Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

warto jeszcze kupować iPhone 4?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
863 odpowiedzi w tym temacie

#401 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipca 2013 - 08:03

Warto wymienić iPhone 4 na Blackberry Z10 ?? Albo jakiś inny telefonik do 1300 zł ??

Jeśli chodzi o rynek aplikacji to niezbyt, to już lepiej kupić Nexusa 4 nówkę zafoliowaną niż się bawić w iP 4 który powoli staje się trupem technologicznym oprócz super wyglądu.

#402 Pyra24

Pyra24
  • 35 postów
  • SkądOstrów WLKP

Napisano 23 lipca 2013 - 09:47

Bardzo dużo słucham muzyki, robię zdjęć i nagrywam. A z aplikacji to wiadomo jakieś mapy, kursy walut, wiadomsoci, pogoda itp. z gier tlyko Clans of Clash co wiadomo że jest tlyko na iOS ;(

#403 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 23 lipca 2013 - 10:07

Do muzyki się nada , do wymienionych przez Ciebie aplikacji również ale nie wymagaj od niego , że wychodząc z jednej apki i kilkając na drugą , iP4 zrobi to w błyskawicznym tempie ;) Musisz byc wyrozumiały dla niego , on ma już swoje lata . Ja od siebie polecam iPhone 4S . Szybkość robi swoje , 4 została daleko w tyle za 4S :D

#404 Pyra24

Pyra24
  • 35 postów
  • SkądOstrów WLKP

Napisano 23 lipca 2013 - 10:25

A tą Z10 polecacie ??

#405 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 23 lipca 2013 - 11:43

Ja bym wybrał Nexsusa 4 na twoim miejscu , ewentualnie iPhone 4S o ile masz możliwość dołożenia , a uwiesz mi , na pewno nie będziesz zawiedzony z muzyki , gierek i zdjęć ;)

#406 Pyra24

Pyra24
  • 35 postów
  • SkądOstrów WLKP

Napisano 23 lipca 2013 - 11:48

4S nie chce, miałem niedawno i zdecydowałem się ją sprzedać i zostawić 4, A Nexus jest brzydki jak dla mnie :D

#407 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 23 lipca 2013 - 12:39

Miałem Nexusa 4 przez 3 miesiące i działa jak rakieta, a także ani razu się nie zawiesił. Wykonanie stoi na wysokim poziomie jak w iPhonie. Z10 ma problemy z baterią, jest fatalnie wykonany podobnie jak Samsung. Market jak na razie tragiczny i dużo portowanych aplikacji z Androida, które albo źle działają albo w ogóle nie działają. Jedyny plus Z10 to nowy genialny system BB10.

#408 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 23 lipca 2013 - 14:20

Nie rozumiem twojego kroku w tył , 4S jest absolutnie pod każdym względem lepszy od iPhone'a 4 :) W półce cenowej około 700-1000 zł nie znajdziesz nic lepszego niż iPhone 4 , oczywiście jeżeli N4 Ci się nie podoba :)

#409 Pyra24

Pyra24
  • 35 postów
  • SkądOstrów WLKP

Napisano 23 lipca 2013 - 15:21

4s miałem po to by zarobić na niej tak samo jak teraz mam 5 :)) A za dużej różnicy między 4 a 4s nie widziałem a klient na 4s od razu sie znalazł dlatego sprzedaęłm.

#410 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 23 lipca 2013 - 21:51

to chyba jesteś ślepy , ja widziałem różnice na każdym kroku , najczęściej podczas loadingów apek , ścinek , w aparacie :) jednym słowem w ogólnej płynności systemu , i to widać nawet po 2 min użytkowania :)

#411 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 24 lipca 2013 - 17:28

Ja niedawno kupiłem 4 w idealnym stanie za 800pln (cały zestaw, bez simlocka) i uważam ze za te pieniądze to dobry zakup był. Oczywiście 4S to 4S, ale przy aparacie 8mpix i filmach 1080p w grę wchodzi tylko 32gb a to juz kolejne 800pln trzeba by dołożyć (kupuje zawsze ostrożnie, nie interesują mnie super okazje - za dużo ludzi potem ciąga się po sądach). Zadbana 4 za 700-800pln to nadal dobry zakup, tylko trzeba być świadomym że na niektóre aplikacje będzie już za słaba. Ale kupowanie droższych modeli, w tym momencie roku, gdy niedługo będzie zaprezentowany nowszy (albo i nowsze, jesli plotki się potwierdzą) chyba nie ma sensu - lepiej sie wstrzymać. No i oczywiście bezwzględnie trzeba wystrzegać sie szrotu z potłuczonym ekranem/tyłem

#412 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 24 lipca 2013 - 17:36

Ale kupowanie droższych modeli, w tym momencie roku, gdy niedługo będzie zaprezentowany nowszy (albo i nowsze, jesli plotki się potwierdzą) chyba nie ma sensu - lepiej sie wstrzymać.

