy w kubku. Ma to tylko jedną zaletę: wkładam kapsułkę, podstawiam odpowiedni kubek, wciskam guzior i sobie idę, a jak wrócę kawa już czeka.

#6 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 January 2012 - 22:02

Cześć chciałbym zakupić ekspress na kapsułki.Zależy mi głównie na czarnej kawie i gorącej czekoladzie.Strasznie mi się spodobała Nespresso lecz oni ponoć nie mają w ofercie gorącej czekolady,a może zostałem błędnie poinformowany.Czy użytkownicy tych ekspresów mogą wyrazić swoją opinie na temat własnych urządzeń?Tassimo ponoć jest bardzo dobre i ma duży wybór kapsułek.Ale czekam na wasze opinie

Posiadam od roku Nespresso EN660 Red. Kupiliśmy go po dogłębnym eksplorowaniu tematu i potestowaniu przez żonę produktów konkurencji (Tchibo, Dolce Gusto). Wybór kaw ogromny i jakość ekspresu bdb.
Co do czekolady nie ma problemu. Po prostu trzeba podejść do tego sposobem :)
Ja robię tak - wsypuję do szklanki na latte (Ikea) 5-6 łyżek ulubionego Schokovit i bez kapsułki (ważne jeżeli nie chcesz mieć kawy czekoladowej) wciskam pierw małe espresso, a potem naciskam latte i mam pyszną ciepłą czekoladę z prawdziwego mleka.
Np. kapsułkowiec Tchibo niestety nie wytrzymuje eksploatacji w 6 osobowej pracowni, w której pracuje małżowinka - był już 2 razy wymieniany.

#7 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 posts

Posted 06 January 2012 - 22:51

No tak ale takie kombinowanie to troszke,a ja go głównie kupuje dla tej czekolady :P To troche mija się z celem....Ale zły jestem że Nespresso nie ma czekolady,takie ładne ekspressy i wogóle a samą kawe robią...

#8 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 January 2012 - 00:09

ale nie polecam. Kawa moim zdaniem dużo gorsza (kwaśna) i ma takie ograniczenie, że każdy guzik przypisany jest jednemu rodzajowi kawy (kapsułki), a co za tym idzie również objętości kawy. Nie można swobodnie regulować ile chcemy kawy w kubku. Ma to tylko jedną zaletę: wkładam kapsułkę, podstawiam odpowiedni kubek, wciskam guzior i sobie idę, a jak wrócę kawa już czeka.

Co Ty gadasz.Można regulować ilośc kawy...

#9 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2012 - 00:16

Jak ? Jakaś kombinacja klawiszy ?

#10 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 January 2012 - 00:25

mozesz ustawic sobie ilosc kawy poprzez przytrzymanie guziczka:D

#11 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2012 - 00:34

Czyli jak przytrzymam, a potem puszczę to reguluję, a jak wcisnę krótko to leci automat ?

#12 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 January 2012 - 00:42

orginalnie masz zaprogramowane :) jezeli chesz ustawic pod siebie to "akcja" i zapamietało Twoje ustawienia do poszczegolnych kapsułek. czyli np czrna 200 ml,niebieska 150(bez sensu kupowac niebieska) a zołta np 150:) ja mam czarna org,a zółta pod siebie

#13 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2012 - 00:54

Dołączona grafika

A to ci niespodzianka! ;) Dzięki, sprawdzę jak będę u rodziców.

PS Dolce Gusto i tak imo smaczniejsze :D

#14 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 January 2012 - 01:08

Spoko :) skad wytrzasnałes to zdjecie?:D (jest mega)

---------- Wpis dodano o 01:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:59 ----------

PS Dolce Gusto i tak imo smaczniejsze :D

Nie miałem okazji sprobować :) możliwe :)

#15 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2012 - 01:17

Spoko :) skad wytrzasnałes to zdjecie?:D (jest mega)

:D Kiedyś się na nie natknąłem i zapamiętałem. Bardzo lubię niektóre memy, bo pomagają w przekazie emocji ciężkich do wyrażenia tekstem i emotikoną.

#16 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2012 - 01:19

NNIIIIEEEEEEEE!!!!