Tak też zrobiłem. Kupiłem miesiąc temu nówkę 4 zafoliowaną za 1100zł bo czekam na 5S. Wtedy zdecyduję czy warto brać 5S czy 5 która wtedy stanieje o kilka stówek :D

#413 alextok1

alextok1
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 sierpnia 2013 - 15:14

Podobno według inżynierów apple oraz "wielkich" maniaków to właśnie iPhone 4 jest ich najlepszym osiągnięciem. Najdłużej trzyma bateria, retina, bardzo dobry zasięg (jedyny mankament to te anteny na dole telefonu). A cena dalej wysokaa :> Ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z tego telefonu i narazie ine mam zamiaru zmieniac na nowszy model ip. Pozdrawiam

#414 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 sierpnia 2013 - 16:25

4 jest nadal dobrym telefonem do codziennego użytku czyli smsy, dzwonienie, jakaś tam fotka (choć aparat jak na dzisiejsze czasy nie powala),skorzystanie z internetu, sprawdzenie maila, czy FB. Poradzi sobie także z jak to ja nazywam, toaletowymi grami, w stylu Cut the Rope czy Subway Surfers. Nie ma co się napalać na mocno wymagające gry, bo od premiery 4 minęły już 3 lata. Wiadomo, że trzeba w tym momenie uważać z aktualizacją do iOS 7, bo ta może go już poważnie spowolnić i sugerowałbym wstrzymanie się do pojawienia się komentarzy na temat tego jak działa iPhone 4 na oficjalnej wersji tego systemu. Ja prawdopodobnie zostanę na iOS 6.1 bo mam JB i poinstalowane tweaki, które sprawiają, że ten telefon jest dla mnie naprawdę użyteczny i przyjazny dla mnie. ;) A ten post, został napisany z iPhone 4 ;>

#415 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 02 sierpnia 2013 - 16:56

Ze swoją 4 jestem już 2 miesiące, więc krótko podsumuję: jak do moich zastosowań czyli oprócz funkcji telefonu poczta, internet, zdjęcia, aplikacje wykorzystujące GPS, proste gierki, ale i Real Racing 3, sprawdza się wyśmienicie. Mam zastrzeżenia jedynie do aparatu, ale tylko przy słabym oświetleniu. Porównywałem swoją 4 z Ip5 kuzyna. Zdjęcia o wiele lepsze. Wykonanie - piątka była nowa, wyjęta z pudełka, więc żadnych zastrzeżeń ani do jednego, ani do drugiego nie mam. Szybkość - tak naprawdę, przy takim korzystaniu z telefonu jak moje, nie widzę aż takiej różnicy która to powodowałaby abym widział sens dopłaty i przesiadki. Za to jeśli chodzi o Wi-Fi, moja 4 zdecydowanie lepiej łapała zasięg od nowiutkiej 5-ki. Reasumując - ja jestem zadowolony. Gdybym miał teraz kupować, zdecydowanie ponownie kupiłbym 4.

#416 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 sierpnia 2013 - 17:04

Ten telefon zdecydowanie był przełomem, do dzisiaj jest całkiem świeży pomimo trzech lat od premiery. 3GS przy nim wygląda archaicznie. Jestem z niego zadowolony, poza telefonem robi za iPoda, internet, pocztę, aparat, mapy, facebooka, endomondo, gierki, nie wspominając o innych pierdołach. Przydaje się na uczelni. Czasem trzeba mieć odrobinę cierpliwości ale niedużo. Boję się jedynie iOS7 - liczę na apple, niech nie zrobi z mojego telefonu cegły tak jak iOS4 z iPhone 3G.

#417 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 sierpnia 2013 - 21:56

Porównywałem swoją 4 z Ip5 kuzyna. Zdjęcia o wiele lepsze. Wykonanie - piątka była nowa, wyjęta z pudełka, więc żadnych zastrzeżeń ani do jednego, ani do drugiego nie mam. Szybkość - tak naprawdę, przy takim korzystaniu z telefonu jak moje, nie widzę aż takiej różnicy która to powodowałaby abym widział sens dopłaty i przesiadki. Za to jeśli chodzi o Wi-Fi, moja 4 zdecydowanie lepiej łapała zasięg od nowiutkiej 5-ki.
Reasumując - ja jestem zadowolony. Gdybym miał teraz kupować, zdecydowanie ponownie kupiłbym 4.