Ok. A tak na poważniej ;) Miałem przyjemność pijać kawy i inne wynalazki z ekspresu Dolce Gusto przez długi czas. Moja dziewczyna dostała go do testowania wraz z milionem kapsułek we wszystkich możliwych smakach, a po testach wylosowano ją jako szczęśliwą stałą już posiadaczkę tego ekspresu, który działa bez zarzutu po dziś dzień.
Te ekspresy robią całkiem dobrą kawę i inne wynalazki - na przykład gorące czekolady, dobre macchiato itp. Problem pojawia się wraz z dłuższym użytkowaniem - problem cenowy. Jedna paczka 16 kapsułek kosztuje 20 zł. Najlepiej jest pić czarną kawę, bo wtedy schodzi jedna kapsułka, ale cokolwiek innego to już zazwyczaj dwie (jedna z kawą, druga z mlekiem), co daje w prostym rachunku koszt jednej kawy na poziomie 2,50 zł. Pijąc dwie kawy dziennie miesięcznie wywalamy 150 zł na kapsułki... Mam wrażenie, że firmy, które robią "kapsułkowe" ekspresy, działają na zasadzie drukarki atramentowej - sprzedają sprzęt tanio, ale później zarabiają na kartridżach ;)

Ostatnio poszedłem po rozum do głowy i zakupiłem w sklepie z garami kawiarkę, +- taką, jak na obrazku poniżej, do tego jeszcze tylko mały mikserek na baterie (takie, jak kiedyś do kakaa dawali), żeby było czym mleko ubijać i zostawiłem w sklepie niecałe 100 zł (warto kupić kawiarkę stalową, a nie alu, te z alu zbierają osad i śmierdzą po jakimś czasie).
Teraz pozostaje tylko rano poświęcić 3 minuty na przygotowanie kawy z urządzenia, które także jest ciśnieniowe (tak jak te drogie ekspresy za 1500 zł) i spienienie mleka, dokładnie tak, jak robi to, wbrew pozorom, bardzo wielu baristów w swoich domach. Espresso z takiego wynalazku wychodzi po prostu pyszne i bardzo aromatyczne - nie ma szans, żeby wypić je bez rozcieńczenia, po prostu prawdziwe porządne espresso. Jedyna wada tego jest taka, że codziennie rano poświęcam te 3-4 minuty na zrobienie super kawy, a mógłbym przecież nacisnąć przycisk... ale czy jest to warte czasami ponad 1000 zł? Wolę sobie dwa dyski kupić w zamian ;)

http://bit.ly/zq8Pxd

#17 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2012 - 01:29

To zależy ile kto pije kawy. Ja piję raczej dla smaku, od czasu do czasu. Jeśli ktoś pije dwie na dzień to faktycznie twoje rozwiązanie wychodzi dużo taniej. Poza tym "kapsułkowe" ekspresy mają jednak ograniczoną liczbę smaków, które przy częstym piciu kawy mogą się znudzić.

#18 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2012 - 01:38

Dobra kawa to podstawa ;) A przynajmniej rano... Nic tak nie budzi i nie poprawia nastroju jak świeża lavazza (swoją drogą, bardzo polecam tą kawę). Odkąd robię sobie kawę w pełni sam, nawet nie zaglądam do Starbucksa i Coffe Heaven.

#19 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 07 January 2012 - 11:03

@ex3v, polecam spróbować takiego wynalazku:
Dołączona grafika
To jest kafetiera z funkcją spieniania mleka do latte lub cappuccino (do wyboru). Robi oczywiście również normalne espresso. Szybko, sprawnie i bardzo smacznie. Jeśli ktoś lubi od czasu do czasu mleczne kawy, to warto. Tylko jedna uwaga, tam w środku jest taki filterek na kominie, który trzeba bardzo dokładnie zainstalować. Moja dziewczyna nie popisała się i musiałem sufit malować :D

#20 zubel

zubel
  • 1194 posts
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Posted 07 January 2012 - 11:56

także Polecam Dolce Gusto… dość duży wybór kaw (w tym m.in mrożona) + czekolada chococino, Nesquik czy np. mrozona herbata Nestea kupilem po znizce przy okazji wiekszych zakupow w MM ze 3 lata temu i bardzo sobie chwale (zresztą nie tylko ja)

#21 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 January 2012 - 12:26

kawa zrobiona w domu nie równa sie z coffe heaven :) chyba,ze ktos ma super sprzet :) Co to tego eksperu "gazowego" też mam bardzo miłe doznania:P wiec polecam

#22 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 07 January 2012 - 12:31

kawa zrobiona w domu nie równa sie z coffe heaven :) chyba,ze ktos ma super sprzet :)
Co to tego eksperu "gazowego" też mam bardzo miłe doznania:P wiec polecam

Z przeciętnego ekspresu ciśnieniowego i dobrej kawy oraz porządnej wody, zrobię o niebo lepszą kawę niż coffeeheaven. Dobry ekspres to tylko połowa sukcesu. Ta mniejsza połowa :D

#23 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 07 January 2012 - 12:44

Dobra kawa + dobry ekspres xD co masz na mysli mówiac dobra woda?:D

#24 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 07 January 2012 - 12:53

Zobacz, jakie miasto mam wpisane pod awatarem, a zrozumiesz ;)

#25 Balin0

Balin0
  • 1448 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2012 - 13:00

Nie wiem jak Wa-wie, ale w Krakowie herbata zaparzona z nieprzefiltrowanej wody wygląda jak bawarka :(

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users