Mam wrażenie, że trochę przesadzasz. Bawiłem się 5 i na każdym kroku widać jego szybkość, lepszą jakość zdjęć i to, że internet szybciej działa. 5'tka ma WiFi w technologii 5 GHz, przez co wykorzystuje kanał 40 MHz, co skutkuje 2 razy większymi transferami niż iPhone 4.

@up,

Wątpię, że będzie dobrze działała. Ostatnie iOS'y uśmiercały urządzenia. Za przykład możesz wziąć właśnie wspomnianego przez Ciebie iPhone 3G czy iPada pierwszej generacji.

#418 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 02 sierpnia 2013 - 22:09

Ale jakoś iphon 3gs nie został zamulony,i działa całkiem dobrze.Wiem bo miałem.

#419 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 sierpnia 2013 - 22:12

Fakt, zapomniałem o 3Gsie, który dobrze działa na iOS 6. Ale to akurat przez to, że ma bardzo podobne bebechy do iPhone 4, ale znacznie niższą rozdzielczość.

#420 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 02 sierpnia 2013 - 22:21

Ma podobne bebechy fakt.ale ip4 ma 200mhz szybszy procek i gpu podkrecone względem 3gs o 25% i ma x2razy wiecej ramu.Testóję ios7 od 1b i powiem tyle że z każdą betą jest lepiej,a teraz na becie 4 jest całkiem dobrze na ip4,a zostały przed nami pewnie z 2b i GM.Więc bedzie lepiej.A nawet jeśli skok będzie taki jak z b3 na b4 to iphon 4 będzie bardziej zwawy niz na ios6.

#421 Aleks0194

Aleks0194
  • 22 postów
  • SkądSt.Petersburg, RU

Napisano 02 sierpnia 2013 - 22:22

Posiadam iPhone'a 4 od ponad 1,5 roku i jakoś nadal daje rade ;) Wielu moich znajomych posiada iPhone'a 5 i bateria trzyma im 2x krócej niż mi ;) Do internetu, sms'ow, zdjęć itd jest b.dobry jedynie do bardziej wymagających gier jak GTA VC itd kiepsko się nadaje ;)

#422 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 sierpnia 2013 - 22:26

Tak, ale ma do wygenerowania 4 razy więcej pikseli. @up, dokładnie. Po prostu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ten tysiąc dopłaty do iPhone 5 jest tego warty, jak ktoś korzysta z niego w mało wymagający sposób.

#423 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 02 sierpnia 2013 - 22:34

Mam wrażenie, że trochę przesadzasz. Bawiłem się 5 i na każdym kroku widać jego szybkość, lepszą jakość zdjęć i to, że internet szybciej działa. 5'tka ma WiFi w technologii 5 GHz, przez co wykorzystuje kanał 40 MHz, co skutkuje 2 razy większymi transferami niż iPhone 4.

@up,

Wątpię, że będzie dobrze działała. Ostatnie iOS'y uśmiercały urządzenia. Za przykład możesz wziąć właśnie wspomnianego przez Ciebie iPhone 3G czy iPada pierwszej generacji.

Ale napisałem przecież że zdjęcia z 5 są o wiele lepsze. Nie pisałem też nigdzie że 5 nie jest szybsza, a jedynie że do moich zastosowań nie potrzebuję szybkości 5-ki. Co zaś się tyczy Wi-Fi nie pisałem o prędkości, a o łapaniu zasięgu. W tym 4 była lepsza.
Post mój nie miał na celu wychwalanie 4ki a jedynie podzielenie się moimi odczuciami z porównania tych dwóch modeli. Tak, 5ka jest lepsza, szybsza, ale ja bym jej potencjału nie wykorzystał. I tyle.

#424 TheLisior

TheLisior
  • 27 postów

Napisano 03 sierpnia 2013 - 11:24

Witam, zastanawiam się nad kupnem 4 za ok. 800zł, ale możliwe, że dostanę ofertę 4S białego kupionego w iSpocie za 950zł. Ale nie jest pewna ta oferta, rozumiem, że opłacało by się dołożyć?

#425 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 03 sierpnia 2013 - 11:38

Jak najbardziej tak.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych